AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

BASF i GAC centar za istraživanje i razvoj zajedno razvili prototipe automobila za mobilnost u budućnosti

BASF i GAC centar za istraživanje i razvoj zajedno razvili prototipe automobila za mobilnost u budućnosti

BASF i Centar za istraživanje i razvoj Guangzhou Automobile Group (GAC R&D Centar) predstavili su tri zajednički razvijena prototipa električnih automobila, futurističkog dizajna koji zadovoljavaju različite potrebe kineskih vozača...

Tri prototipa električnih automobila sa dva sedišta, prvi put prikazana na auto izložbi u Guangdžou, dizajnirao je razvojni centar GAC-a, uz naprednu podršku za prototipe designfabrik®-a, BASF-ovog centra za angažovanje i inspirisanje dizajnera. Uz BASF-ove inovativne materijale i rešenja, novi prototipi automobila se dopadaju i ispunjavaju potrebe različitih vozača: starijih građana, ženskih vozača, ali i mnogim drugima. Oni podržavaju i sistem deljenja automobila (car sharing), jednog od najbrže rastućih svetskih koncepata urbane mobilnosti.


„Deljenje automobila i elektrifikacija su izuzetno važni za najveće automobilsko tržište na svetu. Osim toga, potrebe i individualne stilske preferencije kineskih vozača postale su raznolike zbog sve većeg broja ženskih vozača i vozača poznog dobaˮ, izjavio je Džang Fan, potpredsednik GAC centra za istraživanje i razvoj. „BASF-ovi inovativni materijali omogućuju fleksibilan dizajn i više funkcionalnosti koji odgovaraju različitim stilovima naših prototipa.ˮ


Od rešenja za prečišćavanje vazduha do materijala za sedišta, kao i materijala za šasije i za pakovanje baterija za električna vozila, BASF-ova inovativna rešenja pretvaraju ideje u konkretna rešenja. Boje spoljašnjih delova automobila koju su zajednički razvili BASF i GAC centar za istraživanje i razvoj čine jedinstvenim svaki od prototipa automobila.


„U Kini, primećujemo snažne potrebe potrošača za individualnim automobilskim iskustvima i dodatnim funkcionalnostima putničkih automobila“, izjavio je dr Dženg Daking, stariji potpredsednik Poslovnog i tržišnog razvoja Kine u BASF-u. „Ovo je prvi put da BASF sarađuje sa kineskim proizvođačem automobilskih delova na razvoju prototipa automobila. Uzbuđeni smo što radimo sa GAC centrom za istraživanje i razvoj na oblikovanju mobilnosti u budućnosti uz naše održive i inovativne materijale i rešenja.ˮ


Pojedinosti BASF-ovih materijala i rešenja na tri prototipa predstavljena na 16. Međunarodnoj izložbi automobila u Guangdžou su sledeće:


• 2US: električni automobil sa dva sedišta namenjen starijim vozačima ima jedinstveno sedište sa rotirajućom bazom. Sedište pomaže starijim vozačima i putnicima da lakše ulaze i izlaze iz automobila. Plastična oprema napravljena je od BASF-ovog materijala Ultramid® Advanced N i omogućava lako rotiranje mehanizma, koji se može rotirati za 90 stepeni horizontalno unutar i izvan automobilske kabine.


• 2U: Dizajniran da se dopadne ženama koje žele da izgled automobila odgovara njihovom ličnom stilu, ovaj automobil ima jedinstveno sedište sa prozirnim delovima napravljenih od BASF’s Ultramid® Vision materijala. Površina suvozačevog sedišta nalik krznenoj nastala je zahvaljujući BASF Ultrafuse® TPU 3D štampi.


• 2ALL: Ovo vozilo sadrži nekoliko dizajniranih elemenata koji zadovoljavaju potrebe deljenja automobila, uključujući lako upravljanje i jeftino održavanje. Na primer, prednji branik napravljen od BASF-ovog materijala Elastollan® HPM ima izvanredan dizajn protiv ogrebotina. Naslon sedišta i jastučići napravljeni su od BASF Infinenergy® (E-TPU) pene koja savršeno sjedinjuje udobnost i robusnost.


PR

U dve „plave nedelje“ Fordova vozila s nižim cenama i poklon paketom

U dve „plave nedelje“ Fordova vozila s nižim cenama i poklon paketom

U celoj Fordovoj prodajno-servisnoj mreži u Srbiji generalni uvoznik, Grand Motors, od 20. maja do 3. juna organizuje prodajnu kampanju Blue week, tokom koje će potencijalnim kupcima, po posebnim, atraktivnim uslovima biti ponuđena ograničena količina novih i korišćenih automobila i lakih komercijalnih vozila ove marke, ali i „polovnjaci“ drugih proizvođača.

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Hyundai Motor Group (HMG), koje je deo i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti" (eng. Clean Mobility).

Toyota Prius auto godine po izboru britanskih vozača

Toyota Prius auto godine po izboru britanskih vozača

Prius – svetski začetnik i najprodavaniji samopunjivi hibridni automobil – zabeležio je uverljiv učinak prema Driver Poweru, osvojivši i dodatne nagrade: u kategoriji Kompaktnog porodičnog automobila, te osvojivši prvo mesto po potrošnji goriva i troškovima eksploatacije, pri čemu obe nagrade osvaja drugu godinu zaredom...

123456. . .1416
Ott Tanak - Toyota Yaris WRC - Rally Chile
Slika nedelje