AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Mercedes-Benz je za svoje klijente u Srbiji obezbedio atraktivne aktivnosti. Za vlasnike, potencijalne kupce u medije, na stazi NAVAK je organizovan jedinstven događaj Mercedes-Benz Star Experience, u kojem smo mogli da uživamo vozeći prava remek dela moderne auto-industrije...

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Posebno mesto zauzeo je Mercedes-AMG GTS- egzotika u ponudi proizvođača sa trokrakom zvezdom u znaku.

 

Pogledajte fotogaleriju: Mercedes-Benz Star Experience 2016 - NAVAK.

 

Zahvaljujući kompaniji Star Import, generalnom distributeru za Mercedes-Benz i smart vozila u Srbiji, trokraka zvezda nam je ponudila deo od onoga najboljeg što ima u svojoj ponudi. Na samom startu, bili smo deo programa "Agility", u kojem imali smo priliku da isprobamo super-snažne AMG modele, koji su nas osvojili već svojom pojavom. 

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Vladan Petrović u modelu AMG-GTS - sedi se nisko, a koktpit podseća na one koje smo videli u modernim avionima "lovcima".

 

Kao što iz naziva možemo zaključiti, uživali smo u dinamičnoj, sportskog, i naravno bezbednoj vožnji najsnažnijih modela sa trokrakom zvezdom na maski. Naravno, najveća zvezda na stazi bio je atraktivni Mercedes-Benz AMG GTS (4.0 Bi-turbo, 509 KS).


Za volanom ovog super-automobila našao se naš test vozač i četvorostruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović. "Vožnja GTS-a na NAVAK-u zaista je nezaboravno iskustvo. Ovaj automobil ne može se porediti ni sa čim što smo isprobali. Sa tehničkog aspekta, GTS je trkački auto u sportkom i elegantnom pakovanju - automobil je kao stvoren za stazu, ali u isto vreme pleni svojom pojavom. Po osećaju ubrzanja, kočenja i rada menjača, veoma je sličan modelu AMG C63S Coupe, ali u njemu se sedi veoma nisko, što daje poseban osećaj u vožnji. Ono što mi se posebno svidelo, jeste njegova dinamika u "RACE" modu vožnje, kada auto dozvoljava kontrolisana proklizavanja." - prvi su utisci Vladana Petrovića.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Vladan Petrović bio je impresioniran gripom koji obezbeđuje AMG-GTS u brzim krivinama. 

 

"Pored toga, grip pri visokim brzinama, koji AMG GTS obezbeđuje na stazi, nema nijedan drugi model koji smo isprobali. Čak i pri visokim brzinama, automobil ide kao po šinama, što uliva dodatno samopouzdanje vozaču. Automobil jednostavno ide tamo gde poželite i ne znam šta je potrebno učiniti da biste ga izbacili iz idealne putanje kretanja. Naravno, granice uvek postoje, ali na ovom automobilu, one su pomerene do zvezda." - objašnjava Petrović

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Najbolji spoj sporta i svakodnevne upotrebe pruža C63 S AMG Coupe, čiji pogonski sistem je isti kao u modelu AMG-GTS.

 

Pored ovog punokrvnog AMG modela, imali smo priliku da isprobamo i C63 S AMG Coupe. "Pored fantastičnog dizajna koji ima ovaj auto, moram da pohvalim njegov zvuk. Čak i u automobilu čujete rafalnu paljbu spolja, a uz svaku promenu stepena prenosa, ovaj auto vas počasti jednom topovskom plotunom. S obzirom da najvažnije tehničke elemente deli sa GTS, na stazi se snašao odlično - tačan je, kontrolisano kliza i dozvoljava korekcije. Menjač (7G-Tronic) zaslužuje najviše ocene. U Race modu je brz kao munja, pauze praktično ne postoje. Ovo je najbrži Mercedes-ov menjač koji sam ikada isprobao. Na 50 metara staze, mogu promeniti pet stepeni prenosa, bez poblema Ako biste me pitali, koji automobil je danas na NAVAK-u bio moj favorit, to je definitivno Mercedes-AMG C 63 S Coupe." - iskren je Petrović.


Pored AMG GTS i C63 AMGS Coupe, na stazi Nacionalne vozačke akademije isprobali smo i najnovije „baby“ AMG predstavnike u obliku C43 AMG 4-MATIC, C43 AMG Coupe i SLC43 AMG sa 367 ks.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Zatim je usledio program „Intelligent drive“ - Instruktori Mercedes-Benz Trening centra iz Srbije i vozačke akademije iz Nemačke predstavili su najinteligentniju E-Klasu koja je besprekorno kočila iza zaustavljenih vozila, izbegavala poprečni saobraćaj, pešake i sve drugo joj se našlo na putu.

 

Klijenti su kroz specifične situacije u vožnji upoznali najnovije funkcije Mercedes-Benz Intelligent Drive sistema. (Active Brake Assist, Drive Pilot, Pedestian Safety, Remote Park Pilot).


Sledeći program bio je „Safety parcour“ – posebno osmišljeni poligoni za simulaciju iznenadnog kočenja i izbegavanja prepreka na putu uz demonstraciju Mercedes-Benz sistema za asistenciju u novoj E-Klasi i C-Klasi Coupe.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Poseban utisak na nas je ostavila S-Klasa kabriolet, u verziji S500 i njeno savršeno vazdušno oslanjanje, koje pruža neverovatan utisak u vožnji. Ovo je najudobniji automobil koji smo isprobali na ovom događaju. Novi kabrio pogoni V8 motor zapremine 4,6 litara, koji razvija 455 KS i maksimalni obrtni moment od 700 Nm. Snaga se na točkove šalje preko 9-stepenog automatizovanog menjača. 

 

„On Road“ – Ništa manje impresivna je bila i postavka automobila na ovom segmentu; SL400, S500 Cabriolet, S500 Coupe, E220d i V250 Exclusive.  Vozači su bili u prilici da upoznaju vozila i da isprobaju napredne sisteme bezbednosti i asistencije na otvorenom putu.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Kada je automobil baziran na S-Klasi, bilo koji komentar je suvišan.

 

"Idealan automobil za krstarenje lokalnim putevima bio S500 Cabriolet. Ako je C 63S AMG Coupe na mene ostavio najjači utisak sportskog automobila, onda je S500 Cabriolet naj utisak uživanja. Izgleda fantastično, a udobnost je na najvišem mogućem nivou. Komfor u vožnji sa otvorenim krovom povećava sistem zaštite od vetra AIRCAP. Zanimljivo je, da klimatizacija automatski prilagođava svoj rad u zavisnosti od toga, da li je krov otvoren ili zatvoren. Manupulacija krovom traje 20 sekundi i moguće je do 60 km/h." - zaključuje Petrović.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Po prvi put na našem tržištu, posebno za ovu priliku izložen je interaktivni smart kutak gde su se našli najnoviji smart modeli i to u i verziji kućnog tunera Brabusa. Na ovom dodatnom poligonu mogli su se dočarati okretnost ovog malog gradskog automobila velikih mogućnosti.

 

Ceo događaj su vodili profesionalni instruktori vožnje iz Mercedes-Benz vozačke akademije u saradnji sa Mercedes-Benz trening centrom iz Srbije i Nacionalnom vozačkom akademijom - NAVAK. Ovogodišnji glavni instruktor Stefan Neuberger primenio je unapređen načinu vežbe i treninga na najbržim Mercedes-Benz modelima.

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

U novoj C-Klasi Coupe i novoj E-Klasi, imali smo priliku da se uverimo kako novi Mercedes-Benz modeli reaguju u uslovima simulacije izbegavanja prepreka. Čak i kada je papučica kočnice pritisnuta do kraja, automobilu su bili upravljivi i bezpogovorno su odgovarali na komande volanom. 

 

Svi prisutni bili su prilici da se u posebno osmišljenom postprodajnom delu upoznaju sa benefitima originalnih rezervnih delova i postprodajnih akcija.

 

Karavan Mercedes-Benz vozila je posetio 7 zemalja, između ostalih Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i Ukrajinu a nakon Srbije, Mercedes-Benz karavan seli se u Letoniju.

 

Pogledajte fotogaleriju: Mercedes-Benz Star Experience 2016 - NAVAK.

 

Tekst: Goran Sarić
Foto: Milomir Bošković

Testirali smo: Mercedes-Benz GLA 200d (FOTO)

Testirali smo: Mercedes-Benz GLA 200d (FOTO)

Druga generacija najmanjeg crossovera (pardon, SUV-a) sa trokrakom zvezdom na maski je u svakom pogledu mnogo bolji automobil. Na testu smo imali dizelsku verziju ovog kvalitetnog automobila, kojeg krasi dinamičan stil...

Testirali smo: Range Rover Evoque D180 AWD (FOTO)

Testirali smo: Range Rover Evoque D180 AWD (FOTO)

Iako je praktično potpuno nova, druga generacija najmanjeg Range Rovera je ostala verna tradicionalnim vrednostima koje neguje ovaj britanski brend. Na testu smo imali Evoque D180, opremljen automatskim menjačem i sistemom pogona na sve točkove...

Toyota Supra 2.0 Turbo stigla u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Toyota Supra 2.0 Turbo stigla u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Posle reinkarnacije legendarnog modela Supra, Toyota je ove godine proširila ponudu motora sa 2.0-litarskim Turbo agregatom, koji obezbeđuje visoku snagu ali i manju masu automobila. Na stazi Nacionalne vozačke akademije (NAVAK), isprobali smo petu generaciju modela Supra sa najmodernijom tehnikom...

Testirali smo: Jaguar E-Pace D150 AWD (FOTO)

Testirali smo: Jaguar E-Pace D150 AWD (FOTO)

Jaguar je modelom E-Pace zacrtao stazu uspeha ovog brenda u SUV segmentu. To je prvi SUV u istoriji ove marke, koji je odmah zabeležio  velike uspehe i stigao do velikog broja kupaca širom sveta. Ovo su naši utisci...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje