AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Razvijen specijalno za evropsko tržište, novi Honda Civic je letos stigao i u salone u našoj zemlji. Od njega se očekije da bude jedan od najkonkurentnijih modela u C segmentu, srcu evropskog automobilskog tržišta. Nas je interesovalo kako Honda Civic 1,8 i-VTEC funkcioniše u praksi, u realnim uslovima na našim putevima. U tome nam je svojim znanjem i iskustvom pomogao višestruki reli šampion Vladan Petrović...

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

 

Posle velike dizajnerske revolucije, 2005. godine, dizajnersko rešenje devete generacije modela Civic je nešto najrazumnije što su u Hondi mogli da osmisle. Novi Civic je za 20 mm niži i za 10 mm širi od svog prethodnika. Honda je ostala verna sportskom i futurističkom dizajnu i karakteristikama, a novi Civic je unapređen u gotovo svim segmentima. Izmene na dizajnu dovele su do značajnog povećanja aerodinamike automobila, do smanjenja koeficijenta otpora vazduha koji je sada najniži u klasi (0.27) i do smanjenja potrošnje goriva. Na testu smo imali Civic opremljen benzinskim motorom zapremine 1.8 litara. Krenimo redom.

Dizajn

Prednji deo automobila je dizajniran prvenstveno sa ciljem da zadovolji kriterijume aerodinamike i zaštite pešaka. Rezultat je pednji deo, koji se pod oštrim uglom spušta od vetrobranskog stakla do branika i visoka "zadnjica" sa podeljenim zadnjim staklom. Ne možemo da ne primetimo uticaj dizajna modela Insight. Prednjim delom automobila dominira nova maska hladnjaka, koja je zahvaljujući tamnom delu branika optički spojena sa glavnim svetslosnim grupama i branikom. Kod novog Civica je definitivno napušteno rešenje sa spojenim prednjim svelima. Najmanje se promenio izgled bočnih prozora i vrata. Najveću "revoluciju" nam otkriva zadnji deo automobila. Standardan spojler, koji "lomi" zadnji prozor, ostao je na svom mestu, ali na novom Civicu je spojen sa agresivno dizajniranim zadnjim svetlosnim grupama.

 

Pogledajte vest Nova Honda Civic - Video predstavljanje dizajna.

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Enterijer

Unutrašnjost je osmišljena u istom duhu, kao i eksterijer. To znači da sledi futuristički koncept, koji je međugeneracijski sazreo. Raspored je ostao isti: odvojen digitalni "brzinomer" i displej putnog računara je smešten ispod samog stakla, a u niže postavljenoj oblasti se nalaze kružni pokazivači broja obrtaja, temperature motora i nivoa goriva u rezervoaru. Materijali su kvalitetniji i mekši nego kod prethodnika, a završna obrada predstavlja sami vrh u klasi. Sve je kompaktno i savršeno uklopljeno, što znači da nema apsolutno nikakvih zvukova iz "kokpita" ni kada vozimo po veoma neravnom putu. Pažnju privlači i mali sportski volan, koji perfektno "leži" u rukama, a odlično je dizajnirana i ručica šestostepenog menjača.

 

Pogledajte vest Nova Honda Civic: Poboljšana zvučna izolacija enterijera.

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Prednja sedišta su veoma dobro dizajnirana i pružaju dobar oslonac u sportskoj vožnji, što je potvrdio i test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović: "Vozač u novom Civicu ne uživa samo u odlično dizajniranim sedištima, već i u sjajnoj ergonomiji. Moram da pohvalim centralnu konzolu, koja je blago okrenuta ka vozaču, što još jednom potvrđuje činjicu, da je Honda automobil za vozače. Iako plastika na centralnoj konzoli deluje kao da je osetljiva na ogrebotine, tamo ih nismo videli. Posebno moram da pohvalim poziciju sedenja, koju će veoma brzo pronaći svaki vozač, bez obzira na gabarite."

Putnici na zadnjim sedištima, neće imati klaustrofobičan osećaj, ali imamo utisak da je prostor za kolena smanjen. Putnici visine do 183 cm smestiće se sasvim udobno, ali oni viši će tražiti od vozača ili suvozača da pomeri sedište malo napred. Dok je prostor za kolena ispod proseka u klasi, u predelu glave ima sasvim dovoljno prostora. Tu je Honda na visini zadatka, kao i kod prtljažnog prostora, koji meri zapreminu od 480 litara. Sasvim dovoljno, čak i za potrebe porodice, a moramo da istanemo i velike mogućnosti preklapanja zadnje klupe, kojim se može dobiti veliki prostor za prtljag.

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Motor

Bestseller prošle generacije, 1.8 i-VTEC u novoj generaciji Civica razvija maksimalnu snagu od 104 kW, koja je dostupna pri 200 obrtaja više, odnosno pri 6.500 o/min. Maksimalni obrtni moment od 174 Nm je dostupan pri 4.300 o/min. Ono što je najvažnija promena, jeste optimizacija potrošnje goriva i emisije štetnih materija. Honda navodi, da je potrošnja smanjena za 10 %, zahvaljujući sistemu Start-Stop, upotrebi lakših materijala i smanjenju unutrašnjeg trenja motora. U cilju smanjenje potrošnje goriva, produženi su peti i šesti stepen prenosa u odličnom manuelnom menjaču. Prema našem utisku, motor je veoma dinamičan i sigurno će se svideti ljubiteljima atmosferskih agregata. Pored instrument table se nalazi i dugme ECON, kojim aktivira mod koji pomaže vozaču da postigne štedljiv stil vožnje. U zavisnosti od toga, koliko pritiskate pedalu gasa, menja se boja instrument table, odnosno digitalnog brzinomera. Boja pokazivača se menja od zelene do tamno plave.

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Vladan Petrović je pohvalio ovaj benzinski motor. "Dok evropski proizvođači benzinske atmosferske motore već uveliko menjaju turbo motorima manje zapremine, azijske automobilske kompanije ostaju dosledne filozofiji "There is no replacement for cubic displacement!" (nema zamene za radnu zapreminu). Motor 1.8 i-VTEC veoma dobro funkcioniše u novom Civicu. Savršeno je miran i kultivisan, pri niskim obrtajima gotovo nečujan, i veoma ga je lako kontrolisati. Međutim, kada želite oštriju vožnju, morate ga "zavrteti" do 5.000 o/min. Upravo na ovom nivou obrtaja, motor najbolje pokazuje svoj potencijal. Primećujem i da je u drugoj polovini "obrtomera", motor bučniji nego što sam očekivao. Ali, onaj ko želi sportsku vožnju, verovatno želi i da čuje rezak zvuk 16-ventilskog motora. Menjač je savršeno uparen sa motorom. Precizan je i ima relativno kratke hodove."

 

Pogledajte vest Honda predstavila novi turbodizel 1.6 i-DTEC za Evropu.


Gore pomenuti sistemi imaju za cilj da smanje potrošnju goriva. Da li su u tome uspeli? U duhu japanske tradicije, realna potrošnja se ne razlikuje mnogo od one koju navodi fabrika. U gradskim uslovima vožnje, Honda Civic je trošila manje od 8 litara benzina na 100 pređenih kilometara. Na otvorenom putu, na relaciji Beograd-Valjevo, postigli smo potrošnju od 5,2 l/100 km. Na autoputu, pri konstantnoj brzini od 130 km/h (3.400 o/min, putni kompjuter je pokazivao potrošnju od 7,3 l/100 km, a pri 100 km/h, broj obrtaja je iznosio 2.650 o/min, a potrošnja 5,4 l/100 km. Zaista, ovo je 10 % manja potrošnja od one koju je beležio prethodnik.

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Oslanjanje

Najbolji sagovornik za potencijal oslanjanja, bio nam je četvorostruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović. "Oslanjanje se veoma dobro "razume" sa krivinama. Civic se u krivinama ne naginje i ne poskakuje, što možemo videti i na fotografijama. Iako je opremljen niskoprofilnim pneumaticima, novi Civic odlično "upija" sve neravnine na putu, čak i pri visokim brzinama na autoputu. Ono što sam i očekivao od Honde, to je izuzetno precizan volan, koji verno "komunicira" sa vozačem, odnosno veoma kvalitetno prenosi informacije sa podloge. Kada svemu dodamo i činjenicu da novi Civic nema tvrdo podešenu amortizaciju, što su potvrdili i putnici koji su sedeli na zadnjim sedištima, zaključak se nameće sam po sebi."

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

Zaključak

Sve je kristalno jasno - Honda se konačno prilagodila zahtevima evropskih klijenata. Novi Honda Civic ima atraktivno dizajniran enterijer, dobru izolaciju i odlične vozne osobine. Motor je veoma temperamentan, iako nema turbo, a potrošnja je verovatno najmanja u ovoj zapreminskoj kategoriji. Situacija u ponudi motora će se dramatično promeniti sa dolaskom ultra-lakog turbodizela zapremine 1.6 litara, koji će značajno uticati na prodaju japanskog kompakta.

Cena testiranog, veoma dobro opremljenog modela - Honda Civic 1.8 PE Sport, iznosi 17.990 evra. Za bazni model - Honda Civic 1.4 PE Comfort, potrebno je izdvojiti 15.390 evra. Navedene cene su promotivne, a u kompaniji Delta Automoto ponosno ističu se upravo u Srbiji Civic prodaje po ceni koja je verovatno najniža u Evropi.

Testirali smo: Honda Civic 1.8 i-VTEC Sport

 

Honda Civic 1.8 i-VTEC - Tehnički detalji  
Tip motora: Benzinski atmosferski
Broj cilindara / ventila: 4 / 4
Zapremina motora (cm³): 1798
Maksimalna snaga (kW / o/min): 104 / 6500
Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min): 174 / 4300
Performanse  
Maksimalna brzina (km/h): 215
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 9.7
Potrošnja (prosečna): 6.5
Dimenzije  
Zapremina prtljažnika (L): 477 / 1378
Zapremina rezervoara (L): 50
Masa automobila / nosivost (kg): 1378 / 372
Dimenzije pneumatika: 225/45 R17
Dužina automobila (mm): 4300
Širina automobila (mm): 1770
Visina automobila (mm): 1470
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2595
Cena testiranog modela (EUR): 17.990

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Generalni zastupnik Honda vozila: Delta Automoto
Adresa: Omladinskih brigada 33a
Tel: 011 20 10 900
Fax: 011 217 80 36
Web: www.honda-srbija.rs

Goran Sarić - Automagazin portal

Testirali smo: Nissan Note 1.5 dCi

Testirali smo: Nissan Note 1.5 dCi

Nissan tvrdi, da segment malih MPV modela više nije tako popularan, i zato šalje novi Note direktno u "ring" sa malim hatchback modelima. Novi Note svojim dimenzijama praktično je pozicioniran na sami vrh segmenta malih automobila, što može biti odlična startna pozicija. Da li će Note svojim izdašnim dimenzijama i vrhunskom praktičnošću uspeti da "kupi" srca kupaca, koji do sada o njemu nisu ni razmišljali?

Testirali smo: Mazda3 Sport G165 Revolution

Testirali smo: Mazda3 Sport G165 Revolution

Prve dve generacije, koje su na tržištu od 2003. godine, prodate su u 3,5 miliona primeraka, a konkurencija je u poslednje vreme galopirajući napredovala. Zato treća generacija modela Mazda3 ima veliku odgovornost i obavezu ispred sebe. Pogledajmo sa čim nova "trojka" izlazi pred konkurente u nižoj srednjoj klasi, kao što su Volkswagenov Das Auto, Astra, Megane, Auris, 308, Civic...

Testirali smo: Fiat 500L 1.4

Testirali smo: Fiat 500L 1.4

Italijani imaju dobru kuhinju, ali i dizajnere. Tajna italijanskih kuvara je jednostavna - uzeti kvalitetne sastojke i "krčkati" ih toliko dugo, dok se ne dobije harmonična celina. Upravo ovaj stari isprobani recept su koristili dizajneri prilikom stvaranja "našeg" Fiata 500L, malog MPV modela koji svoj identitet gradi ne samo na uspehu aktuelnih modela, već na istoriji svoje game...

Testirali smo: Hyundai ix35 2.0 CRDi 4x4

Testirali smo: Hyundai ix35 2.0 CRDi 4x4

"Baba Marta" nas nije iznenadila, već nas je obradovala. Na testu smo imali modernizovani Hyundai ix35, koji smo isprobali u snežnim uslovima Avale, a svojim znanjem i vozačkim iskustvom, i ovoga puta nam je pomogao 4-struki državni reli šampion i test vozač Automagazin portala, Vladan Petrović. Tokom višednevne vožnje, isprobali smo modernizovani ix35 u različitim uslovima...

Testirali smo: Dacia Dokker 1.2 TCe 115

Testirali smo: Dacia Dokker 1.2 TCe 115

Dacia se širi poput virusa. Širenjem palete modela, rumunski (pardon, francuski) proizvođač automobila ne želi da zapostavi nijednog kupca, koji od automobila očekuju pre svega jednostavnost i prijatnu cenu. Na osnovama porodičnog modela Lodgy, stigle su dve verzije modela Dokker. Mi smo imali priliku da isprobamo putničku verziju Dokker 1.2 TCe...

Nissan Qashqai (2014) - Prvi naši utisci + FOTO

Nissan Qashqai (2014) - Prvi naši utisci + FOTO

Pred kompanijom Nissan stoji jedan od najvećih izazova. Ultra-uspešni model Qashqai u svojoj drugoj generaciji moraće da se suoči oči u oči sa mnogo većom konkurencijom. Na prezentaciji u lepom Rovinju, upoznali smo se sa novom generacijom vrhunskog crossover modela. Ako je suditi po prvim našim utiscima, novi Qashqai konkurenciju može gledati uzdignute glave i pravo u oči...

Testirali smo: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

Testirali smo: Toyota Corolla 1.6 Valvematic

Jedanaesta generacija najprodavanijeg automobila na svetu, već uveliko praši srpskim putevima. Tokom višednevnog testa, pokušali smo da pronađemo odgovor na pitanje koje su nam postavili mnogi ljubitelji ove japanske marke: da li je nova Corolla samo jedna karoserijska verzija modela Auris, ili treba da je posmatramo kao potpuno nezavisan model? Da li je Corolla za Auris isto što i Jetta za Golf?

Testirali smo: Opel Corsa 1.2 Color Edition

Testirali smo: Opel Corsa 1.2 Color Edition

Opel Corsa je veoma čest gost na našim putevima, kojeg su naši vozači veoma dobro upoznali. Brojke o prodaji iz prethodnih godina pokazuju da više od 18 % svih trovratnih Corsi prodatih u Evropi otpada na izdanje Color Edition, što potvrđuje da postoji snažna tražnja za posebnim verzijama. Posle višednevne vožnje na našim ulicama, belo-crna Corsa je privlačila veliku pažnju prolaznika...

Testirali smo: Kia Pro_Cee’d 1.6 GDI

Testirali smo: Kia Pro_Cee’d 1.6 GDI

Volkswagen Golf dostupan je u verziji sa troja i petora vrata, a ulogu atraktivnog kupea preuzeo je model na modifikovanoj platformi po imenu Scirocco. Ne, ovo nije Kia Cee'd  bez drugog para vrata. Ovaj automobil više liči na kupe, nego na klasičan hatchback sa troja vrata, što je i bio cilj južnokorejskih stručnjaka. Testirali smo atraktivni Kia Pro_Cee’d 1.6 GDI...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje