AutoMAGAZIN - Testovi

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

On se ne razmeće. Čak možemo reći da se kreće gotovo neupadljivo. Ali, smirena i samouverena elegancija ne ostavlja ni najmanjeg povoda sumnji: Ovo je Passat. Iako se na tržištu u ovom obliku nalazi od 2005. godine, zahvaljujući visokoj sigurnosti, udobnosti i ekonomičnosti, Passat je izuzetno privlačan kupcima širom sveta i kod nas. Kada svemu dodamo i odličan 4Motion sistem pogona na sve točkove, uspeh je očekivan...

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Iako je izgled Passata veoma dobro poznat domaćoj javnosti, on i dalje izgleda sveže i atraktivno. Crna boja i napadna hromirana maska hladnjaka, kombinovana sa svetslosnim grupama koje zadiru u branik, ukazuju na luksuz i pomalo podsećaju na američke limuzine. Dominantni logo ukazuje nam na evropsko poreklo, a malo iznenađenje dolazi nam iz gornjeg dela branika, gde su smešteni minijaturni pokazivači smera, koji se više ne nalaze integrisani u svetlosne grupe. Pogled iz profila je očekivano smirujući - povišena donja linija prozora i spuštena lnija krova utiču na dinamičnost celog automobila. Sve u svemu, automobil izgleda samouvereno, odraslo i plemenito, uz konstataciju da se treba naviknuti na hromirani "podbradak" koji uokviruje rešetku hladnjaka.

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Enterijer automobila srednje klase mora biti izuzetno važan prodajni argument. I, naravno, ovde nema iznenađenja: kokpit nudi Volkswagenovu preglednost, a kvalitet materijala je izuzetno uverljiv. Sedišta su udobna, a pozicija za volanom savršena. Test automobil isprobao je i aktuelni državni reli šampion, Vladan petrović: "Ergonomija vozačevog dela je na najvišem mogućem nivou i mislim da se niko neće žaliti. Pozicija i podešavanja volana i sedišta odgovaraće svakom vozaču, bez obzira na njegove gabarite. Sedišta su kvalitetna i mogu se pohvaliti odličnim bočnim vođenjem tela. Organizacija kokpita je logična i podseća nas da je ovo model koji se generacijama unazad neprestano unapređuje. Uz sve navedeno, ne mogu a da ne pohvalim i odličan izgled enterijera, a posebno aluminijumske detalje koji unose sportski duh i pojačavaju utisak kvaliteta. Centralna konzola je jednostavna i "čista", ali bi komande klima uređaja mogle biti malo većih dimenzija. Ručica menjača i volan izuzetno su precizni. Ako moram da istaknem zamerku, onda je to dugme za električnu ručnu kočnicu. Smešteno je preblizu prekidača za svetla i može se desiti da ga vozač nekontrolisano aktivira u vožnji. Dobro je što odmah sledi automatska deaktivacija, a i činjenica da električna ručna kočnica aktivira kočnice na svim tičkovima. Mislim da puno srećnije rešenje Passat treba da preuzme od "bratskog" Audija A4, kod kojeg se dugme nalazi pored menjača."

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

I prostor pozadi je na nivou koji očekujemo od Passata. U odnosu na konkurente, primećujemo više mesta u prostoru za kolena putnika pozadi, dok će peti putnik verovatno biti zadovoljan samo na kraćim putovanjima. Posebno je važno istaći da je prostor za glave putnika pozadi veoma izdašan, što se odnosi i na kolena. Što se tiče udobnosti na zadnjoj klupi, možemo reći da je na vrhunskom nivou, uz konstataciju da sedišta imaju tvrđi lumbalni deo. Ova tradicionalna karakteristika na dužim putovanjima obezbeđuje bolju udobnost i sprečava zamaranje putnika. Još bolji je prtljažni prostor. Zapremina prtljažnika iznosi 565 litara i predstavlja vrh u srednjoj klasi.

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Vrednim svake preporuke pokazao se i dvolitarski TDI motor sa 140 konjskih snaga, dostupnih pri 4.000 o/min i maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm pri samo 1.750 o/min. Iako u ponudi postoji i verzija od 170 KS, za njom objektivno i nema prevelike potrebe. I 140 dizelskih konjskih snaga sasvim je dovoljno da Vas uvali u nevolje sa zakonom. Passat sjajno ubrzava i ne troši puno, što je kombinacija koja tera na (prebrzu) vožnju. "Prvo što primećujem kod ovog motora jeste njegova neobična kultivisanost, uprkos sistemu ubrizgavanja "pumpa-brizgaljka". Nema karakterističnih vibracija, a buka u kabini svedena je na minimum. Mislim da su po ovim kriterijumima Volkswagenovi inženjeri uradili odličan posao. Na krivudavim putevima Passat 2.0 TDi može poniziti i znatno snažnije benzince, jer odlično reaguje na gas, a 200 km/h postiže sa neobičnom lakoćom. Ono što prijatno iznenađuje kod ovog motora jeste njegov visok obrtni moment pri niskim obrtajima. Automobil u niskom režimu rada povlači snažno, a šaltanja predstavljaju pravo uživanje. Menjač je nemački precizan i relativno kratkog hoda, a šalta se sa onim prepoznatljivim "klok"." - istakao je Petrović. Svemu treba dodati i malu potrošnju goriva, koja je na našem višednevnom testu iznosila 6,8 litara na 100 pređenih kilometara. Potrošnja u gradskoj vožnji, iznosila je oko 8 litara na 100 pređenih kilometara.

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Za menadžerske automobile nije dovoljno da imaju samo kvalitetan turbodizel ispod haube i "ušuškanu" unutrašnjost. Dinamika u vožnji, takođe je, izuzetno je važan faktor prilikom kupovine automobila srednje klase. Što se tiče voznih osobina, Passat nam je još jednom dokazao nemačku brigu prilikom konstrukcije svakog detalja. Upravljanje je precizno i možemo slobodno reći da je i dalje među najboljima u kategoriji, što nam je potvrdio i Vladan Petrović: "Odlično rešeno prednje vešanje i savremeni zadnji multilink ovom automobilu osiguravaju odlična vozna svojstva. Passat se naginje minimalno i veoma verno sledi željenu putanju. Tek kod preterivanja, oseća se blago proklizavanje preko prednjih točkova. Ali, sve se lako kontroliše izuzetno preciznim volanom, uz svesrdnu pomoć ESP (elektronska kontrola stabilnosti) sistema koji radi veoma efikasno (dok ga nismo isključili). Tokom vožnje se oseća velika čvrstoća karoserije, čije uvijanje je minimalno čak i kada smo ispitivali granice automobila. Imam utisak da su opruge i amortizeri podešeni kako bi ostvarili dobar komfor i sigurno ponašanje pri visokim brzinama. Na autoputu, pri visokim brzinama, automobil je izuzetno stabilan i uliva fantastičn sigurnost."

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Kada padne sneg, bela raskoš prava je sreća decu i sve one koji redovno idu na zimovanje. Ali, onaj ko putuje automobilom, snežnim i zaleđenim putevima ne raduje se previše. Posebno je strašan pogled na beli planinski prevoj, jer je svakome jasno da će vozač i vozilo tamo biti na velikom testu. "Naš" testirani Passat 2.0 TDI 4Motion nema taj problem. U verziji sa pogonom na sve točkove instalirana je električno upravljiva spojnica haldex, koja pogonsku snagu, samo po potrebi, prenosi na zadnje osovine. Naziv sistema potriče od "Haldexa", Volkswagenovog švedskog partnera u tehnici. Kada nastane razlika u broju obrtaja između prednje i zadnje osovine, aktiviraju se dve pumpe sa prstenastim klipovima, koje u spojnici stvaraju pritisak i tako spajaju obe osovine.Spojnica na zadnju osovinu prenosi do 50 % obrtnog momenta, odnosno 10 % u normalnim uslovima. "Automobil se na svim podlogama ponaša agilno i sigurno. Passat se u vožnji ponaša tako samouvereno da prosto poželite da vozite brže. Čak i ako neiskusan vozač pretera, Passat ga neće iznenaditi, jer ESP reaguje munjevito i sigurno. Ipak, treba istaći da je ovaj 4x4 sistem namenjen prvenstveno da pomogne na zaleđenim i deonicama puta prekrivenim snegom. Na suvom i mokrom asfaltu ne treba istraživati 4Motion pogon i njegove granične mogučnosrti." - zaključuje Petrović.

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Firma (vlasnik) za Volkswagen Passat 2.0 TDI izbrojaće oko 29.400 Eura. Nažalost, dodatna oprema i 4Motion pogon na sve točkove, cenu će podići za nekoliko hiljada Eura. Možda se nekom čini previsoka, ali moramo podsetiti na odlično zadržavanje cene kao polovnjaka. Zbog toga je svaki Passat dobra investicija. Spoj skladnog dizajna, napredne mehanike i vrhunskog kvaliteta, provereno je dobra kombinacija. Volkswagen Passat je automobil bez dečijih bolesti, i još uvek bez ijedne bore. Sitne mane na koje smo ukazali, ne umanjuju visok ukupni utisak.

Volkswagen Passat 2.0 TDI 4Motion
Motor:Turbodizel agregat, ubrizgavanje goriva
Broj cilindara / ventila:4 / 4
Zapremina motora (cm3):1968
Maksimalna snaga (kW pri o/min):103 / 4000
Maksimalni obrtni moment (Nm pri o/min):320 / 1750
Menjač:6 brzina, pogon na sve točkove
Maksimalna brzina (km/h):209
Ubrzanje 0-100 km/h (s):9,8
Potrošnj grad / otvoreno / prosek (l/100 km):7,6 / 5 / 6
Dimenzije:
Dužina (mm):4765
Širina (mm):1820
Visina (mm):1472
Međuosovinsko rastojanje (mm):2709
Zapremina prtljažnika (L):485
Zapremina rezervoara (L):70
Masa automobila / nosivost (kg):1554 / 606
Dimenzije pneumatika:215/55 R 16
Cena modela Passat 2.0 TDI Trendline:29.400 Eura

Goran Sarić - Automagazin

Testirali smo: Fiat Bravo 1.4 16V Dynamic

Testirali smo: Fiat Bravo 1.4 16V Dynamic

Ako vam neko bude tvrdio da dizajn za jedan automobil nije sve, začepite uši i ne slušajte ga! Atraktivnog izgleda i prefinjenog italijanskog šarma, od trenutka kada sednete za volan novog Brava postajete izloženi neograničenom mnoštvu pogleda koji će Vas pratiti gde god da se nađete. Jer, upravo je dizajn najjači prodajni adut ovog atraktivnog modela milanske kompanije. Ovoga puta, na test smo dobili benzinsku verziju...
Testirali smo: Toyota Avensis 2.2 D-CAT Wagon Executive

Testirali smo: Toyota Avensis 2.2 D-CAT Wagon Executive

Elegantan, masivan, agresivan i luksuzan Toyotin karavan pokazuje nam kako se uspeh ne meri samo veličinom prtljažnika. Klasik srednje klase u sebi ima evropskije gene, snažni turbodizel, mnogo prostora, agresivniji izgled i bogatu opremu. Mogli bismo nabrajati do dugo u noć. Ovo je, definitivno jedan od atraktivnijih karavana na našem tržištu, za sve ljubitelje japanske pouzdanosti...
Testirali smo: Subaru Forester 2.0X

Testirali smo: Subaru Forester 2.0X

Iako ne spada među manekene, on praktičan, prepun samopouzdanja, i uz fantastičan 4x4 pogon, veoma sposoban. Od novog Forestera Subaru očekuje mnogo, jer mu je podario otmeniji i moćniji dizajn, koji retko gde prolazi neprimećeno. Kada svemu dodamo i izvanredno i sigurno ponašanje na putu, harizmu i neobičan ponos koji svaki Subaru automobil ima u sebi...
Test: Suzuki SX4 Sedan 1.6 VVT - Sedan za naše ulice

Test: Suzuki SX4 Sedan 1.6 VVT - Sedan za naše ulice

Uspešni kompaktni "crossover" model, Suzuki SX4, upoznali su mnogobrojni zadovoljni kupci širom Srbije, a kao jedna od loših strana često je navođen mali prtljažnik. Na sajmu automobila u Ženevi, 2007. godine, predstavljena je sedan verzija, koja izgled prednjeg dela automobila deli sa hatcback-om. Karoserija je duža za 39 cm i meri 4,49 m, a to je donelo i povećanje prtljažnika...
Test: BMW X6 xDrive35d - Biznis klasa

Test: BMW X6 xDrive35d - Biznis klasa

Scena je dobro poznata svakom ko je bar jednom putovao avionom. "Putnike biznis klase molimo da koriste prednji, a sve ostale da koriste zadnji ulaz u avion." - formalno je obeveštenje koje se čuje pre svakog leta. Jasno, u biznis klasi je udobnije, ima više mesta, bolja je hrana i dobijaju se novine. Upravo takve povlastice očekuje kupac svakog BMW-a, a posebno od novog BMW X6...

Testirali smo: Mitsubishi Lancer 1.5 Invite

Testirali smo: Mitsubishi Lancer 1.5 Invite

Mitsubishi Lancer je u svojoj vrhunskoj verziji "Evolution" san mnogih sportskih vozača širom sveta. U višednevnom testiranju pokušali smo da odgovorimo na pitanje - da li ima smisla kupovati "civilnu" verziju za duplo manje novca? U odgovoru na ovo pitanje, pomogao nam je i šestostruki i aktuelni reli šampion Srbije u generalnom plasmanu, Vladan Petrović, koji nam je potvrdio da je novi Lancer veoma sposoban automobil...
Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Redizajnirana i unapređena Mercedes-Benz A klasa tiho je stigla i na naše tržište. Najveće promene su tehnološke, tako da pogled spolja ne otkriva opsežan posao koji su napravili Mercedesovi inženjeri. Spoljne izmene jedva su vidljive, i vlasnici dosadašnjih modela neće imati osećaj da je njihov ljubimac naglo ostario. Veća dinamičnost postignuta je ugradnjom nove maske i svetlosnih grupa, kao i potpuno novih retrovizora...
Test: Opel Corsa OPC - Lek protiv zimske dosade

Test: Opel Corsa OPC - Lek protiv zimske dosade

Pred nama je odlično sredstvo protiv zimskog neraspoloženja. Opel Corsa OPC je automobilski antidepresiv u najboljem obliku, a ko u glavi isključi ESP, u ovom automobilu može usred zime osetiti žar letnje vručine. I, zaista, dok vozi ovu malu "ljutu papričicu", čovek se nalazi u svom filmu, u svetu koji je višestruko brži od normalnog. Prvi pomisao kada sednete u ovaj automobil je: "Pa, ovo je igračka!"...
Test: Toyota Avensis 2.0 D-4D - U penziju uzdignute glave

Test: Toyota Avensis 2.0 D-4D - U penziju uzdignute glave

Za nekoliko dana u Srbiji će biti predstavljena nova generacija modela Toyota Avensis, koja će naslediti dobro poznati model predstavljen 2003. godine. Konzervativna, ali udobna, pomalo dosadna, ali štedljiva - u svakom slučaju Toyota Avensis je uvek je bila pravi izbor za promišljene kupce koji mnogo voze. Posle višednevne vožnje, možemo slobodno reći da odlazeća generacija Avensisa u penziju ide uzdignute glave i bez štapa...
Volkswagen Golf R (2021)
Slika nedelje