AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nemački ZF predstavio eksterni vazdušni jastuk (VIDEO)

Nemački ZF predstavio eksterni vazdušni jastuk (VIDEO)

Novi prototip bezbednosnog pre-crash sistema, razvijenog od strane kompanije ZF, aktivira bočne vazdušne jastuke nekoliko milisekundi pre sudara. Sostem je opremljen bočnom deformibilnom zonom, koja smanjuje povrede putnika za 40 procenata...

Bočni udarac u slučaju saobraćajnog udesa predstavlja najopasniji tip udara. Na nemačkim putevima, takvi udesi se događaju u jednoj trećini slučajeva, u kojima pogine oko 700 ljudi godišnje. Kompanija ZF iz Memmingena uradila je dinamičku prezentaciju prototipa prvog sistema zaštite putnika sa spoljašnjim vazdušnim jastukom, koji se aktivira nekoliko milisekundi pre udara.

"Ovaj sigurnosni sistem ima veliki potencijal da smanji posledice udesa pri bočnom sudaru. Sistem ublažava posledice i povrede putnika." - objašnjava Uwe Class, vođa odeljenja Safe Mobility Systems u kompaniji ZF.

Nemački ZF predstavio eksterni vazdušni jastuk (VIDEO)

Najveći izazov u razvoju ovog sistema bilo je pouzdano prepoznavanje izvesnog sudara i aktiviranje vazdušnog jastuka pre sudara. Za odluku o aktivaciji vazdušnog jastuka, sistem ima vreme od 150 milisekundi, što je približno koliko je potrebno za treptaj ljudskog oka. Senzori na vozilu imaju zadatak da brzo i precizno utvrde moguće opasnosti. Ovo se postiglo povezivanjem kamere sa radarima i lidarima. Algoritmi su definisani u sistemu i oni odlučuju da li vazdušni jastuk zaista može i treba da se aktivira.
 
Vazdušni jastuk, koji u zavisnosti od vozila ima zapreminu od 280 do 400 litara, što je pet do osam puta više od zapremine vazdušnog jastuka za vozača.

VIDEO:


Automagazin.rs

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1594
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje