AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Opel Crossland X stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Opel Crossland X stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Samo nekoliko dana nakon svetske prezentacije na autosalonu u Ženevi, Opel je  predstavio model Crossland X u Srbiji, što još jednom dokazuje da je Opel veoma ozbiljan u ofanzivi SUV i crossover modela...

Opel Crossland X stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Posebno je atraktivan zadnji deo automobila, sa "plivajućom" linijom krova, sličnom onom koju smo videli na malom gradskom Adamu. Zanimljiva je i pozicija poklopca rezervoara za gorivo.

 

Pogledajte fotogaleriju: Opel Crossland X stigao u Srbiju.

 

Sinoć je u Mixer House-u održana srpska premijera potpuno novog Opela Crossland X. Pitate se, šta je sada ovo? "Već na prvi pogled, automobil podseća na model Mokka X, ali Crossland je za 63 milimetra kraći. Prednji deo sličan je sa onim koji smo videli na modelu Mokka X, ali zato je zadnji deo automobila potpuno drugačiji i originalan. Posebno zanimljivo izgleda hromirana lajsna, koja se proteže iznad linije prozora i spušta preko C-stuba, čineći plivajuću siluetu krova." - prvi su utisci Vladana Petrovića, koji je sinoć imao priliku da se "oči u oči" upozna sa novim Opel modelom. 

Opel Crossland X stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Posebna pažnja u enterijeru posvećena je prostranosti. 

 

Jedna od velikih prednosti modela Crossland biće prostranost. Zapremina prtljažnog prostora iznosi 410 litara, a na zadnjim sedištima komotno će se osećati i putnici nadprosečnih gabarita. "Kada sam podesio sedište vozača u moju optimalnu poziciju za vožnju, na zadnjem sedištu ima sasvim dovoljno mesta ispred kolena, kao i oblasti glave. Crossland X odaje utisak veoma prostranog automobila. To i ne čudi, ako uzmemo u obzir da ga neki smatraju duhovnim naslednikom modela Meriva." - ističe Petrović. 

Opel Crossland X stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Vladan Petrović imao je samo reči hvale za novi Opelov model.

 

U poređenju sa modelom Mokka X, koji je dostupan sa opcionim pogonom na sva četiri točka za povremene off-road avanture, novi Opel Crossland X je namenjen urbanim sredinama. Njegove dimenzije predstavljaju kompromis prilagođen gradskoj vožnji, ali prostranost enterijera je adekvatna i za duga putovanja. Dužinom od 4,21 metar, novi Crossland X je 16 centimetara kraći od Astre, ali je istovremeno i 10 centimetara viši. Zahvaljujući tome putnici uživaju u uzdignutijoj poziciji sedenja, što donosi bolju preglednost, sličnu kao i kod klasičnih SUV modela. Kupci koji osećaj prostranosti žele da nadograde, mogu da se opredele za verzije sa panoramskim krovom.


Takođe, putnici na zadnjoj klupi mogu da pomicanjem zadnje klupe uzduž, po potrebi uvećavaju prostor za noge za 150 milimetara. Na taj način ovaj automobil postaje ili prostraniji na zadnjoj klupi, ili ima veću zapreminu prtljažnika, što značajno doprinosi fleksibilnosti modela Crossland X.

Opel Crossland X stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Zadnja klupa ima deljive naslone i klizna je, što znači da možete podešavati udaljenost od prednjih sedišta i prostor za kolena.

 

Opel Crossland X nastao je u saradnji sa francuskom grupacijom PSA, pa zato ne čudi što ima dosta tehničkih sličnosti sa modelima brendova Peugeot i Citroën. Tu su trocilindarski benzinski motori zapremine 1,2 litra, kao i odlični turbodizel agregat zapremine 1,6 litara. 

Opel Crossland X stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Opelov novitet donosi i neke inovacije koje svakodnevnu vožnju čine bezbednijom, komfornijom i lakšom. Na spisku opreme se nalaze sistemi kao što su Head up displej, kamera od 180 stepeni za vožnju unazad, uz Advanced Park Assist, Forward Collision Alert i Autonomus Emergency Braking , Lane Keep Assist, Speed Sign Recognition i Side Blind Spot Alert, što su samo neki od sistema koji vožnju čine bezbednijom.

Novi Crossland X je opremljen prepoznatljivim Opelovim mogućnostima povezivanja zahvaljujući Opel OnStar, kao i AppleCarPlay i Android Auto kompatibilnom IntelliLink Infotainment tehnologijom, koja uključuje i ekran osetljiv na dodir, dijagonale osam inča.


Putnici na prednja dva sedišta mogu da uživaju u prednostima Opelovih ergonomskih sedišta sa AGR (Aktion Gesunder Rücken) sertifikatom. Inače, Opel je jedini proizvođač koji nudi ovaj nivo luksuza i opremljenosti u ovom segmentu (u oba modela, Crossland X i Mokka X). Prtljažni prostor zapremine 410 litara, bez obaranja zadnje klupe, je najveći u segmentu.

Veći Grandland X će biti lansiran u kompaktnoj klasi (C segment) kasnije ove godine. Na taj način Opel realizuje zadati plan “7 u 17”, što znači da če tokom 2017. godine biti lansirano sedam novih modela, od čega su dva noviteta sa X oznakom, koji donose najbolje iz dva sveta - u pitanju su automobili sa smelim dizajnom, karakteristikama SUV modela, ali i atributima koji odlikuju urbane lajfstajl automobile.


Foto: Milomir Bošković
Tekst: Goran Sarić

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Testirali smo: Geely Atlas PRO 1.5 TD 48V EMS Flagship 4WD

Navikli smo da oznaku PRO u nazivu proizvoda vidimo u industriji mobilnih telefona. Od nedavno, ova oznaka svoje mesto pronašla je i u automobilskoj industriji. Posle višednevnog testa novog SUV modela na srpskom tržištu, možemo reći da je oznaka PRO u potpunosti opravdana. U ovom slučaju, PRO znači "napredan"...

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Testirali smo: Mazda CX-60 3.3 E-Skyactiv D 254

Mazda nam još jednom pokazuje da ne želi da prati trendove drugih automobilskih kompanija. U vreme kada veća zapremina motora, veći broj cilindara ili ne daj Bože dizel, već prokleti pojmovi, ova japanska kompanija nam šalje moderan dizel motor i to sa šest cilindara!

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Testirali smo: BMW iX xDrive40 (FOTO)

Kuda ide BMW? Model koji nam najbolje pokazuje u kojem smeru će minhenski proizvođač u budućnosti ići, jeste upravo SUV iX. On je raskošan, futuristički, provokativan, megalomanski i ispunjen najnovijim tehnologijama. Ništa drugo nismo ni očekivali...

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Testirali smo: Mazda CX-60 2.5 e-Skyactiv PHEV (FOTO)

Protekle sedmice imali smo priliku da na srpskim putevima isprobamo Mazdu CX-60, prvi model ovog japanskog proizvođača, koji otvoreno grabi u premium segment. I još po nečemu je prvi -  radi se o prvom automobilu Mazde, koji na naše tržište dolazi u plug-in hibridnoj verziji...

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Testirali smo: Kia XCeed 1.5 T-GDI (FOTO)

Popularni korejski crossover na tržištu se nalazi od 2019. godine. Posle tri godine egzistencije na tržištu, u julu prošle godine nam je stigla njegova unapređena verzija, koju smo isprobali na srpskim putevima...

123456. . .36
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje