AutoMAGAZIN - Vesti

ma nemoj
Aladin logo
www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Hyundai Motor Group i Audi, novo partnerstvo u tehnologiji gorivih ćelija

Hyundai Motor Group i Audi, novo partnerstvo u tehnologiji gorivih ćelija

Kompanije Hyundai Motor Group i AUDI AG (Audi) objavile su da su sklopile višegodišnji sporazum o licenciranju cross-licensinga koji pokriva široki spektar komponenti gorivih ćelija i tehnologije električnih vozila (FCEV)...

Prema novom partnerstvu, peta po veličini svetska grupacija za automatizaciju i nemački proizvođač premium automobila zajednički će se truditi u razvoju FCEV-a što će automobilsku industriju voditi putem održive budućnosti


Potpisani ugovor o unakrsnom licenciranju između Hyundai Motor Company, vodeće kompanije za proizvodnju automobila i kompanije Audi, takođe pokriva i druge brendove u grupacijama obe kompanije, koji će zajednički koristiti licencu za patente u narednim godinama. Period trajanja ugovora nije objavljen.


Partnerstvo Hyundai Motor Group i Audi iskoristiće zajedničke R & D kapacitete u tehnologiji goriva za povećanje prisutnosti na tržištu FCEV. Stoga, sporazum takođe uključuje zajednički pristup komponentama gorivih ćelija. Kao prvi korak, Hyundai Motor Group će svojim partnerima odobriti pristup saznanjima koja se temelje na iskustvu koje je Hyundai prikupio iz razvoja ix35 na gorive ćelije vodonika, kao i modela NEXO.

Hyundai Motor Group i Audi, novo partnerstvo u tehnologiji gorivih ćelija

Audi koji je odgovoran za razvoj tehnologije gorivih ćelija unutar Volkswagen grupe - takođe će iskoristiti sve prednosti nabavke u razrađenoj proizvodnji Hyundai FCEV delova. Hyundai Motor Company, prvi svetski proizvođač koji je razvio serijsku proizvodnju vozila na gorive ćelije, već od 2013. nudi SUV-klasu FCEV vozila, a trenutno ih prodaje u 18 zemalja širom sveta.


"Ovaj sporazum je još jedan primer snažne predanosti Hyundai Motor Company stvaranju održive budućnosti, putem povećavanja kvaliteta života ljudi vozilima na vodonik, obezbeđujući najbrži put do nulte emisije štetnih gasova", rekao je Euisun Chung, potpredsednik Hyundai Motor Company. "Uvereni smo da će partnerstvo Hyundai Motor Group i Audi uspešno pokazati viziju i benefite FCEV vozila za globalno društvo".


"Goriva ćelija je osnovni element ekoloških vozila i time moćna vrednost našeg
tehnološkog portfolija za saobraćaj budućnosti bez emisija štetnih gasova", rekao je Peter Mertens, član uprave za tehnički razvoj u AUDI AG. "Prema našem planu FCEV razvoja, udružujemo snage s jakim partnerima kao što je Hyundai. Saradnja je pametan način za razvoj inovativnih rešenja koja će dovesti do proboja ove održive tehnologije, uz razumna ulaganja "


Partnerstvo šire od zajedničkog korišćenja patenata


Kompanije Hyundai Motor Group i Audi takođe su se složile da istraže mogućnosti za sledeći korak u međusobnoj saradnji. Naredni korak će voditi ka industrijskim standardima u tehnologiji gorivih ćelija, kao i ubrzanom razvoju FCEV-a, što će podstaknuti inovacije u ovoj tehnologiji, obezbeđujući naprednije opcije kupcima.


Savez otvara nova vrata grupaciji za poslovanje u domenu komponenti gorivih ćelija


Hyundai Motor Group također planira da jača svoju konkurentnost u industriji komponenti gorivih ćelija, uključivši nove poslovne mogućnosti koje je stvorilo novo partnerstvo. Očekuje se da će Hyundai Mobis, vodeći proizvođač komponenti FCEV grupe, kontinuirano proširiti svoju ulogu u razvoju i snabdevanju grupacije.


Godine 2017., Mobis je postao prva kompanija na svetu koja je uspostavila integrisani sastav proizvodnje za osnovne komponente FCEV-a. Fabrika kompanije u Chungju, Južna Koreja, trenutno ima kapacitet proizvodnje od 3000 modula za punjenje gorivih ćelija (PFC) godišnje.


Mobis će povećati kapacitet postrojenja na desetine hiljada PFC modula tokom vremena, u zavisnosti od potražnje tržišta.


Hyundai Motor Group, preuzimajući vodeće mesto u implementaciji FCEV-a, nastoji da razvije FCEV-ove koji premašuju očekivanja tradicionalnih vozila u pogledu sigurnosti, pouzdanosti, pređenog broja kilometara i specifikacije. Grupa dodatno jača svoje globalno vođstvo s potpuno novim SUV-om sa pogonom na vodonik, NEXO, s poboljšanim rejndžom i efikasnijom potrošnjom goriva. NEXO dolazi s motorom od 120 kW *, 20%, što je bolje od prethodne generacije Tucson Fuel Cell (takođe poznate kao ix35 Fuel Cell). NEXO je izgrađen na novoj platformi gorivih ćelija, koja mu daje veću snagu i bolju dinamiku vožnje od ranijih generacija FCEV-a.


PR

U dve „plave nedelje“ Fordova vozila s nižim cenama i poklon paketom

U dve „plave nedelje“ Fordova vozila s nižim cenama i poklon paketom

U celoj Fordovoj prodajno-servisnoj mreži u Srbiji generalni uvoznik, Grand Motors, od 20. maja do 3. juna organizuje prodajnu kampanju Blue week, tokom koje će potencijalnim kupcima, po posebnim, atraktivnim uslovima biti ponuđena ograničena količina novih i korišćenih automobila i lakih komercijalnih vozila ove marke, ali i „polovnjaci“ drugih proizvođača.

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Kia i Hyundai će sa Rimcem razvijati električna vozila visokih performansi

Hyundai Motor Group (HMG), koje je deo i Kia, i Rimac Automobili (Rimac) najavili su svoje strateško partnerstvo kroz koje grupa Hyundai-Kia (HMG) pojačava svoje napore da postane lider u proizvodnji električnih vozila visokih performansi (EV) i ojača svoj status u ostvarenju programa „čiste mobilnosti" (eng. Clean Mobility).

Toyota Prius auto godine po izboru britanskih vozača

Toyota Prius auto godine po izboru britanskih vozača

Prius – svetski začetnik i najprodavaniji samopunjivi hibridni automobil – zabeležio je uverljiv učinak prema Driver Poweru, osvojivši i dodatne nagrade: u kategoriji Kompaktnog porodičnog automobila, te osvojivši prvo mesto po potrošnji goriva i troškovima eksploatacije, pri čemu obe nagrade osvaja drugu godinu zaredom...

123456. . .1416
Ott Tanak - Toyota Yaris WRC - Rally Chile
Slika nedelje