AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Ukupna proizvodnja Toyote u Evropi je dostigla 9 miliona vozila

Ukupna proizvodnja Toyote u Evropi je dostigla 9 miliona vozila

Mnogi vozači Toyote u Evropi nisu toga svesni, ali postoji velika verovatnoća da je njihova Toyota napravljena u Evropi...

Zapravo, dva od tri vozila prodata na kontinentu su napravili radnici Toyote u jednoj od 6 fabrika vozila i 3 fabrike motora, smeštenih u Portugalu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj Republici i Rusiji. Ukupna proizvodnja u Evropi će ove nedelje dostićii 9 miliona vozila.

Didier Leroy, predsednik i generalni direktor kompanije Toyota Motor Europe je nedavno objavio ovaj rezultat na Sajmu automobila u Parizu, koji se održava do 19. Oktobra u francuskoj prestonici: "Toyota Europe ovog meseca obeležava jedan važan događaj - proizvodnju svog 9-milionitog automobila u Evropi. A veoma sam srećan što to obeležavamo u odličnom raspoloženju", misleći na jake poslovne rezultate u protekloj fiskalnoj godini i rast prodaje tri godine za redom, uz planove za povećanje prodaje u kalendarskoj 2014. godini.

"U Toyoti imamo dugu tradiciju lokalne proizvodnje i prodaje vozila. Nedavno smo takođe povećali izvoz, zbog konkurentnosti naših vozila proizvedenih u Evropi. Želimo da održimo evropsku proizvodnju uvođenjem novih tehnologija, kao što je hibrid, i inovacija u menadžementu koje će nam omogućiti globalnu konkurentnost naših fabrika", dodao je g. Leroy.

Proizvodnja u Evropi je krenula 1971. godine, gradnjom prve fabrike - Toyota Caetano Portugal S.A, gde se je proizvodila prva "evropska" Corolla.

Danas, 43 godine kasnije, u sedam evropskih zemalja nalazi se devet fabrika, što predstavlja ulaganje od više od 8 milijardi evra. U tim fabrikama se proizvodi širok asortiman vozila za evropske kupce, kao i za izvoz na tržište Sjedinjenih Država:

• Toyota Caetano Portugal S.A. je počela sa radom 1971. i trenutno proizvodi Toyota Dyna komercijalno vozilo.

• Toyota Motor Manufacturing United Kingdom je počela sa radom 1992. godine i proizvodi Avensis limuzinu i karavan, Auris hečbek i Auris Touring Sports, uključujući Auris sa hibridnim pogonom u svojoj fabrici u Burnastonu, Derbišir. TMUK takođe proizvodi 1,6 i 1,8 litarske VVT-i motore u Disajd fabrici u severnom Velsu. U istoj fabrici se sklapaju i hibridni agregati.

• Toyota Motor Manufacturing Turkey je prvo vozilo proizvela 1994. godine, a od tada proizvodi Corolla i Verso modele.

• Toyota Motor Manufacturing France je počela proizvodnju 2001. godine, a trenutno proizvodi treću generaciju Yarisa, kao i Yaris hibrid. Od 2013. proizvodi i Yaris za severnoameričko tržište.

• Toyota Motor Manufacturing Poland od 2002. godine proizvodi 1,0 litarske benzinske motore za AYGO i Yaris, kao i ručne menjače za Auris, Avensis, Verso, Corollu i AYGO.

• Počevši sa radom 2005. godine Toyota Motor Industries Poland proizvodi 2,0 i 2,2 litarske D-4D dizel motore za Avensis, Auris, Verso, RAV4, kao i 1,4 litarski D-4D dizel motor za Yaris, Auris i Corollu.

• Zajednička fabrika PSA Peugeot Citroën grupacije i Toyote, Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, je počela sa radom 2005. godine i trenutno proizvodi novi Toyota AYGO, predstavljen ranije ove godine.

• Toyota Motor Russia je počela sa radom 2007. u Sankt Peterburgu i proizvodi Camry. Ove godine proširiće proizvodnju na presovanje i izradu plastičnih delova. TMR u 2016. godini takođe planira proizvodnju još jednog modela, Toyote RAV4.

"Gledajući u budućnost", nastavio je Didier Leroy, "imamo razloga za optimizam. Posle nedavnog predstavljanja nove generacije AYGO-a i Yarisa, imamo najmlađe kompaktne modele na tržištu. Prodaja ovih modela napravljenih u Evropi je upravo počela i sigurni smo da će oni ojačati naše pozicije u A i B segmentima, a time i učvrstiti rad naših fabrika u Evropi."

Ustvari, evropski dizajn je dobio više autonomije u odnosu na japanski i novi modeli se zato dizajniraju po ukusu evropskih kupaca - novi dizajn je veoma atraktivan, moderan i privlači poglede gde god da se pojavi, a pravi predstavnici tog dizajna su nova generacija AYGO-a, novi Yaris i CH-R koncept upravo predstavljen u Parizu.

Na osnovu Toyotine globalne vizije, poslovanje u Evropi će imati znatno veću ulogu na globalnom nivou, što će definisati buduće generacije automobila u evropskom A, B i C segmentu.

• Trenutno Toyota u Evropi zapošljava oko 20.000 ljudi, što direktno, što preko svojih podružnica, a ta brojka se penje na 94.000 ako uključimo radnike Toyotine prodajne mreže.
• Do sada je u Evropu investirano preko 8 milijardi evra.
• Toyotina evropska mreža se sastoji od preko 400 dobavljača, koji dobijaju delove od preko 600 proizvođača u regionu, što znatno doprinosi evropskoj ekonomiji.

Danas, oko 20% svih Toyota i Lexus vozila prodatih u Evropi su hibridi, a većina njih je takođe proizvedena u Evropi. 2013. godine, 105.000 od 156.000 hibrida prodatih na evropskom tržištu su bili proizvedeni u fabrikama TMMF (Yaris) i TMUK (Auris i Auris Touring Sports). Od početka ove godine, u Evropi je prodato više od 131.000 hibridnih vozila.  

Toyota

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Air Max Drift iskustvo - Spoj mode i adrenalina

Pod okriljem Tike šopa, specijalizovane prodavnice za prodaju limitiranih serija patika i garderobe, a povodom promocije najnovijih modela Nike Air Max Plus Drift patika, u Beogradu je organizovano jedinstveno adrenalinsko iskustvo...

123456. . .1595
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje