AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Kaže se da u istu reku nije moguće dva puta ući, jer je voda od prvog ulaska otekla. Audi u nju ulazi po treći put, ali svaki put na drugačiji način. Kompanija iz Ingolstadta ponovo meša karte u segmentu malih "imidž" automobila. Žene, sinovi i ćerke dobro situiranih porodica, ljubimice finansijski dobrostojećih biznismena - to će biti glavni klijenti i korisnici najmanjeg i najjeftinijeg Audija...

Fotografije snimljene na testiranju možete pogledati klikom na LINK.


Prvi put Audi je u klasu malih automobila ušao modelom Audi 50, koji je uspešno iskoristio tehniku nove generacije modela VW Polo. Niža cena i bolja ponuda motora u Volkswagenu, uz gotovo isti dizajn eksterijera i enterijera, bili su presudni faktori za okončanje proizvodnje modela Audi A50, već posle tri godine (1975 - 1.878.). Dugi vremenski period, to je bio poslednji mali Audi. Sledeći mali Audi (Audi A2), poroizvodio se od 1999. godine do 2005. godine. Hoće li A1 imati više sreće od 120 mm kraćeg A2? Na osnovu onog što smo videli tokom višednevnog testiranja, sigurni smo da hoće.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Novi Audi A1 koristi istu analogiju kao i Audi 50, ali ovoga puta Audi nije osnova Volkswagen modela. Naprotiv, Volkswagen (model Polo - platforma PQ25) ponudio je tehničku osnovu za model Audi 1. Na proverenoj platformi, Audijevi inženjeri su razvili automobil koji nudi odličnu VW tehniku uz prepoznatljiv Audijev dizajn. Konkurencija u "lifestyle" hatchback modelima je relativno slaba. U segmentu modela dužine četiri metra imamo četiri konkurenta: Audi A1, Alfa Romeo MiTo, Citroën DS3 i Mini. Pored poređenja sa konkurentima, zanimljivo je Audi A1 uporediti sa konkurentima iz Volkswagen Group. Audi A1 je najkraći i najniži model iz VW grupe, ali sa svojih 1.700 mm je najširi model. Sa modelom SEAT Ibiza i Volkswagen Polo, koji dele istu platformu (PQ25), A1 deli i međuosovinsko rastojanje, koje iznosi 2.496 mm, dok Škoda Fabia koristi staru platformu (PQ24) i ima za 18 mm kraće međuosovinsko rastojanje. Atrkatvno dizajnirana karoserije uticala je i na smanjenje prtljažnog prostora, čija zapremina iznosi 267 litara.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Čeona površina modela Audi A1 iznosi 2,04 m2, a koeficijent aerodinamičkog otpora vazduha iznosi 0,32. Većina donjih delova karoserije je zatvorena plastičnim komponentama, koji usmeravaju protok vazduha. Dizajn karoserije izdaleka podseća na neke VW retro modele, ali umesto retroautomobila, Audi je razvio moderan dizajn sa mnogo novih rešenja. Takav izgled prvi put smo mogli videti na koncept modelu A1 project quattro iz 2007. godine. Maska hladnjaka je single frame i nije u obliku trapeza, već je šestougaona. Ovu dizajnersku promenu, Audijevi dizajneri prvi put su primenili u gornjim uglovima maske kod nove generacije modela Audi A8. Izgled prednjeg branika na prvi pogled podseća na onaj koji smo videli kod modela TT. Potpuno nov je dizajn prednjih svetlosnih grupa, kod kojih se uz doplatu za Xenon plus dobijaju u LED dnevna svetla. Hauba je široka i doseže daleko do blatobrana. Na njenom donjem delu, koji se graniči sa blatobranom, nalazi se linija koja se proteže celom dužinom automobila. Spoljni retrovizori sa integrisanim pokazivačima smera su integrisani u bočna vrata, što je takođe rešenje koje smo mogli videti na modelu TT. I zadnji deo je razvijen u Audi stilu. C stub je jako nagnut, što optički premešta tažište automobila ka napred i ističe dinamičnost. Treća vrata izvedena su u stilu SUV modela Q5 - zadiru duboko u bokove, a zadnje svetlosne grupe nisu agresivno dizajnirane.  Karakterističan dizajn je veoma važan za ovaj model, jer za 80 % klijenata, model A1 trebao bi biti prvi Audi.

 

Dimenzije Audi A1Citroen DS3Alfa Romeo MiTo Mini Cooper
Dužina (mm): 3.964 3.948 4.063 3.699
Širina (mm): 1.740 1.715 1.720 1.683
Visina (mm): 1.417 1.458 1.446 1.407
Međuosovinskoastojanje: 2.469 2.464 2.511 2.467
Prtljažnik (L): 267 285 270 160
Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Vladan Petrović bio je zadovoljan dozom sporta koja krasi Audi A1: "Automobil izgleda atraktvino sa svih strana. Meni se posebno dopada prednji deo automobila, koji je agresivno dizajniran. Pogled s boka otkriva nam mišićavost, a zanimljivo je rešena i "zadnjica" čiji detalji neodoljivo podsećaju na Audi Q5. Profil automobila najviše reflektuje Audijevu eleganciju i nepogrešivo se pridržava poznatih pravila dinamičnog izgleda: poklopac motora relativno dug, kratki prevesi, a nisu izbegnute linije koje se penju prema zadnjem delu automobila. Pogled na zadnji deo automobila sugeriše na stabilnost i odlikuju ga izuzetno mekane linije. Izgled Audija A1 nedvosmisleno dinamičan, prodoran, dominantan, i sigurno je kada se ovo lice pojavi u retrovizoru, malo ko neće odmah osloboditi traku za preticanje."

Enterijer se nastavlja na sportski i mladalački stil eksterijera. "Kokpit" ima jednostavne ravne površine, izvedene u Audi stilu. Kada otvorite vrata, u unutrašnjosti Vas čeka dobrodošlica luksuznog ambijenta: najfinija plastika, decentni ukrasi u alu looku, sve je krajnje precizno obrađeno. Audijevska perfekcija. Funkcionalno i ergonomski. Zahvaljujući odličnom podešavanju volana i sedišta, lako ćete pronaći idealan položaj, i nijedan prekidač nećete tražiti duže od sekunde. Vladan Petrović Audijevu unutrašnjost opisao nam je sledećim rečima: "Audi ima specifičan položaj sedenja i vozač se oseća drugačije nego u konkurentnim modelima. Sedi se izuzetno nisko i osećaj je avionski. Osećaj posebno niskog sedenja dopunjuju u veliki retrovizori, koji su postavljeni visoko. Ali, što se duže vozi, osećaj je upečatljiviji, i Audi se prosto zavlači pod kožu. U unutrašnjosti vlada "red i disciplina" i oseća se izuzetan kvalitet materijala i završne obrade.  Sve u automobilu je funkcionalno i sve je na svom mestu."

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

U centralnom delu se nalaze komande klima uređaja, radia i navigacionog sistema, a MMI sistem u gornjem delu instrument table ima veliki displej koji se može zatvoriti. Zanimljivo je da enterijer i eksterijer automobila mogu biti izvedeni u velikom broju kombinacija boja, materijala i tema. Ivice krova i stubovi automobila, kao i spoljni retrovizori, maska hladnjaka, paket S-Line ili Competition Kit Aerodinamics, mogu ponuditi oko 800 raznih mogućnosti konfiguracije eksterijera. MMI sistem sa navigacionim sistemom opremljen je harddiskom kapaciteta 60 GB, Bluetooth sistemom, kao i portom za dve SD memorijske kartice. Ventilacioni otvori imaju izgled avionskog motora, što je i bio motiv dizajnera. Sportska sedišta spadaju u standardnu opremu, i obezbeđuju izuzetno dobro držanje tela u krivini. Grafika instrumenata je veoma pregledna i čitljiva, uz prepoznatljivu Audijevu intuitivnost.

Audi A1 ne važi za porodične automobile. Na zadnjim sedištima udobno će se voziti samo putnici manjih gabarita ili deca. Pristup zadnjim sedištima je odličan sa strane suvozača, dok je na vozačevoj strani situacija nešto složenija. Na zadnjim sedištima udobno će se smestiti samo putnici nižeg rasta ili deca. Odmeravanje prtljažnog prostora pružilo nam je nešto pozitivnije momente. Osnovna zapremina prtljažnika iznosi 270 litara, ali pristup prtljažniku u njegovu funkcionalnost uz obaranje naslona zadnjih sedišta možemo oceniti čistom "desetkom" ( o čemu svedoče i fotografije). Posebno su zanimljive i "lažne" svetlosne grupe, koje na scenu stupaju kada se otvore vrata prtljažnika. Slično rešenje videli smo i na modelu Opel Insignia ST.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Vremešni agregat 1.9 TDI PD definitivno će nestati iz ponude svih marki grupacije Volkswagen za zemlje Evropske unije. Automobilska grupacija Volkswagen pre nekoliko godina odlučila je da napusti sistem ubrizgavanja "pumpa-brizgaljka", pre svega zbog visokih troškova proizvodnje ali i zbog emisionih normi. Naslednik je dobro poznati agregat 1.6 TDI, koji je dostupan u tri specifikacije snage. Naš test Audi A1 pokretao je najsnažniji 1.6 TDI agregat, koji raspolaže snagom koju je imala stara specifikacija motora 1.9 TDI. Snaga od 77 kW dostupna je pri 4.400 o/min. Standard je petostepeni manuelni menjač. Maksimalna brzina iznosi 190 km/h, a ubrzanje iz mesta do "stotke" traje 10,5 sekundi. Zanimljivo je da su sve pogonske jedinice standardno opremljene inteligentnim alternatorom, koji puni akumulator prilikom kočenja, i sistemom Start-Stop. Novi motor je znatno uglađeniji i radi neuporedivo tiše i mekše od verzije motora 1.9 TDI "Pumpa-brizgaljka". Izuzetno je agilan i temperamentan, što potvrđuje i podatak da maksimalni Obrtni moment od 250 Nm razvija u rasponu od 1.500 do 2.500 o/min.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Pozitivne kritike o pogonskom agregatu dao je i reli šampion, Vladan Petrović: "Već po zvuku motora u leru možemo zaključiti da ispod haube nije poznati "pumpa-brizgaljka" motor, koji se ponekad oglašava previše grubim zvukom. Ovaj Common-Rail motor stvarno radi neporedivo tiše i prijatnije. U vožnji, turbo rupa se gotovo ne primećuje i automobil fascinantno povlači iz niskih obrtaja. Mislim da je Audi uradio odličan posao ugradivši ovaj motor u A1, jer je prvoklasno izbalansiran. Spremno reaguje na gas u svim područjima obrtaja i utisak je da automobil raspolaže većom snagom od 105 KS, koliko navodi fabrika. Menjač sa pet stepeni prenosa odlično se uklopio uz ovaj motor, i jako je prijatan za rukovanje. Odlično raspoređeni prenosni odnosi omogućavaju vožnju bez previše rada na menjaču, a ukoliko želite žustriju vožnju, uvek ćete imati dovoljno snage, bez obzira na situaciju i konfiguraciju puta." - objašnjava Petrović.

Prilikom zaustavljana na raskrsnici, motor je se ugasio. Šta je to? Izdaja? Ne, to je samo sistem "Start-Stop", čija je uloga da smanji potrošnju goriva u gradskoj eksploataciji. Kako to funkcioniše? Jednostavno. Kada se automobil zaustavi na semaforu ili raskrsnici, potrebno je samo izbaciti menjač iz brzine i pustiti kvačilo. Tada će se motor neprimetno ugasiti. Kada ponovo pritisnemo pedalu kvačila, motor će se automatski upaliti i možemo ići dalje. Sve ovo funkcioniše bez uticaja na vožnju i skoro neprimetno. Zato možemo konstatovati da je potrošnja u gradskim uslovima, zahvaljujući Start & Stop sistemu, iznosila oko 5,5 L/100 km. Vozeći u režimu otvorenog saobraćaja, zabeležili smo potrošnju od samo 3,7 L/100 km.

Testirali smo: Audi A1 1.6 TDI - Četiri prstena za početnike

Prijatno iznenađenje priredilo nam je i oslanjanje modela Audi A1 1.6 TDI. Kratki prevesi su pomerili granična područja proklizavanja na nivo koji teško može dostići prosečan vozač. Izvrsno ponašanje posebno dolazi do izražaja u brzim krivudavim sekcijama, gde A1 pruža izuzetan osećaj i omogućava visoke putne brzine. Tokom razvoja modela A1 inženjeri su veliku pažnju posvetili raspodeli osovinskog opterećenja. Sa svega 81 centimetrom prednji prepust je neobično kratak. Zavisno od motorizacije, svega 61 do 63 procenata težine leži na prednjoj osovini, što je mala vrednost za kompaktni automobil. Posebnu vrednost u brzoj vožnji ima i elektronska blokada diferencijala (XDS), koja sprečava proklizavanje točka koji ima manji otpor prilikom ubrzanja u krivinama. Odlične vozne osobine novog Audija A1 potvrdio nam je i Vladan Petrović: "Svakim pređenim kilometrom do izražaja dolazi zrelost Audijevog oslanjanja i pravo je uživanje voziti ga krivudavim putevima. Brzi prolasci kroz krivine mogući su bez većih napora. Najviše mi se dopada neutralno ponašanje zadnjeg dela automobila i siguran sam da prosečni vozači ne mogu izbaciti automobil iz idealne putanje. Čak i prilikom nagih pokreta volanom i provokacija pri većim brzinama, automobil se čvrsto držao idealne putanje kretanja, ne pokazujući ni najmanju slabost. ESP sistem uključuje se samo u graničnim situacijama i radi veoma umereno i diskretno. Ono što bismo mogli istaći kao manu jeste elektrohidraulični volan koji ne pruža puno informacija sa podloge, što ograničava njegove sportske mogućnosti. Sve u svemu, A1 se u krivinama ponaša odlično i malo je automobila koji mu se mogu suprostaviti na ovom polju. Vožnja u ovom automobilu je spretna i okretna u gradu, smirena i precizna na međugradskim putevima i komforna na autoputu."

 


Audi A1 1.6 TDI - Tehnička specifikacija
Tip motora:Turbo-dizel, Common - rail ubrizgavanje
Broj cilindara / ventila: 4 / 4
Zapremina motora (cm3):1.598
Maksimalna snaga (KS / o/min):105 / 4.400
Maksimalni obrtni moment (Nm/o/min):250 / 1.500 - 2.500
Maksimalna brzina (km/h):190
Ubrzanje 0 -100 km/h (s):10,5
Potrošnja grad/otvoreno/prosek (l/100 km):5,8 / 3,8 / 4,4
Zapremina prtljažnika (L):267
Masa automobila (kg):1179
Dimenzije pneumatika:215/45 R16
Dimenzije:
Dužina automobila (mm):3.954
Širina automobila (mm):1.740
Visina automobila (mm):1.417
Međuosovinsko rastojanje (mm):2.469
Trag točkova napred (mm):1.475
Trag točkova pozadi (mm):1469
Cena:19.722

Cena modela Audi A1 u Srbiji kreće već od 16.777 Eura, koliko je potrebno izdvojiti za model A1 1.2 TFSI Attraction. Testirani primerak, Audi A1 1.6 TDI Attraction, košta 19.722 Eura. Ako uzmemo u obzir da se radi o lifestyle automobilu, i ako sagledamo šta radi konkurencija, možemo zaključiti da Audi ima puno razloga za uspeh.

Više o modelu Audi A1, kao i aktuelni cenovnik, možete pogledati klikom na LINK.

Fotografije snimljene na testiranju možete pogledati klikom na LINK.

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic

Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic

Audi nastavlja da širi ponudu svojih SUV modela, u smeru ka manjim, i posle Q7 i Q5, na scenu stupa model Audi Q3. Proizvodi se u Španiji, stoji na modifikovanoj platformi Volkswagen Tiguana, ali to je poslednje, što bi vam u vožnji ovog kvalitetnog automobila palo na pamet. U Ingolstadtu su uradili tako dobar posao, da se nijednog trenutka ne može postaviti pitanje o pripadnosti brendu Audi i njegovom premium kvalitetu...

Testirali smo: Mazda3 1.6 MZ-CD (2012)

Testirali smo: Mazda3 1.6 MZ-CD (2012)

Modernizovana Mazda3 za modelsku godinu 2012, stigla je i na tržište Srbije, a tokom višednevne vožnje smo se uverili, da se japanski kompakt odlično "drži" i posle tri godine tržišne egzistencije. Najnoviija unapređenja na "trojci" su uticala na sveukupno povećanje kvaliteta ovog atraktivnog automobila, a turbodizel motor 1.6 MZ-CD je uspešno spojio emocije i racionalnost, u kompaktnom "paketu"...

Testirali smo: Toyota Auris HSD - Kada učenik nadmaši učitelja

Testirali smo: Toyota Auris HSD - Kada učenik nadmaši učitelja

Hibridni pogon iz modela Prius je "doputovao" i u kompaktni Auris. Iako predstavlja jeftiniju alternativu modelu Prius, Toyota Auris Hybrid beleži manju prosečnu potrošnju goriva, i što je mnogima važnije, ne izgleda kao da je došao sa druge planete. Za deset godina će Hybrid Synergy Drive tehnologiju koristiti cela serija Toyota modela, a Auris je PRVI model koji je dostupan kako sa konvencionalnim pogonom, tako i kao "Full Hybrid"...

Testirali smo: Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Testirali smo: Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Do sada su se korejski "napadi" na evropsku srednju klasu razbijali o obalu. Ali, sada će Evropljani sigurno dobro "ukvasiti pantalone", jer su talasi previše visoki, i prelivaju daleko od obale. Pitate se zašto? Zato što je vreme nedefinisanog oslanjanja, "čudnog" dizajna i nemaštovitog enterijera Hyundai automobila daleko iza nas. To nam je pokazao i novi južnokorejski predstavnik srednje klase. Njegovo ime je Hyundai i40...

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEFFICIENCY

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEFFICIENCY

Druga generacija modela Mercedes-Benz B-Klasa, u novembru mesecu prošle godine je stigla i na srpsko tržište. Za razliku od prethodne generacije, nova B-Klasa ne koristi "sendvič konstrukciju" poda, ali značajna unapređenja zabeležila je i u ostalim oblastima. Ovo su naši zaključci sa testiranja, u kojem nam je svojim znanjem i iskustvom, pomogao višestruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović...

Test: Renault Clio Gordini GT 1.6 16v - Zimske radosti

Test: Renault Clio Gordini GT 1.6 16v - Zimske radosti

Renault Clio aktuelne generacije je veoma čest gost na našim ulicama. Ali, ovakav sigurno nije. Srbija ima privilegiju, da bude jedna od trinaest zemalja, u kojima se trenutno prodaje model Renault Clio Gordini, koji nije R.S, ali je jednako atraktivan i daleko "civilizovaniji". Na višednevom testu, uživali smo vozeći Renault Clio Gordini, opremljen benzinskim motorom 1.6 16V...

Testirali smo: Hyundai Elantra 1.6 MPI

Testirali smo: Hyundai Elantra 1.6 MPI

Peta generacija modela Hyundai Elantra, nedavno je stigla na tržište Srbije. Ovaj veoma zanimljiv porodičan automobil, svoje vlasnike pleni prvenstveno atraktivno dizajniranom "mišićavom" karoserijom, ali i relativno snažnim motorom, kojeg odlikuje mala potrošnja goriva i odlična dinamika. Prvi susret sa ovim atraktivnim automobilom, nikoga nije ostavio ravnodušnim...

Testirali smo: Kia Rio 1.25 CVVT

Testirali smo: Kia Rio 1.25 CVVT

Kia više ne igra samo na kartu agresivnih cena ili sedmogodišnje garancije, jer novi Rio možemo uvrstiti u sam vrh klase, kako po atraktivnom i modernom evropskom dizajnu, tako i po štedljivim motorima, prostranom enterijeru i odlično podešenom oslanjanju. Nova generacija modela Rio je nedavno stigla i u Srbiju, a na testu smo imali najslabiju verziju, koju pokreće benzinski agregat zapremine 1,25 L...

Test: Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition

Test: Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition

Tri godine nakon premijere aktuelne generacije modela Renault Laguna, došlo je vreme za blagi dizajnerski retuš i tehnička unapređenja. Ove godine, u naše Renault salone je stigla modernizovana Laguna, a na testu smo imali atraktivni model Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition, koji pleni svojim atraktivnim izgledom, ali i značajno smanjenom potrošnjom goriva, koja se na našem testu kretala oko 6,3 litra na 100 pređenih kilometara.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje