AutoMAGAZIN - Testovi

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Redizajnirana i unapređena Mercedes-Benz A klasa tiho je stigla i na naše tržište. Najveće promene su tehnološke, tako da pogled spolja ne otkriva opsežan posao koji su napravili Mercedesovi inženjeri. Spoljne izmene jedva su vidljive, i vlasnici dosadašnjih modela neće imati osećaj da je njihov ljubimac naglo ostario. Veća dinamičnost postignuta je ugradnjom nove maske i svetlosnih grupa, kao i potpuno novih retrovizora...

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Posle višednevne vožnje, možemo slobodno reći da smo dobili ono što smo očekivali: Mercedes se nikada nije zadovoljavao kozmetičkim promenama, i A klasa dobila je niz poboljšanja, koja je čine štedljivim, ekološki prihvatljivim i još bolje opremljenim automobilom. Uz sve ovo, nova A klasa oduševila nas je potpuno novim, Active Parking Assist sistemom automatskom parkiranja. Dizajn i koncepcija modela Mercedes-Benz A klasa odlično su prihvaćeni od kupaca, pa je zato zadržan isti koncept "sendvič" konstrukcije karoserije, uz unapređeno vešanje. Već od napred "nova" generacija A klase razlikuje se od stare. Prednja svetla sada imaju izraženije linije, maska hladnjaka deluje još hrabrije, a bočna linija je neuporedivo dinamičnija i privlačnija. Obavezna zvezda ostala je na starom mestu: sjaji u sredini maske hladnjaka sa blještavim gornjim rubom. Ekipi Mercedesovih dizajnera odajemo i priznanje za izuzetnu hrabrost prilikom oblikovanja zadnjeg dela automobila. Masivna zadnja svetla i završetak sa integralnim spojlerom, sve su, samo ne "švapski" konzervativni detalji. Dizajn automobila sa zvezdom na nosu uvek je bio bezvremenski, pa tako "naš" testirani primerak deluje sveže i atraktivno. On ne fascinira na prvi pogled, ali zato traje neuporedivo duže od drugih. S obzirom da je A klasa zadržala takozvanu "sendvić konstrukciju" dvostrukog poda, automobil je i dalje prilično visok " (1593 mm). Sve površine na A klasi deluju kompaktno i jednostavno, ali su iz svakog ugla veoma lako prepoznatljive.

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Kao izuzetno važan prodajni argument osvežene A klase, biće njegova varijabilnost. Iako je karoserija visoka, ubacivanje predmeta u prtljažni prostir predstavlja čistu rutinu, zahvaljujući sniženom ulaznom delu. Zapremina prtljažnika iznosi 435 litara, a jedno od netradicionalnih, ali praktičnih rešenja je dupli pod, čija se dubina jednim potezom može povećati za 10 centimetara. U gornjem položaju prtljažnika, uz sklopljena zadnja sedišta, dobija se potpuno ravna površina i velika zapremina. Uz doplatu može se dobiti i Easy-Vario-Plus, kojim se prednje sedište suvozača potpuno sklapa. Tako se u 3,8 metara dugi Mercedes mogu smestiti predmeti, koje bi ste u karavan C klase teško smestili.

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Unutrašnjost A klase jeste priča koja se potpuno razlikuje od konkurenata. Zahvaljujući konstrukciji dvostrukog poda, položaj sedenja jeste visok, ali i izuzetno nizak u odnosu na pod automobila. Trik je u sandvič verziji poda, sa koso ugrađenim motorom (koji u sudarima "tone" ispod automobila), koji omogućava odličan položaj za volanom, kao i lagani ulazak i izlazak iz automobila. "U unutrašnjosti vlada pravi "mercedesovski" red. U prvom redu instrument tabla: materijali deluju izuzetno kvalitetno, raspored prekidača je savršen. Iskreno, pojedini detalji u A klasi podsećaju nas na skandinavsku zaljubljenost u detalje. Na prednjim sedištima je obilje mesta, i ni najšira ramena neće se osećati skučeno, dok vozačko sedište omogućava vozaču da sedi opušteno, kao kod kuće zavaljen u fotelju. Jednostavno, prostrani koncept najmanjeg Mercedesa ostavlja uverljiv utisak celom dužinom automobila." - istakao je Vladan Petrović, šestostruki državni reli prvak, kojem je položaj za volanom od vitalne važnosti u vožnji.

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Pod haubom "našeg" test automobila disao je skromni turbodizel agregat zaprmine 2 litra, koji na prednje točkove šalje maksimalno 82 konjske snage pri 4.200 o/min, i 180 Nm obrtnog momenta u rasponu od 1.400 do 2.600 o/min. Da je agregat namenjen onima koji ne očekuju previše, potvrdio je i aktuelni reli šampion Srbije: "Motor je prilično kultivisan, i odmah shvatamo da u potpunosti odgovara porodičnom karakteru A klase. Dakle, motor ni u kom slučaju nije sportista i u ponudi postoji snažnija verzija za one koji preferiraju nešto više. Čak i pri kretalju, zahteva jači gas, a posebno je trom sve do 1900 o/min. Za gradsku vožnju, zahvaljujući obrtnom momentu, motor je sasvim dovoljan, ali za duža putovanja smetaće manjak snage u preticanjima. Ono što je za svaku pohvalu je potrošnja. Kada sam video fabričke podatke, mislio sam da je to samo želja Mercedea, jer je izgledalo previše optimistično, ali ubrzo smo se uverili da je fabričke paramtere lako dostići. Sve pohvale zaslužuje menjač, koji je nemački precizan, lako klizi iz brzine u brzinu i ima relativno kratke hodove. Snage za jurcanje nema dovoljno, ali tome A klasa i nije namenjena." Kao što smo već rekli, potrošnja automobila kretala se u granicama koje propisuje proizvođač: Na otvorenom putu, uz poštovanje saobraćajnih propisa, Vaš Mercedes A klase trošiće samo 4,5 litara na 100 pređenih kilometara, dok se u gradskoj vožnji potrošnja penje na 8 litara goriva, sa uključenim klima uređajem. Odličan izbor za one koji su najozbiljnije shvatili svetsku ekonomsku krizu.

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Mercedes je i kod podešavanja vešanja ostvario odličan kompromis. U prevodu: vrhunska agilnost u gradu, sjajno ponašanje u krivinama, kao i na otvorenom putu. A klasa precizno i sa puno samopouzdanja izvodi svaki manevar, a osećaj za volanom u svakom trenutku bio je nekako poseban i prožet sportskim ambicijama. Neverovatno za vozača jednog Mercedesa, zar ne? Ni traga od karakteristične monovolumenske mekoće vešanja ili osećaja ljuljanja. "Čvrsto vešanje i dovoljno precizan električni servo volan daju uravnoteženo ponašanje u vožnji, sigurno držanje zadate putanje i blago podupravljanje u brzim krivinama. Udobnost svih putnika u A klasi jeste na visokom nivou. I pri većim brzinama buka je veoma prigušena i u unutrašnjosti vlada priličan mir. Međutim, ono što nam se nije dopalo kod Baby Benza jesu nervozne reakcije na kratke poprečne neravnine i rupe na putu, i elektrohidraulični servo sistem, koji ne daje dovoljno povratnih informacija sa asfalta. "Uz odličan položaj sedenja u automobilu, moram da pohvalim i ponašanje na putu, koje prijatno iznenađuje. Šteta što je ispod haube pravi "slabić", pa nismo uspeli isprobati granice i mogućnosti vešanja i ogibljenja. U svakom slučaju, nova A klasa uliva sigurnost i u svakom manevru. Čak i pri najektremnijim skretanjim, automobil se čvrsto drži zadate putanje, sa minimalnim naginjanjem." - istakao je Vladan Petrović.

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Posebnu priču u osveženoj A klasi zaslužuje PARKTRONIC i Active Parking Assist sistem. Sve što treba da uradite je da izaberete parking mesto, smanjite brzinu ispod 18 km/h, zadate naredbu, a ostalo je na A klasi. U trenutku kada brzinu smanjite ispod 18 km/h, na displeju će se prikazati podatak da je Active PTC spreman. Kada prođete pored parking mesta, sistem će Vas obavestiti da je moguće automatsko parkiranje, paljenjem stelice levo ili desno, u zavisnosti od toga gde se nalazi parking mesto. Na Vama da ubacite u rikverc i parkiranje započinje. Sistem će automatski aktivirati i pokretati volan, a posao vozača je da dozira brzinu parkiranja pristiskom na pedalu gasa i kočnice. Doplata od 800 Eura za ovaj sistem sigurno neće biti previsoka za sve pripadnice nežnijeg pola.

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Mercedes ne bi bio Mercedes, kada njegova sigurnost ne bi bila na najvišem mogućem nivou. Serijska oprema u najbogatijem izdanju uključuje ABS, ASR, ESP, Brake Assist (BA), kao i novitet u novoj generaciji - automatsko aktiviranje svih pokazivača pravaca u slučaju iznenadnog i snažnog kočenja. Vazdušni jastuci se serijski isporučuju za vozača i suvozača i to napred i sa boka. Opciono je moguće doplatiti za zadnje bočne vazdušne jastuke, kao i za bočne zavese. Tu su, naravno, zatezači sigurnosnih pojaseva napred i pozadi, kao i ISOFIX tačke za montažu na zadnjoj klupi. Luksuz pod imenom Mercedes-Benz A klasa neće upoznati samo retki. Cena osnovnog modela startuje već od 19.576 Erura sa carinom i PDV-om (A 150) pokazuje nam da Audi A3, BMW serije 1, Volvo C30 imaju pune ruke posla. Za najjeftiniji model A160 CDI, sa carinom i PDV-om treba izdvojiti 20.048 Eura.

Mercedes-Benz A160 CDI
Motor:4 cilindra, 4 ventila po cilindru, redni, Common-Rail
Zapremina motora (cm3):1991
Maksimalna snaga (KS):82 / 4.200 o/min
Maksimalni obrtni moment (Nm):180 / 1400 - 2600 o/min
Ubrzanje iz mesta do 100 km/h (s):15,1
Maksimalna brzina (km/h):170 km/h
Prosečna potrošnja (L/100 km):5,2
Dimenzije:
Dužina:3838 mm
Širina:1764 mm
Visina:1593 mm
Međuosovinski razmak:2568 mm
Trag točkova napred:1556 mm
Tag točkova pozadi:1551 mm
Masa automobila:1325 kg
Zapremina rezervoara:54 L
Cena osnovnog modela:19.576 Eura, sa carinom i PDV'om

Goran Sarić - Automagazin Foto: Goran Perović

Testirali smo: Subaru Forester 2.0X

Testirali smo: Subaru Forester 2.0X

Iako ne spada među manekene, on praktičan, prepun samopouzdanja, i uz fantastičan 4x4 pogon, veoma sposoban. Od novog Forestera Subaru očekuje mnogo, jer mu je podario otmeniji i moćniji dizajn, koji retko gde prolazi neprimećeno. Kada svemu dodamo i izvanredno i sigurno ponašanje na putu, harizmu i neobičan ponos koji svaki Subaru automobil ima u sebi...
Test: Suzuki SX4 Sedan 1.6 VVT - Sedan za naše ulice

Test: Suzuki SX4 Sedan 1.6 VVT - Sedan za naše ulice

Uspešni kompaktni "crossover" model, Suzuki SX4, upoznali su mnogobrojni zadovoljni kupci širom Srbije, a kao jedna od loših strana često je navođen mali prtljažnik. Na sajmu automobila u Ženevi, 2007. godine, predstavljena je sedan verzija, koja izgled prednjeg dela automobila deli sa hatcback-om. Karoserija je duža za 39 cm i meri 4,49 m, a to je donelo i povećanje prtljažnika...
Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

