AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

Nakon mnogo godina sleganja ramenima i bezbroj puta ponovljene fraze "možda jednog dana, nadamo se uskoro", Subaru se konačno može pohvaliti dizel motorom u svojoj ponudi. Prvi dizel bokser motor na svetu isprobali smo u trećoj generaciji modela Subaru Forester, i posle višednevnih "eksperimenata", možemo reći samo jedno: miran, moćan i štedljiv turbodizel agregat, u kombinaciji sa odličnim šestostepenim menjačem, vraća Subaru u sami vrh...

Fotografije sa testiranja možete pogledati u galeriji ili klikom na LINK. Kao što smo istakli, Forester nove generacije porastao je u svim smerovima. Pored većeg međuosovinskog rastojanja, povećana je i visina (+85 mm), širina (+45 mm) i dužina (+75 mm). To je donelo više prostora na zadnjim sedištima, koji je neretko kritikovan kod prethodne generacije. Zadnja sedišta dobila su izmenjen oblik, a putnici sada imaju jasnije definisan sedalni i lumbalni deo, što vožnju čini udobnijom. Vozač i suvozač bili su zadovoljni i u prethodnoj generaciji Forestera. Nova generacija može se pohvaliti većim dimenzijama prednjih sedišta, i sa puno više prostora za laktove vozača i suvozača, kao i većim prostorom za kolena. Što se kokpita tiče, dizajn "pozajmljen" od modela Impreza, sa minimalnim izmenama i prilagođen gabaritima automobila.

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

Ali, potpuna novina novog Forestera je ono što pronalazimo pod haubom. Zahtevima modernog tržišta odlučio je odgovoriti i dosad okoreli poklonik sporta, benzina i boxer motora, Subaru, koji je na sajmu automobila u Ženevi, pre dve godine, predstavio svoj prvi dizel agregat i prvi dizel bokser motor na svetu. Boxer agregati imaju brojne prednosti. Naime, nisko težište doprinosi boljim voznim osobinama, a jako su zahvalni za uparivanje sa sistemom pogona na sve točkove, kultivisani su i odlično izbalansirani, a zbog nižeg položaja pod haubom, dopuštaju i niži poklopac agregata (što je jako važno za aerodinamiku). Prve slike preseka motora otkrile su nam njegovu kompaktnost. Četvorocilindrični agregat sa dva bregasta vratila u svakoj glavi, opremljen je klinastim remenjem, kao i sa dva razvodna lanca. Dosad tradicionalno mesto turbine zamenilo je novo mesto, zaslužno za još bolju ravnotežu. Naime, turbina "IHI" sada je smeštena levo ispred motora. Osim savremene kvalitetne turbine, superiornost Subaru dizela osigurava moderan common-rail sistem, koji radi pod pritiskom većim od 1800 bara. Boxer motor je konstrukcijski izuzetno pogodan za dizelsku veliku kompresiju i visoke pritiske, jer se sile na radilici, zbog nasuprot postavljenih cilindara u radu, dobrim delom poništavaju. Pored toga, kućište agregata konstrukcijski je puno čvršce nego kod rednih agregata, pa je time pogodnije za dizelaše. S obzirom na poziciju intercoolera, modeli opreljeni H4 dizelašem imaju grbu na poklopcu motora, dakle veoma su prepoznatljivi.

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

To je teorija. A, kako dvolitarski turbodizel motor, koji razvija 147 KS pri 3.600 0/min (350 Nm u rasponu od 1.800 do 2.400 o/min), funkcioniše u praksi, najbolje nam je objasnio Vladan Petrović, višestruki državni reli šampion: "Elastičan je, miran i odlično izbalansiran. Motor je kao stvoren za Forestera. Radi uglađeno, bez vibracija, a posebno mi se dopada zvuk turbine koji dolazi pri niskim obrtajima. Već u nižim obrtajima automobil vuče uverljivo za jednog "terenca", a ubrzanja u višim stepenima prenosa su jako dobra. Uostalom, to potvrđuje i Obrtni moment od 350 Nm, što je rezultat za svaki respekt. Iako sam očekivao, kod menjača ne primećujem preteranu grubost, koja je karakteristična za terence, što je za svaku pohvalu. Precizan je, hodovi su prilično kratki, a pozicija omogućava promenu brzine uz minimalan napor." A, sada dobra vest za sve one koji su odmahivali glavom pri pogledu na potrošnju snažnih benzinskih verzija modela Forester. Bokser dizel se zadovoljava sa malo goriva. Na relaciji Beograd - Zlatibor - Beograd, Forester 2.0D zabeležio je potrošnju od samo 6,7 litara nafte na 100 pređenih kilometara. Potrošnja u gradskim uslovima kretala se preko 9 L/100 km, a test smo završili sa prosečnom potrošnjom od oko 7 L/100 km. S obzirom na masu automobila, stalni pogon na sve točkove i veći aerodinamički otpor, ovo je rezultat vredan hvale.

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

Ovo je Subaru, i od njega se očekuje da vozačke kvalitete ispisuje velikim slovima. Da Forester to i čini, potvrdio nam je i Vladan Petrović: "Karoserija je veoma pregledna, sa puno svetlosti, što mi se posebno dopada. Volan je odlično uravnotežen, a ručica menjača je precizna i laka. Primećujem da Subaru poboljšava kvalitet unutrašnjosti, ali ipak po kvalitetu materijala zaostaje za svojim nemačkim konkurentima. Plastika je i dalje tvrda, ali kvalitetna i dobro "upakovana". Završna obrada je na najvišem mogućem nivou. Što se uređenja prostora tiče, tu je Subaru uvek bio na visini zadatka, pa je tako i sada. Sve je tamo gde očekujemo i nije potrebno vreme prilagođavanja na ovaj automobil. Posebne pohvale zaslužuje trokraki volan malih dimenzija, koji ponekad podseća na "radno mesto" Imreze WRX STi." Poslednja "stanica" u enterijeru je prtljažnik, koji je u odnosu na prthodnu generaciju porastao za 63 litra, na respektabilnih 450 litara. Nasloni zadnjih sedišta mogu se oboriti i tada se dobija zapremina od velikih 1610 litara. U levom delu prtljažnika nalazi se priključak za struju od 12V, a u podu prtljažnika nalazi se rezervni točak, sa pratećom opremom.

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

Novi Subaru Forester u vožnji je "mekši" od svog prethodnika. Kada tome dodamo i činjenicu da je za 100 milimetara viši, očekujemo i više naginjanja u krivinama. "Da, novi Forester je mnogo mekši od starog, a s obzirom na veću visini, naginjanje u krivinama je izraženije. Ali, sve je urađeno veoma smišljeno." - objašnjava Petrović. "Godine iskustva u reli takmičenjima, dolaze do punog izražaja. Čak i Forester se može voziti u reli stilu. Zadnji deo možete zaneti kada to poželite, ali to samo naglašava užitak vožnje ovog automobila. Zapravo, kod Forestera je sve na vozaču. Ukoliko želite udobno i mekano krstarenje, Forster će Vam to priuštiti u svakoj prilici, a ukoliko želite agresivnu vožnju, automobil će dozvoliti kontrilisana proklizavanja. Ali, i pored niže postavljenog težišta, treba biti pažljiv, jer primećujem malo izraženije proklizavanje ka spoljnoj ivici puta kao i blago proširenje putanje. Ali, s obzirom da se radi o automobilu SUV koncepcije, sve je u granicama odličnog ponašanja na putu. Veoma važan element kod ponašanja na putu jeste i elektronski sistem kontrole stabilnosti, koji ne dozvoljava veća odstupanja od zadate putanje, što će sigurno pomoći neiskusnim vozačima. Ono po čemu se Forester razlikuje od svoje osnovne benzinse verzije, jeste težak motor u "nosu" automobila, što ne najavljuje atletske osobine. I, ne zaboravimo da je dizelski Forester težak preko 1600 kilograma." - zaključuje naš višestruki državni reli prvak.

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

Udobnost Subaru Forestera teće generacije, kao i prostranost, je na najvišem nivou. Putnici pozadi neće gurati kolenima naslone prednjih sedišta, bez obzira na njihovu visinu. Što se komfora u vožnji tiče, već smo istakli da je novi model mekše "trimovan" od svog prethodnika, što će radovati posebno putnike pozadi. Čak i naše najveće udarne rupe, Forester će "ignosrisati" u meri da se putnička kabina ostaje savršeno mirna. Zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju, i poprečne neravnine su lak zadatak za ovaj automobil. Kao jedinu zamerku u vožnji, moramo istaći veliku buku vetra pri visokim brzinama, jer automobil je visok, a retrovizori su velikih dimenzija.

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

Iako se sigurno malo ljudi pita kakve su mogućnosti ovog automobila u "off-road" uslovima, odgovorićemo i na ovo pitanje. Skromne. Iako je na makadamskim neravnim stazama ostavio dobar utisak, jer simetrični pogon na sve točkove samouvereno grabi napred, prva ozbiljnija prepreka pokazala se kao nerešiva. Relativno mali "klirens" nije nam dozvoljavao da pređemo kamenite prevoje, a penjanje uz velike uspone po blatnjavoj podlozi ograničavali su pneumatici, koji nemaju "off-road" karakteristike. "Ovo i nije terenac koji služi da idete tamo gde ljudska noga nije kročila. Upravo zato je ponašanje na asfaltu za svaku pohvalu. Dakle, ovde 4x4 pogon služi više za sigurnost, a ne za teške off-road terene. Uostalom, statistike govore da preko 90 % vlasnika automobila ovog tipa neće ići na "Dakar Rally" i da su najveće prepreke koje mora savladati penjanje na visoke ivičnjake i prolasci kroz razrovane asfaltne puteve prepune udarnih rupa pozamašnih dimenzija, a to je nešto gde se Subaru oseća kao riba u vodi. Posebno bi pohvalio tradicionalnu redukciju prenosa, koja puno pomaže prilikom ekstremnih penjanja. Čak i kada je više osoba u automobilu, Forester će bez problema izvući i uz najveću ekstremnu uzbrdicu." - ističe Petrović.

Test: Subaru Forester 2.0D - Happy end

Zaključak našeg testiranja je da je Subaru Forster tehnološki napredan kompaktni SUV, namenjen onima koji znaju šta kupuju. Sa dizelskim motorom, Forester je dobio ono što mu je nedostajalo. Već osnovni dizelski model, koji košta 27.990 Eura, nudi sve najvažnije (klima uređaj, 8 vazdušnih jastuka, elektro paket...), a za 1000 eura više, kupac dobija odlično opremljenu XS verziju, koju smo imali na testu, a koja nudi automatski klima uređaj, alu felne, panoramski krov, nosače na krovu, grejanje sedišta, multifunkcionalan volan. Treba istaći da kupac Forestera dobija automobil sa visokim nivoom praktičnosti i prostranosti, koji se izvanredno i sigurno ponaša na putu, ali i harizmu i neobičan ponos koji svaki Subaru automobil ima u sebi. Pored toga, Subaru Forester ima zanemariv rizik od krađe, o čemu posebno morate razmišljati ako kupujete Volkswagen Tiguan ili BMW X3.

Subaru Forester 2.0D - Tehnička specifikacija:
Motor:Bokser turbodizel motor, Common-Rail
Broj cilindara / ventila:4 / 4
Zapremina motora (cm3):1998
Maksimalna snaga (KS / o/min):147 / 3.600
Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):350 / 1800
Performanse:
Maksimalna brzina: (km/h):186
Ubrzanje 0-100 km/h (s):10,4
Masa automobila / nosivost (kg):1610 / 425
Dimenzije pneumatika:225/55 R 17
Dimenzije:
Dužina automobila (mm):4560
Širina automobila (mm):1780
Visina automobila (mm):1700
Međuosovinsko rastojanje (mm):2615
Trag točkova napred (mm):1530
Trag točkova pozadi (mm):1530
Cena automobila:27.990 eura, sa carinom i PDV

Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D 60th Anniversary

Testirali smo: Toyota Land Cruiser 3.0 D-4D 60th Anniversary

Na višednevnom testu smo imali proizvod, koji je rezultat tehnološkog razvoja dugog 60 godina. Ova kultna figura na tržištu vozila sa 4x4 pogonom, u novoj generaciji, svojim vlasnicima nudi potpuno zadovoljstvo u vožnji, bez obzira na tip okruženja. Pod haubom "našeg" test vozila disao je modernizovani 3.0 D–4D agragat, opremljen zatvorenim filterom štetnih čestica, koji razvija 190 konjskih snaga...

Opel Astra Sports Tourer - Regionalna promocija

Opel Astra Sports Tourer - Regionalna promocija

Prisustvovali smo na regionalnoj promociji Opelovih modela: Corsa, Astra Sports Tourer i Antara. U srednjovekovnom ambijentu Dvorca Gjalski u Hrvatskom zagorju, medijima iz Skoplja, Podgorice, Sarajeva, Zagreba, Ljubljane i Beograda, Opel je prikazao svoje najmodernije proizvode. Kontrast starog ambijenta i najnovijih automobila, odlično se uklopio u predstavljanje tri nova i unapređena modela...

Test: Citroën DS3 Racing u rukama evropskog šampiona

Test: Citroën DS3 Racing u rukama evropskog šampiona

Citroën do nedavno u svojoj ponudi nije imao automobil na kojem je mogao primeniti svoje bogato šampionsko iskustvo iz Svetskog reli šampionata. Sada ga ima. Njegovo ime je Citroën DS3, a vrhunac predstavlja model DS3 Racing, kojim se divizija Citroën Racing posebno ponosi. Za testiranje šampionskog automobila, bio nam je potreban i šampionski vozač...

Vozili smo: Mercedes-Benz E 250 CDI Cabrio

Vozili smo: Mercedes-Benz E 250 CDI Cabrio

Porodica Mercedesa više srednje klase je na okupu. Posle karoserijskih verzija sedan, coupe i karavan, Mercedes-Benz je predstavio i najatraktivniju kabriolet verziju. Ovaj Mercedes izgleda veoma dobro, i ne stidi se da to pokaže na svakom koraku. Obožava da se skine do pojasa i prošeta svoje atletsko telo, mameći poglede prokaznika...

Test: Lexus IS 200d - Luksuzna štednja

Test: Lexus IS 200d - Luksuzna štednja

U modelsku godinu 2011, Lexus IS ulazi sa nekoliko unapređenja. Najveća novina je novi osnovni motor u modelu IS 200d - četvorocilindrični turbodizel zapremine 2,2 litra, koji razvija maksimalnu snagu od 110 kW, odnosno 150 konjskih snaga. Na višednevnom testu imali smo upravo Lexus IS 200d, koji na tržištu Srbije odnedavno predstavlja štedljiviju i dostupniju alternativu dosadašnjem baznom modelu IS 220d (130 kW)...

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Chevrolet Spark je na tržištu izgradio imidž jeftinog automobila, kojeg su kupci zavoleli zbog povoljne cene i niskih troškovima održavanja. Posle test vožnje, možemo slobodno reći da se nova generacija modela Spark malo udaljila od filozofije svojih prethodnika, jer pored niske cene (već od 7.140 Eur!), novi Spark kupce "lovi" i svojim zavodljivim stilom...

Testirali smo: Opel Astra 1.6 Turbo Sport

Testirali smo: Opel Astra 1.6 Turbo Sport

Veliki hatchback (čak 22 cm duži od Golfa!) sa neobičnim rešenjem zadnje osovine i novim i modernizovanim motorima, licem u lice se suprostavlja Golfu, C4, Meganeu, Aurisu, Focusu... Od kompanije Komnenović Auto, na test smo preuzeli vrhunsku benzinsku verziju nove Opel Astre, koja nas je često navodila na pitanje sedimo li uopšte u Opelu. Ali, posle modela Insignia, ništa nas ne može iznenaditi...

Prva vožnja: Mini Countryman Cooper D

Prva vožnja: Mini Countryman Cooper D

MINI Countryman sa svojom karoserijom dužom od četiri metra, jeste najveći predstavnik marke MINI, ali u isto vreme spada među najmanje SUV modele sadašnjosti. Testirali smo verziju sa pogonom na prednje točkove, koju pokreće turbodizel motor, a u tome nam je svojim znanjem i vozačkim iskustvom pomogao višestruki državni reli prvak, Vladan Petrović...

Testirali smo: Alfa Romeo Giulietta Distinctive 2.0 JTDm

Testirali smo: Alfa Romeo Giulietta Distinctive 2.0 JTDm

U godini kada slavi stogodišnjicu svog postojanja, Alfa Romeo oživljava najslavnije ime u svojoj istoriji.  Zaboravite na Alfu 147! Giulietta ga ponosno smenjuje u ponudi italijanske marke. Na test smo dobili jedan od trenutno najvažnijih modela u ponudi Alfa Romea, opremljen savremenim turbodizel motorom i bogatom opremom. Moramo priznati da smo istinski uživali...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje