AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Volvo kamioni - do sada neviđene vratolomije + VIDEO

Volvo kamioni - do sada neviđene vratolomije + VIDEO

U najnovijem filmu firme Volvo Trucks o testiranju kamiona uživo pod nazivom „The Epic Split“, holivudska zvezda akcionih filmova Jean - Claude Van Damme pravi jednu od svojih svetski poznatih špaga između dva Volvo FM kamiona koji se kreću unazad...

Volvo kamioni - do sada neviđene vratolomije + VIDEO

Jan - Inge Svenson, inženjer u kompaniji Volvo Trucks, razvio je softver za Volvo Dinamičko upravljanje

 

Međutim, izvođenje neverovatne, do sada neviđene vratolomije bilo je moguće samo pomoću Volvo dinamičkog upravljanja. Volvo dinamičko upravljanje, inovativni sistem koji je razvila firma Volvo Trucks, znatno poboljšava preciznost i stabilnost u svim situacijama tokom vožnje. Funkcioniše pomoću elektronski kontrolisanog elektromotora koji se podešava oko 2000 puta u sekundi da bi upravljanje bilo vrlo precizno. Pri vožnji unazad, Volvo dinamičko upravljanje nudi izvanrednu kontrolu uz minimalan napor.

„Ovaj film je savršena demonstracija stabilnosti na pravcu koju nudi Volvo dinamičko upravljanje", objašnjava Jan-Inge Svenson, inženjer zadužen za razvoj sistemskog softvera u firmi Volvo Trucks. „Stabilnost i kontrola su toliko dobri da možete dugo da vozite kamion unazad uz vrlo veliku preciznost, što smo upravo morali da uradimo u ovom filmu. Moralo je da bude savršeno do poslednjeg centimetra."

Pogledajte vest Volvo Dynamic Steering: Vožnja bez napora + VIDEO.

 

Pri malim brzinama Volvo dinamičko upravljanje omogućava upravljanje bez naprezanja i povećava upravljivost. Osim toga, elektromotor automatski reguliše upravljanje i kompenzuje nepravilnosti izazvane pokretanjem volana, na primer, usled dejstva bočnih vetrova ili rupa na putu. Zato je potreba za stalnim malim podešavanjima volana znatno manja. Volvo dinamičko upravljanje takođe automatski vraća volan u početni položaj nakon otpuštanja i tako dodatno smanjuje naprezanje vozača.

Volvo kamioni - do sada neviđene vratolomije + VIDEO

Volvo Dinamičko upravljanje nudi savršenu stabilnost koja je omogućila da Jean - Claude Van Damme napravi špagu između dva pokretna kamiona koja se kreću u rikverc

 

U filmu „The Epic Split" Volvo dinamičko upravljanje omogućava dvojici vozača kamiona da održavaju tačno rastojanje i brzinu dok se kreću unazad. Atletske sposobnosti Žana Kloda van Dama i veština vozača neophodni su za uspešno izvođenje vratolomije, ali taj poduhvat ne bi bio moguć bez Volvo dinamičkog upravljanja.

Volvo kamioni - do sada neviđene vratolomije + VIDEO

Veštine preciznih vozača Mikael Rosell i Jens Karlsson su od vitalnog značaja za uspeh ove vratolomije, ali oni ne bi bili u stanju da to uradi bez Volvo Dinamičkog upravljanja


„Ne samo da karakteristike sistema olakšavaju snimanje sjajnog filma, nego i znatno olakšavaju posao vozačima kamiona u situacijama u kojima je potrebno snažno upravljanje", dodaje Jan-Inge Svenson. „Na primer, pri hodu unazad na malom prostoru ili preko teškog terena. Pri hodu kamiona sa prikolicom unazad, male promene upravljačkog sistema mogu znatno da utiču na pravac vozila, a napor vozača standardnog kamiona može da bude mnogo veći. Međutim, Volvo dinamičko upravljanje pomaže vozaču da se stalo kreće pravolinijski i obezbeđuje daleko bolju kontrolu kamiona."

Pogledajte „The Epic Split":Pogledajte film u kome Jan-Inge Svenson demonstrira karakteristike Volvo dinamičkog upravljanja:Pogledajte animaciju Volvo dinamičkog upravljanja:„The Epic Split" nastavlja niz popularnih filmova firme Volvo Trucks kao što su „The Chase", „The Hamster Stunt", „The Hook" i „The Ballerina Stunt".

Pogledajte „The Chase":Pogledajte „The Hamster Stunt":Pogledajte „The Hook":Pogledajte „The Ballerina Stunt":Kako Volvo dinamičko upravljanje funkcioniše

Volvo dinamičko upravljanje se zasniva na standardnom mehaničkom upravljačkom sistemu kod koga je upravljačko vratilo povezano sa upravljačkim prenosnikom. Hidraulički servo uređaj generiše silu koja pomaže vozaču da okreće točkove kamiona. Volvo sistemu je dodat elektronski kontrolisan elektromotor tako što je pričvršćen za upravljačko vratilo. Elektromotor radi sa hidrauličkim servo upravljanjem i više hiljada puta u sekundi reguliše ga elektronska kontrolna jedinica. Pri malim brzinama elektromotor dodaje silu, dok pri većim brzinama automatski reguliše upravljanje i kompenzuje nepravilnosti izazvane putem volana, npr. usled dejstva bočnih vetrova ili rupa na putu.

Volvo Trucks Serbia

Zvanično lansiran Genesis G70

Zvanično lansiran Genesis G70

Dugo očekivanim lansiranjem modela Genesis G70, sedana sa luksuznom opremom i odličnim performansama, u Hyundai centru u Nimjangu zvanično otpočinje nova era brenda Genesis...

Opel Astra: 500.000 porudžbina za Automobil godine 2016.

Opel Astra: 500.000 porudžbina za Automobil godine 2016.

Arhitektura vozila male mase, visokoefikasne pogonske tehnologije i moderna digitalna povezanost, uz sisteme vozačke asistencije – ovi kvaliteti Opel Astre, premijerno predstavljene na Salonu automobila u Frankfurtu 2015., već su zadobili poverenje više od 500.000 kupaca širom Evrope...

Uspeh naših na Evropskom šampionatu - Šta znaš o saobraćaju

Uspeh naših na Evropskom šampionatu - Šta znaš o saobraćaju

Na evropskom takmičenju koje je održano u petak 15. septembra u Albaniji, naša ekipa sastavljena od dva dečaka i dve devojčice, predstavila je Srbiju, gde je zahvaljujući dosadašnjim postignutim rezultatima, u veoma jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope nasupila kao jedan od favorita.

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Opel Ampera-e prevalila 750 kilometara sa jednim punjenjem

Televizijska ekipa auto mobil, emisije na VOX kanalu je pokušala da sazna koliko trenutni šampion autonomije u klasi električnih automobila zaista može da pređe sa jednim punjenjem baterije i da li može da prevali put od najzapadnijeg grada Nemačke, do grada na krajnjem istoku ove zemlje.

123456. . .1334
Mercedes-AMG Project One
Slika nedelje