On se ne razmeće. Čak možemo reći da se kreće gotovo neupadljivo. Ali, smirena i samouverena elegancija ne ostavlja ni najmanjeg povoda sumnji: Ovo je Passat. Iako se na tržištu u ovom obliku nalazi od 2005. godine, zahvaljujući visokoj sigurnosti, udobnosti i ekonomičnosti, Passat je izuzetno privlačan kupcima širom sveta i kod nas. Kada svemu dodamo i odličan 4Motion sistem pogona na sve točkove, uspeh je očekivan...
Test: BMW X6 xDrive35d - Biznis klasa

Test: BMW X6 xDrive35d - Biznis klasa

Scena je dobro poznata svakom ko je bar jednom putovao avionom. "Putnike biznis klase molimo da koriste prednji, a sve ostale da koriste zadnji ulaz u avion." - formalno je obeveštenje koje se čuje pre svakog leta. Jasno, u biznis klasi je udobnije, ima više mesta, bolja je hrana i dobijaju se novine. Upravo takve povlastice očekuje kupac svakog BMW-a, a posebno od novog BMW X6...

Testirali smo: Mitsubishi Lancer 1.5 Invite

Testirali smo: Mitsubishi Lancer 1.5 Invite

Mitsubishi Lancer je u svojoj vrhunskoj verziji "Evolution" san mnogih sportskih vozača širom sveta. U višednevnom testiranju pokušali smo da odgovorimo na pitanje - da li ima smisla kupovati "civilnu" verziju za duplo manje novca? U odgovoru na ovo pitanje, pomogao nam je i šestostruki i aktuelni reli šampion Srbije u generalnom plasmanu, Vladan Petrović, koji nam je potvrdio da je novi Lancer veoma sposoban automobil...
Test: Opel Corsa OPC - Lek protiv zimske dosade

Test: Opel Corsa OPC - Lek protiv zimske dosade

Pred nama je odlično sredstvo protiv zimskog neraspoloženja. Opel Corsa OPC je automobilski antidepresiv u najboljem obliku, a ko u glavi isključi ESP, u ovom automobilu može usred zime osetiti žar letnje vručine. I, zaista, dok vozi ovu malu "ljutu papričicu", čovek se nalazi u svom filmu, u svetu koji je višestruko brži od normalnog. Prvi pomisao kada sednete u ovaj automobil je: "Pa, ovo je igračka!"...
Test: Toyota Avensis 2.0 D-4D - U penziju uzdignute glave

Test: Toyota Avensis 2.0 D-4D - U penziju uzdignute glave

Za nekoliko dana u Srbiji će biti predstavljena nova generacija modela Toyota Avensis, koja će naslediti dobro poznati model predstavljen 2003. godine. Konzervativna, ali udobna, pomalo dosadna, ali štedljiva - u svakom slučaju Toyota Avensis je uvek je bila pravi izbor za promišljene kupce koji mnogo voze. Posle višednevne vožnje, možemo slobodno reći da odlazeća generacija Avensisa u penziju ide uzdignute glave i bez štapa...
Test: Seat Ibiza 1.6 16V - Nemačka tehnika, španski temperament

Test: Seat Ibiza 1.6 16V - Nemačka tehnika, španski temperament

Fanovi Seat automobila, koji su šest godina čekali na novu generaciju modela Ibiza, konačno su dočekali. Nova generacija Seat Ibize dolazi nam na potpuno novoj platformi, koju će koristiti i dolazeći, novi VW Polo. Seat za sebe tvrdi da automobile pravi srcem, a naši utisci posle višednevne vožnje govore nam da je u ovom slučaju veliku ulogu igrao i zdrav razum. I, u tome nema ništa loše, jer Ibiza je za Seat nešto posebno...
Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Savršen dizajn i idealna usklađenost svih paramatara koji obezbeđuju užitak u vožnji kod Honde se ne očekuju, već podrazumevaju. Kao što se podrazumeva da su bakini kolači najbolji na svetu, tako se sportski nastup Honde ne dovodi u pitanje. Kada svemu dodamo i početnu cenu od 24.000 Eura, shvatamo da je novi Accord velika kost u grlu Mercedesu, BMW-u i Audiju, koji primaju možda i najteži udarac u srednjoj klasi. I to, u pleksus...
Bettina Fetzer ispred Mercedes-Benz S-Klasa 2021
Slika nedelje