AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Dani MKR Avanture u Češkoj republici - uzbuđenja za kupce Renault Trucks kamiona

Dani MKR Avanture u Češkoj republici - uzbuđenja za kupce Renault Trucks kamiona

I ove godine, već tradicionalno, Renault Trucks je pozvao više stotina kupaca iz Evrope, ali i sa Bliskog istoka da prisustvuju danima MKR avanture (MKR Adventure Days), koji su održani od 3. do 7. septembra, ovog puta u Češkoj republici...

Dani MKR Avanture u Češkoj republici - uzbuđenja za kupce Renault Trucks kamiona

Na specijalno pripremljenom „meniju“ za učesnike nezaboravne avanture, među kojima je bila i grupa iz Srbije, u kamenolomu u blizini mesta Beroun, nedaleko od Praga, bili su adrenalinska vožnja u reli-trkačkim kamionima Renault Trucks K520 i Šerpa (Sherpa), a u „radnom“ delu jednodnevnog druženja mogućnost da se u realnim, teškim uslovima isprobaju odlične performanse nove generacije Renault Trucks teških kipera iz familije K.


Među gostima ovogodišnjih MKR dana su, četvri put za redom, bili kupci iz Srbije – ovom prilikom predstavnici nekoliko transportnih i trgovinskih kompanija iz Beograda, Užica, Velike Plane i Zrenjanina, kao i direktorka kompanije ATRIKOD iz Kruševca, jednog od najvećih partnera Renault Trucks Srbija za izradu specijalnih nadgradnji na šasijama ovih francuskih kamiona.

Za razliku od nekoliko prethodnih avantura slične vrste održanih u Slovačkoj, Renault Trucks je za ovogodišnje MKR dane odabrao novu lokaciju – aktivni kamenolom Kosov, u blizini mesta Beroun, na tridesetak kilometara jugozapadno do glavnog grada Češke, Praga. Druga bitna razlika u odnosu na dosadašnje MKR dane je mnogo veći broj učesnika: do sada su organizatori na ovo zanimljivo i korisno okupljanje pozivali kupce i medijske poslenike uglavnom iz centralne i jugoistočne Evrope, a ovog septembra u Kosov su stigli i gosti i iz drugih evropskih država, pa čak i iz dalekog Katara.


Ambijent kamenoloma Kosov je pružao idealne mogućnosti za demonstraciju reli sposobnosti dva trkačka Renault Trucks vozila, koja, specijalno za te, surove i vrlo izazovne namene priprema češki MKR Adventure tim, predvođen vlasnikom Mariom Kresom, bivšim dugogodišnjim reli vozačem. Nakon tretmana u radionici vešte MKR ekipe, dva takmičarska vozila - Renault Trucks K520 i Šerpa – postaju prave terenske „zveri“: serijskom rednom šestocilindarskom motoru DXI 13 od 12,8 litara se, uz specijalnu doradu (između ostalog, ugradnjom turbo punjača sa dvostepenim punjenjem i sistemom za povišenje pritiska na maksimalno 5,2 bara), snaga duplira na 1.080 „konja“ a maksimalni obrtni moment na fantastičnih 4.700 Nm. S ZF automatskim menjačem, specijalnim pogonskim osovinama i napred i nazad (AxleTech International) i snažnim kočnicama Meritor, ova vozila su spremna za sve reli izazove i (zakonski ograničenu) maksimalnu brzinu do 140 km/h.


Kao i u ranijim prilikama, učesnicima MKR avanture su i ove godine najzanimljivije i najuzbudljivije bile kratke vožnje po ekstremnim usponima i „driftovi“ na kamenitim i blatnjavim krivinama u dva reli vozila kojima su upravljali poznati vozači Martin Van Den Brink i Gert Huzink.


Istovremeno, kupci i ostali učesnici MKR dana su imali mogućnosti da u realnim uslovima, u kružnoj vožnji u doslovno svemirskoj scenografiji, isprobaju izvanredne terenske sposobnosti nove generacije Renault Trucks kamiona iz familije K u kiper verziji s četiri osovine i motorima od 480 KS. Oni su takođe imali priliku i da prošire svoja iskustva u „vožnji“ na specijalnim simulatorima koji oponašaju uobičajene ali i nesvakidašnje situacije u saobraćaju.

Dani MKR Avanture u Češkoj republici - uzbuđenja za kupce Renault Trucks kamiona

Za profesionalce iz građevinske i transportne industrije na danima MKR avanture organizovane su i dve „radionice“ na kojima su stručnjaci predstavili Renault Trucks kamione iz familija C i K, kao i novu opremu i dodatke, koji, zajedno s postojećim „alatima“ i uslugama, donose značajne uštede u troškovima eksploatacije vozila u dugolinijskom prevozu.


Dekor ovogodišnjih MKR dana bio je obogaćen mini „smotrom“ nekoliko serijskih vozila iz redovnog programa Renault Trucks: na obodu malog veštačkog jezera oko kojeg se odvijao veći deo programa bile su izložene tri verzije tegljača iz najteže familije T (izdašno opremljeni „dugoprugaši“ s motorima od 520 KS i jedan „građevinac“ – za vuču kiper poluprikolice), kao i kamion iz serije D s kabinom širine 2,1 metar i specijalnom nadgradnjom za manipulaciju i transport smenjivih, takozvanih rol kontejnera.


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje