AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

Mitsubishi je u proteklih sedam sezona (od 2001. godine) uknjižio sedam pobeda na najsurovijem reliju Dakar. Uz puno iskustva u najsurovijim uslovima u novi Outlander instaliran je odličan je 4x4 pogon, dok automobil svojom čvrstinom i ponašanjem na putu, koje izaziva oduševljenje, jasno pokazuje japanske gene. Kada tome dodamo i dokazano dobar Volkswagenov dvolitarski turbodizel agregat snage 140 KS, kojim se oprema i veliki jednovolumen Grandis, utisak je potpun...

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

Bilo je i vreme da neko u klasi kompaktnih SUV modela (Sport Utility Vehicle) opravda slovo "S". Mitsubishi Outlander je potpuno novi automobil koji je bio temelj za razvoj PSA SUV-ova, Citroen C-Crossera i Peugeotovog 4007. Outlander spolja izgleda vrlo dobro sa puno dinamike i sportskog duha. Razlikuje se, zavisno od paketa opreme, po krovnim nosačima, koji, kao ni aluminijumske felne, nisu serijska oprema najjeftinijeg modela sa opremom Invite. Generalno gledajući, fizionomija "tela" automobila je napred čvrsta, povišena i prodorna, a pozadi u tehno stilu. Možemo slobodno reći da svojim izgledom Otlander "pliva" na granici između SUV-a i povišenog karavana. Takav dizajnerki koncept proširuje krug potencijalnih kupaca, koji ne žele figuru terenca, ali vole da poseduju masivan automobil. Vladan Petrović, aktuelni i petostruki reli šampion Srbije, izneo je svoje mišljenje o izgledu Outlandera: "Automobil izgleda veoma atraktivno. Ono sto je interesantno jeste vizuelni efekat i utisak da je zadnji deo automobila niži od prednjeg. S obzirom da se profesionalno bavim automobilskim trkama, moja prva asocijacija kada pogledam Outlander, jesu pustinjske staze i takmičenja u offroad uslovima, gde Mitsubishi već duže vreme beleži fantastične rezultate."

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

U unutrašnjosti Outlander nudi puno prostora, uređenosti enterijera na nivou limuzine, ali sa naglaskom na off-road robusnot. Enterijer automobila nije previše sofisticiran i opterećen nepotrebnim dugmićima. Instrument tabla odaje utisak funkcionalnosti i jednostavnog korišćenja, jer je sve tamo gde očekujete da bude, bez eksperimenata. Iako jednostavan, pogled se najčešće zadržava na moderno dizajniranom kokpitu. Sedišta su kvalitetno profilisana i udobna. Volan se precizno podešava po dubini i visini, iako bi podešavanje po visini moglo ostaviti više prostora za idealno smeštanje u automobilu. Ručica menjača, takođe je ugodna, što doprinosi celokupnoj ergonomiji. "Idealan položaj za volanom može se pronaći, ali uz malo improvizacije. Tačnije, podešavanje sedišta je odlično, ali ne i volana. Iako je opremljen sistemom za podešavanje po visini i dubini, volan ne moze dovoljno visoko da se podigne. Ali, korekcijom položaja sedišta rešavamo sve "probleme" oko ergonomskog smeštaja. Komande u Outlanderu su sasvim logično raspoređene, i sve je tamo gde očekujete, bez preterane "gužve" na centralnoj konzoli. Jedino sto bi zamerio jeste kvalitet materijala koji su korišćeni za izradu kokpita, koji bi mogao biti bolji, ali zato dizajn i temeljna završna obrada zaslužuju sve pohvale." - zaključuje Vladan Petrović.

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

Užitak u vožnji od Outlandera svi očekuju, jer je Mitsubishi sinonim za dobro ponašanje na putu. Uostalom, činjenica da ovu platformu koristi i nedavno predstavljeni Lancer EVO X, jasno nam pokazuje da se ovaj automobil ne šali ni na asfaltnoj podlozi, ali i na terenu. U to smo se uverili vozeći Mitsubishi Outlander vijugavim putevima Avale, gde se mali terenac ponašao kao riba u vodi. Volan je izuzetno precizan, a osećaj za volanom je jako teško opisati. Kao da se radi o nekom povišenom karavanu. Nema one robusnostu karakteristične za terence i proširivanja putanje u krivini. Upravljivost i stabilnost, za ovakav tip automobila nije za pet, nego za deset. Automobil, jednostavno ide tamo kuda zamislite i u svakom trenutku znate šta se dešava ispod vas. Sigurno najkompetentnija ličnost u našoj zemlji za ocenjivanje "ponašanja" automobila u vožnji jeste petostruki i aktuelni reli šampion naše zemlje, Vladan Petrović: "Što se tiče ponašanja u vožnji, očigledno je iskustvo na relijima širom sveta učinilo svoje. Outlander se na asfaltu ponaša kao da nije SUV, kao da je dobro usklađen karavan. Volan je precizan i nema ljuškanja i širenja putanje u krivini, karakteristične za SUV automobile. Lako se vozi, čak se može postići visoka putna brzina bez prevelikih vozačkih napora. Iako udoban, na rupama se oseća malo tvrđi trim, ali upravo zbog toga, Outlander se i ponaša odlično u agresivnoj vožnji. Rekao bih da je Mitsubishi napravio odličan kompromis između odličnog ponasanja na asfaltu i udobnosti na neravnom putu."

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

Turbodizel pod haubom Outlandera dolazi kao rezultat saradnje Mitsubishija i Volkswagena. Radi se o poznatom, proverenom, Volkswagenovom turbodizel TDI agregatu zapremine 2 litra tipa ubrizgavanja "pumpa-brizgaljka", koji kod Outlandera nosi oznaku DI-D (ugrađuje se i u model Grandis). Moramo priznati da savremeni "Pumpe-Duse" turbodizel agregat u Outlanderu pokazuje u boljem svetlu. Karakteristična grubost pri radu TDI PD agregata ovde ne dolazi do izražaja, jer je u pitanju SUV automobil, a odlične karakteristike motora kompatibilne su sa "pedigreom" Mitsubushi modela. Svoje pozitivne utiske o agregatu nije krio ni Vladan Petrović: "Odmah po pokretanju motora, shvatamo da je pod haubom Volkswagenova TDI "pumpa-brizgaljka" tehnika, a ne Common-Rail koji preferira većina proizvođača. Ali, pored malo grubljeg rada, karakterističnog za motore sa pomenutim ubrizgavanjem, nemam zamerki na motor. Elastičan je, povlači korektno u svim režimima rada i ostvaruje dobra ubrzanja. Mislim da je ovaj motor odlično uparen sa Outlanderom i njegovom robusnom transmisijom. Menjač je takođe precizan, sa relativno kratkim hodovima. Ručica šestostepenog menjača pozicionairana je na idealnio mesto za vozača i promene stepena prenosa predstavljaju čistu rutinu. Međutim, s obzirom na zavidan Obrtni moment automobila, česta šaltanja i neće biti potrebna."

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

Kružni kontoler između prednjih sedišta omogućava vozaču Outlandera da izabere pogon na prednje točkove, ili pogon na sve točkove 4WD, koji preko elektromeganetne spojnice reaguje na proklizavanje prednjih točkova. U normalnim uslovima, pri uključenom 4WD pogonu, snaga se na zadnju osovinu distribuira u odnosu 50:50 %. Iako ne spada u kategoriju super sposobnih off-road modela, ponašanje Outlandera izvan asfalta je za svaku pohvalu. Ako uzmemo u obzir neodgovarajuće pneumatike za off-road avanture, Outlander nas iznenađuje svojom sposobnošću savladavanja nepristupačnih useka. Iako je visina od tla samo 178 mm, u praksi smo bili prijatno iznenađeni Outlanderovim mogućnostima po makadamskim i stenovitim podlogama, bez kontakta sa karoserijom.

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

"Jasno je da Outlander nije konstruisan za savladavanje teško pristupačnih terena. Međutim, primećujemo da njegov jednostavan 4x4 pogon izlazi tamo gde ostali zakažu već pri laganim zadacima. I ovaj sistem će sigurno najviše koristiti na klizavim i snegom prekrivenim putevima, kao i manjim izletima van asfalta. Kada tome dodamo i odlično ponašanje na asfaltu, odličnu agilnost, zaključujemo da je Outlander savršen spoj nekoliko jako važnih sposobnosti." - bio je završni utisak Vladana Petrovića.

Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

Mitsubishi Outlander je sportski terenac koji sa svojim kruto podešenim vešanjem ide na ruku agresivnijim vozačima, ali pneumatici dimenzija 215/70 R16 omogućavaju odličnu udobnost na našim putevima. Na drugu stranu, stalni 4x4 pogon sa blokadom srednjeg diferencijala omogućava dobro ponašanje van asfalta. Sve ovo uz prosečnu potrošnju od 7 litara "crnog zlata" na 100 pređenih kilometara. Kada svemu dodamo i cenu od 31.150 Eura, koliko je potrebno izdvojiti za Outlander u Invitive nivou opreme (ulaz u vozilo bez ključa, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, kontrola stabilnosti i pogona (ASTC), el. podizači prozora, klima uređaj...) jasno se nameće zaključak da je Outlander pun pogodak Mitsubishija.

Mitsubishi Outlander 2.0 DI-D Invite
Tip motora:Turbo-dizel motor, ubrizgavanje "pumpa-brizgaljka"
Broj cilindara / ventila:4 / 4
Zapremina motora (cm3):1968
Max. Snaga (KS pri o/min):140 / 4000
Max. Obrtni moment (Nm pri o/min):310 / 1750
Ubrzanje iz mesta do 100 km/h (s):10.8
Maksimalna brzina (km/h);197
Potrošnja - grad /otvoreno / prosek:8,5 / 5,7 / 6,7
Prtljažni prostor (cm3): 771 / 1691
Zapremina rezervoara (L):60
Masa automobila / nosivost (kg):1655 / 690
Dimenzije pneumatika:215/70 R16
Dužina automobila (mm):4640
Širina automobila:1800
Visina automobila:1720
Međuosovinsko rastojanje:2670
Cena automobila (Eur):31.150
Test: Mitsubishi Outlander - Brz na asfaltu, spretan na terenu

Goran Sarić - Automagazin

Test: Renault Megane Grandtour 1.4 TCe - Porodično blago

Test: Renault Megane Grandtour 1.4 TCe - Porodično blago

Druga generacija modela Renault Megane pobrala je ovacije onih koji cene originalnost i stil. Treća generacija modela Megane stilski je nešto manje  prepoznatljiva, ali zato je praktičnija i funkcionalnija. Potpuno novi model niže srednje klase, svojom funkcionalnošću, kvalitetom, atraktivnim izgledom i prihvatljivom cenom, ubedljivo osvaja kupce u Srbiji...

Test: SEAT Exeo 2.0 TDI – Audi Emocion

Test: SEAT Exeo 2.0 TDI – Audi Emocion

Modelom Exeo, SEAT se posle nekoliko godina vratio sedan karoseriji. Ali, ovo nije potpuno novi model - španski konstruktori iskoristili su dokazano dobru platformu i mnoge druge komponente iz prethodne generacije modela Audi A4 (B7). U višednevnom testu, pokušali smo da pronađemo odgovor na pitanje kako se nemačka tehnika uklopila u sportski imidž...

Testirali smo: Toyota Auris 1.6 Valvematic Sport

Testirali smo: Toyota Auris 1.6 Valvematic Sport

Auris je opet u punoj snazi! Nakon tri godine proizvodnje, Toyotin predstavnik u C segmentu dobio je modernizovanu tehniku i izgled. Pod haubom mu diše najsnažniji atmosferski 1,6-litarski agregat na tržištu, atraktivan dizajn dobio je oštre linije, a cene su i dalje veoma atraktivne. Pred nama je "japanski Golf" nakon facelifta...

Testirali smo: Mazda MX-5: 365 dana radosti

Testirali smo: Mazda MX-5: 365 dana radosti

Kultni dvosed Mazda MX-5 nedavno je prošao fazu tehničkih unapređenja i retuš izgleda. Ali, nemojte se plašiti, jer karakter ovog bestsellera, koji sa ponosom slavi svoj 20. rođendan, i u trećoj generaciji ostao je nepromenjen. Na test smo dobili "hartop" verziju sa tvrdim sklopivim krovom, koju krase sve osobine koje su "Miatu" poslale u visine...

Testirali smo: Opel Astra 1.6 Turbo

Testirali smo: Opel Astra 1.6 Turbo

Nova Opel Astra je tu. Veliki hatchback (čak 22 cm duži od Golfa!) sa neobičnim rešenjem zadnje osovine i novim i modernizovanim motorima, licem u lice se suprostavlja Golfu, Focusu i Meganeu. Od kompanije Komnenović Auto, na test smo preuzeli vrhunsku benzinsku verziju nove Opel Astre, koja nas je često navodila na pitanje sedimo li uopšte u Opelu...

Testirali smo: Citroën C3 1.4 HDi

Testirali smo: Citroën C3 1.4 HDi

Pred nama je konačno potpuno novi Citroën C3, i jedna stvar je svima odmah jasna: on je lepši, mnogo lepši od svog prethodnika. Novi Citroën C3 predstavlja povratak Citroën-a u porodicu kreativnih proizvođača automobila. U segmentu gradskih mališana nikada nije bila veća gužva, to u Citroenu vrlo dobro znaju, pa su preduzeli sve da se upravo njihov predstavnik ovog prenapumpanog segmenta istakne u masi...

Ekskluzivno: Vozili smo Mercedes-Benz SLS AMG

Ekskluzivno: Vozili smo Mercedes-Benz SLS AMG

Pre nego što smo stupili u klub povlašćenih, koji su imali privilegiju sesti u kokpit modela SLS AMG, usledila je spektakularna predstava: podizanje krilnih vrata uvis, odmeravanje unutrašnjosti, a zatim uz malo "gimnastike" uvlačenje u prostor između pragova i središnjeg grebena. U krutom "kavezu" je usko, ali upravo tamo je se naš test vozač, šestostruki reli prvak Vladan Petrović, osećao kao riba u vodi...

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Aktuelna generacija modela Mercedes-Benz C klasa na tržištu egzistira već duže od tri godine. Prošle godine u Srbiju je stigla verzija Mercedes-Benz C 250 CDI, sa 4-cilindričnim turbodizel motorom zapremine 2,2 litra, opremljenim s dva turbopunjača, koji razvija 204 konjske snage i "medveđi" obrtni moment od 500 Nm. Iako je motor pojačan u odnosu na svog prethodnika, naš test je povtrdio da je potrošnja goriva smanjena...
Test: Toyota Urban Cruiser - Između Yarisa i Aurisa

Test: Toyota Urban Cruiser - Između Yarisa i Aurisa

Evropski portfolio Toyote od prošle godine je proširen sa novim gradskim "crossover" modelom imena Urban Cruiser. Robusan, raskošnih oblika i funkcionalne unutrašnjosti, zaslužio je brojne pohvale i probudio zavist konkurencije. Toyota svim ljubiteljima urbanog života sa ponosom predstavlja model koji nudi visok stepen individualnosti, kreativnosti, sveopšte fleksibilnosti i praktičnosti. Urban Cruiser je automobil potpuno prilagođen za život u urbanoj sredini...
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje