AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

U Stuttgartu su ozbiljno shvatili kritike vlasnika prethodne generacije, i Mercedes-Benz A klasa sada je automobil kod kojeg nema mesta za kompromise. Najmanji Mercedes odlikuju lepota i vrhunska tehnika, pokazujući kako je "Baby-Benz" dorastao ulasku u veliku ligu. Ali, A klasa više nije samo urbano prevozno sredstvo sa trokrakom zvezdom na masci...

Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

A klasa je automobil koji nudi i puno užitka u vožnji, u šta smo se uverili testirajući model A 180 CDI AUTOTRONIC. Posle sedam godina i 1,1 miliona prodatih primeraka prve generacije A klase, niko nije sumnjao u sledeću generaciju. Već od napred "nova" generacija A klase razlikuje se od stare. Prednja svetla sada imaju izraženije linije, maska hladnjaka deluje još hrabrije, a bočna linija je neuporedivo dinamičnija i privlačnija. Obavezna zvezda ostala je na starom mestu: sjaji u sredini maske hladnjaka sa blještavim gornjim rubom. Ekipi Mercedesovih dizajnera odajemo i priznanje za izuzetnu hrabrost prilikom oblikovanja zadnjeg dela automobila. Masivna zadnja svetla i završetak sa integralnim spojlerom, sve su, samo ne "švapski" konzervativni detalji. Dizajn automobila sa zvezdom na nosu uvek je bio bezvremenski, pa tako "naš" testirani primerak, iako predstavljen pre 4 godine, deluje sveže i atraktivno. On ne fascinira na prvi pogled, ali zato traje neuporedivo duže od drugih. S obzirom da je A klasa zadržala takozvanu "sendvić konstrukciju" dvostrukog poda, automobil je i dalje prilično visok " (1593 mm). Sve površine na A klasi deluju kompaktno i jednostavno, ali su iz svakog ugla veoma lako prepoznatljive.

Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

Unutrašnjost A klase jeste priča koja se potpuno razlikuje od konkurenata. Zahvaljujući konstrukciji dvostrukog poda, položaj sedenja je visok, ali i izuzetno nizak u odnosu na pod automobila. Trik je u sandvič verziji poda, sa koso ugrađenim podom (koji u sudarima "tone" ispod automobila), koji omogućava odličan položaj za volanom, kao i lagani ulazak i izlazak iz automobila. U unutrašnjosti vlada pravi "mercedesovski" red. U prvom redu instrument tabla: materijali deluju izuzetno kvalitetno, raspored prekidača je savršen. Trokraki, sportski nastrojen, volan dobio je i osvetljene tipke za radio, telefon i putni kompjuter. Iskreno, pojedini detalji u A klasi podsećaju nas na skandinavsku zaljubljenost u detalje. Na prednjim sedištima je obilje mesta, i ni najšira ramena neće se osećati skučeno, dok vozačko sedište omogućava vozaču da sedi opušteno, kao kod kuće zavaljen u fotelju. Jednostavno, prostrani koncept najmanjeg Mercedesa ostavlja uverljiv utisak celom dužinom automobila. Na sve to u prtljažnik staje 435 litara, što je vrhunski rezultat u nižoj srednjoj klasi. Ukoliko preklopimo daljivi naslon zadnje klupe i sedište suvozača, A 180 CDI sposoban je da proguta čak 1995 litara.

Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

Iza oznake 180 CDI krije se tih i dovoljno snažan dvolitarski dizelaš opremljen turbo punjačem i Common-Rail sistemom druge generacije (pritisak punjenja od 1600 Bara). Već pri 1 200 o/min, dakle neposredno iznad praznog hoda, radilica pruža više od 200 Nm, dok maksimalnih 250 Nm isporučuje u rasponu od 1 600 i 2 600 obrtaja. Uz ovoliki Obrtni moment ovaj motor omogućava da A 180 CDI bude izuzetno lak za vožnju, bez česte potrebe za prebacivanjem stepena prenosa, koje vozač i ne mora prebaciti (testirani automobil bio je opremljen automatizovanim AUTOTRONIC menjačem). I, dok se u prvim minutama posle jutarnjeg starta još uvek blago prepoznaje princip rada, čim automobil krene, nestaje svaki pomisao na pogonsko gorivo. Smesta zaboravljate sve što ste dosad pročitali i iskusili o dizelu. U vožnji jednostavno nismo mogli da verujemo šta je ljudski um učinio od ovog 118 godina starog izuma. U sebi stalno moramo ponavljati: sediš u dizelašu, sediš u dizelašu... Čuje se samo blagi šum, ali ne od motora, već od vetra. Dobru ocenu zaslužuje i potrošnja. Tokom testa izmerili smo potrošnju u gradskoj vožnji od 11 litara na 100 pređenih kilometara, dok je na otvorenom putu "naš" A 180 CDI trošio oko 6,8 litara na svakih 100 pređenih kilometara.

Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

Posebnu priču o testiranoj A klasi zaslužuje izvanredni varijabilni menjač imena AUTOTRONIC, koji omogućava dva režima rada. U standardnom režimu rada "S", menjač se automatski prilagođava stilu vožnje i omogućava više obrtaje, ukoliko želite sportskiji stil vožnje. Režim rada "C" namenjen je komformoj vožnji, i pruža nežnija ubrzanja, uz manju potrošnju goriva. Ono što nam je najviše odgovaralo, jeste mod za manuelnu promenu stepena prenosa, koja omogućava promenu sedam stepeni prenosa ručno. Manuelni način rada menjača najviše nam se dopao, jer promena brzina traje treptaj oka, izbor jednog od sedam stepeni prenosa omogućava vrlo lako pronalaženje stepena prenosa za svaku situaciju i obezbeđuje daleko efikasnije kočenje. Kada smo kod kočenja, možemo samo pohvaliti inženjere Mercedes-Benza. Samo 38,5 metara puta kočenja pri 100 km/h jeste sjajan rezultat za automobil srednje niže klase. Isto tako dobro jeste i doziranje snage kočenja i otpornost na pregrevanje, što je jako važno za one koji ručicu menjača najviše drže u D modu.

Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

Mercedes je i kod podešavanja vešanja krenuo u sportskom smeru. U prevodu: vrhunska agilnost u gradu, sjajno ponašanje u krivinama, kao i na otvorenom putu. A klasa precizno i sa puno samopouzdanja izvodi svaki manevar, a osećaj za volanom u svakom trenutku bio je nekako poseban i prožet sportskim ambicijama. Neverovatno za vozača jednog Mercedesa, zar ne? Ni traga od karakteristične monovolumenske mekoće vešanja ili osećaja ljuljanja. Čvrsto vešanje i dovoljno precizan električni servo volan daju uravnoteženo ponašanje u vožnji, sigurno držanje zadate putanje i blago podupravljanje u brzim krivinama. Udobnost svih putnika u A klasi jeste na visokom nivou. I pri većim brzinama buka je veoma prigušena i u unutrašnjosti vlada priličan mir. Međutim, ono što nam se nije dopalo kod Baby Benza jesu nervozne reakcije na kratke poprečne neravnine i rupe na putu, i elektrohidraulični servo sistem, koji ne daje dovoljno povratnih informacija sa asfalta.

Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

Siguran sam da će posle ovog testa na našu adresu stići komentari "Kako si ga nahvalio..." Ali, iza svega gore pomenutog, potpisnik ovog teksta odgovorno stoji. Utisak je sasvim jasan i nedvosmislen: A klasa je kompaktan automobil, koji u svojoj klasi prednjači sa prostranošću, osećajem kvaliteta i sigurnim ponašanjem na putu, u svim uslovima vožnje. Uz sve to, među svojim konkurentima, A klasa je ozbiljan konkurent za titulu Miss. Istaknimo i to da je A klasa, koju smo dobili od uvoznika na test, bila opremljena Avantgarde paketom opreme, koji nam je pružao puno toga. Uz zaista prebogatu opremu, koja uključuje i sve bezbednosne elemente, čije nabrajanje nema smisla, posebno kada je automobil sa zvezdom na masci u pitanju, automobil je dostigao nivo pri kome i najzahtevniji ne mogu tražiti više. AVANTGARDE linija naglašava sportsku stranu A-Klase: crna maska hladnjaka visokog sjaja sa hromiranim lamelama, projekcionim svetlima, tamnije kućište zadnje svetlosne grupe, svetla za maglu i ovalna, polirana izduvna cev od nerđajućeg čelika čine da se izdvaja. Sve to dodatno je poboljšano točkovima od lakih legura od 16 inča sa 5 paoka. Sedišta su presvučena kombinacijom “Maastricht” štofa i crnom, veštačkom ARTICO kožom. Intarzija na vratima i centralna konzola su od matiranog aluminijuma dok su volan, ručna kočnica i ručica menjača presvučeni kožom.

Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

Mercedes A klasa i sa svojom cenom otkriva nam šta znači reč Premium. Ali, ljubav prema trokrakoj zvezdi ne poznaje granice. Trokraka zvezda nikada nije bila jeftina, i ukoliko to prihvatite, u Vašoj garaži kočoperiće se automobil kome je jako teško naći konkurenta u klasi. Ukoliko ga kupite, od tog trenutka, srednja niža klasa, za Vas, zvaće se "A klasa". Siguran sam. Bez obzira na početnu cenu modela A 180 CDI od 22 880 Eura.

Mercedes A 180 CDI Avangarde
Motor:Turbodizel Common-Rail
Zapremina motora (cm3):1991
Stepen kompresije:18,0:1
Maksimalna snaga (KS):109 pri 4 200 o/min
Maksimalni Obrtni Moment (Nm):250 između 1 600 i 2 600 o/min
Specifična snaga (KS po L):54.7
Menjač: Autotronic varijabilni prenos, sedam brzina
dužina x širinDuadužina x širina x visina x visina
Dužina automobila (mm): 3838
Širina automobila (mm):1764
Visina automobila (mm): 1593
Međuosovinsko rastojanje (mm):2568
Zapremina prtljažnika (L):435 / 1485
Zapremina rezervoara za gorivo (L):54
Masa praznog automobila (kg):1345
Ubrzanje od 0 do 100 km/h:10,8 s
Maksimalna brzina (km/h):186
Cena standardne verzije (Eur):22 880
Test:  Mercedes A 180 CDI Autotronic - Beba je odrasla

Seriju testova GARMIN uređaja nastavili smo i u modelu Mercedesa. Testirani uređaj bio je GARMIN Nüvi 250w, koji nam je još jednom ulio poverenje i oduševio nas svojom preciznošću. Više o GARMIN uređajima za automobile možete pronaći na oficijalnom portalu uvoznika GARMIN navigacionih sistema. Goran Sarić - Automagazin

Test: Renault Megane Grandtour 1.4 TCe - Porodično blago

Test: Renault Megane Grandtour 1.4 TCe - Porodično blago

Druga generacija modela Renault Megane pobrala je ovacije onih koji cene originalnost i stil. Treća generacija modela Megane stilski je nešto manje  prepoznatljiva, ali zato je praktičnija i funkcionalnija. Potpuno novi model niže srednje klase, svojom funkcionalnošću, kvalitetom, atraktivnim izgledom i prihvatljivom cenom, ubedljivo osvaja kupce u Srbiji...

Test: SEAT Exeo 2.0 TDI – Audi Emocion

Test: SEAT Exeo 2.0 TDI – Audi Emocion

Modelom Exeo, SEAT se posle nekoliko godina vratio sedan karoseriji. Ali, ovo nije potpuno novi model - španski konstruktori iskoristili su dokazano dobru platformu i mnoge druge komponente iz prethodne generacije modela Audi A4 (B7). U višednevnom testu, pokušali smo da pronađemo odgovor na pitanje kako se nemačka tehnika uklopila u sportski imidž...

Testirali smo: Toyota Auris 1.6 Valvematic Sport

Testirali smo: Toyota Auris 1.6 Valvematic Sport

Auris je opet u punoj snazi! Nakon tri godine proizvodnje, Toyotin predstavnik u C segmentu dobio je modernizovanu tehniku i izgled. Pod haubom mu diše najsnažniji atmosferski 1,6-litarski agregat na tržištu, atraktivan dizajn dobio je oštre linije, a cene su i dalje veoma atraktivne. Pred nama je "japanski Golf" nakon facelifta...

Testirali smo: Mazda MX-5: 365 dana radosti

Testirali smo: Mazda MX-5: 365 dana radosti

Kultni dvosed Mazda MX-5 nedavno je prošao fazu tehničkih unapređenja i retuš izgleda. Ali, nemojte se plašiti, jer karakter ovog bestsellera, koji sa ponosom slavi svoj 20. rođendan, i u trećoj generaciji ostao je nepromenjen. Na test smo dobili "hartop" verziju sa tvrdim sklopivim krovom, koju krase sve osobine koje su "Miatu" poslale u visine...

Testirali smo: Opel Astra 1.6 Turbo

Testirali smo: Opel Astra 1.6 Turbo

Nova Opel Astra je tu. Veliki hatchback (čak 22 cm duži od Golfa!) sa neobičnim rešenjem zadnje osovine i novim i modernizovanim motorima, licem u lice se suprostavlja Golfu, Focusu i Meganeu. Od kompanije Komnenović Auto, na test smo preuzeli vrhunsku benzinsku verziju nove Opel Astre, koja nas je često navodila na pitanje sedimo li uopšte u Opelu...

Testirali smo: Citroën C3 1.4 HDi

Testirali smo: Citroën C3 1.4 HDi

Pred nama je konačno potpuno novi Citroën C3, i jedna stvar je svima odmah jasna: on je lepši, mnogo lepši od svog prethodnika. Novi Citroën C3 predstavlja povratak Citroën-a u porodicu kreativnih proizvođača automobila. U segmentu gradskih mališana nikada nije bila veća gužva, to u Citroenu vrlo dobro znaju, pa su preduzeli sve da se upravo njihov predstavnik ovog prenapumpanog segmenta istakne u masi...

Ekskluzivno: Vozili smo Mercedes-Benz SLS AMG

Ekskluzivno: Vozili smo Mercedes-Benz SLS AMG

Pre nego što smo stupili u klub povlašćenih, koji su imali privilegiju sesti u kokpit modela SLS AMG, usledila je spektakularna predstava: podizanje krilnih vrata uvis, odmeravanje unutrašnjosti, a zatim uz malo "gimnastike" uvlačenje u prostor između pragova i središnjeg grebena. U krutom "kavezu" je usko, ali upravo tamo je se naš test vozač, šestostruki reli prvak Vladan Petrović, osećao kao riba u vodi...

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Aktuelna generacija modela Mercedes-Benz C klasa na tržištu egzistira već duže od tri godine. Prošle godine u Srbiju je stigla verzija Mercedes-Benz C 250 CDI, sa 4-cilindričnim turbodizel motorom zapremine 2,2 litra, opremljenim s dva turbopunjača, koji razvija 204 konjske snage i "medveđi" obrtni moment od 500 Nm. Iako je motor pojačan u odnosu na svog prethodnika, naš test je povtrdio da je potrošnja goriva smanjena...
Test: Toyota Urban Cruiser - Između Yarisa i Aurisa

Test: Toyota Urban Cruiser - Između Yarisa i Aurisa

Evropski portfolio Toyote od prošle godine je proširen sa novim gradskim "crossover" modelom imena Urban Cruiser. Robusan, raskošnih oblika i funkcionalne unutrašnjosti, zaslužio je brojne pohvale i probudio zavist konkurencije. Toyota svim ljubiteljima urbanog života sa ponosom predstavlja model koji nudi visok stepen individualnosti, kreativnosti, sveopšte fleksibilnosti i praktičnosti. Urban Cruiser je automobil potpuno prilagođen za život u urbanoj sredini...
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje