AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC - Esapekka Lappi prelazi u Toyotu

WRC - Esapekka Lappi prelazi u Toyotu

Esapekka Lappi (25) važi za jednog od najperspektivnijih talentovanih vozača na aktuelnoj svetskoj reli sceni. Finac je imao raketni start svoje takmičarske karijere, a sudeći prema novim vestima, pred njim je svetla budućnost...

Lappi je 2010. godine prešao je iz takmičenja na kružnim stazama na reli, sve u okviru programa norveškoh lovca na talente, Erika Veibya i njegovog Even Managementa, koji stoji i iza uspeha Andreasa Mikkelsena. Nakon što je postao domaći šampion u Ford Fiesti S2000 (pobedio je na svim takmičenjima u sezoni), Lappi je dobio ponudu od Škoda Motorsporta i odmah pobedio na reliju Poljska, u kalendaru Evropskog reli šampionata. 

Nakon što je prošao kompetan program u Škoda Motorsportu, 2014. godine je osvojio titulu šampiona Evrope. Spekulisalo se, da će prošle sezone Latvala dobiti otkaz u Volkswagenu, na čije mesto bi došao Andreas Mikkelsen, u kojem slučaju bi status vozača B tima imao Lappi. Međutim, to se nije dogodilo, a ideja o dva vozila u B-timu Volkswagena ugašena je prošle godine, posle dieselgate-a.


Njegov menadžer, Erik Veiby, nije sedeo skrštenih ruku. Počeli su pregovori sa fabričkim timom Toyota Gazoo Racing WRC, odnosno sa njegovim principalom Tommi Makkinenom. Dogovor je postignut i Esapekka Lappi će sledeće godine voziti Toyotu Yaris WRC, jer se Toyota posle sedamnaest godina vraća u Svetski reli šampionat.


Automagazin.rs

Test: Ford Fiesta Rally1 Hybrid WRC 2022 (VIDEO)

Test: Ford Fiesta Rally1 Hybrid WRC 2022 (VIDEO)

S obzirom da su proizvođači relativno kasno ušli u razvoj novog reli automobila najviše specifikacije, koji će nositi oznaku Rally 1, aktuelizovale su se specifikacije da će njihov start biti odložen. FIA ostaje pri stanovištu, da će novi WRC automobili biti spremni za start sezone 2022...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46