Opel Adam - Kreiraj Adama u svom stilu
Početna
Vesti
Test
Saveti
Predstavljamo
Kamioni
Forum
Sport
Formula 1
WRC
Domaći reli
Kružne trke
Brdske trke
Galerije
Posteri
Formula 1
WRC
Evropski reli
Domaći reli
Kružne i brdske
Sajam
Auto show
Auto oglasi
Novi automobili
Intervju
Vaše fotografije
Marketing
Linkovi
RSS test
Kontakt
 
Ford Fiesta - Grand Motors
 
 
 
ma nemoj
 
 
Automobili
 
www.automagazin.rs
 
Auto magazin

Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića05.09.2016

Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Hot-hatch sa hibridnih pogonom i sistemom punjenja na elektro-mreži? Kako vam to zvuči? Možda nije pravi sportista u srcu, ali ovaj Golf može nešto što GTI ili GTD nikada neće moći - zahvaljujući baterijama, sposoban je da pređe 50 kilometara na čistu električnu energiju. Ovo su naši utisci posle prve vožnje plug-in hibridnog Golfa na stazi NAVAK...


Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Detalji u plavoj boji jasno ukazuju da se radi o automobilu koji za pogon koristi i električnu energiju.

 

Pogledajte fotografije: VW Golf GTE - prva vožnja u Srbiji 2016.

 

Plug-in hibridi su donedavno bili primarno ekološki automobili. Hipersportski modeli  Ferrari LaFerrari, McLaren P1 i Porsche 918 Spyder, pokazali su, da električna energija ne mora koristiti samo za smanjenje potrošnje goriva, već za postizanje vrhunskih performansi. Upravo ovaj put izabrao je Golf GTE, koji kombinuje elektromotor i motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Sistem elektro pogona usmeren je prvenstveno na smanjenje operativnih troškova korišćenja automobila, ali turbo-benzinski motor u kombinaciji sa elektromotorom obezbeđuje i odlične vozne osobine. U to smo se uverili na stazi Nacionalne vozačke akademije NAVAK. Svojim vozačkim iskustvom pomogao nam je Vladan Petrović. Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Za razliku od nekih konkurentskih hibridnih modela, koji izgledaju kao da su pali sa druge planete, Golf je i ovoga puta ostao Golf.

 

Izgled


Dizajn Golfa GTE jasno ukazuje da se radi o elektromobilu. Vodoravna plava linija spaja svetlosne grupe celom dužinom maske hladnjaka, a glavna svetla su odgovor na Golf GTI, kao i prepoznatljivi detalji na prednjem braniku. LED diode za dnevno osvetljenje vode poreklo iz elektromobila e-Golf. 


Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Pozadi je instaliran decentan spojler, a sportski stil naglašavaju hromirane cevi izduvnog sistema.

 

Pogledajte: Test - VW Golf 2.0 TDI DSG Highline - Kralj.

 

Kako je četvorostruki reli šampion Srbije, Vladan Petrović, reagovao na prvi susret sa "hibridnim" Golfom? Iznenadićete se. "Ja nisam ljubitelj automobila na električni pogon, ali Golf zaista izgleda moderno, sportski i dinamično, što se ne može reći za neke japanske hibride, koji izgledaju kao da su sa druge planete. Golf je i dalje ostao Golf, ali na prvi pogled nam je jasno da se radi o sportskoj verziji. Od GTI i GTD mogu ga razlikovati samo dobri poznavaoci automobila ovog brenda. Za sve to, dizajneri iz Volkswagena od mene su dobili veliki palac nagore." - kaže Petrović. 


Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Vrhunska ergonomija Golfa je u potpunosti sačuvana. Kao i spolja, enterijer hibridnog Golfa samo u detaljima se razlikuje od svoje dizelske i benzinske braće.

 

Enterijer


Prednja sedišta su sportski profilisana, i odlično drže telo u krivinama. I vizuelno podsećaju na ona koja smo videli u modelu Golf GTI. Naravno, tu je i sportski volan, koji se prosto lepi za ruke vozača. Umesto velikog pokazivača broja obrtaja, tu se nalazi pokazivač iskorišćenja snage. Kada se kazaljka nalazi u zelenom pojasu, to znači da auto vrši rekuperaciju energije kočenja i tako puni baterije. Plava zona znači da je vožnja mirna, odnosno bez velike upotrebe snage. U belom pojasu se nalazi i natpis boost, to znači da benzinski i elektromotor rade zajedno u cilju ostvarenja maksimalne snage.


Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Golf GTE ima sportski oblikovan volan, sedišta sa izraženom bočnom podrškom i nožne komande koje podsećaju na one koje možemo videti na modelima GTI ili GTD. Kao što smo očekivali, crvene detalje su zamenli plavi.

 

Drugi pokazivači se odnose na pogonski sistem. Između dva velika pokazivača nalazi se indikator napunjenosti baterije. Pored toga, u multimedijalnom sistemu se može pratiti aktuelni prenos snage između pogonskih jedinica. "Što se ostalih detalja tiče, oni su isti kao kod "normalnog" Golfa. Kvalitet materijala je odličan, a završna obrada nemački precizna. Sve je pregledno i na dohvat ruke." - ističe Petrović.


Golf GTE razvijen je sa posebnom pažnjom za instalaciju elektromotora i baterija, ali za svaku pohvalu je činjenica, da prtljažni prostor ima istu zapreminu kao konvencionalni hatchback. I električni GTE ima zapreminu prtljažnika od 380 litara. Jedina je promena to što ispod površine prtljažnika nema prostora za rezervni točak, jer su taj prostor "oduzele" baterije.


Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Golf GTE se odlično snašao na stazi Nacionalne vozačke akademije (NAVAK).

 

Pogon - dva srca


Krenimo redom, odnosno spreda. Priključak za punjenje Golfa nalazi se ispod logoa Volkswagena, na maski hladnjaka. Može se zaključati, kako se vlasnik ne bi bojao da neko tokom punjenja neovlašćeno prisvoji određene komponente. Punjenje praznih baterija traje 3 sata i 45 minuta, a uz korišćenje specijalnog wall boxa, vreme punjenja se skraćuje na 2 sata i 15 minuta.


Za pokretanje Golfa GTE staraju se dve pogonske jedinice. Jedna je konvencionalni turbo-benzinski motor 1.4 TSI maksimalne snage 110 kW, kojem "pomaže" elektromotor snage 75 kW. Oba motora produkuju maksimalnu snagu od 150 kW, što znači da se u hijerarhiji nalazi između verzija GTD (2.0 TDI, 135 kW) i GTI (2.0 TSI, 162 kW). Motori u GTE upareni su sa šestostepenim automatizovanim menjačem DSG sa šest stepeni prenosa. Samo, za razliku od konvencionalnih verzija, menjač nije sa dvostrukim kvačilom, već sa trostrukim! Treće kvačilo povezuje motor sa unutrašnjim sagorevanjem i elektromotor.


Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Upravljivost - Od Golfa sa oznakom GTE očekujemo odličnu voznu dinamiku, kao što je imaju GTI ili GTD. Da li se električni hot-hatch može pohvaliti emocijama u vožnji? "Golf GTE ima odlična ubrzanja, ali ne bih rekao da može pružiti užitak u vožnji kao GTI ili GTD. Upravljanje jeste precizno, ali se u vožnji kroz krivine oseća i nešto viša masa automobila (1.599 kilograma), uslovljena instaliranjem baterija i elektromotora." - zaključuje Petrović.

 

"Posle startovanja, najpre se pali električni režim, a benzinski motor se aktivira kada se baterije (litijum-jonske) isprazne do određenog nivoa i kada pritisnete papučicu gasa do kraja." - objašnjava Vladan Petrović. Kapacitet akumulatora iznosi 8,7 kWh i prema fabričkim podacima, na elektro pogon može da pređe 50 kilometara. Ovaj podatak nismo proveravali, jer smo automobil vozili u specifičnim uslovima na stazi NAVAK.


"Kao što sam očekivao od automobila sa elektro pogonom, GTE u električnom modu obezbeđuje prijatnu i tihu vožnju. Kada želimo bržu vožnju, za koju je staza Nacionalne vozačke akademije odlično okruženje, Golf GTE nudi puno toga. Veoma je zanimljiv zvuk motora kada pritisnemo papučicu gasa do kraja - podseća na onaj koji čujemo u bolidima na takmičenju 24 sata Le Mana. Snage ima sasvim dovoljno, a menjač radi uglađeno i skoro neprimetno. Vozač može izabrati i stepen rekuperacije kočione energije - režim B znači da automobil izraženije usporava kada skinemo papučicu sa gasa, odnosno baterije se brže pune, a stepen kočenja je veći. Mod GTE je glavna atrakcija. Zvuk automobila se menja, a automobil brže reaguje na pedalu gasa. U ovom modu dovoljan je samo lagan pritisak na pedalu gasa i oba motora kreću u akciju dajući maksimalnu snagu. Naravno, teško ga je porediti sa verzijom GTI, jer je 250 kilograma teži (samo baterije povećavaju masu za 120 kilograma), ali GTE ima sasvim dovoljno snage i za oštriju vožnju kroz krivine." - zaključuje Petrović.


Vozili smo Volkswagen Golf GTE - prvi utisci Vladana Petrovića

Konektor za punjenje baterija vešto je skriven iza amblema u prednjoj masci.

 

Potrošnju nismo evidentirali, jer smo automobil vozili u specifičnim uslovima. Ono što je sigurno, kada su baterije pune, potrošnja je nula, jer automobil može preći 50 kilometara samo na elektro-pogon (bar tako tvrdi proizvođač).

 


Zaključak


Hot-hatch ali na hibridni pogon definitivno je zanimljiva kombinacija, koja pruža uzbudljivu vožnju. Da li je u isto vreme "isplativa" vožnja, teško je reći. Može biti, ali ako često punite baterije :-) ili ako zanemarimo visoku početnu cenu. Za one koji vole potpunu elektrifikaciju, tu je čisto električni e-Golf. Nažalost, za cenu ovog modela mogu se kupiti dva Golfa sa dizelskim motorom. Možda bi sve bilo bar malo drugačije, kada bi naša država preduzela značajnije korake u cilju povećanja prodaje "ekološki prihvatljivih" vozila. Tu ne mislimo samo na državne podsticaje, već i na infrastrukturu, jer bez brzih punjača u našim gradovima sigurno nećemo viđati ni elektro vozila na ulicama.

 

 

 Volkswagen Golf GTE - specifikacija  
 Tip motora: turbo benzinski motor
 Broj cilindara / ventila:  4 / 4
 Zapremina motora (cm³):  1.395
 Maksimalna snaga (kW / o/min):  110 / 5.000
 Maksimalni obrtni moment (Nm / o/min):  250 / 1.500 - 3.500
 Performanse  
 Maksimalna brzina (km/h):  222
 Ubrzanje 0-100 km/h (s):  7,6
 Potrošnja na testu - prosek/grad/otvoreno (l/100km):  1,5 / - / -
 Dimenzije  
 Zapremina prtljažnika (L):  370 / 1.270
 Zapremina rezervoara (L):

 40

 Masa automobila / nosivost (kg):  1.599 / 496
 Dimenzije pneumatika: 225/45 R18
 Dužina automobila (mm):  4.270
 Širina automobila (mm):  1.790
 Visina automobila (mm):  1.449
 Međuosovinsko rastojanje (mm):  2.629
 Cena osnovnog modela (€):  -----

 

 

Tekst: Goran Sarić
Foto: Milomir Bošković

Komentari (8)

Facebookdel.icio.usStumbleUponDiggGoogle+Twitter
Gravatar
Darko L
Meni su elektromobili skroz ok i mislim da je to budućnost prevoza definitivno. Ali hibride ne kapiram jer ako koristi uvek benzinski motor za pogon, u čemu je fora. Video sam u Beogradu na ulici Micubiši i-miev strava auto i pričao sam sa čovekom koji ga vozi. Nema benzina, nema dizela, samo struja. I može da pređe 100 - 200 km u gradu i to je to. Wink
17th September 2016 8:16am
Gravatar
davor
Golf GTE izgleda super kao GTD rekao bih . Juče sam u Bulevaru video jedan holandske tablice ako se ne varam. Ljudi, nije sve u računici, mislite malo na nove generacije koje dolaze Wink Kada bih imao novac, sigurno bi izdvojio ovu sumu za ovaj auto ili možda pre za Toyota Prius ili tako nešto. Pozzz
14th September 2016 6:39pm
Gravatar
Batistuta
Vlade Petrović... zar on zna da vozi automobil, nije zaboravio Smile ?
7th September 2016 2:45am
Gravatar
bera
Cool
5th September 2016 9:22am
Gravatar
gagi
Više mi se sviđa dizel koji ste testirali a čini mi se da je dizel bolji za novčanik nego ovo čudo. Manje troši sigurno... a električni Golf koji je duplo skuplji e to tek ne razumem. Negde pročitah da je to kao kada bi kupili bager zbog dve rupe na saksiji Cool
5th September 2016 2:59am
Gravatar
dane nbg
Dizel je i jeftiniji u startu a verujem i da manje trosi. Vidim tamo na sajtu da elektricni eGolf trosi samo 2,54€ na 100 kilometara kroz struju. Ako je to tacno, onda se elektromobil definitivno vise isplati od dizela. Dajte cenu za eGolf i GTE u Srbiji.
5th September 2016 10:09am
Gravatar
germanfan
Nije sve u parama ima nešto i u prirodi i samosvesti o zaštiti naše okoline ljudi Mad
7th September 2016 1:39pm
Gravatar
marko zt
Super izgleda samo što je ovo previše daleko od naše Ibarske rekao bih Unsure
5th September 2016 2:54am

Dodajte komentar

* Potrebne informacije
(neće biti objavljeno)
 
Smile Sad Huh Laugh Mad Tongue Crying Grin Wink Scared Cool Sleep Blush Unsure Shocked
Unesite petu reč u ovoj rečenici.
 
Unesite odgovor:
 
 
 

Novi Renault Scenic i Grand Scenic - prvi naši utisci (FOTO) 05.12.2016

Novi Renault Scenic i Grand Scenic - prvi naši utisci (FOTO)

Na regionalnoj prezentaciji, održanoj u Hrvatskoj, upoznali smo se oči u oči sa novom generacijom modela Scenic. Posle prve vožnje, možemo reći da četvrta generacija Scenica poštuje svoje poreklo, ali se ne zadovoljava malim promenama. Naprotiv, već na prvi pogled privlači svojim dizajnom, kojim svog prethodnika gura u pozadinu...

Detaljnije...
 

Testirali smo: Mazda MX-5 2.0 Skyactiv-G160 31.10.2016

Testirali smo: Mazda MX-5 2.0 Skyactiv-G160

Dvosed Mazda MX-5, sa svojim sportskim duhom, otvorenim krovom i dostupnom cenom, postala je kult. Ona je božanstvo. Ali, kako opstati kada današnje mlade najviše zanima da li u automobilu imaju USB, Wi-fi i odličan multimedijalni sistem? Da li je u svojoj četvrtoj generaciji, popularna Miata uspela da spoji emocije u vožnji sa novotarijama modernoga doba? 

Detaljnije...
 

Testirali smo: Nissan Navara 2.3 dCi (140 kW) 19.10.2016

Testirali smo: Nissan Navara 2.3 dCi (140 kW)

Pick-up modeli više neće biti samo grubi radni automobili, jer sve više kupaca ovakvih vozila traži da ima komfor i udobnost bude kao kod SUV modela. U Nissanu su ovo shvatili veoma ozbiljno, radili su naporno i stvorili jedan izuzetno kvalitetan pick-up, koji se može pohvaliti vrhunskim izgledom, elastičnim motorom sa umerenom potrošnjom i, za ovaj segment neuobičajeno visokog komfora i luksuza...

Detaljnije...
 

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016 07.10.2016

Leteli smo novim Mercedes-Benz modelima - Star Experience 2016

Mercedes-Benz je za svoje klijente u Srbiji obezbedio atraktivne aktivnosti. Za vlasnike, potencijalne kupce u medije, na stazi NAVAK je organizovan jedinstven događaj Mercedes-Benz Star Experience, u kojem smo mogli da uživamo vozeći prava remek dela moderne auto-industrije...

Detaljnije...
 

Novi Renault Megane Grandtour i modernizovani Clio stigli u Srbiju - cene 22.09.2016

Novi Renault Megane Grandtour i modernizovani Clio stigli u Srbiju - cene

Na tržište Srbije stigla su dva veoma atraktivna automobila - modernizovani Renault Clio i nova generacija modela Megane Grandtour. Četiri godine posle premijere, Clio je dobio modernizaciju, a Megane nove generacije i u svojoj karavanskoj verziji nam stiže kao veoma atraktivan i privlačan porodičan automobil...

Detaljnije...
 

Novi Toyota Hilux (2016) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO) 19.09.2016

Novi Toyota Hilux (2016) stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Osma generacija popularnog pick-up modela iz Toyote, stigla je u Srbiju. Već na prvi pogled je jasno, da je ovo potpuno nova generacija Hiluxa - automobil izgleda moderno i u isto vreme luksuzno iz svih uglova, iako je zadržao najbolje karakteristike "radnog" automobila. Bili smo u centru NAVAK, a ovo su naši prvi utisci...

Detaljnije...
 

Novi Volkswagen Tiguan stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO) 03.06.2016

Novi Volkswagen Tiguan stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Nova generacija modela Volkswagen Tiguan je prvi SUV postavljen na platformu MQB, koja donosi seriju zanimljivih funkcija. Automobil smo prvi put isprobali juče, na relaciji Beograd - Zrenjanin, i uverili se u njegovu ozbiljnu tehniku, precizno upravljanje i strog izgled. Druga generacija Tiguana je na svim poljima značajno napredovala u odnosu na prethodnika...

Detaljnije...
 

Renault Talisman stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO) 31.05.2016

Renault Talisman stigao u Srbiju - prvi naši utisci (FOTO)

Talisman, najnoviji član Renault porodice, zvanično je stigao na tržište Srbije. Mislim da sam se tokom jednodnevnog upoznavanja u Talisman zaljubio na prvi pogled, a sudeći po reakcijama kolega novinara iz naše zemlje i okruženja, mislim da nisam sam. Prema našim pvim utiscima, Škoda Superb ima puno razloga da bude zabrinuta...

Detaljnije...
 

Vozili smo BMW modele sa xDrive sistemom pogona (FOTO) 10.05.2016

Vozili smo BMW modele sa xDrive sistemom pogona (FOTO)

BMW opisuje svoj sistem pogona na sve točkove - xDrive, kao najinteligentniji na tržištu. Mogućnost isprobavanja ovog naprednog pogona u luksuznim i dinamičnim SUV modelima, i to na klizavoj podlozi, sigurno je želja svakog vozača. Kompanija Delta Motors, u saradnji sa BMW Group, pružila nam je priliku koju smo sa zadovoljstvom iskoristili...

Detaljnije...
 
12 3 4 5 6 7 8 . . . 26
 
BMW i Inside Future Concept (2017)
 
 
 
Opel Sajam BG Car Show 2016
 
 
Super Test
 
 
F1 bolid Ferrari 2014
Koju oznaku biste dali novom Ferrari bolidu za sezonu 2014?
F14 T
F14 Maranello
F14 Scuderia
F166 Turbo
F616