AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Chevrolet Spark je na tržištu izgradio imidž jeftinog automobila, kojeg su kupci zavoleli zbog povoljne cene i niskih troškovima održavanja. Posle test vožnje, možemo slobodno reći da se nova generacija modela Spark malo udaljila od filozofije svojih prethodnika, jer pored niske cene (već od 7.140 Eur!), novi Spark kupce "lovi" i svojim zavodljivim stilom...

Put ka potpuno novoj generaciji modela Chevrolet Spark (M300), otvoren je 2004. godine, kada je Chevrolet objavio namere o kompletnom obnavljanju ponude, najmodernijim proizvodima, koji će se prodavati u celom svetu. 2007. godine, na sajmu automobila u New Yorku su predstavljena tri koncepta: Beat, Groove i Trax. Prvi je imao trovratnu karoseriju i dizajn malog "sportiste", drugi je ukrašen retro elementima, a treći je izgledao kao mali off-road za gradske "džungle". Od ova tri predstavljena modela, trebao je biti razvijen jedan serijski, a o tome koji će to model biti, odlučivala je javnost, preko on-line glasanja, u kome je učestvovalo 1,9 miliona glasača. Ubedljivu pobedu odneo je Beat, kojeg su fabrički dizajneri, pod vođstvom Taewana Kima, transformisali u serijski Chevrolet Spark.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

U odnosu na prethodnu generaciju, Chevrolet Spark je porastao u svim smerovima. Karoserija ima dužinu 3.640 mm (+145 mm), visinu 1.552 (+52 mm), širinu 1.590 mm (+102 mm) i međuosovinsko rastojanje 2.375 mm (+30 mm). Međugeneracijsko povećanje dimenzija, od modela Spark je napravilo jednog od najvećih mini-automobila. U konkurenciji gradskih petovratnih modela, duži su samo Suzuki Splash i Opel Agila, koji su i znatno širi od konkurentskih modela. Spark je dizajniran po koncepciji "Točkovi van, telo unutra". Liniju krova, koja se proteže u jednom luku, naglašavaju snažne i čiste bočne stranice, čiju harmoniju ne narušavaju bilo kakvi dodaci. Čak su i i kvake na zadnjim vratim integrisane u gornji deo vrata i ne narušavaju celinu. Chevrolet Spark spreda izgleda dinamično, možda čak i agresivno, zahvaljujući atraktivno dizajniranim svetlosnim grupama, koje zadiru duboko u bokove automobila. Ukupan izgled je elegantan, smeo i trendovski, što za većinu konkurenata ne možemo reći.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Preciznost i pažnja posvećena detaljima, nije rezervisana samo za spoljni deo automobila: Sparkova unutrašnjost je sama po sebi umetničko delo, koje krasi dobar kvalitet materijala i solidna završna obrada. Zanimljivo je da je tabla sa instrumentima montirana direktno na stub volana, pa će pratiti položaj volana, kada tražite njegovu idealnu poziciju. Ispred vozača se nalaze analogni brzinomer i digitalni displej sa pokazivačem broja obrtaja, nivoa goriva... (kao kod motocikla). Iako ovakvo rešenje intrumentalne table nije uobičajeno, veoma brzo smo se navikli na njega, a za svaku pohvalu je i čitljivost instrumenata. Što se dizajna enterijera tiče, Chevrolet nema čega da se stidi. U donjem delu "kokpita" nalaze se komande za odlični klima uređaj, ispod je zanimljiva "fioka" za odlaganje predmeta, a ispred menjača se nalaze pregrade za čaše ili male flaše. Za svaku pohvalu je što u vrata Sparka možemo staviti flašu zapremine 1,5 litra. Nedostatak za dugonoge vozače, koji su navikli da naslone desnu nogu na centralni deo instrument table, jeste to što nogom mogu dodirnuti komandu za brzinu ventilatora, i tako promeniti režim rada klima uređeja.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Preglednost u novom Sparku, sa pozicija vozača i suvozača, jeste na zavidnom nivou. Nešto lošija situacija je sa pozicije putnika na zadnjim sedištima, jer donji deo prozora visoko podignut, a kvake su smeštene u plastični deo integrisan u C-stub. Na zadnja sedišta, udobno se mogu smestiti dva odrasla putnika. Sedišta i nasloni su mekani, bez izrazitih bočnih uporišta. Spark nam pokazuje kako mali gradski automobil sa petora vrata, može pružiti sasvim dovoljno komfora na zadnjim sedištima. Sedalni deo smešten je 340 mm iznad poda, što obezbeđuje udoban smeštaj i uslove za prirodan položaj nogu putnika. Dok je putički deo enterijera novog Sparka znatno unapređen u odnosu na prethodnika, zapremina prtljažnika ostala je ista. Osnovna zapremina prtljažnika iznosi 170 litara, a kada se preklope nasloni zadnjih sedišta (deljivi u razmeri 60:40), zapremina prtljažnika raste na 568 litara. U osnovom obliku, dužina prtljažnika iznosi 520 mm, širina 990 mm, a visina 475 mm. Kada sklopimo naslone sedišta, dužina se povećava na 1.300 mm. Donja ivica utovarnog dela prtljažnika nalazi se na visini od 740 mm.

Kao što smo i očekivali, Sparkove multimedijlne mogućnosti su na visokom nivou. Kupci mogu uživati u svojim omiljenim pesmama preko radio uređaja, CD-a ili MP3, ili uključivanjem nekih od prenosivih uređaja, preko USB ili AUX priključka.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Novi Spark je radikalne promene pretrpeo i pod haubom. Trocilindrični 0,8 SOHC (38 kW) i četvorocilindrični 1,0 SOHC (49 kW), nasledili su 4-cilindrični motori zapremina 1,0 i 1,2 litra, od 50 i 60 kW. Oba motora su opremljena DOHC sistemom razvoda i sa četiri ventila po cilindru i imaju liveni blok i aluminijumsku glavu motora. Kompresioni odnos oba motora iznosi 9,8:1. Na testu smo imali Spark 1.0, koji razvija maksimalnu snagu od 50 kW i maksimalni obrtni moment od 93 Nm. Agregat je prilično trom u niskom režimu obrtaja, pa ako se želi žustrost, potrebno je vratiti u niži stepen prenosa i "zavrteti" agregat. Ali, Spark i nije automobil namenjen za trkanje od semafora do semafora. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste potrošnja, koja se kretala oko fabrički deklarisanih 5,1 l/100 km. Spark 1.0 sasvim je dovoljan za mirnu gradsku vožnju, dok za česte vožnje na "otvorenom putu" predlažemo snažniju verziju 1.2.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Možemo biti zadovoljni i upravljivošću ovog gradskog mališana. Uticaj servo pojačivača nije tako veliki kao što smo očekivali, a reakcije volana su prilično oštre i precizne. Oslanjanje koristi tradicionalno jednostavnu, ali proverenu koncepciju: napred McPharson a pozadi torziona osovina. S obzirom da dimenzije automobila, povišeno težište i pneumatike dimenzija 155/70 R14, jasno je da vozne osobine nisu bolja strana ovog automobila. Visoko težište utiče na veća bočna naginjanja, koja u kombinaciji sa visokoprofilnim pneumaticima, nisu dobra preporuka za "jurcanje" po krivudavom putu. Ali, ponavljamo: ovo i nije automobil za tu namenu. Ono što je važno, vozači će u gradskoj "eksploataciji" osetiti prednost Sparkovih dimenzija, a precizan volan će pomoći pri parkiranju. Takođe, komfor je na zavidnom nivou, jer oslanjanje i pneumatici uspešno filtriraju neravnine i udarne rupe na našim putevima. Ono što će zasmetati putnicima na zadnjim sedištima, su grubi prelasci preko poprečnih neravnina.

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

Chevrolet nam je novim Sparkom jasno pokazao da njihov trend prelaska iz low-cost  u stilski višu kategoriju, nisu samo prazne reči. Chevroletov potpuno novi mini model – Spark - je „iskra“ novog početka, automobil koji menja pravila i preispituje sve što ste do sad znali o malim automobilima. Jednako ekspresivan, zabavan i moderan koliko i funkcionalan, prostoran i praktičan – novi Spark se u gradu oseća kao kod kuće. U standardnu opremu spada 4-kanalni ABS i asistent kočenja, a Spark može biti opremljen i elsktronskom kontrolom stabilnosti (ESP). Da je bezbednost na vrhunskom nivou, govore nam i 4 EuroNCAP zvezdice, a peta nije dobijena samo zato što Spark u standardnoj opremi nema ESP sistem. Kada svemu dodamo i činjenicu da je Spark moguće kupiti već za 7.140 Eura, koliko je potrebno izdvojiti za Spark L Minus (ABS, Servo volan, 6 vazdušnih, Tonirana stakla, ISOFIX sistem za dečija sedišta...), možemo zaključiti da će Spark biti sve važniji "igrač" na našem tržištu.

 

Fotografije možete pogledati u galeriji, ili jednostavnim klikom na LINK.
Cenovnik: www.gm-chevrolet.rs

Vozili smo: Chevrolet Spark 1.0 16V

 Chevrolet Spark - Tehnička specifikacija
 
 Motor:  Benzinski atmoferski DOHC
 Broj cilindara / ventila:
 4 / 4
 Zapremina (cm³):
 995
 Maksimalna snaga (kW / o/min):
 50 / 6.400
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):
 93 / 4.800
 Performanse:  
 Maksimalna brzina (km/h):
 154
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):
 15,5
 Prosečna potrošnja (L/100 km):
 5,1
 Dimenzije:  
 Prtljažni prostor (L):
 170 / 568
 Zapremina rezervoara (L):
 35
 Masa automobila / nosivost (kg):
 978 / 377
 Dimenzije pneumatika:
 155/70 R14
 Dužina automobila (mm):
 3.640
 Širina automobila (mm):
 1.597
 Visina automobila (mm):
 1.552
 Međuosovinsko rastojanje (mm):
 2.375
 Cena osnovnog modela (Eur):
 7.140

 

 

Goran Sarić - Automagazin portal

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

BMW 328i - Prvi utisci Vladana Petrovića

BMW serije 3 je živa legenda. U našoj zemlji je izgradio ovu reputaciju tokom 90-ih godina prošlog veka, zahvaljujući modelskoj seriji E30, i od tog doba svaka nova "trojka" je sebi obezbedila automatski uspeh. Najmanji sedan marke BMW, u svojoj novoj generaciji (F30) dolazi sa daleko kvalitetnijim oslanjanjem, motorima i menjačem. Svoje prve utiske nam otkriva test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović...

Testirali smo: Toyota Avensis 2.0 D-4D

Testirali smo: Toyota Avensis 2.0 D-4D

Inženjeri japanske kompanije Toyota, još jednom su bili na visini zadatka. Toyota Avensis je modernizovana po evropskom ukusu, a poseban akcenat je stavljen na smanjenje potrošnje dvolitarskog turbodizel motora 2.0 D-4D, poboljšanje oslanjanja, koje na odličan način spaja komfor i dinamiku u vožnji. Sve pohvale zaslužuje redefinisan izgled prednjeg i zadnjeg dela automobila...

Testirali smo: Hyundai i30 1,6 CRDi

Testirali smo: Hyundai i30 1,6 CRDi

Model Hyundai i30 bio je prvi Hyundai sa numeričkom oznakom i prvi model ove južnokorejske kompanije proizveden u Evropi. Zato nije iznenađenje, što je kao prvi u "i-seriji" dobio novu generaciju. Novi i30, u dizajnerskom smislu, dramatično se približio većem i40, poslavši prvu generaciju u zaborav. Pojava novog i30 je toliko snažna, da se u trenutku dok ga posmatramo, ne možemo setiti kako izgleda njegov prethodnik...

Toyota GT 86 stigla u Srbiju: Komentar Vladana Petrovića

Toyota GT 86 stigla u Srbiju: Komentar Vladana Petrovića

Nije ni FT-86, niti Celica! Novi Toyota kupe, u Evropi se prodaje pod imenom GT 86. Na stazi NAVAK, potpuno novi sportista je promovisan predstavnicima srpskih medija, čime je obeležen i početak prodaje ovog atraktivnog "automobila za vozače". Toyota tvrdi da je sportski GT 86 namenjen svim vozačima, koji žele uživati za volanom i koji se ne zadovoljavaju samo neophodnim. Jedan od takvih je i Vladan Petrović, četvorostruki državni reli šampion...

Testirali smo: Volkswagen CC 2.0 TDI

Testirali smo: Volkswagen CC 2.0 TDI

Da li nam nedostaje nešto u nazivu? Ne. CC nema ništa zajedničko sa Passatom. Tako kaže marketing nemačke kompanije, ali sa gledišta korišćene tehnike, oba modela su uspešno pronašli zajednički jezik. Vizuelno i tehnički unapređena verzija Passata CC, pod zvaničnim imenom CC, svojim izgledom sada mnogo više podseća na većeg "brata" iz visoke klase, pa ga mnogi zovu i Baby Phaeton...

Testirali smo: Opel Astra GTC Sport 1.6 Turbo

Testirali smo: Opel Astra GTC Sport 1.6 Turbo

Opel je generacijski smenu modela Astra, realizovao u prilično dugom vremenskom periodu. Petovratni hatchback se evropskim putevima kreće više od dve godine, karavan Astra ST godinu dana, a trovratna verzija Astra GTC je najsvežiji novitet. GTC se drži uspešnog koncepta svog prethodnika, u šta smo se uverili tokom višednevne test vožnje našim putevima. Ovo su naši utisci...

Renault Megane RS 2012 - Komentar Vladana Petrovića

Renault Megane RS 2012 - Komentar Vladana Petrovića

Znojave ruke, prolamanje gromova iz auspuha, snažno lupanje srca i miris spaljenih pneumatika - to su naše prve asocijacije posle upoznavanja sa novom generacijom modela Renault Megane RS 265 Cup. To je automobil miljama udaljem od svakodnevne automobilske scene i zato nam u testiranju ovog sportskog modela, svojim velikim vozačkim znanjem i iskustvom, pomogao višestruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović...

Testirali smo:Toyota RAV4 2.2 D-CAT White Edition

Testirali smo:Toyota RAV4 2.2 D-CAT White Edition

Toyota Srbija svoju ponudu je proširila modelom RAV4 White Edition, revolucionarnim gradskim terencom sa 4x4 pogonom, u ekskluzivnoj biserno beloj boji. Uz biserno belu boju, kupac na poklon dobija ekskluzivni White Edition paket, koji sadrži sadrži elemente koji povećavaju stepen prepoznatljivosti ovog popularnog automobila. Isprobali smo kako RAV4 White Edition funkcioniše u realnim uslovima...

Test: MINI Cooper S Coupe - Kaciga ili kačket ?

Test: MINI Cooper S Coupe - Kaciga ili kačket ?

Konačno, u našu redakciju stigao i šesti član porodice MINI - model Coupe, i to u snažnoj Cooper S verziji. Tokom vožnje ovog, najblaže rečeno zanimljivog automobila, dobili smo odgovor na pitanje gde su ljudi koji su nekada radili u minhenskoj diviziji "M": oni se "igraju" sa MINI modelima i od njih prave male ulične rakete, koje će malo ljudi ostaviti ravnodušnim, već na prvi pogled...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje