AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Hyundai Motor Group (HMG), koje je deo i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti" (eng. Clean Mobility).

Kia sa 16, Hyundai sa 64 miliona evra investicije

Grupa će u projekat investirati ukupno 80 miliona evra – Hyundai Motor Company od toga 64, a Kia Motors Corporation 16 miliona evra. Kompanije će usko sarađivati u razvoju prototipova električnih verzija konceptnog sportskog vozila „N" i vozila visokih performansi koje će imati pogon na gorive ćelije (FCEV).

„Rimac je inovativna kompanija sa izuzetnim sposobnostima razvijanja električnih vozila visokih perfomansi", rekao je Đi-Sun Čung, izvršni potpredsednik HMG-a. „Njegovi start-up koreni i bogato iskustvo u saradnji sa automobilskim proizvođačima u kombinaciji sa tehnološkom raznovrsnošću znače da je Rimac idealan partner za nas. Radujemo se saradnji sa Rimcem na našem putu do „čiste mobilnosti".

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor kompanije Rimac Automobili, izjavio je: „Vrlo smo impresionirani brzim i odlučnim inicijativama Hyundai-Kia grupe", i dodao: „Verujemo da će ovo tehnološko partnerstvo stvoriti maksimalnu vrednost za našu kompaniju i njene kupce. Rimac je još uvek mlada i relativno mala, ali brzorastuća kompanija. U HMG-u vidimo snažnog investitora i tehnološkog partnera i verujemo da će nas ta saradnja učvrstiti na prvom mestu među dobavljačima električnih komponenti u automobilskoj industriji".

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Rimac, koji trenutno ima 500 zaposlenih, nastao je 2009. u Hrvatskoj kao garažni projekat Mate Rimca sa vizijom stvaranja sportskih vozila 21. veka. Od tada je brzo prerastao u tehnološku kompaniju sa ekspertizom u rasponu od visokoefikasnih električnih pogona do različitih upravljačkih tehnologija i baterijskih sistema.

Grupa HMG ovim će partnerstvom dodatno ojačati svoje postojeće istraživačko-razvojne sposobnosti kako bi provela plan elektrifikacije koji uključuje dolazak 44 novih modela do 2025. godine koji će biti ekološki prihvatljiviji. „Želimo izraditi vozila visokih performansi koja nisu samo brza i snažna, nego i zadovoljavaju najveća očekivanja naših kupaca o vozilima iz snova", rekao je Tomas Šemera, izvršni potpredsednik i vođa odeljenja za proizvode. „Naš je cilj učiniti električna vozila popularnijima i stvoriti društvenu vrednost kroz vodeću tehnologiju i inovacije na području performansi."
 

*Evropska unija je 15. aprila 2019. usvojila novi emisioni standard koji zahteva da emisije novih vozila 2030. godine budu 37, 5 posto niže u odnosu na 2021.
 

PR

Kia dodatno investira u Auroru i razvoj autonomnih vozila

Kia dodatno investira u Auroru i razvoj autonomnih vozila

Investicija će ojačati postojeće partnerstvo  Kia Motors, kao deo grupacije Hyundai Motor Group, i Aurora Innovation Inc. nedavno su potpisali dogovor da će kompanije sestre Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation dodatno investirati u Auroru kako bi ubrzali razvoj tehnologija namenjenih autonomnoj vožnji. 

U Beogradu otvoren novi GAZ prodajno-servisni centar

U Beogradu otvoren novi GAZ prodajno-servisni centar

U prisustvu uglednih zvanica, poslovnih partnera i prijatelja, 13. juna u glavnom gradu Srbije, Beogradu, naporom ovlašćenog uvoznika i servisera GAZ vozila, kompanije Interauto Čačak i tima zaposlenih u kompaniji GAZ otvoren je novi prodajno-servisni centar za komercijalna vozila čuvenog ruskog proizvođača GAZ...

Novi BMW Touring (2020) zvanično predstavljen

Novi BMW Touring (2020) zvanično predstavljen

Karavan BMW serije 3 sa tradicionalnom oznakom Touring svetsku premijeru će imati 25. juna u Minhenu. Do prvih kupaca, nova generacija BMW serije 3 karavan stiže na jesen. Pred nama su prve fotografije i informacije...

123456. . .1420
BMW M8 Competition Convertible (2020)
Slika nedelje