AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

U potpunosti napunjen: Opel Grandland X plug-in hibrid sa pogonom na svim točkovima

U potpunosti napunjen: Opel Grandland X plug-in hibrid sa pogonom na svim točkovima

Opel ide električno! Nemački proizvođač automobila nastavlja da implementira ovaj klučni element PACE! strateškog plana predstavljajući novu PHEV (plug-in hibridno električno vozilo) verziju Grandlanda X sa pogonom na svim točkovima...

U potpunosti napunjen: Opel Grandland X plug-in hibrid sa pogonom na svim točkovima

Dolazeći na vrh Opelove SUV ponude (koja takođe uključuje modele Crossland X i Mokka X), elegantni Grandland X Hybrid4 sa opcionom crnom haubom kombinuje 1,6-litarski turbopunjeni benzinski motor sa dva elektromotora, a ukupna izlazna snaga je do 300 ks. Preliminarna WLTP1/NEDC2 potrošnja goriva (prosečna, kombinovana) je 2,2 l/100 km sa 49 g/km CO2. Planirano je da prodaja počne tokom narednih nedelja a prve isporuke kupcima se očekuju početkom 2020. Opelov prvi plug-in hibrid će doprineti elektrifikaciji kompletne game nemačkog brenda do 2024. Takođe je i deo strategije za ispunjenje budućih CO2 normi. Još jedan korak u procesu, koji isto tako uključuje motore sa unutrašnjim sagorevanjem visoke efikasnosti, biće i predstavljanje potpuno električne verzije sledeće generacije modela Opel Corsa koja počinje sa prodajom ove godine. 

U potpunosti napunjen: Opel Grandland X plug-in hibrid sa pogonom na svim točkovima

U skladu sa Opelovim pozicioniranjem kao uzbudljivim, pristupačnim, nemačkim brendom, novi PHEV predstavlja najsavremeniju plug-in hibridnu tehnologiju. Pogonski sistem modela Grandland X Hybrid 4 uključuje: 
 
• 1,6-litarski turbopunjeni četvorocilindarski benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem sa 147 kW/200 ks koji je adaptiran za hibridnu jedinicu a uz to i WLTP sertifikovan i u skladu sa Euro 6d-TEMP standardima
 
• električni pogonski sistem koji obuhvata dva električna motora sa 80 kW/109 ks, pogon na sve točkove i litijum jonsku bateriju sa 13.2 kWh. Prednji električni motor je uparen sa elektrifikovanim osmostepenim automatskim menjačem. Drugi električni motor, inverter i diferencijal su integrisani u električno pokretanu zadnju osovinu kako bi obezbedili pogon na sve točkove po potrebi.  
 
Benzinski motor će uglavnom biti korišćen pri srednjim i većim brzinama vozila, dok će pri nižim brzinama vožnje biti angažovan električni deo pogonske jedinice. Opel Grandland X Hybrid4 može da pređe do 50 kilometara u potpuno električnom modu vožnje po WLTP standardima (60 km prema NEDC). Istraživanja su pokazala da su u Nemačkoj, 80 procenata svih vožnja tokom dana distance manje od 50 kilometara, tako da bi ovi kupci modela Grandland X Hybrid4 mogli potencijalno da voze sa nultom emisijom štetnih gasova sve vreme. Grandland X Hybrid4 će ponuditi četiri moda vožnje – električni, hibridni, AWD i Sport – omogućavajući vozačima da prilagode karakteristike automobila svojim željama ili specifičnim uslovima vožnje. Na primer, izbor hibridnog moda dozvoljava automobilu da automatski izabere najefikasniju metodu pogona, sa mogućnošću da se prebaci na električni mod za vožnju sa nultom emisijom kada ulazi u centar grada. Izbor AWD moda aktivira elektrifikovanu zadnju osovinu za maksimalnu trakciju na svim vrstama puteva.
 
Pored demonstracije kako Opel demokratizuje inovaciju sa najnovijim pogonskim sistemima, Grandland X Hybrid4 pokazuje kako Opel uvek obraća pažnju na potrebe kupaca. Na primer, utičnica za punjenje baterije putem 3,3 kW punjača (verzija 6,6 kW je opciona) je prikladno smeštena na drugoj strani vozila od grla za punjenje goriva, dok je baterija instalirana ispod zadnje klupe kako bi se obezbedilo više mesta u kabini i prtljažniku.  

U potpunosti napunjen: Opel Grandland X plug-in hibrid sa pogonom na svim točkovima

Kako je električna energija jeftinija od benzina, vozači mogu uštedeti novac kada redovno pune bateriju umesto da sipaju gorivo u rezervoar. U zavisnosti od lokalnih cena i pređene distance, ovo može značajno smanjiti troškove.
 
Vreme punjenja baterije zavisi od vrste punjača koji se koristi. Pored kabla koji se dobija u vozilu za punjenje sa utičnice kod kuće, Opel će ponuditi uređaje za brzo punjenje na javnim punjačima i zidnim punjačima kod kuće. Na primer, baterija se u potpunosti napuni za oko sat i 50 minuta sa zidnim punjačem snage 7,4 kW. 
 
Kako bi punjenje bilo još jednostavnije, Grandland X Hybrid4 će imati koristi od rešenja za elektrifikovana vozila koja obezbeđuje Free2Move Services, brend za mobilnost unutar PSA grupacije. Ova ponuda će uključivati karticu za punjenje, koja će omogućiti korišćenje više od 85,000 punjača u Evropi, i plan putovanja, koji predlaže najbolje rute u zavisnosti od preostalog dometa automobila i lokacija punjača duž rute. Povezana navigacija putem Navi 5.0 IntelliLink infozabavnog sistema je zadužena za pronalazak rute i navođenje do odabrane stanice za punjenje vozila. 
 
Grandland X Hybrid4 će takođe ponuditi novi telematski sistem Opel Connect. Korisne funkcije, kao što su navigacija uživo sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu, provera ključnih podataka o vozilu putem aplikacije, direktna povezanost sa službama za pomoć na putu i poziv hitnim službama, daju vozaču i putnicima dodatan mir. Pomoć se može dobiti za par sekundi pritiskom na crveno dugme. Ukoliko se aktiviraju zatezači pojaseva ili vazdušni jastuci, poziv u pomoć se automatski aktivira. 

U potpunosti napunjen: Opel Grandland X plug-in hibrid sa pogonom na svim točkovima

,Vožnja sa jednom pedalom’’. Usporavanje sa pedalom gasa

Kako bi dodatno povećao efikasnost, Grandland X Hybrid4 ima sistem regenerativnog kočenja koji vraća nazad u sistem energiju koja se stvara prilikom kočenja ili usporavanja. U konvencionalnom sistemu kočenja, mehanička energija koja se stvara trenjem unutar kočnica gubi se kao toplota. Pretvaranjem ovog viška kinetičke energije u električnu energiju, i koristeći je odmah ili prebacivajući je u bateriju, domet pri potpuno električnoj vožnji se može u proseku uvećati za do 10 procenata
 
Vozač čak može da se prebaci na ,,Regeneraciju na zahtev’’ za maksimalnu rekuperaciju energije. Sila kočenja električnog motora je toliko velika da nije potrebno pritisnuti papučicu kočnice kako bi se smanjila brzina do zaustavljanja u normalnom saobraćaju. Grandland X Hybrid4 se na ovaj način upravlja samo pedalom gasa (Vožnja sa jednom pedalom).  Kako bi se dodatno iskoristio električni sistem visokog napona (300 V), Grandland X Hybrid4 je opremljen sa električnim kompresorom za klima uređaj i električnim grejačem. Novi Grandland X Hybrid4 pripada avangardi Opelove sledeće generacije elektrifikovanih vozila. Dok Ampera-e ostaje u prodaji na određenim tržištima, proizvođać će u narednih 20 meseci globalno predstaviti novu Corsu, novu Zafiru Life MPV, novi Vivaro LCV i naslednika modela Mokka X – a svaki od njih će imati potpuno električnu verziju.
 
 
¹ Podaci o potrošnji goriva i CO2-emisijama su preliminarni i utvrđeni su po procedurnoj metodologiji WLTP testa (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). EG odobrenje i Sertifikat o usklađenosti još nisu dostupni. Preliminarne vrednosti mogle bi da se razlikuju od zvaničnih i finalnih podataka.
² Podaci o potrošnji goriva i CO2-emisijama su preliminarni i utvrđeni su po procedurnoj metodologiji WLTP testa i relevantni podaci su pretvoreni u NEDC kako bi se omogućilo poređenje sa drugim vozilima, prema regulacijama (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). EG odobrenje i Sertifikat o usklađenosti još nisu dostupni. Preliminarne vrednosti mogle bi da se razlikuju od zvaničnih i finalnih podataka.

PR

Grupa Renault - plan smanjenja troškova do 2022.godine

Grupa Renault - plan smanjenja troškova do 2022.godine

Kako je i obećala prilikom objave godišnjih rezultata, Grupa Renault je danas predstavila svoj transformacijski plan, kojim namerava da ostvari uštedu više od 2 milijarde evra u periodu od tri godine i udari temelje novoj konkurentnosti Grupe...

Nova Mokka: Opel fokusiran na logotip modela

Nova Mokka: Opel fokusiran na logotip modela

Automobil iz jednog kalupa, precizna, direktna, kvalitetna - to je nova Opel Mokka. Kreirana prema dizajnerskom pravcu koji je razvio Opel i sa idealnim proporcijama, lice nove generacije Mokke pokazuje izuzetno atraktivne karakteristike koje su istovremeno disciplinovane i personalizovane...

Toyota ulaže u obnovljive izvore energije

Toyota ulaže u obnovljive izvore energije

Kao deo neprestanih aktivnosti u Evropi u prelasku svog poslovanja na čistu i obnovljivu energiju, Toyota Motor Europe (TME) uložila je u dve nove tehnologije za proizvodnju električne energije na licu mesta, u svom sedištu u Briselu...

Škoda vozila odmah dostupna za isporuku

Škoda vozila odmah dostupna za isporuku

Autočakač je svom prodajnom portfoliju dodao i mogućnost online odabira vozila. Na internet stranici Škoda Auto u Srbiji, pored informacija o trenutnim akcijama i popustima, možete naći ponudu modela koji su odmah dostupni za isporuku...

Johen Paesen podpredsednik Kijinog dizajna enterijera

Johen Paesen podpredsednik Kijinog dizajna enterijera

Iz Kia Motors Corporation javljaju da je Johen Paesen postao podpredsednik grupe za dizajn enterijera. Gospodin Paesen radi u Kijinom dizajnerskom centru u Namyangu (J. Koreja) i neposredno je odgovoran Karimu Habibu, višem podpredsedniku i vođi dizajnerskog centra...

123456. . .1461
Lamborghini Huracan Evo RWD Spyder (2021)
Slika nedelje