AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, 7.dan - komentar

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, 7.dan - komentar

Ono što smo predviđali i što mi je Gabor Saghmeister potvrdio u telefonskom razgovoru, juče se i desilo. Organizator nije mogao držati se već utvrđenog itinerera jučerašnje etape...

Morali su sve mijenjati i etapu i brzinac. Kako stoji u službenoj obavjesti, bili su prisiljeni zbog velikih oštećenja cesta i putova, od kojih je još uvijek veliki dio pod vodom, osmisliti kompletno novu trasu. Kako sada izgleda 7. etapa? Prema onome što sam saznao, potpuno drugačije. Osoblje zaduženo za sigurnost natjecatelja i trasiranje etapa usko surađuju i zajedno obilaze svaki kilometar puta kuda prolazi utrka. Očito su imali velikih problema kako će natjecatelje dovesti do Uyunija gdje će večeras biti bivak. Brzinac koji se trebao voziti u komadu podijeljen je na dva dijela. Prvi dio je dugačak 161km uglavnom pješčanog terena, zatim dolazi etapni dio dugačak 400km koji je zapravo link do drugog dijela brzinca. Drugi dio brzinca je novih 240km koji će biti mjereni. Za to nisu napisali kakva je vrsta podloge ali koliko znam o prirodi koja okružuje Uyuni to bi trebala biti mješavina kamenitog terena sa dionocama gdje se vozite po soli. Vozači će i tu imati pješćanih dionica ali bez onih nekoliko stotina metara visokih i jako strmih dina.


Iz ovog novog itinerera zaključujem da su traseri rute morrali krivudati između bujica i jezera kako bi kompletirali etapu. Ustvari oni su etapu kreirali kombinacijom rute iz 6. i orginalnog 7. brzinca. Zbog tog je etapa narasla sa 622km na 801 a brzinac sa 322 na 401km. Vozit će se 179km više nego što je bilo predviđeno u prvobitnom itinereru.


Da bi ovo realizirao organizator je bio na velikim mukama. Morali su trasirati potpuno novu rutu i to u nimalo lakim uvjetima. Dok je bijesnila oluja oni su na terenu koji je potopljen bujicama i novonastalim jezerima, morali u samo jednom danu trasirati etapu od 800km i za nju napraviti potpuno novu putnu knjigu popularni roudbuk. To je trebalo i odštampati da bi se razdijelilo natjecateljima. Iskreno pojma nemam kako im je to uspjelo, za taj posao s moje strane A.S.O. ima naklon do poda.


U tom kratkom vremenu reorganizacije rute, nadam se da je putna knjiga napravljena kvalitetno. Zašto to govorim, ako su u knjizi loše označena opasna mjesta neko bi mogao gadno stradati da ne kažem poginuti. Koja je glavna razlika između Rally-a i Rally-Raida? Osim što su za Rally-Raid tereni puno teži i grublji najveća razlika je baš u putnoj knjizi. Na rally-u posade same rade radar za brzince koje prije utrke obiđu. Na Dakru kao i ostalim utrkama tog tipa obilazak staze je zabranjen. Putna knjiga je ujedno i radar za brzinac. Ako kreator radara napravi previd i ne označi opasno mjesto desit će se nezgode i razbijanja. Opasna mjesta se označavaju sa jednim do tri uskličnika s tim da su tri najveća opasnost. Recimo većina opasnosti markiranih s jednim uskličnikom se može proći skorom sa punim gasom. Dva uskličnika morate shvatiti puno ozbiljnije u tu već morate jako usporavati, tri uskličnika znaju biti u rasponu od jako uspori i prođi, do šaltanja u prvu brzinu i jedva ćeš proći. Kad je putna knjiga napravljena u normalnim okolnostima i bez vremenskog tjesnaca znaju se potkrasti greške pa dođe do ovakvih situacija.

 

-----------------------------------

 

Juče su se vremenske prilike u Boliviji konačno smilovale karavani utrke. Dan nije bio dramatičan kao što se najavljivalo. Teren je bio pjeskovit sa nešto niskih dina i jako puno tzv. "kamelgrasa", tako se naziva pustinja koja je prošarana travom koja raste u velikim busenima. Navigacija je opet jednom broju vozača pričinjavala problem, pa je bilo gubljenja. Ne onako velikih gdje se izgubljeno vrijeme mjeri dvoznamenkastim brojevima u minutama, ali je bilo skretanja s rute i kad je razlika među vodećima ovako mala onda je svaka sekunda velika ko kuća. Peterhansel je došao na svoje, pustinjski teren bez jasno naglašenog puta i komplicirana navigacija su uvjeti u kojima se on i njegov suvozač najbolje snalaze. To je njihov teren i sada moraju povečati prednost jer kad se vrate u Argentinu na tehničke brzince Loeb i Roma će biti brži.


Iako kad govorim o Romi tu nikad nisam siguran što će se desiti i kako će voziti. Roma je emotivac i to veliki. Mislim da je psihički najslabiji od trenutno vodeće četvorke. Još kao motorista, Roma je imao ogromne oscilacije u vožnji. Jedan dan rasturi sve a drugi bez vidnog razloga zaostaje u minutama po svakom sektoru. Imao je on i svojih gadnih trenutaka, koji su posljedica baš te psihičke labilnosti. Jedne godine, kad je bio u vrhu poretka, bez nekog razloga sišao je s motora, bukvalno pukao, briznuo u plač ko dijete i uprkos podršci koju je dobio od ljudi koji su se tamo zatekli atipično visoki Španjolac je odustao. To je bio šok za sve i to se koliko je meni poznato nije desilo ni jednom profesionalcu sa statusom tvorničkog vozača ikad na Dakru. Slijedeće godine se vratio na Dakar i pobijedio. Zbog toga me njegova današnja izjava i način na koji je odvezao etapu ne iznenađuju. Danas je Peterhansel startao iza njega 3 minute, kad ga je ulovio, Roma ga nije bio u stanju pratiti. Ne zato što to Toyota koju vozi nije sposobna nego on je danas imao jedan od tih svojih melamkoličnih dana. Na Dakru kad vas neko uhvati, naročito na terenu kakav je bio danas, nepregledan i bez prašine puno, vam je lakše voziti se iza nekoga jer vam on pokazuje put, ako se iza neke dine ili neravnine krije nevolja taj će je skupiti. Vi samo trebate koncentrirano pratiti što se s njim dešava i biti spremni ako on uleti u neki problem reagirati. Roma to danas nije bio u stanju napraviti nego je još ispalio da mu je veliki uspjeh već to što je prvi do Peugeotovih vozača jer su oni neuhvatljivi. S takvim stavom trka se ne može dobiti.


Recimo De Villiers je nakon svih nevolja koje su ga do sada snašle danas bio treći iako je startao kao deseti i uhvatio je Rutenbacha i Teranovu. Romu je ostavio čitave dvije minute iza sebe a nema toliki motiv jer kasni 1h11' za vodećim Peterhanselom. Šanse za pobjedu više nema a brži je od timskog kolege koji bi se trebao boriti za prvo mjesto. Roma mi nije jasan, ima dvije pobjede na Dakru jednu s motorom i jednu s autom. Za ovu drugu mu svi predbacuju da je ne bi osvojio, da 4 etape prije kraja nije došla timska naredba pa su Peterhansel i Al Attiyah morali dići nogu s gasa. Sad ima fantastičnu priliku da sve ušutka i u borbi pokuša pobijediti a on ima stav curice.


Sutra je dugačka etapa 892km sa 492km brzinca, biti će jako puno vožnje po planinskim putevima sa puno krivina, biti će to većim dijelom tehnički brzinac sa puno rallijaške vožnje a i sektora sa dinama. Na tim relijaškim dionicama Roma zna biti jako brz, nadam se da će se to desiti i da će uhvatiti priključak s Peterhanselom i Loebom koji bi sutra mogao doći na svoje i vratiti se u vodstvo. Sve je otvoreno, razlike su male i još uvijek četiri mušketira su u šansi da pobijede. Peterhansel vodi, slijedi ga sa +1'57" Loeb. Roma koji je danas uspio preskočiti Despresa nalazi se na 3. mjestu sa +11'07" dok četvrti Despress kasni 14'01", Hirvonen je peti sa preko 47 minuta zaostatka, Hirvonen , Terranova i svi ostali kasne preko sat vremena.

 


Ono što mislim da se ovdje desilo, oznaka opasnosti je bila označena s jednim uskličnikom umjesto s dva. I vozači su shodno tome usporavali neki očito nedovoljno. Greška u putnoj knjizi kad se dva uskličnika zamjen jednim je puno pogibeljnija nego kad se tri zamijene s dva. Kao što sam rekao jedan uskličnik svi napadamo skorom pa puni gas.


Sad sam se ćuo sa svojim insajderom Tomom koji je već u Uyuniju. Kaže da je kiša maloprije prestala padati ali da je jako oblačno i mogučnost novih pljuskova je veoma izgledno. Prema ovom izvještaju očito se vremenske nepogode ni danas nemaju plan smiriti i poštediti natjecatelje nove torture.


Kad brzinac starta pratit ću vremena i obaviještavati vas o stanju u poretku.


Dražen Ćurić

Test: Ford Fiesta Rally1 Hybrid WRC 2022 (VIDEO)

Test: Ford Fiesta Rally1 Hybrid WRC 2022 (VIDEO)

S obzirom da su proizvođači relativno kasno ušli u razvoj novog reli automobila najviše specifikacije, koji će nositi oznaku Rally 1, aktuelizovale su se specifikacije da će njihov start biti odložen. FIA ostaje pri stanovištu, da će novi WRC automobili biti spremni za start sezone 2022...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46