AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Samo jedno dete u porodici - ništa novo, jer danas su karijera i "zgrtanje" novca na prvom mestu. Prosek je 1,5 dece po paru. A, dva derišta? Na to komšije već klimaju glavom. A, tek tri ili više? Ne brinite, situacija i nije tako loša, što nam dokazuje Toyota sa modelom Corolla Verso. Naš predmet testiranja bio je funkcionalan i varijabilan automobil sa velikim prtljažnikom, koji je postao želja mnogih mladih porodica...

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Zahtevi članova porodice danas su očekivano različiti: mama, koja vodi kućni budžet, traži bezbednosni paket koji će joj osigurati bezbrižnost i spoljne dimanzije primerene gradu. Tata, pored toga želi i malo užitka u vožnji, a pomenuta "derišta" nikuda ne idu bez svojih kolica i ostalih rekvizita. Upravo taj profil dao je jasan znak Toyoti da na tržište, još 2001. godine plasira Corollu Verso, monovolimen kojim japanski proizvođač ipak nije uspeo da zabrine konkurenciju u ovom segmentu. Iako je bio pouzdan i kvalitetan, bilo je lepših, prostranijih i jeftinijih proizvoda "Made in Europe". Model predstavljen 2004. godine temelji se na 9. generaciji modela Corolla. Automobil nas nije oduševio na prvi pogled, ali je kao staro dobro vino: što stariji, to bolji.

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Corolla Verso je kompaktni monovolumen dugačak 436, širok 177 i visok 162 centimetra, a međuosovinski razmak rastegnut je na 275 centimetara, što odmah obećava veliku prostranost. Na test smo dobili redizajnirani model, opremljen izvrsnim turbodizel agregatom 2.2 D.4D, kojim se ozbiljno izbijaju aduti iz ruku konkurencije. Redizajnom su obuhvaćeni svetlosni elementi, branici, dezeni unutrašnjosti, kao i instrument tabla. Svojim dizajnom Corolla Verso odlično balansira između klasičnog i neobičnog, ali ipak moramo istaći da automobil odaje utisak konvencionalnosti, kako unutra, tako i spolja. Linija koja deli metalni deo vrata od staklenog dela podignuta je visoko, čime se dobilo na robusnosti i osećaju sigurnosti, bez štete po elegantnu liniju automobila. Prednji deo automobila, takođe je "našminkan", a ugrađene su i atraktivne aluminijumske felne. Sve verzije isporučuju se sa točkovima prečnika 16 inča, dok aluminijumske felne dolaze uz opremu Sol, koju je posedovao testirani automobil.

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Vozački ambijent Toyote Corolle Verso realizovan je po dizajnerskom pravcu koji možemo nazvati "automobilska moderna". Aluminijum, koža, ne previše dugmića, analogni instrumenti sa Optitron osvetljenjem, koje je efikasno, kako noću, tako i u dnevnoj eksploataciji, a sve je sastavljeno filigranski precizno. Unutrašnjost automobila je izuzetno funkcionalna, kvalitetno izrađena i odaje onaj lepi utisak kompaktnosti i utegnutosti, što je odlika svih Toyotinih novih modela. Sedišta su preuzeta od modela Corolla, a trokraki volan identičan je onom koji se ugrađuje u model RAV4. Kompletan izgled kokpita karakterišu ravne površine, sa puno kvalitetne, gumirane plastike, koja na dodir odaje utisak kvaliteta. Nekom će možda zasmetati uvek prisutan "šmek" konzervativnosti u detaljima, ali već smo istakli da je ceo automobil protkan konzervatuvnom notom, što ovaj model i izdvaja od brojne konkurencije. U automobilu se sedi povišeno, a sedišta će Vas odmah rado primiti i "obgrliti" sa sjajnim bočnim uporištima i tvrđim sedalnim delom, što je samo ptvrda da Corolla Verso može biti i porodični i poslovni automobil. Za svaku pohvalu je i prtljažnik zapremine 423 litra, koji obaranjem zadnjih sedišta raste na maksimalnih 1563 litra (o prtljažniku slika govori više od reči).

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Ni putnici pozadi neće biti razočarani, jer ih očekuju tri odvojena sedišta sa tvrđim sedalnim delom, što je do sada bila privilegija samo nemačkih limuzina. Ovo je posebno značajno za duža putovanja, jer na našem sedmodnevnom testu Corolle Verso uspeli smo posetiti i prestonicu Slovačke, Bratislavu. Na zadnjim sedištima vozile su se dve osobe koje su, posle 700 pređenih kilometara u jednoj vožnji, iz automobila izašle sveže i izrazile oduševljenje automobilom. Za sjajan osećaj u kabini zaslužno je i zrelo trimovano vešanje, koje je čvrsto, ali ne i pretvrdo, iako pozadi nije multilink, već polukruta osovina. Ako bismo u unutrašnjosti morali tražiti mane, onda bi to sugurno bili ergonomski loše rešeni nasloni za ruke putnika napred. Nasloni su odvojeni za vozača i suvozača i nalaze se uz sami bok sedišta, što nam je zasmetalo prilikom dužih vožnji i moramo priznati da smo imali prilike da vidimo i bolja rešenja. Ipak, ovaj mali nedostatk zaboravljamo zahvaljujući logičnom rasporedu svih komandi i intuitivno određivanje njihovih funkcija. Jednostavno, i letimičan pogled na vozačko okruženje daje do znanja da se neko u Toyoti detaljno pozabavio time kako bi se putnici dobro osećali u novoj okolini. U tome nam je puno pomogao i paket opreme Sol koji uključuje: elektro pomične prozore i retrovizore, automatski klima uređaj, radio CD, tempomat, putni računar, alu felne, vazdušni jastuci "na sve strane", ABS, ESP, pomoć pri naglom kočenju, iPod konektor... Mislilo se i na bezbednost. Vrat putnika na prednjim sedištima štiti sistem WIL, koji sprečava trzajne povrede. Noge i grudni koš štite sistemi koji prilikom sudara uvlače papučice i volan, što je Versu osiguralo čistih pet zvezdica na Euro NCAP testiranju bezbednosti.

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Kao što nam je poznato, u Toyoti nisu baš oduševljeni kvalitetom dizel goriva na našem tržištu, i zbog toga ne dopuštaju komercijalizaciju verzije D-Cat, koja razvija 177 KS i izuzetno čiste izduvne gasove. Umesto pomenute verzije "Toyota Srbija" nudi nam agregat koji smo testirali: turbo dizel zapremine 2.2 litra, koji već pokreće Avensis, samo što umesto njegovih 150, u Corolli Verso nudi 136 konjkih snaga i 310 Nm Obrtnog momenta. Motor je dobro izbalansiran i zvučno izlolovan, tako da i najveće dizel skeptike ostavlja bez komentara. Zapremina motora je dovoljno velika, tako da i bez asistencije turbo punjača već od 1 500 o/min agregat počinje snažno da vuče. Iako maksimalnu snagu postiže već pri 3 600 o/min, pad snage oseti se tek iznad 4 000 o/min. Zahvaljujući menjaču sa šest tepeni prenosa, automobil neupadljivo guta kilometre, i bez velike razlike da li je u pitanju prazan ili natovaren automobil. Menjač je izuzetno brz i precizan (hod unazad nalazi se levo napred, pored pozicije prve brzine), a prenosni odnosi su tako dobro proračunati, da ćete retko uhvatiti turbinu "na spavanju".

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Iako je nešto tvrđe trimovano, vešanje Corolle Verso sprečava ljuljanje karoserije kod oštrije vožnje. Volan i kočnice su na visini zadatka, iako bi nam više odgovaralo kada bismo imali više povratnih informacija sa podloge. Međutim, i pored toga, vožnja u Versu predstavlja pravo uživanje, jer nas je non stop pratio osećaj čvrstoće i kvaliteta. Jednostavno, svaki detalj pokazuje zašto je Toyota u samom vrhu po kvalitetu i pouzdanosti. Kada svemu dodamo izdašnu opremu i trogodišnju garanciju, cena i ne može biti niska. Ali, kada sagledao sve poznate i nove vrline ovog automobila, kao i Toyota EUROCARE, 24-časovnu besplatnu pomoć na putu, u Srbiji i inostranstvu, 27 800 Eura ne izgleda nerealno.

Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Vozeći između Beograda i Bratislave bili smo prijatno iznenađeni funkcionisanjem GARMIN navigacionog uređaja sa oznakom Nüvi 250w, koji smo nezavisno testirali u Corolli Verso. U Srbiji je sistem funkcionisao izuzetno precizno, što smo i očekivali od GARMINA, ali ono što nas je impresionirali jeste činjenica da smo i posle prelaska u Mađarsku na Wide ekranu uređaja mogli očitati i imena i najmanjih mesta, kao i ukrštanja glavnih sa sporednim putevima. O tačnosti uređaja i karte dovoljno govori podatak da je, i pri najvećem zumiranju, strelica koja pokazuje našu poziciju uvek bila na crti koja označava put. U Slovačkoj nam je od velike pomoći bila i opcija tzv. "Points of interest", koja obeležava javne ustanove, hotele, restorane, benzinske pumpe... Sve pohvale GARMIN zaslužuje i kada je u pitanju preglednost i kontrast ekrana, jer smo i po najvećem suncu bez problema pratili našu poziciju. Više o GARMIN navigacionim uređajima za Vaš automobil, kao i cene, možete pronaći na WWW.GARMIN.CO.YU

Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D
Motor:Turbodizel Common-Rail
Ugradnja:Napred poprečno
Cilindri / ventili:4 / 16
Zapremina motora (cm3):2231
Snaga motora (kW/KS pri o/min):100 / 136 pri 3 600 o/min
Obrtni moment (Nm):310 Nm pri 2 000 o/min
Dimenzije automobila (cm):436 x 177 x 162
Međuosovinski razmak (cm):275
Masa / nosivost (kg):1495 / 665
Zapremina rezervoara (L):60
Pnemuatici:205/55 R16
Zapremina prtljažnog prostora (L):423 / 1563
Ubrzanje od 0 do 100 km/h (s):10
Maksimalna brzina (km/h):195
Potrošnja (L) - grad/otvoreno/prosek:8,4 / 5,2 / 6,4
Cena:27 800 Eura
Test: Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D - Dugoprugaš

Goran Sarić - Automagazin

Test: Kia Pro Ceed 2.0 CRDi Sport - Go, Korea, Go !!!

Test: Kia Pro Ceed 2.0 CRDi Sport - Go, Korea, Go !!!

Korejanci već odavno nisu egzotika, a ni Kia, najstariji korejski proizvođač automobila, više nije samo proizvodna traka za licencirane modele pregažene vremenom. Kia se golemim koracima sa svakim novim modelom i u dizajnerskom smilsu približava evropskim kupcima, a model Pro Cee'd jeste još jedan model koji potvrđuje visoke ambicije Kie. Pred nama je automobil cupeovske siluete, kojeg pogoni štedljivi turbodizel agregat i koji se može pohvaliti sedmogodišnjom garancijom...
Vladan Petrović o Hondi Legend 3.5 VTEC

Vladan Petrović o Hondi Legend 3.5 VTEC

Honda Legend u rukama novopečenog šampiona Srbije u reliju pokazala je svoje pravo lice. Šestostruki državni reli šampion, ekskluzivno za Automagazin portal, otkriva svoje utiske o Hondi Legend 3.5 VTEC...
Test: Honda Legend 3,5 VTEC - Legenda o japanskoj lepoti

Test: Honda Legend 3,5 VTEC - Legenda o japanskoj lepoti

Honda Legend je automobil koji sjedinjuje performanse, udobnost, sigurnost i atletski dizajn. Petometarska limuzina, prosečno oko 15 centimetara duža od konkurenta, i u svojoj četvrtoj generaciji dolazi nam sa istom strategijom kao i kod prethodnika: jedna motorizacija i bogata oprema. Kada svemu dodamo i pogon na sve točkove, shvatamo da evropski trio (Mercedes, Audi i BMW) ima puno razloga za brigu...
Vladan Petrović o Toyoti Corolli 1.4 D-4D MMT

Vladan Petrović o Toyoti Corolli 1.4 D-4D MMT

Ekskluzivno za Automagazin portal, Toyotu Corollu opremljenu "Multi-mode Manual Transmission" sistemom testirao je i aktuelni reli šampion Srbije, Vladan Petrović. Izdvojili smo za Vas najznačajnije utiske petostrukog državnog reli šampiona...
Test: Toyota Corolla 1.4 D-4D MMT - Kraljica diskretnosti

Test: Toyota Corolla 1.4 D-4D MMT - Kraljica diskretnosti

O veličini imena Corolla dovoljno govori prosta računica: Svakog dana u poslednje 42 godine prodate su prosečno 2.152 Corolle, ili svakih 40 sekundi u pomenutom periodu u svetu je prodata prosečno jedna Corolla. Ali, Japanci ne spavaju na lovorikama. "Naša" testirana Corolla bila je opremljena štedljivim 1.4 D-4D motorom i manuelnim menjačem sa više režima rada (MMT) i komandama na volanu. Baš kao što ima Jarno Trulli u svom F1 bolidu...
Vladan Petrović o Hyundai Getzu 1.4

Vladan Petrović o Hyundai Getzu 1.4

Ekskluzivno za Automagazin portal, Vladan Petrović nastavlja svojim stručnim komentarima da otkriva prednosti i mane testiranih automobila. Petostruki reli šampion Srbije vozio je gradski Hyundai Getz, a mi Vam prenosimo njegove najznačanije utiske...
Test: Hyundai Getz 1.4 Active - Get´s go!

Test: Hyundai Getz 1.4 Active - Get´s go!

Testirani Hyundai Getz 1.4 jeste simpatičan gradski automobil koji zaslužuje da bude češće viđen gost na našim ulicama, kako zbog svoje povoljne cene, tako i zbog odličnog kvaliteta i završne obrade. Kompaktan, snalažljiv i u svakoj situaciji agilan, maleni Getz još jednom nam pokazuje da je doba "korejskih plastikanera" daleko iza nas...
Vladan Petrović o Mercedes-Benzu C 280 Avantgarde

Vladan Petrović o Mercedes-Benzu C 280 Avantgarde

Ekskluzivno za Automagazin portal, maksimalni vozni potencijal nove Mercedesove C klase ispitao je aktuelni reli šampion Srbije, Vladan Petrović. U višednevnoj test vožnji Petrović je ispitao mogućnosti automobila, a mi Vam prenosimo najbitnija zapažanja...
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje