AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kiju ćemo do kraja godine otključavati pomoću mobilnog

Kiju ćemo do kraja godine otključavati pomoću mobilnog

Kia Motors, deo grupe Hyundai Motor Group, nedavno je predstavila  'digitalni ključ', koji korisnicima omogućava otključavanje i paljenje motora pomoću pametnog telefona...

Digitalni ključ, koji će ubuduće zameniti fizički ključ, moći ćemo preneti preko aplikacije, a moći će ga koristiti više ovlašćenih korisnika.


Tehnologija NFC (Near Field Communication) će u neposrednoj blizini vrata vozila prepoznati pametni telefon sa ovlašćenim digitalnim ključem.


NFC antena za prepoznavanje je postavljena u ručici vozačevih i suvozačevih vrata, dok je antena za paljenje motora postavljena u pregradi na konzoli, koji je namenjen bežičnom punjenju mobilnih telefona. NFC je oblik identifikacije radijske frekvencije (RFID - Radio Frequency Identification), koji pruža visok nivo bezbednosti, jer se bežična NFC komunikacija izvodi samo kada su uređaj i čitač udaljeni tek nekoliko centimetara.


Nakon otključavanja vozila korisnik će moći sa postavljanjem pametnog telefona u pregradu na središnjoj konzoli, gde se odvija bežično punjenje, pritiskom na dugme Start / Stop upaliti motor.


Korisničke postavke čuvaju se u vozilu i kada vozilo prepozna ključ, postavke se automatski prilagođavaju korisniku – između ostalog položaj bočnih ogledala, sedišta i volana, a pored toga postavke obuhvataju i audio-video-navigacioni sistem i ekran na vetrobranskom staklu.

Kiju ćemo do kraja godine otključavati pomoću mobilnog

Kijin digitalni ključ ćemo moći koristiti za daljinsko upravljanje određenih sistema vozila preko pametnog telefona. Upotrebom bluetooth komunikacije BLE (Bluetooth Low Energy) korisnici će moći otključavati i zaključavati vozilo, aktivirati alarm i upaliti motor. Pored toga će moći – jednom kada vozila sa automatskim parkiranjem budu u komercijalnoj upotrebi – daljinski upravljati ovim uslugama.


Digitalni ključ identifikuje korisnika, a onda vozilo automatski prilagođava postavke, što omogućava car-sharing vozila. Pristup funkcijama pojedinog vozila može se prilagođavati svakom pojedinačnom korisniku, a može se podestiti i vremenski period pristupa. U slučaju iznajmljivanja vozila vlasnik vozila može predprogramirati trajanje upotrebe vozila ili ograničenje upotrebe samo na određene funkcije. Tako se na primer može omogućiti kuriru da otključa prtljažnik zbog dostave pošiljke.


Kada car-sharing bude dovoljno rasprostranjen digitalni ključ će omogućiti unajmljivanje i iznajmljivanje vozila bez fizičkog kontakta vlasnika vozila i vozača, jer će sve moći srediti preko aplikacije.


Pored omogućavanja vozilima Kia da se uključe u program car-sharinga digitalni ključ će ubuduće pružati funkcije, kao što su npr. alarm, koji će se aktivirati kada vozilo prekorači određenu brzinu ili kada napusti određeno područje.


Za slučajeve, kao što su npr. posete servisnih radionica, gde je predaja digitalnog ključa nepraktična, još uvek će biti na raspolaganju klasični pametni ključ ili pametna kartica.


Tehnologija će kod novih vozila Kia biti raspoloživa do kraja godine Kia ovu tehnologiju namerava da ponudi u svojim vozilima do kraja godine.


PR

Atraltivna sajamska ponuda za sve Opelove modele do kraja aprila

Atraltivna sajamska ponuda za sve Opelove modele do kraja aprila

Opel Srbija pripremio je atraktivnu sajamsku ponudu u okviru koje će sva vozila biti na specijalnom sniženju od 300 do čak 800 evra u zavisnosti od modela. Akcija koja počinje 22. marta, prvog dana 54. Međunarodnog salona automobila, trajaće do 31.marta, ali i duže, ukoliko uslovi i lager to dozvole...

Nova Toyota Corolla TREK

Nova Toyota Corolla TREK

Nova varijanta TREK biće dostupna samo na bazi Corolle Touring Sports, s izborom 1.8 ili 2.0-litarskog hibridnog pogona. Odražava rastuću popularnost crossover vozila, robustnog izgleda u evropskom C-segmentu...

123456. . .1406
Ford Focus ST (2020)
Slika nedelje