AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Ukupan broj vozila opremljenih Toyota Safety Sense sistemom premašio 10 miliona

Ukupan broj vozila opremljenih Toyota Safety Sense sistemom premašio 10 miliona

Toyota Motor Corporation je objavila da je ukupan broj vozila opremljenih sa Toyota Safety Sense - paketom aktivnih sigurnosnih tehnologija, kreiranih sa ciljem da pomognu u sprečavanju ili ublažavanju sudara u različitim situacijama u saobraćaju - na globalnom nivou dostigao broj od 10 miliona...

Ukupan broj vozila opremljenih Toyota Safety Sense sistemom premašio 10 miliona

...samo nakon tri i po godine od njegovog lansiranja, 2015. godine.


Toyota Safety Sense (TSS) je trenutno ugrađen u 90% Toyotinih vozila2 na japanskom, severnoameričkom i evropskom tržištu. Do sada je uveden u 68 zemalja i regiona, uključujući Kinu,druge azijske države, Bliski Istok i Australiju.


Predviđa se da će do kraja ove godine 3 miliona vozila u Japanu, 5 miliona vozila u Severnoj Americi, i približno 2 miliona vozila u Evropi biti opremljeno Toyota Safety Sense sistemom.


• U realnim uslovima u saobraćaju, mogu se jasno uočiti efekti smanjenja udesa3 , kao što je smanjenje sudara otpozadi za oko 70%, a čak i do 90% ukoliko je TSS sistem dostupan zajedno sa Intelligent Clearance Sonar (ICS) - sistemom sonara za određivanje rastojanja do vozila ispred.


Posvećena postizanju bezbednog mobilnog društva, Toyota veruje da je veoma važno promovisanje pristupa koji uključuje ljude, vozila i okruženje u saobraćaju, kao i traganje za “bezbednošću u realnom svetu”, tako što će učiti iz saobraćajnih nesreća i iskoristiti to znanje za unapređivanje vozila.


Početkom ove godine, Toyota je uvela drugu generaciju Toyota Safety Sense sistema, napredujući jedan korak bliže ka svom konačnom cilju, automobilskom društvu bez ijedne nesreće.

Ukupan broj vozila opremljenih Toyota Safety Sense sistemom premašio 10 miliona

Toyota Safety Sense sada obuhvata 4unapređene verzije sledećih sistema: - Sistem za povećanje bezbednosti pre sudara (Pre-Collision System - PCS) - pomaže u sprečavanju i ublažavanju sudara sa vozilima ispred i potencijalnih sudara sa pešacima u noćnim i dnevnim uslovima vožnje, kao i biciklistima u dnevnim uslovima vožnje;


- Adaptivni radarski tempomat (Adaptive Cruise Control - ACC) - pomaže vozaču da zadrži bezbednu razdaljinu od vozila ispred;
- Sistem upozorenja na napuštanje saobraćajne trake (Lane Departure Alert - LDA) - pomaže u sprečavanju nesreća i sudara prilikom napuštanja saobraćajne trake;
- Automatska duga svetla (Automatic High Beam - AHB) - osiguravaju odličnu vidljivost u toku noćnih uslova vožnje;
- Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova (Road Sign Assist - RSA) - pruža pomoć vozaču davajući mu najkorisnije informacije, čak i u slučaju kada previdi saobraćajni znak.


Dostupan je i novi Inteligentni adaptivni radarski tempomat (iACC) koji povezuje ACC sa RSA sistemom. Kada se vozilo kreće konstantnom brzinom u skladu sa menjanjem brzina od strane vozača, RSA sistem prepoznaje znak za ograničenje brzine i vozač može jednostavno uskladiti brzinu vozila sa novim ograničenjem brzine, pomoću prekidača na upravljaču.

Ukupan broj vozila opremljenih Toyota Safety Sense sistemom premašio 10 miliona

Pored toga, unapređena podrška tokom vožnje sada je dostupna kroz Sistem za održavanje kretanja u saobraćajnoj traci (Lane Trace Assist - LTA) 5. Zajedno sa ACC, novi LTA sistem pruža pomoć vozaču u kontroli upravljača sa laganim navođenjem, kako bi se vozilo zadržalo u središtu saobraćajne trake, čak i u slučaju blagih krivina na putu.


Toyota namerava da uvede drugu generaciju Toyota Safety Sense sistema u 100 zemalja, uključujući Aziju i Latinsku Ameriku, do 2020. godine, sa akcentom na dalju popularizaciju paketa aktivne sigurnosti.


¹ Uključuje vozila Lexus brenda koja su opremljena sa Lexus Safety System + and Lexus Safety System + A sistemima
² Proračun izvršen na osnovu zahteva za kupovinom/prodajom vozila u Japanu, Severnoj Americi i Evropi u periodu januar – septembar 2018
³ Na osnovu nezavisnih proračuna koje je Toyota izvršila koristeći podatke o nesrećama od Instituta za istraživanje saobraćajnih nesreća i Analize podataka (ITARDA). Podaci su dobijeni na osnovu proračuna stope pojave saobraćajnih nesreća za vozila koja su opremljena Toyota Safety Sense sistemom u odnosu na vozila na kojima pomenuti sistem nije dostupan – Corolla, Prius, Premio i Allion (ukupno 680.000 vozila) u periodu januar 2015. – decembar 2017. godine. Stope su smanjene na približno 90%, ukoliko je sistem dostupan zajedno sa Intelligent Clearance Sonar (Parking Support Brakes [Stationary Objects]), a dizajnirani su za izbegavanje sudara i ublažavanje oštećenja prilikom veoma sporih brzina.
4 Karakteristike dostupne u zavisnosti od modela i nivoa opreme
5 Vozila opremljena LTA sistemom takođe podržavaju sve karakteristike LDA sistema


PR

U dve „plave nedelje“ Fordova vozila s nižim cenama i poklon paketom

U dve „plave nedelje“ Fordova vozila s nižim cenama i poklon paketom

U celoj Fordovoj prodajno-servisnoj mreži u Srbiji generalni uvoznik, Grand Motors, od 20. maja do 3. juna organizuje prodajnu kampanju Blue week, tokom koje će potencijalnim kupcima, po posebnim, atraktivnim uslovima biti ponuđena ograničena količina novih i korišćenih automobila i lakih komercijalnih vozila ove marke, ali i „polovnjaci“ drugih proizvođača.

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Hyundai Motor Group (HMG), koje je deo i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti" (eng. Clean Mobility).

Toyota Prius auto godine po izboru britanskih vozača

Toyota Prius auto godine po izboru britanskih vozača

Prius – svetski začetnik i najprodavaniji samopunjivi hibridni automobil – zabeležio je uverljiv učinak prema Driver Poweru, osvojivši i dodatne nagrade: u kategoriji Kompaktnog porodičnog automobila, te osvojivši prvo mesto po potrošnji goriva i troškovima eksploatacije, pri čemu obe nagrade osvaja drugu godinu zaredom...

123456. . .1416
Ott Tanak - Toyota Yaris WRC - Rally Chile
Slika nedelje