AutoMAGAZIN - Testovi

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Savršen dizajn i idealna usklađenost svih paramatara koji obezbeđuju užitak u vožnji kod Honde se ne očekuju, već podrazumevaju. Kao što se podrazumeva da su bakini kolači najbolji na svetu, tako se sportski nastup Honde ne dovodi u pitanje. Kada svemu dodamo i početnu cenu od 24.000 Eura, shvatamo da je novi Accord velika kost u grlu Mercedesu, BMW-u i Audiju, koji primaju možda i najteži udarac u srednjoj klasi. I to, u pleksus...

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Izbor u srednjoj klasi automobila je golem, jer je tu zastupljen gotovo svaki proizvođač. U Nemačkoj je bitka za tržišnu pobedu u srednjoj klasi važna koliko i trka za premijera zemlje. U Hondi su uvek prodajne rezultate modela Accord gledali uzdignute glave, pa čak i u Srbiji ovaj model uvek je činio okosnicu prodaje. Prošla generacija Accord-a bila je za Hondu veoma uspešan model i zato ne čudi što ga njegov naslednik dizajnerski nasleđuje. Značajno širi i nešto niži, a uz sve to 5 milimetara kraći, novi Accord je poprimio nešto emotivniji, sportskiji prizvuk. Dizajn oštrih rubova sa izraženim blatobranima koji naglašavaju širinu automobila, daju Accordu izoštrenu liniju sa jasno definisanim personalitijem. Prednje i zadnje svetlosne grupe imaju dosta gresivniji i složeniji dizajn, a karoserija je dobila potrebnu stilističku čistotu, ali i atletsku muskulaturu. Ali, da li je sve ovo dovoljno za nastavak uspešne karijere prethodnika. Svakako, ne.

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Krenimo redom. U novi Accord se seda zaista nisko. U vreme kada većina konkurenata rastu u visinu i da se u njima sedi sve više, u novom Accordu vozač se oseća kao da sedi u sportskom coupeu. Pod automobila spušten je za 10 milimetara, što se posebno svidelo novopečenom državnom reli šampionu, Vladanu Petroviću: "Enterijer novog Accorda je jedan od najboljih u srednjoj klasi. Sedi se u širokim, nisko postavljenim kožnim sedištima sa perfektnim bočnim uporištima. Zahvaljujući izdašnom podešavanju volana i sedišta, svako može pronaći sebi idealan položaj sedenja. Sportski volan sa tri kraka, takođe, zaslužuje sve pohvale. Ruke se odlično "lepe" za njega i odlično je oblikovan. Kompletan enterijer je izrađen od kvalitetnih materijala i veoma je prijatan. Kokipt vozača i suvozača je odlično rešen i pruža, za ovu klasu, neobičan osećaj prostranosti. Kao da sedite u nekom većem luksuznom automobilu. Fantastičan spoj luksuza i sportskog duha u jednom automobilu. Ono što je za svaku pohvalu jeste organizacija komandi na centalnoj konzoli. Komande audio-sistema su jednostavne i jasno odvojene od komandi klima uređaja i ventilacije. Svi dugmići imaju precizan hod i izrađeni su od kvalitetnih materijala. Sve u svemu, odličan utisak kvaliteta i kompaktnosti."

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Recimo i to da je prostranost u nivou ramena povećana za 65 milimetara. Ono što će putnike na zadnjoj klupi obradovati jeste središnji naslon za ruke i otvor klima uređaja. Dok otvaranje velikih prednjih vrata Accorda daje utisak da sedate u neki sportski automobil za dvoje, jedinu zamerku upućujemo relativno malim zadnjim vratima, koja od visokih osoba zahtevaju malo gipkosti. Ali, kada se i visoke osobe smeste, biće prijatno iznenađenje prostorom za glavu i kolena, koji omogućuje komfor koji se može porediti sa onim iz klase iznad. Sa 467 litara zapremine prtljažnog prostora Accord je u samom vrhu u klasi. Utovarni rub je spušten za 80 milimetara, a za svaku pohvalu je potpuno ravan pod i preklopivi nasloni zadnjih sedišta u razmeri 60:40. Ukupan utisak atraktivne unutrašnjosti testiranog automobila pojačao je vrhunski Executive paket opreme, koji uključuje i Bluetooth Handsfree sistem za razgovor u vožnji, AUX priključak i priključak za iPod kao i USB ulaz, električni šiber, memorija sedišta za vozačaparking senzori napred i pozadi, otvori klima uređaja za zadnji deo putničkog prostora. Da su spoljni retrovizori spoljni podesivi, to se podrazumeva, ali ono što je za pohvalu to što su grejani i preklopivi, a desni se prilikom vožnje unazad automatski spušta u korist olakšanog parkiranja. Unutrašnjost Accorda ima pregršt mesta za odlaganje sitnica: pića, auto karti...

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Test automobil pogonjen je najsportskijim motorom koji možete dobiti u Hondi Accord. Ukoliko ste bili oduševljeni njegovim performansama u prethodnoj generaciji, 2.4 DOHC i-VTEC ovoga puta prijatno će Vas iznenaditi, jer su njegova poboljšanja mnogo upečatljivija u praksi nego na papiru. Reč je o unapređenoj verziji agregata iz prethodne generacije, koji se prvenstveno odlikuje većom snagom i Obrtnim momentom, kao i optimizovanim sistemom podešavanja rada ventila (i-VTEC) i činjenicom da zadovoljava predstojeće, Euro 5 ekološke norme. Motor razvija 201 konjsku snagu pri 7.000 o/min i maksimalni Obrtni moment od 234 Nm pri 4.300 o/min. U poređenju sa prethodnikom, radi se o povećanju snage od 11 KS i obrtnog momenta za 11 Nm. Važno je istaći da je Obrtni moment kod unapređenog motora dostupan pri nižem broju obrtaja, čime je povećana elastičnost. Sigurno najkompetentnija osoba za ocenjivanje performansi motora je aktuenli reli šampion naše zemlje, Vladan Petrović: "Moram da priznam da sam ovo od Honde i očekivao. Mogučnosti motora su stvarno velike, ali ono što posebno treba pohvaliti jeste njegova elastičnost u niskim područjima rada. Ta elastičnost smanjuje potrebu za šaltanjem, koje je u ovom modelu pravo uživanje. Još jednom moram pohvaliti Hondine inženjere koji su radili na transmisiji. Iako lično nisam ljubitelj poluautomatskih menjača, petostepeni menjač u Hondi Accord zaslužuje čistu desetku. Bez obzira da li se nalazi u "D" ili "S" modu ili kada koristimo manuelni mod sa polugicama iza volana, menjač je brzine menjao izuzetno brzo, bez kašnjenja i trzaja i veoma kultivisano. Motor Accorda veoma rado se odaziva na gas. Na 4.000 o/min ponaša se življe, a u visokim obrtajima do podloge stiže zavidna "porcija" konjskih snaga, što prati metalni i rezak zvuk motora. Ubrzanja su odlična, a preticanja sa ovim automobilom su prava rutina."

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Prijatno iznenađenje Accord će Vam prirediti i na benzinskoj stanici. Prilikom vožnje na otvorenom putu, pri brzini od 90 km/h, Accord 2.4 i-VTEC trošio je samo 7 litara na 100 pređenih kilometara, a na autoputu, pri brzini od 130 km/h Accord je beležio potrošnju od samo 8,5 litara na 100 pređenih kilometara. Zebeležena prosečna potrošnja na testu iznosila je simpatičnih 9,1 litar na 100 pređenih kilometara, ali moramo istaći da smo polovinu pređenih kilometara realizovali u gradskim uslovima. Kao što je poznato, i na početku 21. veka proizvođači automobila imaju mali problem da kombinuju ekscelentne vozne osobine sa dobrim komforom, pa je tako i u srednjoj klasi automobila. Vešanje Honde Accord je, bez preterivanja, fantastično. Težište automobila je spušteno, trag točkova je širi, a prednje vešanje je potpuno obnovljeno, a pozadi je provereni Multi-link sa promenljivim stepenom amortizacije. Uz veću krutost karoserije, novi Accord reaguje odvažnije i preciznije.

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Upravljanje je odgovornije i sigurnije, a vibracije redukovane, što nam je potvrdio i Vladan Petrović: "Pri naglim promenama smera, stabilnost Accorda je na zavidnom nivou, a pri visokim brzinama vozaču pruža osećaj samopouzdanja i sigurnosti. Izmenjeno vešanje odlično odoleva zakonima fizike, a karoserija se naginjen minimalno. Čak i prilikom brzih prolazaka kroz neravne krivine, Accord će ostati neutralan, bez gubitka kontakta sa podlogom. Ono što će putnici sigurno osetiti jeste tvrđi trim amortizera, što se posebno manifestuje prilikom prelazaka preko rupa. Ali, to je sve u granicama udobnosti. Imam utisak da su inženjeri Honde kombinovali tvrde amortizere sa mekšim oprugama i tako obezbedili odličan kompromis između udobnosti i dobrog ponašanja u krivinama. Ipak, u graničnim područjima treba biti pažljiv, jer za one koji imaju previše sportskih ambicija vešanje može biti tromo, a ne zaborvimo da je ovo automobil težak preko 1,5 tona, sa izraženim prevesima. Takođe, milsim da bi prograsivni servo volan mogao biti za nijansu "komunikativniji". Više infomracije sa podloge ne bi smetalo, ali i to je induvidualno."

Test: Honda Accord 2.4 i-VTEC Executive - Lepotica i zver

Pored VSA sistema (Vehicle Stability Assist - Hondin ESP) ulazi u standardnu opremu, ali ono što je novim vlasnicima dostupno uz doplatu je ADAS (Advanced Driving Assist System - Napredni sistem za pomoć u vožnji), sistem sastavljen od tri tehnologije. Prva od ove tri je LKAS (Lane Keeping Assist System - Sistem za održavanje pravca) koja koristi kameru za detekciju nekontrolisanog napuštanja automobila saobraćajne trake. ACC (Adaptive Cruise Control – Adaptivni tempomat) koristi milimetarski radar kako bi zadržao konstantnu udaljenost od automobila ispred. ADAS sistem je CMBS (Collision Mitigation Brake System - Sistem za ublažavanje sudara) koji prati razmak i brzinu vožnje između Accorda i automobila ispred njega, upozoravajući vozača kada je sudar izvestan, koji pomaže da se smanje posledice sudara. Posle svega navedenog, od Accorda smo se oprostili sa pozitivnim ustiscima. Agresivan izgled, kvalitetan enterijer, vrhunska oprema, fantastičan motor, i zavidan pedigre. I sve to za 23.000 Eura, koliko je potrebno izdvojiti za osnovni model, pogonjen 2-litarskim agregatom. Za testirani primerak (2.4 i-VTEC i Executive paket opreme) potrebno je izdvojiti 29.000 Eura sa carinom i PDV-om. Ovo je cena koja izgleda sasvim razumljivo za jednu odličnu premium limuzinu, i pored ovog autombila u našoj arhivi stajaće oznaka: PREPORUČUJEMO.

Honda Accord 2.4 i-VTEC
Motor:Benzinski, 4 cilindra, 4 ventila po cilindru, 2 bregasta
Zapremina motora:2.354 cm3
Prečnik x hod klipa:87,0 x 99,0 milimetara
Stepen kompresije:11,0:1
Maksimalna snaga:201 KS pri 7.000 o/min
Maksimalni Obrtni moment:234 Nm pri 4.500 o/min
Prenos snage:Na prednje točkove, Automatski menjač sa 5 stepeni
Vešanje:Napred McPherson, nazad Multi-link
Pneumatici:225/50 R17
Dimenzije:
Dužina automobila:4.726 milimetara
Širina automobila:1.840 milimetara
Visina automobila:1.440 milimetara
Međuosovinski razmak:2.705 milimetara
Masa praznog automobila:1.540 kilograma
Nosivost:441 kilogram
Ubrzanje (0-100 km/h):9,5 sekundi
Maksimalna brzina:227 km/h
Prosečna potrošnja na testu:9,1 litar na 100 pređenih kilometara
Cena - Honda 2.4 i-VTEC Executive:29.000 Eura sa carinom i PDV_om

Goran Sarić - Automagazin

Testirali smo: Subaru Forester 2.0X

Testirali smo: Subaru Forester 2.0X

Iako ne spada među manekene, on praktičan, prepun samopouzdanja, i uz fantastičan 4x4 pogon, veoma sposoban. Od novog Forestera Subaru očekuje mnogo, jer mu je podario otmeniji i moćniji dizajn, koji retko gde prolazi neprimećeno. Kada svemu dodamo i izvanredno i sigurno ponašanje na putu, harizmu i neobičan ponos koji svaki Subaru automobil ima u sebi...
Test: Suzuki SX4 Sedan 1.6 VVT - Sedan za naše ulice

Test: Suzuki SX4 Sedan 1.6 VVT - Sedan za naše ulice

Uspešni kompaktni "crossover" model, Suzuki SX4, upoznali su mnogobrojni zadovoljni kupci širom Srbije, a kao jedna od loših strana često je navođen mali prtljažnik. Na sajmu automobila u Ženevi, 2007. godine, predstavljena je sedan verzija, koja izgled prednjeg dela automobila deli sa hatcback-om. Karoserija je duža za 39 cm i meri 4,49 m, a to je donelo i povećanje prtljažnika...
Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

Test: VW Passat 2.0 TDI 4Motion - komforan, moćan i štedljiv

On se ne razmeće. Čak možemo reći da se kreće gotovo neupadljivo. Ali, smirena i samouverena elegancija ne ostavlja ni najmanjeg povoda sumnji: Ovo je Passat. Iako se na tržištu u ovom obliku nalazi od 2005. godine, zahvaljujući visokoj sigurnosti, udobnosti i ekonomičnosti, Passat je izuzetno privlačan kupcima širom sveta i kod nas. Kada svemu dodamo i odličan 4Motion sistem pogona na sve točkove, uspeh je očekivan...
Test: BMW X6 xDrive35d - Biznis klasa

Test: BMW X6 xDrive35d - Biznis klasa

Scena je dobro poznata svakom ko je bar jednom putovao avionom. "Putnike biznis klase molimo da koriste prednji, a sve ostale da koriste zadnji ulaz u avion." - formalno je obeveštenje koje se čuje pre svakog leta. Jasno, u biznis klasi je udobnije, ima više mesta, bolja je hrana i dobijaju se novine. Upravo takve povlastice očekuje kupac svakog BMW-a, a posebno od novog BMW X6...

Testirali smo: Mitsubishi Lancer 1.5 Invite

Testirali smo: Mitsubishi Lancer 1.5 Invite

Mitsubishi Lancer je u svojoj vrhunskoj verziji "Evolution" san mnogih sportskih vozača širom sveta. U višednevnom testiranju pokušali smo da odgovorimo na pitanje - da li ima smisla kupovati "civilnu" verziju za duplo manje novca? U odgovoru na ovo pitanje, pomogao nam je i šestostruki i aktuelni reli šampion Srbije u generalnom plasmanu, Vladan Petrović, koji nam je potvrdio da je novi Lancer veoma sposoban automobil...
Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Test: Mercedes-Benz A 160 CDI - Isti, a puno bolji

Redizajnirana i unapređena Mercedes-Benz A klasa tiho je stigla i na naše tržište. Najveće promene su tehnološke, tako da pogled spolja ne otkriva opsežan posao koji su napravili Mercedesovi inženjeri. Spoljne izmene jedva su vidljive, i vlasnici dosadašnjih modela neće imati osećaj da je njihov ljubimac naglo ostario. Veća dinamičnost postignuta je ugradnjom nove maske i svetlosnih grupa, kao i potpuno novih retrovizora...
Test: Opel Corsa OPC - Lek protiv zimske dosade

Test: Opel Corsa OPC - Lek protiv zimske dosade

Pred nama je odlično sredstvo protiv zimskog neraspoloženja. Opel Corsa OPC je automobilski antidepresiv u najboljem obliku, a ko u glavi isključi ESP, u ovom automobilu može usred zime osetiti žar letnje vručine. I, zaista, dok vozi ovu malu "ljutu papričicu", čovek se nalazi u svom filmu, u svetu koji je višestruko brži od normalnog. Prvi pomisao kada sednete u ovaj automobil je: "Pa, ovo je igračka!"...
Test: Toyota Avensis 2.0 D-4D - U penziju uzdignute glave

Test: Toyota Avensis 2.0 D-4D - U penziju uzdignute glave

Za nekoliko dana u Srbiji će biti predstavljena nova generacija modela Toyota Avensis, koja će naslediti dobro poznati model predstavljen 2003. godine. Konzervativna, ali udobna, pomalo dosadna, ali štedljiva - u svakom slučaju Toyota Avensis je uvek je bila pravi izbor za promišljene kupce koji mnogo voze. Posle višednevne vožnje, možemo slobodno reći da odlazeća generacija Avensisa u penziju ide uzdignute glave i bez štapa...
Test: Seat Ibiza 1.6 16V - Nemačka tehnika, španski temperament

Test: Seat Ibiza 1.6 16V - Nemačka tehnika, španski temperament

Fanovi Seat automobila, koji su šest godina čekali na novu generaciju modela Ibiza, konačno su dočekali. Nova generacija Seat Ibize dolazi nam na potpuno novoj platformi, koju će koristiti i dolazeći, novi VW Polo. Seat za sebe tvrdi da automobile pravi srcem, a naši utisci posle višednevne vožnje govore nam da je u ovom slučaju veliku ulogu igrao i zdrav razum. I, u tome nema ništa loše, jer Ibiza je za Seat nešto posebno...
Bettina Fetzer ispred Mercedes-Benz S-Klasa 2021
Slika nedelje