AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nemačka prvi put prestigla Norvešku u prodaji elektromobila

Nemačka prvi put prestigla Norvešku u prodaji elektromobila

Nemačka je prvi put prestigla Norvešku i postala treće najveće tržište elektromobila na svetu. U prvoj polovini godine, u Nemačkoj koja ima 83 miliona stanovnika, prodato je 48 000 novih elektromobila, dok je u 5-milionskoj Norveškoj, koja je bila evropski lider u ovoj oblasti, prodato 44 000 elektromobila...

Najviše elektromobila i dalje se prodaje u Kini, iza koje slede Sjedinjene Američke Države, pokazuje studija nemačkog instituta za automobile i mobilnost (CAM). Interesovanje za elektromobile raste, uprkos tome što ključna automobilska tržišta beleže pad. U Kini je u periodu od januara do juna zabeležen rast prodaje elektromobila od 52 procenta, na 628 000 elektromobila.

U Norveškoj se udeo elektromobila na tržištu povećao na 56 procenata. Na drugom najvećem svetskom tržištu - USA, u prvom polugodištu prodato je za 20 procenata više elektromobila - 149 000, ali je udeo na tržištu nešto smanjen. Najveće interesovanje vlada za automobilima marke Tesla, čiji udeo u okviru svih prodatih elektromobila oko 56 procenata. Samo u junu, Tesla je ispručio 21 000 vozila tipa Model 3.

Nemačka iza sebe ima najbolji period kada je o elektromobilima reč. Udeo elektromobila u Nemačkoj zabeležio je međugodišnji rast sa 1,8 na 2,6 procenata.

Automagazin.rs

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1594
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje