AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel ADAM sa Easytronic 3.0 menjačem: Najbolje iz dva sveta

Opel ADAM sa Easytronic 3.0 menjačem: Najbolje iz dva sveta

Najbolji mogući komfor prilikom menjanja stepena prenosa i ekstremna ekonomičnost – to je Opel ADAM sa Easytronic 3.0 jedinicom. Opelov „lifestyle“ model iz A segmenta debitovao je sa novom generacijom automatizovane manuelne transmisije na Salonu automobila u Istanbulu.

Petostepeni Easytronic 3.0 pruža prednosti u vidu komfora karakterističnog za automatske menjače i efikasnosti svojstvene za manuelne jedinice. Zahvaljujući kompaktnom dizajnu, Easytronic 3.0 je takođe lakši u odnosu na konvencionalne automatske menjače.

Opel Easytronic 3.0 je automatizovana manuelna menjačka kutija, što znači da je bazirana na manuelnoj transmisiji sa malim unutrašnjim trenjem, optimizovana za manje agregate. U automatskom režimu rada, elektrohidraulični aktivator preuzima operacije odvajanja kvačila i promene stepena prenosa. Elektronika transmisije automatski bira stepen prenosa koji pruža najnižu potrošnju u odnosu na uslove vožnje, na taj način omogućavajući izuzetno ekonomičnu eksploataciju. Hidraulika i elektrohidraulični aktivatori obezbeđuju idealne i brze promene stepena prenosa. Ovo takođe važi i u slučaju kada vozač manuelnim putem menja „brzine“ u poluautomatskom režimu, gurajući ili povlačeći ručicu menjača. U kombinaciji sa Start/Stop tehnologijom, automatizovana manuelna transmisija redukuje potrošnju goriva još više, posebno prilikom vožnje u urbanom okruženju. U saradnji sa 64 kW/87 ks 1,4 litarskim atmosferskim agregatom, Easytronic 3.0 doprinosi smanjenju potrošnje goriva do 0,4 l na 100 pređenih kilometara u kombinovanom ciklusu eksploatacije, u poređenju sa konvencionalnom manuelnom jedinicom. Ovo je ekvivalentno redukciji emisije CO2 od 10 grama po pređenom kilometru. U ovoj postavci, ADAM 1.4 ecoFLEX sa Start/Stop sistemom, troši 4,7 l benzina na 100 kilometara i emituje 109 g CO2 po pređenom kilometru, što znači da je u nemačkoj ekološkoj klasifikaciji, ovaj model iz klase C prešao u klasu B.

Takođe je poboljšan i komfor tokom vožnje. Najnovija generacija Easytronica impresionira svojim brzim reakcijama, što obezbeđuje brže i uglađenije promene stepena prenosa. Ovaj tip optimizacije je pre svega omogućen novim aktivatorom uz poboljšanu tehnologiju senzora i kontrolnih jedinica, kao i kompletno modifikovanom osnovom u vidu manuelnog menjača. Opelovi inženjeri su razvili specijalan komplet zupčanika za automatizovanu transmisiju. Širok raspon prenosnih odnosa petostepenog menjača, primenjen na novorazvijeni komplet zupčanika, redukuje visinu radnih obrtaja motora, što se posebno odnosi na vožnju na autoputu, čime se takođe smanjuje i nivo buke. Pored toga, Easytronic 3.0 nudi i poseban režim takozvanog „sporog kretanja“, sličan onom kod automatskih menjača, pogodnog za manevre pri niskim brzinama.

Opel ADAM sa Easytronic 3.0 menjačem: Najbolje iz dva sveta

Kombinacija onog najboljeg iz dva domena kada su menjači u pitanju, dostupna je za priuštivih, dodatnih 600 evra, u odnosu na verziju sa konvencionalnim petostepenim manuelnim menjačem (sa uključenim PDV-om, u Nemačkoj).

Opel

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje