AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Aktuelna generacija modela Mercedes-Benz C klasa na tržištu egzistira već duže od tri godine. Prošle godine u Srbiju je stigla verzija Mercedes-Benz C 250 CDI, sa 4-cilindričnim turbodizel motorom zapremine 2,2 litra, opremljenim s dva turbopunjača, koji razvija 204 konjske snage i "medveđi" obrtni moment od 500 Nm. Iako je motor pojačan u odnosu na svog prethodnika, naš test je povtrdio da je potrošnja goriva smanjena...

Mercedes C klasa predstavljena je 1993. godine, a njegov naslednik je na tržištu od 2000. godine i prodat je u 1,4 miliona primeraka. Novi model Mercedes je pompezno najavljivao kao najsportskiji Mercedes C, i Sttutgartski proizvođač nije nas izneverio. Nova generacija C klase je komfornija, sigurnija i sofisticiranija, opremljena savremenijim motorima. Za razliku od uglastog i konzervativnog prethodnika, nova C klasa dizajnirana je umereno agresivno, sa puno oštrijih linija, što je poitvrdio i Vladan Petrović: "Uživo, automobil izgleda jako atraktivno i neuporedivo svežije nego na fotografijama. Automobil koji smo testirali imao je Avangarde paket opreme, što znači da je imao posebnu masku hladnjaka, sa velikim znakom Mercedesa u centralno delu, što automobilu daje dozu agresivnosti. Gledano sa boka, C klasa ima kupeovski povijenu zadnju liniju krova, što postaje karakteristika većine Mercedesovih modela. U poređenju sa prethodnom generacijom, nova C klasa izgleda neuporedivo agresivnije i sportskije." Iako na prvi pogled podseća na većeg brata, model S klasu, novom modelu ne možemo osporiti prepoznatljivost i ličnu identifikaciju. Automobil prosto odiše samopouzdanjem, deluje uverljivo i markantno gledano iz svakog ugla, a Avantgarde paket opreme trebao bi privući mlađe kupce, koji su do sada C klasu zaobilazili u širokom luku.

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Nova C klasa produžena je za 55 i proširena za 42 milimetra, dok je međuosovinski razmak povećan za 45 milimetara. Ovo povećanje dimenzija rezultiralo je povećanjem dimenzija enterijera i poboljšanem ergonomije, u čemu je Mercedes oduvek bio broj jedan u svetu. Na primer prostor za ramena napred je povećan za 40 milimetara, što će radikalno poboljšati udobnost vozaču i suvozaču. Unutrašnjost je prepuna dugmadi i prekidača, ali sve deluje skladno, pregledno i elegantno. Dakle, atmosfera u putničkoj kabini je jako prijatna, ali aspekti ergonomije i funkcionalnosti su posebno izraženi. Možemo slobodno reći da je unutrašnjost nove C klase dovedena do perfekcije. Enterijer je izveden u najboljem maniru Sttutgarske automobilske arhitekture: nenametljivo, elegantno i funkcionalno. "Naš" automobil bio je opremljen "Avangarde" paketom koji uključuje korišćenje aluminijuma, koji daje posebane sportske tonove enterijeru automobila. "Kao što smo rekli kod A i B klase, Mercedes poslednjih godina nudi odličan položaj sedenja i izvanredne mogućnosti podašavanja. Zanimljivo je i rešenje za funkcije podešavanja sedišta, koje se nalaze na vratima. Rešenje za svaku pohvalu, jer je na dohvat ruke i slikovito objašnjeno. U novoj C klasi imete osećaj da sedite niže nego što zaista sedite, zbog visoko postavljenih ogromnih retrovizora. Odmah kada sednete u automobiul primetićete velike retrovizore, koji istina pružaju odličnu preglednost. Volan je ergonomski oblikovan, a menjač stoji na idealnoj poziciji i bez obzira na položaj sedenja uvek je na dohvat ruke." - istakao je Petrović.

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Prostranost je "direktorska", sa očekivano velikim prostorom za kolena putnika pozadi. Svaki detalj govori nam da je sve podređeno udobnosti i užicima, uz preovlađujući osećaj medveđe zaštićenosti, kao u nekom oklopnjaku, što se od Mercedesa i očekuje. Ipak, kod ocene udobnosti, Vladan Petrović primećuje da je Mercedes napravio određene rezove: "Ovo je prvi Mercedes koji pruža puno povratnih informacija sa podloge i koji budi emocije u vožnji. Iako je naglašeno udobno, ogibljenje poseduje određene sportske osobine. Automobil se u krivinama drži čvrsto zadate putanje, uz puno povratnih informacija na volanu, ali i ogibljenju. Prilikom žustrije vožnje, u svakom trenutku se oseća izuzetna krutost karoserije, koja odgovara sportskim ambicijama vozača. Iako je priličnih dimenzija i mase, zbog odličnog motora, čvrstog vešanja i sportski direktnog volana, nova C klasa u krivinama deluje izuzetno pokretljivo i mislim da je ovo najsportskiji serijski Mercedes kojim sam upravljao. Oni koji vole vožnju sigurno će se lepo osećati za volanom nove C klase, a ne samo putnici pozadi, koji očekivano uživaju u ušuškanosti." I zaista, putnička kabina je mnogo prostranija nego kod prethodnika. Najviše je promena po pitanju širine, posebno za laktove vozača, a ukupan osećaj je puno svetliji, zbog niže postavljenih donjih ivica bočnih prozora. Prostora je svuda više, a osim u širini, ima ga više i za kolena putnika na zadnjoj klupi. Prtljažni prostor meri zapreminu od 485 litara, odnosno 30 litara više nego u prethodniku.

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Potpuno je izmenjen i dizajn instrumentalne ploče. Već na prvi pogled ostavlja vrlo prestižan utisak, a puno pažnje posvećeno je i materijalima od kojih je unutrašnjost napravljena. I dalje se radi o prepoznatljivom Mercedesovskom okruženju, ali je instrumentalna ploča sada izrađena po uzoru na veće kućne modele, a središnji greben je potpuno iznova oblikovan i organiziran. U automobilu vlada osećaj potpune ušuškanosti. Razlog: perfekta zvučna izolacija, udobno vešanje, puni set vazdušnih jastuka i zavesa, "Pre Safe" sistem... Različitim funkcijama upravlja se Mercedesovom verzijom „I-drivea“, višefunkcionalnog kružnog prekidača koji se može pomerati u ukupno osam smerova, a smešten je između prednjih sedišta, ispred ostave za sitnice i naslona za ruke. Kad se tome dodaju još i komande na volanu, čijim aktiviranjem se može upravljati brojnim funkcijama i menjati prikaz podataka na malom displeju na instrumentnoj ploči, svakom će trebati određeno vreme za privikavanje i učenje. Ipak, svi oni koji su imali prilike da se sa pomenutim sistemom sretnu u nekom od većih Mercedsovih modela modela, u C klasi će se osećati kao kod kuće.

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Pod haubom test automobila disao je 2008. godine unapređeni 4-cilindrični bi-turbodizel motor zapremine 2.143 cm3. Na tržište Srbije stigao je prošle godine, a prvo je počeo da se ugrađuje upravo u model C klasa. Blok motora i dalje je od livenog gvožđa, a 16-ventilska glava motora izrađena je od legure aluminijuma. Kolenasta vratila, takođe su unapređena i bolje izbalansirana, a smeštena su u nova ležišta sa manjim trenjem, što je rezultiralo savršenom mirnoćom rada. Unapređeni motor koristi ubrizgavanje Common-Rail četvrte generacije, čiji radni pritisak iznosi 200 MPa, što je za 40 MPa više nego kod prethodne generacije ovog popularnog agregata. Najsnažnija verzija ovog motora, koj smo imali priliku i da testiramo, razvija maksimalnu snagu od 204 KS i maksimalni obrtni moment od 500 Nm, što je rast za 25 kW i 100 Nm u odnosu na do tada najsnažniju verziju ovog motora sa oznakom 220 CDI. Na poboljšanje parametara motora uticao je i veći pritisak u cilindrima (za 20 MPa), a kompesioni odnos je smanjen sa 17,5:1 na 16,2:1. U odnosu na prethodnu generaciju, unapređeni agregat karakterišu čistiji izduvni gasovi i manja potrošnja. Zanimljivo je da je prototip ovog motora, u periodu od 2005. do kraja 2007. godine prešao deset miliona test kilometara. Dva turbopunjača su od običnog motora učinili dostojno srce luksuzne limuzine srednje klase.

Motorom je bio zadovoljan i Vladan Petrović. "Motor je nešto što mi se najviše dopada u ovom automobilu. Prosto oduševljava uzornom mirnoćom rada, a uvek vuče dovoljno snažno. U svakom trenutku, motor burno reaguje na gas. Zahvaljujući odličnom šestostepenom menjaču, prijatno kratkih hodova, motor pruža mnogo užitka vozaču, koji se ne mora brinuti prilikom preticanja i ubrzavanja na autoputu. Obrtni moment od 500 Nm ispaliće vas kao iz topa, uvek kada je to potrebno, pa su preticanja sa ovim autombilom čista rutina. Motor se bukvalno poigrava sa teškom karoserijom, a ubrzanja su stvarno impresivna. Osećaj vuče je kao u nekom avionu. Fascinira ubrzanje iz mesta, ali i međuubrzanja, koja veoma prijaju u preticanjima. Menjač funkcioniše besprekorno, ali moram istaći da bi motoru sa ovako visokim obrtnim momentom sigurno više prijao automatski menjač. Moram priznati da, iako je dizel, niko nije ostao ravnodušan prema karakterističnom zvuku 4-cilindričnog motora visoke snage." - istakao je Vladan Petrović. Užitak u vožnji još je potpuniji kada pogledamo u putni komjuter, koji je pokazivao prosečnu potrošnju na testu od 6,3 litara na 100 pređenih kilometara (uključujući kilometre koje je prešao Vladan Petrović), što znači da "normalan" vozač može računati na potrošnju ispod 6 L/100 km. Model Mercedes-Benz C 250 CDI je opremljen BlueEFFICIENCY "paketom", koji podrazumava spoljne retrovizore sa niskim aerodinamičkim otporom, pneumatike sa 10 % nižim otporom kotrljanja, potpuno zatvorenim podom vozila...

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Vladan Petrović istakao je i odlučnu izolaciju nove C klase: "Prilikom visokih brzina u automobilu imate osećaj kao u nekom poslovnom mlaznjaku. Oseća se samo snažan šum vazduha, a samo pogled na brzinomer pokazuje da smo u tom trenutku bili debelo izvan zakona. Čak i pri 200 km/h automobil počinje da ubrzava, što možemo zahvaliti odličnom motoru. Ali, najviše pohvala uputio bih odlično izbalansiranom oslanjanju, koje omogućava uživanje u vožnji i brz prelaz iz laganog u oštar ritam vožnje. Precizan i prijatan volan nudi hirurški precizno upravljanje u krivinama, a kao što smo rekli, dobro izbalansirano vešanje nudi odlična vozna svojstva. Za širenje putanje u krivinama potrebno je stvarno muški preterati, a čak i tada C klasa uliva veliko poverenje. Čak i kada namerno gasom pokušate da isprovocirate proklizavanje zadnjeg dela automobila, to Vam neće lako poći za rukom i mogu samo uputiti reči hvale Mercedesovim inženjerima. Tradicionalno Mercedesovo kočenje ostalo je na visokom nivou. Kočnice i posle više uzastopnih snažnih kočenja ne pokazuju nikakve znake umora, a pritom oduševljava stabilnost automobila pri snažnom kočenju na lošem neravnom putu sa uzdužnim kanalima."

Testirali smo: Mercedes-Benz C 250 CDI

Iznos koji treba izdvojiti za novu Mercedeovu C klasu na prvi pogled zastrašuje, ali je proporcionalan zadovoljstvu koji pružaju izvanredan motor, uverljivo oslanjanje i luksuzna unutrašnjost. Cena modela Mercedes-Benz C 250 CDI BlueEFFICIENCY, opremljenog 2,3 litarskim turbodizel motorom, iznosi 35.636 Eura sa carinom i PDV-om. Možda nekom izgleda puno, ali podsetimo da Mercedes nikada nije bio niti će biti jeftin. Uostalom, prodaja nove C klase prevazilazi očekivanja, što ne iznenađuje s obzirom da je Mercedes najboljim osobinama prethodnika dodao moderan dinamičan dizajn, više unutrašnjeg prostora, odlične vozne osobine.

Mercedes-Benz C 250 CDI Avantgarde
Tip motora:4-cilindrični, dizel, Common-Rail ubrizgavanje
Zapremina motora (cm3):2143
Max. snaga (KS/0/min):204 / 4200
Max obrtni moment (Nm/0/min):500/1600-1800
Ubrzanje 0-100 km/h (s):7 s
Maksimalna brzina (km/h):240
Prosečna potrošnja na testu (l/100 km):6,3
Prtljažni prostor (L):475
Zapremina rezervoara (L):59
Masa automobila / nosivost (kg):1.645
Dimenzije pneumatika:225 / 45 R17
Dužina automobila (mm):4.581
Širina automobila (mm):1.770
Visina automobila (mm):1.447
Međuosovinsko rastojanje (mm):2.760
Cena:35.636 Eura sa PDV-om

Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Lexus CT 200h

Testirali smo: Lexus CT 200h

Hibridni pogon sigurnim koracima ulazi u premium nižu srednju klasu. Nije iznenađenje da je uloga pionira pripala marki Lexus, koja je za ovu namenu razvila potpuno novi model - Lexus CT 200h. Novi model dolazi u popularni segment uz potpuno drugačiji pristup od nemačke konkurencije: hibirdni pogon nije ključan marketinški element, već je JEDINA dostupna motorizacija u ovom atraktinom modelu...

Vozili smo: Volkswagen Passat 2.0 TDI (B7)

Vozili smo: Volkswagen Passat 2.0 TDI (B7)

Volkswagen se drži stare dobre istine, da sve što je dobro ne treba menjati. To se u slučaju novog Passata najviše odnosi na tehnička rešenja, dok je dizajn značajno unapređen. Novi Passat svako će prepoznati već izdaleka. Nova generacija modela Passat (B7) ima originalniji izraz od svog prethodnika i krasi ga snažniji imidž koncerna, koji je vidljiv na svakom detalju...

Vozili smo: Novi Toyota Yaris - Prvi utisci

Vozili smo: Novi Toyota Yaris - Prvi utisci

Na tržište Srbije stiga je treća generacija modela Toyota Yaris, koji će nastaviti sigurnim stopama uspešnog prethodnika. Prvi susret sa novim Yarisom smo imali na današnjom dinamičnom prezentaciji u Kovilovu, gde smo isprobali kako nova generacija ovog uspešnog modela funkcioniše u praksi. Prvi utisak je pozitivan. Automobil izgleda moderno, izolacija motora i kabine mnogo bolja, a vožnja je udobnija i komfornija nego u prethnodiku...

Testirali smo: Hyundai ix35 1,7 CRDi 2WD

Testirali smo: Hyundai ix35 1,7 CRDi 2WD

Novi gradski SUV Hyundai ix35 prevazišao je prodajna očekivanja južnokorejske kompanije. U poređenju sa prethodnikom (Tucson), novi model je mnogo bolji u svim oblastima, kako po naprednoj tehnici, mnoštvu ponuđenih verzija, tako i po dizajnu. Na višednevnom testu smo imali gradski crossover Hyundai ix35 1.7 CRDi 2WD, koji pleni svojim atraktivnim izgledom, naprednom tehnikom i niskom potrošnjom...

Testirali smo: Subaru Legacy 2.0 T-D

Testirali smo: Subaru Legacy 2.0 T-D

"Volim oštar zvuk motora Subaru, i ne mogu da zamislim dizel motor u njemu..." Ovakve izjave smo redovno nalazili na raznim forumima širom sveta. Ali, svet se menja. Isprobali smo Subaru model, kome turbodizel motor pod haubom možda i najviše priliči. Subaru Legacy, sa štedljivim turbodizelom, konačno konkurenciju gleda pravo u oči i sa posebnom dozom ponosa, jer ga pokreće prvi boxer turbodizel motor na svetu....

Testirali smo: Honda CR-V 2,0 i-VTEC

Testirali smo: Honda CR-V 2,0 i-VTEC

Ukoliko spadate u grupu ljubitelja savremenih kompaktnih SUV modela, ali ne želite da Vašeg ljubimca pokreće dizel motor, Honda je za Vas pripremila nedavno modernizovani model CR-V sa benzinskim 4-cilindarskim 2.0 i-VTEC motorom. Ali, odmah da razjasnimo: Honda nije napravila revoluciju u dizajnu...

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Testirali smo: Novi Ford Focus 1.6 TDCi Titanium

Fordova bitka u Golf klasi se nastavlja. Nova, treća, generacija modela Focus, ima za cilj da pobedi najbolje u nižoj srednjoj klasi, pre svih modele kao što je Volkswagenov Das Auto, ali i imena kao što su Astra, Megane, 308 ili C4. Pripremivši se za dolazak sedme generacije modela Golf, Ford je značajno promenio karakter svog novog Focusa, a u to smo se uverili tokom višednevne vožnje...

Testirali smo: Novi Audi A6 3.0 TDI Multitronic

Testirali smo: Novi Audi A6 3.0 TDI Multitronic

Protiv štutgartske E klase i minhenske serije pet, Audi šalje novu, sedmu, generaciju modela A6. Posle višednevnog druženja sa novim predstavnikom više srednje klase, možemo zaključiti da novi A6 najvećim konkurentima parira bez kompleksa, i to u svim disciplinama. Novi Audi A6 je kraći i lakši od svog prethodnika, a za njim se osvrću i vlasnici za dve klase skupljih limuzina...

Test: Renault Fluence 1.5 dCi - Sedan već od 12.590 EUR!

Test: Renault Fluence 1.5 dCi - Sedan već od 12.590 EUR!

Zamislite sedan niže srednje klase sa četvoro vrata, sa elegenatnim dizajnom, prostranim enterijerom, velikim prtljažnikom i odličnim voznim osobinama, dostupnim po ceni već od 12.590 evra. Do prošle godine, to je bila samo "utopija", ali zahvaljujući Renaultu, to je realnost. Renault Megane sedan je dobio dostojnog naslednika. Njegovo ime je Fluence. Podsetimo se naših utisaka o ovom zanimljivom automobilu...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje