AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Digitalna zaštita: kada motocikli i automobili međusobno komuniciraju

Digitalna zaštita: kada motocikli i automobili međusobno komuniciraju

Prvi topli dani u godini označavaju početak motociklističke sezone, a nažalost i porast broja saobraćajnih nezgoda. Od svih učesnika u saobraćaju motociklisti su najviše izloženi riziku, u 18 puta su većoj opasnosti od nezgode u odnosu na vozače automobila.

Prošle godine, samo u Nemačkoj se dogodilo približno 30.000 motociklističkih nezgoda, od kojih je oko 600 bilo fatalno. Jedan od glavnih razloga za to jeste činjenica da su motociklisti često neprimetni u saobraćaju, kako na raskrsnicama, tako i pri preticanju. Bosch to želi da promeni. Sa svojim parterima, kompanijama Autotalks, Cohda Wireless i Ducati, razvio je prototip pametnog rešenja. „Omogućili smo međusobnu komunikaciju između motocikala i automobila, čime se stvara digitalna zaštita za motocikliste,” izjavio je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Bosch. Prvenstveni cilj je sprečavanje da uopšte dođe do opasnih situacija.


Zahvaljujući umreženosti bi mogla da se spreči skoro trećina motociklističkih nezgoda

 

Prema procenama istraživanja nesreća kompanije Bosch, komunikacijom između motocikala i automobila bi mogla da se spreči skoro trećina motociklističkih nezgoda. „Sigurnosnim sistemima kao što su ABS i kontrola stabilnosti motocikla Bosch je vožnju motocikla već učinio bezbednijom.

Digitalna zaštita: kada motocikli i automobili međusobno komuniciraju

Umrežavanjem motocikala podižemo sigurnost na novi nivo”, rekao je Hohejzel. To funkcioniše na sledeći način: do deset puta u sekundi, vozila u radijusu od nekoliko stotina metara razmenjuju informacije o vrstama, brzini, položaju i smeru kretanja vozila. Daleko pre nego što vozači ili senzori njihovih vozila primete motocikl, ova tehnologija ih obaveštava da im se približava motocik omogućavajući im da na vreme obrate pažnju na određeni deo puta. Na primer, tipične opasne situacije nastaju kada se motocikl otpozadi približi automobilu na putu sa više traka, uđe u mrtvi ugao automobila ili pređe u drugu traku zbog preticanja. Ukoliko sistem prepozna potencijalno opasnu situaciju, na to može upozoriti vozača automobila ili motocikla zvukom alarma i blinkanjem upozorenja na instrument tabli. Na taj način svi učesnici u saobraćaju primaju bitne informacije koje aktivno pomažu u sprečavanju nezgoda.


Vozila razmenjuju informacije u samo nekoliko milisekundi


Javni WLAN standard (ITS G5) služi kao osnova za razmenu podataka između motocikala i automobila. Vreme prenosa od samo nekoliko milisekundi između predajnika i prijemnika omogućava brzu razmenu podataka o trenutnoj situaciji na putu, u realnom vremenu. Vozila koja su parkirana ili stoje u mestu takođe šalju podatke svim prijemnicima u blizini. Kako bi se omogućilo da udaljeniji vozači motocikala i automobila pouzdano prime potrebne informacije, tehnologija potrebljava više veza koje se nadovezuju jedna na drugu (eng. multi-hopping) za automatsko prosleđivanje informacija sa jednog vozila na drugo. Na taj način u kritičnim situacijama svi učesnici u saobraćaju znaju šta se dešava i mogu unapred preduzeti odgovarajuće radnje.


VIDEO:PR

Renault Kadjar i Star Wars

Renault Kadjar i Star Wars

Renault, u saradnji sa filmom „Solo: Star Wars priča“, pripremio je svojim kupcima uzbudljivo iskustvo u iščekivanju bioskopske premijere novog filma, 24. maja 2018. godine...

Bosch - Rekordni rezultati poslovanja u 2017.

Bosch - Rekordni rezultati poslovanja u 2017.

Uprkos nepovoljnoj ekonomskoj klimi cilj kompanije Bosch je dalji rast u 2018. godini. Nakon postizanja rekordnih rezultata tokom 2017. godine, u svetlu ekonomskih i geopolitičkih rizika, Bosch Grupa očekuje da njeni prihodi od prodaje u 2018. porastu za 2 do 3 %.

Specijalni prodajni dani za Ford automobile

Specijalni prodajni dani za Ford automobile

Potencijalnim kupcima Fordovih automobila nudi se još  jedna mogućnost da po vrlo primamljivim uslovima, ali u ograničenom vremenskom periodu -  samo od 23. do 28. aprila, postanu vlasnici novog ili polovnog vozila...

123456. . .1368
BRABUS 800 Coupé
Slika nedelje