AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

Nissan GB i Sony Interactive Entertainment Europe zajedničkim su snagama osmislili ultimativni daljinski upravljan automobil za gamere – Nissan GT-R/C...

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

U okviru predstavljanja videoigre Gran Turismo Sport, koja će na police marketa u Evropi stići 18. Oktobra, te obeležavanja 20. godišnjice Nissanove saradnje sa serijalom Gran Turismo, unikatni je automobil temeljno prerađen kako bi se njime moglo upravljati pomoću kontrole PlayStation DualShock 4.Sve što je potrebno kako bi se oslobodila sva njegova snaga je mali pokret tasterom ili joystickom. Daljinski upravljan automobil, kojem je za ove potrebe uklonjena blokada brzine, može postići brzinu od 313 km/h, bez vozača za upravljačem.


Automobilom GT-R/C oko legendarne staze Silverstone upravljao je vozač tima NISMO Jann Mardenborough. Jann je automobilom GT-R/C upravljao iz kokpita helikoptera
Robinson R44 Raven II kojem je za tu priliku izdana posebna dozvola za let pri niskim visinama. Mardenborough je jedan od najuspešnijih pobednika GT akademije, Nissanova revolucionarnog programa razvoja trkaćih vozača. Janna smo pozvali da bude prvi vozač automobila GT-R/C zbog njegovog nenadmašnog talenta za vožnju u igri Gran Turismo i u stvarnim trkama. Nissan već više od 80 godina donosi inovacije u automobilske sportove i spaja tehnologije i performanse na način koji mu omogućava da ostane korak ispred konkurencije. Nissan od 2008. automobilske sportove približava širem krugu obožavatelja, zahvaljujući GT akademiji koja amatere pretvara u prave profesionalne vozače trka.

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

Nissan GT-R/C konstruisao je proizvođač JLB Design Ltd. iz Velike Britanije na temelju serijskog modela R35 koga pokreće V6 motor snage 542 KS iz 2011., iste godine kad je Jann Mardenborough pobedio u takmičenju GT akademije. Mardenborough je u najbržem krugu (1:17:47) ostvario prosečnu brzinu od 122 km/h i najveću brzinu od 210 km/h. Prosečna brzina koju na 2,6 km dugoj stazi ostvaruju automobili s vozačem za upravljačem iznosi 134 km/h. GT-R/C ima četiri robota koji su zaduženi za upravljanje, menjanje stepena prenosa, kočenje i ubrzavanje. Šest računara ugrađenih u prtljažnik prenose upustva automobilu do 100 puta u sekundi. Položaj upravljača meri se u odnosu od 1:65.000. Obični je kontroler PS4 DualShock 4 spojen s mikroračunarom koje prihvata signale joysticka i tastera pa ih prenosi u sisteme ugrađene u GT-R/C. Bežično upravljanje radi na udaljenosti do jednog kilometra.

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

Kako bi Mardenborough mogao proceniti brzinu vozila u krivinama, u automobil je ugrađen senzor Racelogic VBOX Motorsport koji podatke prenosi na LCD ekranu u kokpitu helikoptera. GT-R/C je opremljen i dvema nezavisnm sigurnosnim sistemima koji funkcionišu na različitim frekvencijama. Oni omogućuju dvojici dodatnih inženjera potpuno zaustavljanje automobila i gašenje motora u slučaju da glavni vozač izgubi nadzor nad vozilom. James Brighton iz JLB Designa izjavio je: „GT-R/C je pred nas stavio jedinstvene izazove kojima smo morali doskočiti inovativnim rešenjima. Morali smo osigurati efikasan rad robotizovanih sistema tokom snažnih ubrzanja/kočenja te u krivinama u kojima deluju snažne g-sile; realistično i sigurno upravljanje automobilom pri svim brzinama te neraskidivu vezu između automobila i kontrolera Playstation DualShock 4 uz minimalno kašnjenje u vremenu reakcije, nezavisno od udaljenosti. S ponosom mogu reći da smo savladali sve te izazove, ali i pohvaliti Jannove jedinstvene veštine koje su mu omogućile da ovlada vozilom u vrlo kratkom roku i pritom ostvari zaista impresivna vremena krugova.”

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

Jann Mardenborough na to je dodao: „Ovo je bio jedinstven, legendaran poduhvat. GTR/C je spojio oba moja sveta – virtualni gamerski i ovaj stvarni u kojem vozim
automobilske trke– na način na koji nikad nisam mislio da je to moguće. Odgovor automobila na komande kontrolera DualShock 4 bio je mnogo bolji nego što sam očekivao. JLB Design je odradio fantastičan posao kako bi osigurao da svi sistemi odgovaraju na upustva kontrolera. Upravljanje, ubrzanje i kočenje odlično su podešeni, što mi je omogućilo preciznu kontrolu za bolji osjećaj u krivinama i stabilniju vožnju na brzim ravninama. Vožnja daljinski upravljanog Nissana GT-R pune veličine brzinom od 210 km/h na Silverstoneu iz helikoptera bila je zaista nezaboravno iskustvo. E, to su inovacije koje uzbuđuju!” GT-R/C će 2018. biti na turneji osnovnim i srednjim školama oko Velike Britanije kako bi podstakao intesovanje učenika za predmete iz tzv. STEM područja ( tehnologija, inženjering i matematika).

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

Nissan GT-R R35


U oktobru 2007., prije čak deset godina, Nissan je na Tokijskom salonu automobila predstavio R35 GT-R. Nissan GT-R od samog je predstavljanja predvodnik segmenta premium sportskih automobila. Beskompromisni je četvorodrf visokih performansi namenjen zaljubljenicima u vožnju i pravo oličenje Nissanovog slogana Inovacije koje uzbuđuju. GT-R za 2017. godinu znatno je obnovljen kako bi zadržao mjesto koje mu pripada: sam vrh automobilskog Olimpa. Nissan GT-R za 2017. krasi uzbudljiv izgled iznutra i spolja, a odlikuje se i velikim poboljšanjima u ključnim područjima, uključujući obnovljenu šasiju i snažniji 3,8-litarski V6 motor s 24 ventila i dva turbopunjača. GT-R je sada i udobniji nego ikad pre, a krasi ga i prefinjenija unutrašnjost premium kvalitete. Te su prepravke najznačajnije promene modela R35 GT-R od predstavljanja 2007. U Velikoj Britaniji Nissan GT-R je dostupan s tri verzije: Pure, Recaro i Prestige. Cene se kreću od 82.525 funti za verziju Pure, dok za verziju Recaro vlasnici trebaju izdvojiti 84.525 funti. Verzija Prestige dostupna je za 85.025 funti s crnim kožnim sedištima Touring odnosno 86.025 funti s kožnim sedištima Touring smeđe, bijele ili crvene boje. Dostupna je i verzija Track Edition, koju je razvio NISMO, čije se cijene kreću od 94.525 funti, a najbolja verzija, ekskluzivni GT-R NISMO snage 600 KS dostupna je od 151.525 funti.

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

GT Sport


Gran Turismo Sport, koji će od srede, 18. oktobra, biti dostupan u Velikoj Britaniji, Europi, Australiji i Aziji, početak je nove ere trkačkih videoigara, zahvaljujući načinima igre za jednog igrača te online trkanju više igrača. Igrači u igri mogu uživati u arkadnom načinu igre, ali i u online trkama u takmičenjima koje je odobrila Međunarodna automobilistička organizacija. Gran Turimo Sport igračima omogućava da razviju svoje virtualne trkačke karijere u nekim od najbržih dostupnih automobila, čime predstavlja novi standard u žanru trkačkih videoigara Igra će biti kompatibilna sa svim PlayStation konzolama: osnovnim Playstation 4, PlayStation Pro i PlayStation VR.


Igrači će se moći trkati samo u najbržim i najpoželjnijim vozilima: s više od 158 dostupnih automobila, od konceptnih vozila Vision Gran Turismo do ekskluzivnih prototipa Gran Turismo Sport i najboljih automobila iz stvarnog sveta. Trke se voze na 17 lokacija u 40 različitih konfiguracija staze, od legendarne staze Tokyo Expressway do večnog favorita Nürburgring Nordschleife i čitavog niza drugih staza kao što je ovalna staza Northern Isle Speedway dužine 800 m.

Prvi Nissan GT-R upravljan putem PlayStationa na Silverstonu je postigao brzinu veću od 210 km/h

Jann Mardenborough


Jann Mardenborough jedan je od najuspešnijih pobednika GT akademije, Nissanova revolucionarnog programa za otkrivanje i razvoj vozača koji od 2008. pretvara najbolje igrače Gran Turisma u prave trkače. Jann je pobedio u takmičenju GT akademije 2011. i prvi je pobjednik koji se trkao u bolidima jednosedima, a 2014. pobedio je i u trci klase GP3 tima Arden Motorsport, kao član programa razvoja vozača momaka Infiniti Red Bull Racing. Osim u jednosedima,

 

Jann je ostvario i zapažen uspeh u bolidu tima Ligier-Nissan klase LM P2 na trci 24 sata Le Mansa 2014. Mardenborough je 2015. postao jedan od prvih vozača GT akademije za upravljačem Nissanova bolida klase LM P1 te je nastavio karijeru u trkanju bolida jednoseda klase GP3. Nakon što se 2016. preselio u Japan, Mardenborough je ostavio snažan utisak u klasi GT300 u prvenstvima Super GT i japanskoj Formuli 3, u kojima se borio za naslov prvaka. Nakon što je ostvario pobede u oba prvenstva Jann je 2017. prešao u klasu GT500 prvenstva Super GT te u elitnu japansku klasu bolida jednoseda, Super Formula. Jann je trenutno član momaka Team Impul, za koju vozi Nissan GT-R NISMO GT500 u klasi Super GT.

JLB Design Ltd.


Elemente sistema za daljinsko upravljanje razvili su dr. James Brighton i njegovi saradnici iz JLB Designa. James je u proteklih 15 godina izradio više od 70 daljinski upravljanih vozila pune veličine, među kojima su automobili, čamci, autobusi i kamioni. Može se pohvaliti s više od 23 godine iskustva u razvoju i konstrukciji trkačkih i terenskih automobila. GT-R/C daleko je najbrže i najsofisticiranije daljinski upravljano vozilo koje su razvili. James je i rukovodilac Centra za razvoj naprednih vozila na Univerzitetu u Cransfieldu specijalizovanog za istraživanje, dizajn, razvoj i predavanje o naprednim tehnologijama za vozila, uključujući ona za terensku vožnju i automobilističke sportove, te za razvoj laganih materijala i povezane nanotehnologije.


PR

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Sajam automobila u Beogradu ima dugu tradiciju

Jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u jugoistočnoj Evropi, Bg car show i Motopassion,  biće održana na Beogradskom sajmu u tradicionalnom prolećnom terminu – od 21. do 27. marta 2024. godine...

123456. . .1592
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje