AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Vozili smo: Nissan 350Z

Vozili smo: Nissan 350Z

Čvrsta konstrukcija, vrhunski atmosferski šestocilindrični agregat, zadnji pogon i noga na gasu. Ne, pogrešili ste. Nije Porsche, već Nissan 350Z, koji skuplju nemačku konkurenciju gleda uzdignute glave i pravo u oči. Iako ga iz ponude polako potiskuje dolazeći naslednik sa oznakom Nissan 370Z, tokom kratke vožnje smo se uverili da 350Z itekako ima šta  da pokaže. Ukoliko ste ljubitelj Porshea, a imate srčane i respiratorne probleme, predlažemo Vam da ne čitate dalje ovaj tekst...

Vozili smo: Nissan 350Z

Iako su mnogi očekivali oznaku S kao Sport, GT kao Gran Turismo ili R kao Racing, 2003. godine Nissan je predstavio novi serijski sportski automobil sa oznakom Z, koja je dopunjena sa trocifrenom brojkom koja označava zapreminu motora. Bolji poznavaoci su odmah odreagovali i podsetili na stare Nissan automobile, samo što su brojke tokom godina znatno porasle. Zapravo, Nissan 350Z samo je nastavak priče započete modelom Nissan 240Z iz 1970. godine, preko modela 260Z, 280Z i 300 ZX. Nakon 300ZX, Nissan je u ponudi imao samo sportsku verziju serije 200 i kupe GTR (Skyline). Ideja o oživljavanju sportskog modela materijalizovana je 2002. godine, kada je do prvih kupaca stigao 350Z.

Vozili smo: Nissan 350Z

Ali, sigurno je većina nas vrlo dobro upoznata sa "ličnom kartom" ovog atraktivnog automobila. Nakon nekoliko "plastičnih operacija", zatezanja bora i povećanja snage, na kratkom testu smo upoznali Nissan 350Z kojeg pokreće 313 KS snažan agregat.

Nissan 350Z je automobil sa visokom dozom prepoznatljivosti. Već na prvi pogled, ne možete pogrešiti. Glavni dizajnerski detalj prednjeg dela automobila je veliki pravougaoni otvor za dovod vazduha za hladnjak, koji zauzima veliki deo relativno visokog branika. Svetlosne grupe, atraktivnog dizajna, takođe su smeštene relativno visoko za ovaj automobilski segment. Pogled na bok automobila otkriva nam dug "nos", kabinu pomerenu ka nazad i veoma kratke prevese, što obećava puno zabave u vožnji. Zadnji deo je sportski zaobljen, a karakterišu ga zakošene trougaone svetlosne grupe, diskretan spojler na poklopcu prtljažnika i dve cevi izduvnog sistema.

Vozili smo: Nissan 350Z

Zahvaljujući odlično oblikovanim i velikim vratima, smeštanje za volan je krajnje jednostavno. Potrebno je samo nekoliko sekundi da se zauzme idealna pozicija sedenja, nakon čega sledi uživanje u atmosferi koju stvara neobično okruženje. Mesta ima samo za dvoje, ali prostor je veoma izdašan. Nema sudaranja laktovima, pogrbljenog sedenja ili kolena u vratima. Sedišta su razdvojena centralnim "tunelom", koji je prilično širok i visok, a široka sedišta pružaju odlično bočno držanje tela. Dizajn enterijera je jednako uzbudljiv kao i spoljašnjost automobila. Materijali su kvalitetni, isto možemo reći i za završnu obradu, a ergonomija je za jedan sportski automobil iznad proseka. Sve je "na svom mestu", veliki deo kokpita je prekriven instrumentima, a sve pohvale zaslužuje i instrument tabla sa "obrtomerom" u centralnom delu. Desno od pokazivača broja obrtaja, odvojen je brzinomer, a levo su pokazivač temperature rashladne tečnosti, kao i pokazivač nivoa goriva u rezervoaru. Na vrhu centralnog dela instrument table nalaze se tri manja okrugla sata, koja pokazuju kapacitet baterije, pritisak ulja, a u jednom od njih su informacije sa bord kompjutera. Ručica menjača sa šest stepeni prenosa smeštena je idealno, tek pored volana. Zanimljivo je da prtljažnik nije mali. 235 litara je sasvim dovoljno za automobil ove koncepcije. Jedna od najvećih mana ovog automobila je slaba preglednost. Prilikom vožnje unazad, vidno polje je skoro na nuli, što je posledica blago uzdignute "zadnjice" i jakih bokova.

Vozili smo: Nissan 350Z

Pređimo na glavni specijalitet. Kada je Nissan 350Z stigao na tržište, pokretao ga je 3,5-litarski motor maksimalne snage 287 KS. Nakon nekoliko manjih evolucija, koje podrazumevaju i ulepšavanje dizajna, maksimalna snaga agregata je narasla na čak 313 KS pri 6.800 o/min, koliko razvija "naš" test automobil. Obrtni moment je relativno visok za motore bez turbo punjača, i iznosi 358 Nm pri 4.800 o/min. Kao što smo istakli, motor zapremine 3.498 cm3 smešten je iznad prednjih točkova, što je obezbedilo sportski odnos mase po osovinama: 53:47.

Vozili smo: Nissan 350Z

V6 motor se budi bez ikakvih vibracija. Miran zvuk, pomalo promukao na malim obrtajima, dobija na snazi već posle 3.000 o/min. Ipak, za pravo uživanje u "muzici" treba otvoriti prozore. Unutrašnjost je "predobro" zvučno izolovana, pa se zvuk motora ponekad čini znatno prigušen. Ali, kada se papučica gasa stisne odlučnije, ubrzo ćete zaboraviti na zvuk. Od ubrzanja jednostavno ostajete bez daha. A, parada tek počinje. Jer, kako obrtaji rastu, 350Z vuče sve bolje i bolje, a negde oko 5.000 o/min nastupa prava eksplozija snage. Posle samo nekoliko sati druženja sa automobilom, shvatio sam samo jedno: ovde snage ne ponestaje. Ima je uvek i u svim režimima rada motora, a da je ne bi bilo previše, brine se odlični elektronski sistem stabilnosti (ESP). Uživanje povećava vrhunski menjač. Položaj ručice je idealan, hodovi su kratki, a promena stepena prenosa japanski precizna. Da li može bolje... Pored toga, automobil sa handlingom jednog sportiste, u vožnji po izrovanim beogradskim ulicama pruža udobnost velikog automobila. Bravo za Nissan.

Vozili smo: Nissan 350Z

Na stazi Ada Huja smo isprobali i dinamičke kvalitete ovog zanimljivog automobila. Sve je kao što smo i očekivali: 350Z ima vrhunsku pokretljivost i stabilnost. Zaslugu za to ima raspored mase, koji je više karakterističan za automobile sa centralno smeštenim motorom. Možemo slobodno reći da u vožnji Nissan 350Z sledi misli vozača. Reakcije volana su filigranski precizne, a svaki prolazak kroz krivinu pruža puno radosti vozaču. U stvarnosti, granice sigurnog držanja puta kod 350Z su jako visoke, a kompletan set-up ulio nam je puno poverenja i ispunio nas samopouzdanjem. Užitak u vožnju zaokružuju Brembo kočnice, koje gotovo trenutno zaustavljaju automobil. Recimo i to da se potrošnja agregata kretala oko prosečnih 10 litara na 100 pređenih kilometara, a u agresivnoj vožnji kompjuter je pokazao i preko 15 l/100 km.

Vozili smo: Nissan 350Z

Nissan 350Z dokazao nam je da odlične vozne osobine i sportski užitak u vožnji ne moraju koštati previše. Model 350Z Coupe PREMIUM PACK u prodajnom centru kompanije Radulović Group košta 43.318 Eura (u dinarskoj protivvrednosti).

Za test automobil, koji se može pohvaliti dodatnom opremom - kožnim paketom, DVD navigacionim uređajem i metalik bojom, i malim brojem pređnih kilometara (oko 1.000 km) potrebno je izdvojiti 40.000 Eura. Možemo slobodno reći da vredi svaki uložen cent, jer ovo je automobil koji je miljama udaljen od današnje automobilske konfekcije.

Fotografije snimljene prilikom testiranja pogledajte klikom na LINK.

Za sve dodatne informacije:

Radulović Group
11000 Beograd
Višnjička 53a
telefon: +381 (11) 20 80 777
faks: +381 (11) 20 80 778
Sajt - www.radulovic-group.com

Vozili smo: Nissan 350Z

Nissan 350Z Coupe - tehnička specifikacija:
    
Tip motora:    V6 benzinski, atmosferski
Broj cilindara / ventila:    6 / 4
Zapremina motora (cm3):    3.498
Maksimalna snaga (KS/o/min):    313 / 6.800
Max. obrtni moment (Nm/o/min):    358 / 4.800

Performanse:    
Maksimalna brzina (km/h):    250
Ubrzanje 0-100 km/h (s):    5,7
Prosečna potrošnja (L/100 km):    11,7

Dimenzije i masa:    
Zapremina prtljažnika (L):    235
Zapremina rezervoara (L):    80
Masa automobila (kg):    1.550
Dimenzije pneumatika:    Napred 225/40 R18, pozadi 245/45 R18
Dužina automobila (mm):    4.315
Širina automobila (mm):    1.815
Visina automobila (mm):    1.325
Međuosovinsko rastojanje (mm):    2.650
Trag točkova napred (mm):    1.535
Trag zadnjih točkova (mm):    1.540
Cena (Eur):    40.000

 

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic

Testirali smo: Audi Q3 2.0 TDI S tronic

Audi nastavlja da širi ponudu svojih SUV modela, u smeru ka manjim, i posle Q7 i Q5, na scenu stupa model Audi Q3. Proizvodi se u Španiji, stoji na modifikovanoj platformi Volkswagen Tiguana, ali to je poslednje, što bi vam u vožnji ovog kvalitetnog automobila palo na pamet. U Ingolstadtu su uradili tako dobar posao, da se nijednog trenutka ne može postaviti pitanje o pripadnosti brendu Audi i njegovom premium kvalitetu...

Testirali smo: Mazda3 1.6 MZ-CD (2012)

Testirali smo: Mazda3 1.6 MZ-CD (2012)

Modernizovana Mazda3 za modelsku godinu 2012, stigla je i na tržište Srbije, a tokom višednevne vožnje smo se uverili, da se japanski kompakt odlično "drži" i posle tri godine tržišne egzistencije. Najnoviija unapređenja na "trojci" su uticala na sveukupno povećanje kvaliteta ovog atraktivnog automobila, a turbodizel motor 1.6 MZ-CD je uspešno spojio emocije i racionalnost, u kompaktnom "paketu"...

Testirali smo: Toyota Auris HSD - Kada učenik nadmaši učitelja

Testirali smo: Toyota Auris HSD - Kada učenik nadmaši učitelja

Hibridni pogon iz modela Prius je "doputovao" i u kompaktni Auris. Iako predstavlja jeftiniju alternativu modelu Prius, Toyota Auris Hybrid beleži manju prosečnu potrošnju goriva, i što je mnogima važnije, ne izgleda kao da je došao sa druge planete. Za deset godina će Hybrid Synergy Drive tehnologiju koristiti cela serija Toyota modela, a Auris je PRVI model koji je dostupan kako sa konvencionalnim pogonom, tako i kao "Full Hybrid"...

Testirali smo: Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Testirali smo: Hyundai i40 Wagon 1.7 CRDi

Do sada su se korejski "napadi" na evropsku srednju klasu razbijali o obalu. Ali, sada će Evropljani sigurno dobro "ukvasiti pantalone", jer su talasi previše visoki, i prelivaju daleko od obale. Pitate se zašto? Zato što je vreme nedefinisanog oslanjanja, "čudnog" dizajna i nemaštovitog enterijera Hyundai automobila daleko iza nas. To nam je pokazao i novi južnokorejski predstavnik srednje klase. Njegovo ime je Hyundai i40...

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEFFICIENCY

Testirali smo: Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEFFICIENCY

Druga generacija modela Mercedes-Benz B-Klasa, u novembru mesecu prošle godine je stigla i na srpsko tržište. Za razliku od prethodne generacije, nova B-Klasa ne koristi "sendvič konstrukciju" poda, ali značajna unapređenja zabeležila je i u ostalim oblastima. Ovo su naši zaključci sa testiranja, u kojem nam je svojim znanjem i iskustvom, pomogao višestruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović...

Test: Renault Clio Gordini GT 1.6 16v - Zimske radosti

Test: Renault Clio Gordini GT 1.6 16v - Zimske radosti

Renault Clio aktuelne generacije je veoma čest gost na našim ulicama. Ali, ovakav sigurno nije. Srbija ima privilegiju, da bude jedna od trinaest zemalja, u kojima se trenutno prodaje model Renault Clio Gordini, koji nije R.S, ali je jednako atraktivan i daleko "civilizovaniji". Na višednevom testu, uživali smo vozeći Renault Clio Gordini, opremljen benzinskim motorom 1.6 16V...

Testirali smo: Hyundai Elantra 1.6 MPI

Testirali smo: Hyundai Elantra 1.6 MPI

Peta generacija modela Hyundai Elantra, nedavno je stigla na tržište Srbije. Ovaj veoma zanimljiv porodičan automobil, svoje vlasnike pleni prvenstveno atraktivno dizajniranom "mišićavom" karoserijom, ali i relativno snažnim motorom, kojeg odlikuje mala potrošnja goriva i odlična dinamika. Prvi susret sa ovim atraktivnim automobilom, nikoga nije ostavio ravnodušnim...

Testirali smo: Kia Rio 1.25 CVVT

Testirali smo: Kia Rio 1.25 CVVT

Kia više ne igra samo na kartu agresivnih cena ili sedmogodišnje garancije, jer novi Rio možemo uvrstiti u sam vrh klase, kako po atraktivnom i modernom evropskom dizajnu, tako i po štedljivim motorima, prostranom enterijeru i odlično podešenom oslanjanju. Nova generacija modela Rio je nedavno stigla i u Srbiju, a na testu smo imali najslabiju verziju, koju pokreće benzinski agregat zapremine 1,25 L...

Test: Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition

Test: Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition

Tri godine nakon premijere aktuelne generacije modela Renault Laguna, došlo je vreme za blagi dizajnerski retuš i tehnička unapređenja. Ove godine, u naše Renault salone je stigla modernizovana Laguna, a na testu smo imali atraktivni model Renault Laguna 2.0 dCi Bose Edition, koji pleni svojim atraktivnim izgledom, ali i značajno smanjenom potrošnjom goriva, koja se na našem testu kretala oko 6,3 litra na 100 pređenih kilometara.

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje