AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Vreme je da se podsetimo naših utisaka o modelu Dacia Sandero Stepway, koji smo isprobali u planinskim uslovima. Viši, sa više stila i sa više opreme, Sandero Stepway svuda prolazi (ne baš svuda) i nikada ne ostaje neprimećen. Iako nema pogon na sve točkove, u ovom automobilu možete doživeti brojne pustolovine na moru, u planinama ili na gradskim ulicama, ne obazirući se na visoke ivičnjake. I sve to uz zaista pristupačnu cenu. Sandero Stepway je pravi automobilski antidepresiv...

Model Dacia Sandero Stepway predstavljen  je 2008. godine, pod znakom marke Renault, kao model namenjen za južnoameričko tržište (Brazil). U Evropu je stigao prošle godine, kada je i premijerno predstavljen na sajmu automobila u Barseloni. Novi predstavnik petovratnih hatchback automobila nije SUV model, ali isto kao neki konkurentski modeli, ima atraktivan SUV izgled. Isto kao i model Sandero, novi Dacia automobil pokazuje sve vrline koje krase Renault tehnologije, iz prethodnih generacija modela Clio i Megane. Tehnologija s kraja devedesetih godina je unapređena, i pokazala se kao pravi potez.

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Kupci mogu izabrati jednu od dve motorizacije: benzinski 1.6 (90 KS), koji smo isprobali u surovim planinskim uslovima, i 1.5 dCi (70 KS). Oba motora spojena su s petostepenim manuelnim menjačem, koji snagu prenosi isključivo na prednje točkove. Kao što smo se uverili na našim ulicama, već osnovni Sandero izgleda simpatično i više nego pristojno, za automobil koji u osnovnoj verziji košta samo 6.800 Eura. Dorade po meri crossover modela, sa plastikom obloženim blatobranima, masivnim donjim delom maske sa "metalnom zaštitom", krovnim nosačima, metaliziranim pragovima i 16-inčnim felnama (standardna oprema!), čine ga atraktivnijim i prepoznatljivijim. Nikada ne bismo rekli da košta sveta 8.335 Eura. Pored nedavno predstavljenog SUV modela Duster, Dacia Sandero Stepway je najatraktivniji predstavnik ove rumunske marke.

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Pored navedenih detalja, koji ovaj model čine prepoznatljivim, tu su i zatamljene svetlosne grupe, sportski završetak izduvnog sistema i u boji hroma spoljni retrovizori. Na opšti utisak o automobilu, veliki uticaj ima i njegova visina od tla (klirens), koja je povećana za 20 mm i iznosi 175 milimetara. U osnovnoj opremi ove atraktivne Dacie nalazi se i jedan od tri metalizirana laka karoserije. Kupci mogu izabrati tamno sivu, svetlo sivu ili crvenu, kojom je bio opremljen "naš" test primerak. Dacia je osmislila i celu paletu dodataka za opremanje i personalizaciju Sandero Stepwaya. Postavljanjem ukrasnih nalepnica na C-stub, može se personalizovati izgled Stepwaya, a već sada se može odabrati neki od 6 dostupnih motiva.

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Iako je i unutrašnjost obogaćena boljom opremom, Vladan Petrović, višestruki državni reli šampion i naš test vozač, uputio je kritike na nedovoljno originalan enterijer: "Mislim da unutrašnjost zaostaje za atrkativnim spoljnim izgledom, koji je postao prepoznatljiv na ulici. U enterijeru nedostaju detalji koji bi jasno distancirali ovaj model od "običnog" Sandera. Razlika je samo u tkanini sedišta i ukrašenim komandama za klima uređaj i otvorima za ventilaciju. Što se ergonomije tiče, sve je u najboljem redu, što sam od Renault-ove škole i očekivao. Vreme koje je potrebno za navikavanje na komande je minimalno. Prosečan vozač će odmah nakon što se smesti za volan, znati šta treba da radi. Bočno držanje sedišta moglo bi biti i bolje, a za primedbu je i činjenica da volan nije podesiv po visini, već samo po "dubini"."

U modelu Sandero Stepway sve deluje kvalitetno i izdržljivo, ako sve posmatramo kroz objektiv cene. Prostora ima dovoljno kako napred, tako i pozadi. Pet odraslih putnika bez problema će se smestiti u ovaj automobil, što možemo zahvaliti međuosovinskom razmaku od 259 centimetara. Prtljažnik od 320 litara je sasvim dovoljan za ovaj tip automobila, a funkcionalnost povećava preklapanje zadnjih naslona sedišta, kada ukupna zapremina raste na zavidnih 1.200 litara. Ako izuzmemo nedovoljno izražena bočna uporišta, moramo pohvaliti sedišta, koja pružaju odličan kompromis između tvrdoće i udobnosti. Kao što smo istakli, već u osnovnoj verziji, zadnja sedišta su deljiva, što povećava funkcionalnost prtljažnika. Dužina prtljažnika iznosi 800 mm, a kada se nasloni zadnjih sedišta obore, dužina utovarnog dela raste na zavidnih 1.700 milimetara.

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Test automobil je pod haubom imao poznati benzinski 1.6-litarski agregat s osmoventilskom tehnikom, snage 90 KS pri 5.500 o/min, uparen sa petostepenim manuelnim menjačem. Iako performanse nisu ono čime se Dacia Sandero Stepway najviše "hvali", ovaj motor povišenom Sanderu pruža zadovoljavajuću dinamiku. Ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje 12,5 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 163 km/h. Pri brzini od 100 km/h, u petom stepenu prenosa, merač broja obrtaja pokazuje 3.000 o/min, a pri 130 km/h, "obrtomer" se nalazi na 3.900 o/min. "Motor je elastičan i vuče uverljivo i ravnomerno već od 1.500 o/min. Treba istaći da motor radi izuzetno usklađeno i kultivisano. Pored elastičnog i dovoljno snažnog motora, menjač je precizan, iako bi hodovi mogli biti i malo kraći. Ako tražimo mane, onda možemo reći da je motor, u odnosu na savremene automobile, previše bučan." - izjavio je Petrović.

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Za solidne vozne osobine zaslužan je i obrtni moment od 128 Nm, dostupan već pri 3.000 o/min. Prosečna potrošnja modela Sandero Stepway iznosi oko 7,6 litara benzina na 100 pređenih kilometara. U žustrijoj gradskoj vožnji, sa uključenim klima uređajem, potrošnja je izlazila na preko 9,5 litara, ali se u otvorenom saobraćaju značajno smanjuje.

Zbog povišene karoserije i relativno mekanih amortizera, Dacia Sandero Stepway nije ljubitelj oštrih krivina. Pri agresivnoj vožnji, karoserija se naginje, što uz nedovoljno direktan volan zahteva brze korekcije volanom. "Povišen položaj za volanom obezbeđuje dobru preglednost, ali zato je naginjanje u oštrim krivinama izraženo. Onima koji preteraju sa gasom, Sandero Stepway će blagim podupravljanjem staviti do znanja da mu jurnjava nije primarna namena. Proklizavanje zadnjeg dela automobila lako je kontrolisati. Ono što nas je veoma prijatno iznenadilo jeste kočioni sistem, koji se prosto poigrava sa skoro 1.100 kilograma teškim automobilom." - istakao je Petrović.

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Prirodno okruženje modela Sandero Stepway su loši putevi. Oslanjanje je podešeno drugačije od onog kod drugih verzija Sandera, i veoma uspešno "filtrira" sve neravnine i udarne rupe na našim putevima. Na autoputu, Stepway solidno drži smer i prilično je imun na udare bočnog vetra. Ipak, kao što je Petrović istakao, prilikom agresivnih promena smera, treba biti spreman na umerenu neposlušnost automobila, ali sve je u granicama odlične bezbednosti. Na drugu stranu, prijatno su nas iznenadile sposobnosti modela Sandero Stepway na snegom prekrivenom putu, kao i ponašanje automobila van asfalta. U oba slučaja, povišena karoserija je igrala važnu ulogu, kako prilikom savladavanja snegom prekrivenog puta, tako i prilikom vožnje u blagim off-road uslovima. "Ako uzmemo u obzir da ovo i nije automobil konstruisan za off-road avanture, Stepway nas je prijatno iznenadio svojom sposobnošću savladavanja nepristupačnih useka. Iako je visina od tla samo 175 mm, u praksi smo se uverili u solidne mogućnosti automobila po makadamskim i kamenitim podlogama." - zaključuje Petrović.

Test: Dacia Sandero Stepway - Zbogom zimskoj dosadi!

Sandero Stepway predstavlja jedan od najatraktivnijih modela iz Dacia proizvodnog programa. Iako nema pogon na sve točkove, ovim automobilom će najzadovoljniji biti oni koji najviše vremena provode van kvalitetnih puteva (kojih je kod nas izuzetno malo). Oni koji veliki broj kilometara prelaze u planinskim putevima, biće prijatno iznenađeni. Pored toga, proverena tehnika obećava dobru pouzdanost i jeftino održavanje. Dacia daje i trogodišnju garanciju proizvođača ili 100 000 pređenih kilometra (po ispunjenju prvog od dva navedena uslova). Kada svemu dodamo i cenu od 8.355 Eura sa carinom i porezom, koliko treba izdvojiti za model Dacia Sandero Stepway 1.6, zaključak je više nego jasan.

Cenovnik modela Sandero možete pogledati klikom na LINK.

Fotografije snimljene na testiranju možete pogledati klikom na LINK

 


Dacia Sandero Stepway - tehnička specifikacija
Tip motora:Benzinski, atmosferski, ubrizgavanje
Broj cilindara / ventila:4 / 2
Zapremina motora (cm3):1.598
Maksimalna snaga (KS/o/min):64 / 5.500
Maksimalni obrtni moment (Nm/o/min):128 / 3.000
Maskimalna brzina (km/h):163
Ubrzanje 0-100 km/h (s):12.5
Potrošnja grad/otvoreno/prosek (l/100 km):9,9 /6,0 / 7,5
Zapremina prtljažnika (L):320 / 1.200
Zapremina rezervoara (L):50
Masa automobila (kg):1.095
Dimenzije pneumatika:195/55 R16
Dimezije:
Dužina automobila (mm):4.024
Širina automobila (mm):1.753
Visina automobila (mm):1.590
Međuosovinsko rastojanje (mm):2.588
Trag točkova napred (mm):1.480
Trag točkova pozadi (mm):1.469
Cena (Eur):8.335 €

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal


Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic

Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic

Audi nastavlja da širi ponudu svojih SUV modela, u smeru ka manjim, i posle Q7 i Q5, na scenu stupa model Audi Q3. Proizvodi se u Španiji, stoji na modifikovanoj platformi Volkswagen Tiguana, ali to je poslednje, što bi vam u vožnji ovog kvalitetnog automobila palo na pamet. U Ingolstadtu su uradili tako dobar posao, da se nijednog trenutka ne može postaviti pitanje o pripadnosti brendu Audi i njegovom premium kvalitetu...

Testirali smo: Mazda3 1.6 MZ-CD (2012)

Testirali smo: Mazda3 1.6 MZ-CD (2012)

Modernizovana Mazda3 za modelsku godinu 2012, stigla je i na tržište Srbije, a tokom višednevne vožnje smo se uverili, da se japanski kompakt odlično "drži" i posle tri godine tržišne egzistencije. Najnoviija unapređenja na "trojci" su uticala na sveukupno povećanje kvaliteta ovog atraktivnog automobila, a turbodizel motor 1.6 MZ-CD je uspešno spojio emocije i racionalnost, u kompaktnom "paketu"...

Testirali smo: Toyota Auris HSD - Kada učenik nadmaši učitelja

Testirali smo: Toyota Auris HSD - Kada učenik nadmaši učitelja

Hibridni pogon iz modela Prius je "doputovao" i u kompaktni Auris. Iako predstavlja jeftiniju alternativu modelu Prius, Toyota Auris Hybrid beleži manju prosečnu potrošnju goriva, i što je mnogima važnije, ne izgleda kao da je došao sa druge planete. Za deset godina će Hybrid Synergy Drive tehnologiju koristiti cela serija Toyota modela, a Auris je PRVI model koji je dostupan kako sa konvencionalnim pogonom, tako i kao "Full Hybrid"...

Testirali smo: Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Testirali smo: Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Do sada su se korejski "napadi" na evropsku srednju klasu razbijali o obalu. Ali, sada će Evropljani sigurno dobro "ukvasiti pantalone", jer su talasi previše visoki, i prelivaju daleko od obale. Pitate se zašto? Zato što je vreme nedefinisanog oslanjanja, "čudnog" dizajna i nemaštovitog enterijera Hyundai automobila daleko iza nas. To nam je pokazao i novi južnokorejski predstavnik srednje klase. Njegovo ime je Hyundai i40...

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEFFICIENCY

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEFFICIENCY

Druga generacija modela Mercedes-Benz B-Klasa, u novembru mesecu prošle godine je stigla i na srpsko tržište. Za razliku od prethodne generacije, nova B-Klasa ne koristi "sendvič konstrukciju" poda, ali značajna unapređenja zabeležila je i u ostalim oblastima. Ovo su naši zaključci sa testiranja, u kojem nam je svojim znanjem i iskustvom, pomogao višestruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović...

Test: Renault Clio Gordini GT 1.6 16v - Zimske radosti

Test: Renault Clio Gordini GT 1.6 16v - Zimske radosti

Renault Clio aktuelne generacije je veoma čest gost na našim ulicama. Ali, ovakav sigurno nije. Srbija ima privilegiju, da bude jedna od trinaest zemalja, u kojima se trenutno prodaje model Renault Clio Gordini, koji nije R.S, ali je jednako atraktivan i daleko "civilizovaniji". Na višednevom testu, uživali smo vozeći Renault Clio Gordini, opremljen benzinskim motorom 1.6 16V...

Testirali smo: Hyundai Elantra 1.6 MPI

Testirali smo: Hyundai Elantra 1.6 MPI

Peta generacija modela Hyundai Elantra, nedavno je stigla na tržište Srbije. Ovaj veoma zanimljiv porodičan automobil, svoje vlasnike pleni prvenstveno atraktivno dizajniranom "mišićavom" karoserijom, ali i relativno snažnim motorom, kojeg odlikuje mala potrošnja goriva i odlična dinamika. Prvi susret sa ovim atraktivnim automobilom, nikoga nije ostavio ravnodušnim...

Testirali smo: Kia Rio 1.25 CVVT

Testirali smo: Kia Rio 1.25 CVVT

Kia više ne igra samo na kartu agresivnih cena ili sedmogodišnje garancije, jer novi Rio možemo uvrstiti u sam vrh klase, kako po atraktivnom i modernom evropskom dizajnu, tako i po štedljivim motorima, prostranom enterijeru i odlično podešenom oslanjanju. Nova generacija modela Rio je nedavno stigla i u Srbiju, a na testu smo imali najslabiju verziju, koju pokreće benzinski agregat zapremine 1,25 L...

Test: Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition

Test: Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition

Tri godine nakon premijere aktuelne generacije modela Renault Laguna, došlo je vreme za blagi dizajnerski retuš i tehnička unapređenja. Ove godine, u naše Renault salone je stigla modernizovana Laguna, a na testu smo imali atraktivni model Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition, koji pleni svojim atraktivnim izgledom, ali i značajno smanjenom potrošnjom goriva, koja se na našem testu kretala oko 6,3 litra na 100 pređenih kilometara.

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje