AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nissan jača Alijansu kupovinom 34 % udela u društvu Mitsubishi Motors

Nissan jača Alijansu kupovinom 34 % udela u društvu Mitsubishi Motors

Nissan Motor Co., Ltd. („Nissan”) potvrdio je kupovinu 34 % udela u društvu Mitsubishi Motors („MMC”), čime je postao njegov najveći akcionar...

MMC će postati deo globalne Alijanse koju čine Nissan i Renault. Pridruživanjem MMC-a, Alijansa će postati jedna od tri najveće grupacije proizvođača automobila u svetu, sa više od 10 miliona prodatih automobila u fiskalnoj 2016.


Nissanov predsednik i generalni direktor, Carlos Ghosn, objavio je da će Nissan i MMC sarađivati u nabavci i snažnijoj lokalizaciji proizvoda, deljenu fabrika, deljenju platformi i tehnologija te povećati prisutnost obe marke i na razvijenim tržištima i onim koja su još u razvoju.


„Spajanjem Nissana, Mitsubishi Motorsa i Renaulta nastaje globalna velesila u proizvodnji automobila”, rekao je Ghosn. „To će biti jedna od tri najveće grupacije proizvođača automobila u svetu, zahvaljujući ekonomiji velikih razmera, revolucionarnim tehnologijama te kapacitetima za proizvodnju automobila koji će ispuniti zahteve svih tržišnih segmenata na tržištima širom sveta.”


Ghosn predviđa da će svojim partnerstvom sa MMC-om Nissan ostvariti koristi iz te sinergije u iznosu od 24 milijarde jena u fiskalnoj 2017., a 2018. taj iznos mogao narasti i do 60 milijardi jena. Pored rasta zarade koja je povezana sa Nissanovim vlasništvom udela u Mitsubishi Motorsu, doprineti i rastu vrednosti akcija od 4 jena po akciji u fiskalnoj 2017. i 10 jena po akciji u fiskalnoj 2018.

Nissan je ponudio svoju pomoć na zahtev Osamua Masuka, predsednika i generalnog direktora MMC-a, nakon što je društvo zapalo u probleme u vezi sa obmanjujućim podacima o potrošnji goriva. Dva proizvođača su u proteklih pet godina sarađivala u proizvodnji tzv. Kei-automobila za japansko tržište.


„Predani smo nameri da pomognemo Mitsubishi Motorsu da povrati poverenje kupaca”, rekao je Ghosn. „To nam je prioritet u ispunjavanju ciljeva sinergije i rasta naše proširene saradnje.”


U sklopu strategije Nissan je predložio četiri predstavnika za upravu MMC-a, uključujući i Carlosa Ghosna kao izabranog predsednika.
Ostali predloženi članovi su Hitoshi Kawaguchi, direktor sektora održivog razvoja i rukovodilac spoljnih poslova na globalnom nivou; Hiroshi Karube, nadzornik i rukovodilac imovinom na globalnom nivou ka i Mitsuhiko Yamashita, Nissanov aktualni predstavnik u odboru Mitsubishi Motorsa.


Na Masukov zahtev, Yamashita se početkom ove godine pridružio društvu kao izvršni potpredsednik sektora za razvoj i član izvršnog odbora.


Ghosn je najavio niz promena upravljačkog kadra koje će na snagu stupiti 1. novembra i omogućiti mu da se fokusira na održavanje Nissanovog rasta i istovremeno pruži podršku Masuku u MMC-u.


Ghosn je Nissanovu odboru predložio, a članovi su i odobrili, imenovanje Hirota Saikawe, aktualnog direktora sektora za konkurentnost, za drugog glavnog direktora.
Saikawu će na njegovoj dosadašnjoj poziciji naslediti Yasuhiro Yamauchi, trenutni izvršni potpredsednik Alijansinog sektora nabavke.


Veronique Sarlat-Depotte, trenutna Yamauchijeva zamenica, preuzće dužnosti izvršnog potpredsednika Alijansinog sektora nabavke i rukovodioca organizacije nabavke alijanse Renault-Nissan. Podršku će joj pružiti Makoto Uchida, koji će obavljati dužnosti nabavke u Nissanu.


Takođe, na Masukov zahtev, upravljački kadar MMC-a dodatno će ojačati Nissanov trenutni rukovodilac sektora performansi Trevor Mann, koji će postati glavni operativni direktor MMC-a.


Manna će naslediti Jose Munoz, koji će pored toga nastaviti da obavlja dužnost predsednika Nissana za severnoameričku regiju.
Ghosn je zaključio: „U vreme promena u globalnoj automobilskoj industriji kakve dosad nismo videli, ova strategija će nastaviti da jača naše trenutne prednosti i upravljačke sposobnosti kako bismo osigurali veću konkurentnost, bolje proizvode za naše kupce i primamljivu zaradu našim deoničarima.”


PR

 

 

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje