AutoMAGAZIN - Testovi

Najnovije vesti iz auto industrije

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Ponoviti uspeh najprodavanijeg Peugeota svih vremena, modela 206, to je cilj sa kojim francuski novitet dolazi na tržište. Za 14 godina, prodato je 7,3 miliona primeraka modela Peugeot 206, a njegov naslednik, model 207, za šest godina je dostigao trećinu ove brojke. Da li je novi Peugeot 208 spreman za velike uspehe, pokušali smo da ispitamo vozeći model 208 1.6 e-HDi Allure...

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

 

Dizajn - Manje je lepše

 
Dizajn je kod modela 205, 206 i 207 igrao veoma važnu ulogu, pa je tako i ovoga puta. Prednji deo automobila, svojim agresivnim krivim linijama, podseća na model 508, ali zbog masivne maske hladnjaka, izgleda još atraktivnije. Ukupan izgled automobila, podseća nas i na novu generaciju modela Toyota Yaris, a neke dizajnerske linije na boku automobila, koriste i neki Opel modeli. Zadnji deo nas ponovo asocira na model 207, jer svetlosne grupe zadiru duboko u karoseriju.

Peugeot 208 je kraći za 7, a uži za 3 centimetra, a odličnim poslom dizajnera, automobil izgleda još manji nego što zapravo jeste. Dominantan detalj napred je maska hladnjaka, koja je manja, ali izraženija nego kod prethodnika. Svetla za maglu imaju hromirane okvire, a na lajsni ispod "haube" stoji natpis Peugeot. Prednja svetsla su dobila LED tehnologiju za dnevno osvetljenje.

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Enterijer - Novi koncept

Unutrašnjost automobila je pretrpela velike promene u odnosu na svog prethodnika. Radno mesto vozača ima novi izgled. Instrument tabla je premeštena na vrh "kokpita", ispod vetrobranskog stakla, što je veoma hrabar potez. Pogled sa vozačevog sedišta, opisao nam je i naš test vozač, Vladan Petrović. "Najpre moram da pohvalim poziciju sedenja i odnos, volan - sedište - menjač, koji je skoro idealan. Instrumenti na centralnoj konzoli su pregledni, a centralni displej osetljiv na dodir je veoma bogat funkcijama, što je za svaku pohvalu. Moram da pohvalim i kontrast displeja, koji omogućava da se, i prilikom jakog sunca lako čitaju informacije. Ali, u novom Peugeotu 208, nije sve tako idealno. Moram da priznam, da nikada nisam video manji volan u serijskom automobilu. Pretpostavljam, da je veličina volana direktno uslovljena izmeštanjem table sa instrumentima na vrh, ali i pored toga, smanjena je preglednost instrumenata. Ovo rešenje jeste atraktivno, ali značajno smanjuje preglednost instrumenata, posebno preglednost centralnog displeja, koji se nalazi između pokazivača brzine i broja obrtaja. Bez obzira na položaj sedenja, teško je pročitati info sa displeja, jer je zaklonjen obručem volana. Takođe, podešavanje volana po visini nije dovoljno, što će najviše osetiti visoke osobe." - istakao je Petrović.

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Sedišta su vrhunskog dizajna i odlično drže telo u krivinama, a ponuda prostora je bolja nego kod prethodnika. Za francuski prosek su možda nešto tvrđa, ali su veoma prijatna. I pored manjih spoljnih dimenzija, francuski proizvođač se hvali sa više prostora na zadnjim sedištima (+5 cm za noge), a zanimljivo je, da je prtljažnik veće zapremine (+15 L). Iako je mali, volan veoma dobro "leži" u ruci. Prostora za kolena na zadnjim sedištima ima iznenađujuće dosta, a ukupna širina enterijera nije najveća u klasi. Za četiri osobe je sasvim dovoljna.

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Motor - Štedljiv, a snažan

Bez preterivanja, savremeni turbodizel motor 1.6 e-HDi je najbolji deo ovog automobila. Prilično je tih, brzo i neprimetno se gasi i pali (opremljen start-stop sistemom), ima dovoljno snage i malu potrošnju. Motor je uspešno izolovan, a njegov "govor" nam ne smeta čak ni pri većim brzinama. "Turborupa" je poslednja prepreka ovog agregata na putu ka savršenstvu. Maksimalni obrtni moment od 230 Nm je dostupan tek pri 1.750 o/min, ali se aktivnije budi tek od 1.900 o/min. Od ove granice, 1.6-litarski motor snažno povlači (uz pomoć overboost funkcije, razvija maksimalnih 240 Nm) i s obzirom na relativno malu masu od 1.2 tone, odaje blagi utisak sportskog modela. Maksimalna brzina od 185 km/h lako se postiže, ali sa menjačem sa šest stepeni prenosa, sigurno bi mogla biti i veća. Maksimalnu snagu od 92 KS, motor razvija pri 4.000 o/min.

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Vladan Petrović je pozitivno ocenio pogonski sistem 208-ice. "Motor zaista zaslužuje visoku ocenu. Ima sasvim dovoljno snage za sigurna preticanja, a potrošnja goriva je mala. Zanimljivo je, da je agregat uparen sa petostepenim menjačem (snažniji turbodizel 1.6 e-HDi od 115 KS ima manuelni 6-stepeni menjač). "Manjak" jednog stepena prenosa se oseća samo pri visokim brzinama, ali za potrebe prosečnog vozača i maksimalna brzina sasvim je dovoljna. Ako nešto moramo kritikovati, onda su to nešto duži hodovi ručice manjača, što je posebno izraženo iz prvog u drugi stepen prenosa." - istakao je Petrović.

Potrošnja motora se kreće u očekivanim okvirima za ovaj tip motora. Pri konstantnih 130 km/h, putni kompjuter je pokazivao potrošnju od 4,9 litara na 100 pređenih kilometara. Ko želi veću uštedu, može da spusti brzinu na 100 km/h, što će smanjiti potrošnju na 3,9 km/h.

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Oslanjanje - Evropsko

Najveću pomoć u oceni oslanjanja, svojim vozačkim iskustvom nam je pružio četvorostruki državni reli šampion, Vladan Petrović: "Mala masa automobila i kratki prevesi su dobri preduslovi za odličnu upravljivost. Pravo je uživanje voziti 208-icu kroz krivine. Podupravljanje je minimalno, jer je motor u nosu automobila lagan, pa zbog toga ne teži ka širenju putanje. Osećaj preciznosti upravljanja povećava i volan malih dimenzija, a promena smera kretanje je veoma brza i bez napora. Kada preteramo u krivini, ESP munjevito reaguje i munjevitom brzinom vraća automobil u putanju. ESP je moguće isključiti, ali ne potpuno. Oslanjanje pruža dobar komfor, ali na većim poprečnim neravninama zadnja osovina glasno protestuje. Mislim da su felne prečnika 16 inča odličan izbor, jer je komfor na visokom nivou, a ponašanje u krivinama odlično."

Testirali smo: Peugeot 208 1.6 e-HDi

Zaključak

Tvorci Peugeota 208 mogu biti ponosni. Napravili su veoma dobar automobil, bez nekakvih većih mana, kojim se vraćaju starim vrednostima. Peugeot 208 je okretan i lagan za korišćenje u gradskim uslovima, a pruža dobar osećaj i na dužim putovanjima. Pored svega je veoma atraktivan i njegov dizajn će sigurno privući mnoštvo kupaca. A, slavni 206 je upravo bio takav - atraktivan automobil bez velikih mana. Dizajn je bio odvažan, što je bilo presudno za prodajne rekorde. Da li je to dovoljno danas?

Pogled na cenovnik nam otkriva, da Peugeot 208 u Access paketu opreme košta 10.750 evra (sa svim dažbinama). Cena dobro opremljenog test modela (Allure), sa jednom od najskupljih motorizacija, iznosi 16.900 evra.

 

 Peugeot 208 1.6 e-HDi - specifikacija
 
 Tip motora:  Turbodizel
 Broj cilindara / ventila:  4 / 2
 Zapremina motora (cm³):  1560
 Maksimalna snaga (kW / o/min):  68 / 4.000
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  230 / 1.750
 Performanse  
 Maksimalna brzina (km/h):  185
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  10,9
 Potrošnja - Prosek na testu (L/100 km):  4,5
 Dimenzije  
 Zapremina prtljažnika (L):  285 / 1076
 Zapremina rezervoara (L):  50
 Masa automobila / nosivost (kg):  1208 / 307
 Dimenzije pneumatika:  195/55 R16
 Dužina automobila (mm):  3962
 Širina automobila (mm):  1739
 Visina automobila (mm):  1460
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2538
 Cena test vozila :  16.900

 

Fotografije možete pogledati klikom na LINK.

Generalni zastupnik Peugeot vozila: Verano Motors
Adresa: Vojvode Stepe 352, Beograd
Tel/Fax:+381 (0) 11 3094 500
Web: www.peugeot.rs

Goran Sarić - Automagazin portal

Test: Jeep Grand Cherokee Summit -  Kauboj u evropskoj eliti

Test: Jeep Grand Cherokee Summit - Kauboj u evropskoj eliti

Posle uspešnog spajanja Fiata i Chryslera, u kompaniji Jeep su dobili zeleno svetlo da krenu u ozbiljniji pohod na Evropu. U prvim borbenim redovima je Grand Cherokee, koji posle modernizacije, u stilu kauboja napada svoje konkurente direktno i bez straha. U tome mu pomaže moderan turbodizel motor ispod "haube", koji se pokazao kao veoma agilan, ali u isto vreme ne preterano "žedan"... 

Test: Toyota Verso 1.6 D-4D - Hvala BMW!

Test: Toyota Verso 1.6 D-4D - Hvala BMW!

Prošle godine, kada je na tržište stigao novi Auris, Toyota je modernizovala i model Verso. Kao što smo navikli, ovaj japanski proizvođač ne zadovoljava se kozmetičkim promenama. Unapređeni Verso dobio je novog "keca u rukavu" i on se nalazi ispod "haube" - BMW-ov turbodizel motor zapremine 1.6 litra. Isprobali smo kako funkcioniše ova zanimljiva japansko-nemačka kombinacija...

Vozili smo: Citroën C3 1.4 HDi

Vozili smo: Citroën C3 1.4 HDi

U segmentu gradskih mališana nikada nije bila veća "gužva". To u Citroënu vrlo dobro znaju, pa su preduzeli sve, da se njihov predstavnik i posle 5 godina "života" istakne u masi. Unapređeni Citroën C3 može se pohvaliti ne samo modernizovanim izgledom, već i novim tehničkim rešenjima i modernim motorima koji su debitovali u "bratskom" modelu Peugeot 208. Krenimo redom...

Vozili smo: Jaguar F-Type S u rukama Vladana Petrovića (FOTO)

Vozili smo: Jaguar F-Type S u rukama Vladana Petrovića (FOTO)

Posle dužeg perioda "apstinencije", Jaguar konačno ima pravi sportski auto. Ali, ne bilo kakav, već model koji ponosno i uzdigunte glave može pogledati pravo u oči sportske veličine kao što je Porsche i kakav sigurno nećete naći u ponudi popularnih nemačkih marki, kao što je BMW. U ispitivanju voznih osobina ovog atraktivnog roadstera, svojim znanjem i iskustvom nam je pomogao državni reli šampion, Vladan Petrović...

Novi Renault Twingo - naši prvi utisci i cene (foto)

Novi Renault Twingo - naši prvi utisci i cene (foto)

Novi Renault Twingo zvanično je stigao u Srbiju. Treća generacija ovog pupularnog mališana u borbu sa konkurentima ulazi sa radikalno promenjenom koncepcijom - posle skoro četrdeset godina, francuska kompanija na scenu vraća pomalo zaboravljenu konstrukciju: motor pozadi i pogon na zadnje točkove. Da, baš kao što to ima Porsche 911, ili smart...

Toyota Yaris 2015 stigao u Srbiju - naši prvi utisci i cene

Toyota Yaris 2015 stigao u Srbiju - naši prvi utisci i cene

Treća generacija modela Toyota Yaris imala je "plastičnu operaciju", ali su rezovi ovoga puta bili dublji nego što je to uobičajeno. Operacija je uspela, a "pacijent" sada ima više samopouzdanja, a možemo reći da svoje konkurente gleda pravo u oči. Iako spolja možda i ne deluje da su promene velike, u tehničkom smislu možemo slobodno reći, da nije ostao kamen na kamenu...

Novi Toyota Aygo stigao u Srbiju - naši prvi utisci + FOTO

Novi Toyota Aygo stigao u Srbiju - naši prvi utisci + FOTO

Na tržište Srbije stigla je nova genracija modela Aygo, zajedno sa modernizovanim i tehniči unapređenim modelom Yaris. U okviru programa nacionalne prezentacije, koju je na zavidnom nivou organizovala kompanija Toyota Srbija, imali smo priliku da prvi put sednemo za volan automobila čiji je cilj da bude drugačiji - Aygo, automobil koji nam donosi zanimljiva dizajnerska rešenja i puno zabave u vožnji...

Testirali smo: Hyundai i30 1.4 16V

Testirali smo: Hyundai i30 1.4 16V

Još jednom smo se uverili u kvalitete modela Hyundai i30, koji za vreme, ali i posle svetskog prvenstva u fudbalu pleni svojom lepotom, ali i cenom. Da li možemo da poredimo Hyundai i30 sa nemačkim, japanskim ili francuskim konkurentima? Zašto da ne. Uostalom, ovaj automobil je kompletno osmišljen i konstruisan u tehničkom centru Hyundaija u Nemačkoj...

Testirali smo: Kia Sportage 2.0 CRDi 4x4

Testirali smo: Kia Sportage 2.0 CRDi 4x4

Posle četiri godine egzistencije na tržištu, Kia Sportage je modernizovana. Srpski kupci su prvi u Evropi imali priliku da kupe modernizovanu verziju modela Sportage, a mi smo na testu imali verovatno prvi registrovan Sportage 2014 na Starom kontinentu. Posle višednevnog testa, možemo reći da se ne radi samo o dizajnerskim promenama. Sportage je unapređen na svim poljima...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje