AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Opel Crossland X – Gradski stil i opušten SUV imidž

Novi Opel Crossland X – Gradski stil i opušten SUV imidž

Oštar i kompaktan spolja, veoma prostran i fleksibilan iznutra, sa dvobojnom karoserijom i tipičnim SUV izgledom – to je potpuno novi Opel Crossland X. Ovaj urbani CUV model (Crossover Utility Vehicle), drugi član Opel X porodice, dodaje porodično orijentisane karakteristike B segmentu, u kojem se pridružuje bestseleru Mokka X...

Veći Grandland X će biti lansiran u kompaktnoj klasi (C segment) kasnije ove godine. Na taj način Opel realizuje zadati plan “7 u 17”, što znači da če tokom 2017. godine biti lansirano sedam novih modela, od čega su dva noviteta sa X oznakom, koji donose najbolje iz dva sveta - u pitanju su automobili sa smelim dizajnom, karakteristikama SUV modela, ali i atributima koji odlikuju urbane lajfstajl automobile. Opel Crossland X će biti predstavljen u Berlinu, prvog februara.


U poređenju sa modelom Mokka X, koji je dostupan sa opcionim pogonom na sva četiri točka za povremene off-road avanture, novi Opel Crossland X je namenjen urbanim sredinama. Njegove dimenzije predstavljaju kompromis prilagođen gradskoj vožnji, ali prostranost enterijera je adekvatna i za duga putovanja. Dužinom od 4,21 metar, novi Crossland X je 16 centimetara kraći od Astre, ali je istovremeno i 10 centimetara viši. Zahvaljujući tome putnici uživaju u uzdignutijoj poziciji sedenja, što donosi bolju preglednost, sličnu kao i kod klasičnih SUV modela. Kupci koji osećaj prostranosti žele da nadograde, mogu da se opredele za verzije sa panoramskim krovom.

 

Takođe, putnici na zadnjoj klupi mogu da pomicanjem zadnje klupe uzduž, po potrebi uvećavaju prostor za noge za 150 milimetara. Na taj način ovaj automobil postaje ili prostraniji na zadnjoj klupi, ili ima veću zapreminu prtljažnika, što značajno doprinosi fleksibilnosti modela Crossland X.

Novi Opel Crossland X – Gradski stil i opušten SUV imidž

Opelov novitet donosi i neke inovacije koje svakodnevnu vožnju čine bezbednijom, komfornijom i lakšom. Na spisku opreme se nalaze sistemi kao što su Head up displej, kamera od 180 stepeni za vožnju unazad, uz Advanced Park Assist, Forward Collision Alert i Autonomus Emergency Braking , Lane Keep Assist, Speed Sign Recognition i Side Blind Spot Alert, što su samo neki od sistema koji vožnju čine bezbednijom.


Novi Crossland X je opremljen prepoznatljivim Opelovim mogućnostima povezivanja zahvaljujući Opel OnStar, kao i AppleCarPlay i Android Auto kompatibilnom IntelliLink Infotainment tehnologijom, koja uključuje i ekran osetljiv na dodir, dijagonale osam inča.
Putnici na prednja dva sedišta mogu da uživaju u prednostima Opelovih ergonomskih sedišta sa AGR (Aktion Gesunder Rücken) sertifikatom. Inače, Opel je jedini proizvođač koji nudi ovaj nivo luksuza i opremljenosti u ovom segmentu (u oba modela, Crossland X i Mokka X). Prtljažni prostor zapremine 410 litara, bez obaranja zadnje klupe, je najveći u segmentu.


- Potreba za malim SUV i krosover modelima namenjenim urbanim uslovima vožnje je značajno povećana. Crossland X je kombinacija dizajna inspirisanog SUV modelima, nadprosečnih mogućnosti povezivanja i naglašene praktičnosti, a tim kvalitetima predstavlja idealnog partnera sportski orijentisanom modelu Mokka X - rekao je Opelov CEO Dr. Karl-Thomas Neumann.


– Naš sposobni Crossland X isporučuje visok nivo vozačkog zadovoljstva, naglašava urbani imidž, što ga čini idealnim za grad, ili odlaske u prirodu. Takozvani CUV/SUV B segment je u ekspanziji, a od 2010. godine je upetostručen. Jedan od bestselera, a time i trendsetera je Opel Mokka X. Crossland X će doprineti dodatnom stimulisanju rapidnog rasta ovog novog tržišnog segmenta, ali i rasta Opel brenda – dodao je Neumann.

Novi Opel Crossland X – Gradski stil i opušten SUV imidž

Jasan dizajn i maksimalna iskorišćenost prostora


Smeo, oštar i opušten – tri su prideva koja su potrebna svakom urbanom krosoveru. Novi Crossland X ih sve poseduje, s tim da je ostao prepoznatljiv član Opel porodice, sa naglašenom originalnošću. Zahvaljujući dužini od 4.212 milimetara veoma je kompaktan, ali širina od 1.764 milimetra i visina od 1.588 milimetara mu daju moćan nastup i naglašene proporcije. Crossland X donosi sopstvenu interpretaciju Opel dizajnerske filozofije “skulpturalna umetnost kombinovana sa nemačkom preciznošću”, što ovaj automobil istovremeno čini sofisticiranim i robustnim. Gledan sa prednje strane, Crossland X ističe naglašenu masku hladnjaka i sada već prepoznatljiva Opel LED dnevna svetla u obliku dvostrukih krila. Horizontalne linije u vidu hromiranih lajsni, koje se protežu od Opel logoa do LED svetala naglašavaju širinu vozila. Srebrne aplikacije u prednjem delu, ali i kroz ceo donji deo karoserije ističu sportsku eleganciju Opelovog kompaktnog krosovera.
Oštre bočne linije sa efektom “lebdećeg krova”, što efektno vizuelno razdvaja gornji od donjeg dela automobila, takođe doprinose tome da automobil izgleda izduženije i elegantnije. Sličan vizuelni trik optičkog produženja karoserije je primenjen i kod manjeg modela Adam. Baš kao i kod Opelovog šampiona u individualnosti – Adama, i kod modela Crossland X moguće je poručiti automobil sa krovom u drugoj boji. Zadnji deo karoserije nedvosmisleno naglašava SUV karakter automobila, prvenstveno zahvaljujući ojačanjima u donjem delu. Visoko pozicionirane zadnje svetlosne grupe takođe poseduju motiv dvostrukih krila.


Skulpturalan dizajn sa jasno vidljivim osećajem za preciznost izrade, takođe je odlika i unutrašnjosti. Tabla sa instrumentima i centralna konzola su jasno orijentisani prema vozaču. Diskretan hrom finiš oko otvora za ventilaciju jasno naglašava visok kvalitet. Kolorni monitor osetljiv na dodir dijagonale do osam inča podržava savremene Apple CarPlay i Android Auto kompatibilne infotainment sisteme, a Radio R 4.0 IntelliLink i Navi 5.0 IntelliLink su diskretno integrisani. Omogućeno je bežično punjenje telefona induktivnim putem. Wi-Fi Hotspot koji predstavlja opcionu ličnu povezanost i asistent Opel OnStar dopunjuju visok novo povezanosti za sve mobilne uređaje. Ipak, visok nivo mogućnosti povezivanja i bogata ponuda benzinskih, dizel i LPG motora sa manuelnim i automatskim transmisijama, nisu jedini elementi koji doprinose opuštenim putovanjima. Velikodušna ponuda prostora i prvoklasna sedišta, čine i najduža putovanja pravim uživanjem. Višestruko nagrađivana ergonomska sedišta sa AGR serifikatom, dostupna su za vozača i suvozača. U modelu B segmenta ovakav nivo komoditeta predstavlja pravi presedan, koji vozačima trenutno nudi samo Opel. Kvalitetna ergonomski oblikovana sedišta su postala dostupna velikom broju kupaca još 2003. godine, kada je Opel Signum prvi u automobilskom svetu dobio AGR sertifikat kao jedinstvenu potvrdu kvaliteta. Opel je tako postao prvi proizvođač automobila koji je uveo sedišta okarakterisana kao “prijatelj vaših leđa”, jer obezbeđuju zdravu poziciju sedenja, a samim tim ih uvodi u klasu pristupačnijih automobila.

Kao dopunu prijatnom boravku u automobilu, Opel Crossland X donosi i visok nivo fleksibilnosti. Detalj koji značajno poboljšava praktičnost je zadnja klupa deljiva u odnosu 60:40, a koja uzdužno može da se pomera za 150 milimetara, što putovanja na zadnjoj klupi čini znatno komotnijim, pogotovo kada su u pitanju putnici višeg stasa. Pomeranjem klupe u krajnji prednji položaj, prtljažnik se uvećava na rekordnih 520 litara. Ako se zadnja klupa obori u potpunosti, prtljažnik se uvećava na 1.255 litara. Očekivano, putnicima je na raspolaganju veliki broj praktičnih pretinaca za odlaganje sitnica. Opel Crossland X je moguće zaključati, otključati i startovati motor bez klasičnog kluča, zahvaljujući Keyless Open & Start.

Liderska rasvetna tehnologija i važni sistemi asistencije

Putovanja mogu da budu opuštenija i bezbednija zahvaljujući brojnim ultra-modernim tehnologijama i sistemima asistencije koji su dostupni na novom Opel Crossland X. Adaptive Forvard Lighting (AFL) sa LED prednjim svetlima doprinose izuzetnoj vidljivosti tokom noćnih uslova vožnje. Opcije kao što je osvetljenje puta u krivinama is asistencija kod dugih svetala sa automatskom nivelacijom svetlosnog snopa, obezbeđuju optimalno osvetljenje puta ispred vozila. Opcioni Head Up displej projektuje informacije o brzini i podatke sistema za navigaciju direktno u vidno polje vozača, čime se smanjuje opasnost od odvraćanja pažnje i pogleda sa puta.

Opel Eye prednja kamera prikuplja najrazličitije podatke i formira bazu koju procesuiraju sistemi asistencije kao što su Speed Sign Recognition i Lane Keep Assist. Ukoliko sistem registruje da je traka kojom se automobil kreće napuštena bez odluke vozača, on biva upozoren zvučnim i vizuelnim signalom. Tempomat sa limiterom brzine takođe vožnju tokom dugih putovanja čini prijatnijom. Ako je brzina u nekom trenutku smanjena od one zadate tempomatom, vozač ne mora sam da ubrzava do željene brzine kada uslovi za to budu ponovo ispunjeni, Crossland X će to sam učiniti. Forward collision alert sa detekcijom pešaka i autonomno kočenje su sistemi koji doprinose izbegavanju nezgoda. Sistem upozorava vozača, ali i samostalno koči ako je potrebno, odnosno ako se vozilo ispred nalazi na isuviše maloj udaljenosti, a vozač ne reaguje. Štaviše, pomenuti sistemi su usklađeni i sa sistemom koji prati nivo umora vozača, i sa tim podacima usklađuje rad.

Crossland X je opremljen i panoramskom zadnjom kamerom. Ona ima vidni ugao od čak 180 stepeni, tako da vozač može da prilikom isparkiravanja vožnjom unazad vidi i to da li se sa bočnih strana ulicom približavaju drugi automobili. Poslednja generacija Advanced Park Assist sistema u velikoj meri olakšava parkiranje u urbanim sredinama. Sistem prepoznaje pogodna parking mesta i samostalno uparkirava automobil, a vozač treba da upravlja samo nožnim komandama. Tokom zimskih meseci komfor poboljšava grejani obruč upravljala, dok grejani vetrobran smanjuje opasnost od magljenja i zaleđivanja, čime se poboljšava bezbednost.

 

PR

 

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje