AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Za borbu sa evropskom, ali i veoma snažnom japanskom konkurencijom u srednjoj nižoj klasi, Kia je morala dobro da zasuče rukave. Južnokorejski inženjeri su u novu generaciju modela Cee'd uložili svu svoju energiju i znanje, a mi smo se uverili, da je rezultat više nego dobar. Na testu smo imali model Kia Cee'd pokretan snažnijom verzijom turbodizel motora 1.6 CRDi, a ovo su naši utisci...

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Dinamički elegantan

Nova generacija modela Kia Cee'd na fotografijama izgleda elegantno, ali uživo izgleda više sportski. Prednji deo automobila je agresivno dizajniran sa prepoznatljivim "tigrovim nosom", koji je postao prepoznatljiv znak dizajnera Petera Schreyea. Prednje svetlosne grupe zadiru duboko u blatobrane, a u iste su integrisana LED dnevna svetla.

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

 

Pogled s boka nam jasno otkriva DNA prethodnika. Zadnji deo, kao na fotografijama, izgleda decentno i odvažno, a pogled s boka nam otkriva i dinamične linije. Čini se da je novi Cee’d "pozajmio" ono najbolje od drugih modela u gami ovog proizvođača - ekstrvaganciju modela Rio i Sportage a eleganciju Optime.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Kia Cee’d u svojoj drugoj generaciji meri dužinu od 4.310 mm, što je za 50 mm više od prethodnika, a visina je smanjena za 10 milimetara, na 1.470 mm. Manja za 10 mm je i ukupna širina automobila (1.780 mm). Trag točkova je povećan za 17 mm, na 1.563 mm napred i za 32 mm, na 1.565 mm pozadi. Međuosovinsko rastojanje od 2.650 mm je isto kao i kod sestrinskog modela Hyundai i30, što je ista vrednost kao kod prethodnika.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Enterijer

Šef za dizajn, Peter Schreyer, tvrdi da je enterijer najvažniji za automobil, a u novom Cee’du je to dokazano i u praksi. "Kokpit" automobila izgleda kao da je inspirisan premium hatchback modelima Audija - efektno i prijatno za oči. Ono što je mnogo važnije, jeste razmeštaj komandi i njihova vrhunska preglednost. Komande su veoma dobro raspoređene, a preglednost instrument table i informacija na putnom kompjuteru je za svaku pohvalu. Ono što nam se nije svidelo, jeste veliki pokazivač nivoa goriva, koji na dužem putovanju daje utisak velike potrošnje, iako je istina sasvim drugačija.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Test vozač Autoamagazin portala, četvorostruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović, prijatno se osećao u unutrašnjosti novog Cee'd-a. "Kia napreduje galopirajući. Prvi utisak je da je kvalitet daleko iznad proseka u klasi. Kvalitet materijala i završna obrada su za svaku pohvalu, posebno ako pogledamo cenovnu kategoriju ovog modela. Ono što se meni lično ne dopada, jeste "klavir lak" koji nalazimo na vratima, volanu i instrument tbli, koji ne izgleda dovoljno kvalitetno, a nisam siguran koliko je otporan na ogrebotine. Sve je na svom mestu, a meni se posebno dopada to što u autu ima sportskog duha. Na displeju navigacionog sistem se reprodukuje slika sa parking kamere, što će se posebno svideti pripadnicama lepšeg pola. Ali, za razliku od sestrinskog modela i30, kamera je potpuno otkrivena, pa će posebno u zimskom periodu zahtevati češće čišćenje. Zanimljivo rešenje je i sistem pokazivača brzine, koji je izrađen u TFT tehnologiji, a unutar "brzinomera" se nalaze informacije sa putnog kompjutera. Sedišta su odlično profilisana i obezbeđuju dobro vođenje tela kroz krivine."

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Prostora ima dovoljno u oba reda sedišta, kao i u prtljažnom prostoru. Cee’d obezbeđuje dosta prostora u svim smerovima, a čak i kada prednje sedište pomerimo unazad, prostor za kolena putnika na zadnjim sedištima je sasvim dovoljan. Nešto slabije ocene dajemo prtljažniku. Zadnja sedišta se mogu preklopiti, ali iz dva poteza: najpre je potrebno izvaditi sedalni deo sedišta, a zatim preklopiti gornji deo sedišta. Ali, ni tada se ne dobija ravna površina prtljažnog prostora, već se dobija 143 centimetra duga površina podeljena "stepenikom". Osnovna zapremina prtljažnika od 380 litara i njegova organizacija su sasvim dovoljni za prosečne potrebe.


Sistem poluautomatskog parkiranja


U zavisnosti od stepena opremljenosti, automobil može imati sistem poluautomatskog sistema parkiranja Smart Parking Assist System (SPAS), koji omogućava da vozač kontroliše samo menjač, a upravljanje prepusti automobilu. Snimili smo kako ovaj sistem funkcioniše i u praksi.

VIDEO:



Na vozaču je samo da isplanira parkiranje, odnosno izaberete parking mesto i uključite sistem poluautomatskog parkiranja. Kada sistem detektuje, da je paralelno parkiranje na izabranom mestu moguće, vozač kontroliše samo menjač, a sistem automatski upravlja automobilom.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Motor

Motor 1.6 CRDi je najskuplji pogon za novi Cee’d. Njegova maksimalna snaga od 94 kW važi za najveću u datoj kategoriji, ali korejski agregat se veoma dobro pokazao i u drugim oblastima. Motor je veoma kultivisan i odlikuje ga miran rad, a uz šestostepeni manuelni menjač, pokazao se kao veoma efikasan. Maksimalna snaga motora iznosi 128 KS pri 4.000 o/min, a maksimalni obrtni moment od 260 Nm dostupan je u rasponu obrtaja od 1.900 do 2.750 o/min. Proizvođač navodi, da maksimalna brzina iznosi 197 km/h, ali mi je nismo isprobali. Ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje 10,9 sekundi.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Za svaku pohvalu je i potrošnja, koja je na otvorenom putu iznosila manje od pet litara na 100 peđenih kilometara, a u gradskim uslovima se kretala oko šest litara na 100 km. Mi smo tokom testiranja zabeležili prosečnu potrošnju od 5,4 l/100 km.

"Iako mnogi tvrde, da se novi 1.6 CRDi motor može porediti sa dvolitarskim agregatom samo na papiru, ja ne mislim tako. Motor je veoma uglađen, i ono što je najvažnije, obezbeđuje zavidnu elastičnost, jer je veoma živahan u niskim obrtajima. Prenosni odnosi su pogođeni veoma dobro. Pri 130 km/h, u šestom stepenu prenosa, motor radi na 2.700 o/min, što je za svaku pohvalu. Prostor motora je veoma dobro prigušen, pa pri većim brzinama se čuje samo meko šuštanje vazduha oko retrovizora, a motor se praktično ne čuje. Ako nešto moram zameriti, onda je to ručica menjača. Hodovi su relativno dugački, a preciznost bi, takođe, trebala biti bolja." - istakao je Petrović.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

Oslanjanje

Novi Cee'd napred ima McPherson rešenje sa stabilizatorom, a pozadi provereni Multilink, podržan gasnim amortizerima i torzionim stabilizatorom.

"Stabilnost karoserije je odlična, iako amortizeri nisu tvrdi. Preko rupa na putu, novi Cee'd prelazi sa velikom lakoćom, a čak ni putnici na zadnjim sedištima neće osetiti velike potrese. Kao što smo i očekivali, u oštroj vožnji kroz krivine, naginjanje karoserije je minimalno, jer su inženjeri kombinovali nešto tvrđe opruge sa mekanim amortizerima. Preciznost volana je veoma dobra, a mislim da je za dobru stabilnost treba zahvaliti i pneumaticima dimenzija 225/45 R17." - objašnjava Vladan Petrović.

 

Cena

Unapređen i atraktivan enterijer, dinamična i elegantna spoljašnjost, prostrana kabina, vrhunska bezbednost i garancija od čak 7 godina - glavni su argumenti za kupovinu ovog zanimljivog automobila. Ali, na kraju se uvek pitamo, koliko sve to košta. Cena modela Kia Cee'd 1.6 CRDi (128 KS) uključujući i popust, počinje već od 14.790 evra. Ovo se odnosi na model sa veoma bogatim paketom opreme LF Fun Plus, koji zadovoljava sve zahteve prosečnog kupca.

Pogledajte cenovnik Kia Cee'd u Srbiji.

Testirali smo: Kia Cee’d 1.6 CRDi + VIDEO

 

Kia Cee’d 1.6 CRDi - Tehnički detalji  
Tip motora: Turbodizel motor
Broj cilindara / ventila: 4 / 4
Zapremina motora (cm³): 1582
Maksimalna snaga (KS / o/min): 128 / 4.000
Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min): 260 / 1.900
Performanse  
Maksimalna brzina (km/h): 197
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 10,9
Potrošnja (prosečna na testu): 5,4
Dimenzije  
Zapremina prtljažnika (L): 380 / 1318
Zapremina rezervoara (L): 53
Masa automobila / nosivost (kg): 1375 / 545
Dimenzije pneumatika: 225/45 R17
Dužina automobila (mm): 4310
Širina automobila (mm): 1780
Visina automobila (mm): 1470
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2650
Cena  (EUR): 14.790

 

 Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Zastupnik Kia vozila: KIA AUTO d.o.o.
Adresa: Ugrinovački put 10M, 11080 Beograd-Zemun
Tel:+381 11 316 69 03
Fax: +381 11 316 54 94
Web: www.kia.rs

Tekst i foto: Goran Sarić - Automagazin portal

Test: Jeep Grand Cherokee Summit -  Kauboj u evropskoj eliti

Test: Jeep Grand Cherokee Summit - Kauboj u evropskoj eliti

Posle uspešnog spajanja Fiata i Chryslera, u kompaniji Jeep su dobili zeleno svetlo da krenu u ozbiljniji pohod na Evropu. U prvim borbenim redovima je Grand Cherokee, koji posle modernizacije, u stilu kauboja napada svoje konkurente direktno i bez straha. U tome mu pomaže moderan turbodizel motor ispod "haube", koji se pokazao kao veoma agilan, ali u isto vreme ne preterano "žedan"... 

Test: Toyota Verso 1.6 D-4D - Hvala BMW!

Test: Toyota Verso 1.6 D-4D - Hvala BMW!

Prošle godine, kada je na tržište stigao novi Auris, Toyota je modernizovala i model Verso. Kao što smo navikli, ovaj japanski proizvođač ne zadovoljava se kozmetičkim promenama. Unapređeni Verso dobio je novog "keca u rukavu" i on se nalazi ispod "haube" - BMW-ov turbodizel motor zapremine 1.6 litra. Isprobali smo kako funkcioniše ova zanimljiva japansko-nemačka kombinacija...

Vozili smo: Citroën C3 1.4 HDi

Vozili smo: Citroën C3 1.4 HDi

U segmentu gradskih mališana nikada nije bila veća "gužva". To u Citroënu vrlo dobro znaju, pa su preduzeli sve, da se njihov predstavnik i posle 5 godina "života" istakne u masi. Unapređeni Citroën C3 može se pohvaliti ne samo modernizovanim izgledom, već i novim tehničkim rešenjima i modernim motorima koji su debitovali u "bratskom" modelu Peugeot 208. Krenimo redom...

Vozili smo: Jaguar F-Type S u rukama Vladana Petrovića (FOTO)

Vozili smo: Jaguar F-Type S u rukama Vladana Petrovića (FOTO)

Posle dužeg perioda "apstinencije", Jaguar konačno ima pravi sportski auto. Ali, ne bilo kakav, već model koji ponosno i uzdigunte glave može pogledati pravo u oči sportske veličine kao što je Porsche i kakav sigurno nećete naći u ponudi popularnih nemačkih marki, kao što je BMW. U ispitivanju voznih osobina ovog atraktivnog roadstera, svojim znanjem i iskustvom nam je pomogao državni reli šampion, Vladan Petrović...

Novi Renault Twingo - naši prvi utisci i cene (foto)

Novi Renault Twingo - naši prvi utisci i cene (foto)

Novi Renault Twingo zvanično je stigao u Srbiju. Treća generacija ovog pupularnog mališana u borbu sa konkurentima ulazi sa radikalno promenjenom koncepcijom - posle skoro četrdeset godina, francuska kompanija na scenu vraća pomalo zaboravljenu konstrukciju: motor pozadi i pogon na zadnje točkove. Da, baš kao što to ima Porsche 911, ili smart...

Toyota Yaris 2015 stigao u Srbiju - naši prvi utisci i cene

Toyota Yaris 2015 stigao u Srbiju - naši prvi utisci i cene

Treća generacija modela Toyota Yaris imala je "plastičnu operaciju", ali su rezovi ovoga puta bili dublji nego što je to uobičajeno. Operacija je uspela, a "pacijent" sada ima više samopouzdanja, a možemo reći da svoje konkurente gleda pravo u oči. Iako spolja možda i ne deluje da su promene velike, u tehničkom smislu možemo slobodno reći, da nije ostao kamen na kamenu...

Novi Toyota Aygo stigao u Srbiju - naši prvi utisci + FOTO

Novi Toyota Aygo stigao u Srbiju - naši prvi utisci + FOTO

Na tržište Srbije stigla je nova genracija modela Aygo, zajedno sa modernizovanim i tehniči unapređenim modelom Yaris. U okviru programa nacionalne prezentacije, koju je na zavidnom nivou organizovala kompanija Toyota Srbija, imali smo priliku da prvi put sednemo za volan automobila čiji je cilj da bude drugačiji - Aygo, automobil koji nam donosi zanimljiva dizajnerska rešenja i puno zabave u vožnji...

Testirali smo: Hyundai i30 1.4 16V

Testirali smo: Hyundai i30 1.4 16V

Još jednom smo se uverili u kvalitete modela Hyundai i30, koji za vreme, ali i posle svetskog prvenstva u fudbalu pleni svojom lepotom, ali i cenom. Da li možemo da poredimo Hyundai i30 sa nemačkim, japanskim ili francuskim konkurentima? Zašto da ne. Uostalom, ovaj automobil je kompletno osmišljen i konstruisan u tehničkom centru Hyundaija u Nemačkoj...

Testirali smo: Kia Sportage 2.0 CRDi 4x4

Testirali smo: Kia Sportage 2.0 CRDi 4x4

Posle četiri godine egzistencije na tržištu, Kia Sportage je modernizovana. Srpski kupci su prvi u Evropi imali priliku da kupe modernizovanu verziju modela Sportage, a mi smo na testu imali verovatno prvi registrovan Sportage 2014 na Starom kontinentu. Posle višednevnog testa, možemo reći da se ne radi samo o dizajnerskim promenama. Sportage je unapređen na svim poljima...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje