AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Jeep Renegade ocenjen sa 5 zvezdica na Euro NCAP testiranju

Novi Jeep Renegade ocenjen sa 5 zvezdica na Euro NCAP testiranju

Novi Jeep Renegade dobio je 5 zvezdica na prestižnom Euro NCAP testiranju uz ukupan rezultat od 80/100 zahvaljujući oceni od 87% za zaštitu odraslih putnika, 85% za zaštitu dece u automobilu, 65% za zaštitu pešaka i 74% za pomoćne sisteme...

Novi Jeep Renegade ocenjen sa 5 zvezdica na Euro NCAP testiranju

Hiljade sati virtuelnih simulacija omogućile su razvoj inovativne „4x4 male široke“ arhitekture – Renegade je prvi automobil grupe FCA na kom je ona primenjena – a sastoji se iz samonoseće karoserije izrađene od čvrstih, ultra-čvrstih i sinterovanih čelika, što rezultira izuzetnom otpornošću na uvijanje. Struktura prednjeg dela sa tri linije opterećenja garantuje jednako reagovanje u slučaju čeonog sudara bez obzira na vrstu prepreke ili vozila sa kojim se automobil sudari. Štaviše, uprkos jasnoj terenskoj prirodi ovog modela, koja se ogleda u njegovom robusnom, kockastom prednjem delu, novi Renegade pruža dobru zaštitu pešaka.

 


Kvalitet virtuelnog dizajna je zatim i fizički testiran na automobilima proizvedenim u fabrici SATA u Melfiju, sa 300 testova komponenti i podsistema, preko 100 simulacija sudara i više od 100 test-sudara uzimajući u obzir različite tipove udarca – čeoni, bočni, prevrtanje, sudar od pozadi i obaranje pešaka – kao i različite brzine pri kojima može doći do sudara i različite fizičke karakteristike putnika.

Za sveobuhvatnu zaštitu, novi Jeep Renegade je standardno opremljen sa 6 vazdušnih jastuka (prednji za prednja sedišta, na prozorima za sva sedišta i bočni za prednja sedišta) kao i ESC (elektronska kontrola stabilnosti) sistemom sa ERM (elektronski sistem za ublažavanje naginjanja) funkcijom. Bezbednosna oprema, u zavisnosti od tržišta i verzije modela, standardno ili na zahtev može da sadrži i sledeće bitne sisteme kao što su sistem za praćenje mrtvog ugla, detekcija unakrsnog sabraćaja sa zadnje strane, tempomat sa prilagodljivom brzinom kretanja (dostupan od 2015. godine) i ParkView kamera za parkiranje unazad sa dinamičnim pomoćnim linijama. 

Novi Jeep Renegade ocenjen sa 5 zvezdica na Euro NCAP testiranju

Jedan od najinovativnijih sistema dostupnih na novom modelu Jeep Renegade jeste Forward Collision Warning-Plus sistem automatskog kočenja sa upozorenjem na mogućnost čeonog sudara  – prvi u svojoj kategoriji po pitanju pouzdanosti i preciznosti – koji koristi radar i video senzore kako bi utvrdio da li automobil prebrzo prilazi nekoj prepreci ili drugom vozilu. U takvim slučajevima sistem upozorava vozača ili mu pomaže u izbegavanju sudara ili ublažavanju posledica sudara.  

Novi Jeep Renegade ocenjen sa 5 zvezdica na Euro NCAP testiranju

I na kraju, Jeep Renegade može biti opremljen i “Lane Sense Departure Warning-Plus” sistemom za upozorenje na promenu trake i “Blind-spot Monitoring” sistemom praćenja mrtvog ugla. Prvi sistem koristi optički senzor kamere kako bi utvrdio poziciju vozila na putu u odnosu na horizontalnu signalizaciju koja se nalazi na kolovozu. U slučaju nenamerne promene trake, koju će sistem prepoznati u slučaju promene pravca bez uključivanja pokazivača pravca, vozač dobija vizuelno upozorenje uz taktilni signal koji mu šalje električni servo upravljač. Ukoliko vozač ne reaguje odmah, sistem mu šalje još jedno vizuelno upozorenje. S druge strane, sistem za praćenje mrtvog ugla koristi radarske senzore koji rade na ultra-širokim talasima kako bi vozaču pomogao prilikom promene trake, upozoravajući na prisustvo drugih vozila u mrtvim uglovima tako što prikazuje svetleće ikonice na bočnim retrovizorima i aktivira zvučni signal po izboru vozača.


FAS
Foto: Euro NCAP

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Proizvodnja vozila u svetu u 2023. godini

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova prenosi informaciju od Međunarodne organizacije proizvođača motornih vozila (OICA) koja pokazuje da je u svetu tokom prošle godine proizvedeno 93.546.599 vozila ( automobili i laka komercijalna vozila)...

123456. . .1595
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje