AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, 6.dan (aktuelizovani u 00:05)

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, 6.dan (aktuelizovani u 00:05)

Na žalost, desilo se ono o ćemu sam pisao u jednom od prijašnjih komentara. Priroda je pokazala zube i odlučila dati svima do znanja tko je gazda na planeti. 6. etapa je otkazana tako da će svi dobiti ekstra dan odmora...

Za sutra je bio predviđen odmor u prijestolnici Bolivije La Pazu, najvišem (po položaju) glavnom gradu na planeti. Dva dana odmora će svima dobro doći. Službena objava kaže da je zbog dramatičnih vremenskih uvjeta organizator bio prisiljen otkazati današnji brzinac.


6. etapa je otkazana još jutros jer jučerašnja oluja se pogoršala i vjerojatno zbog silne kiše koja je pala došlo je do stvaranja bujica i odrona. U takvoj situaciji svi su ugroženi i ovo otkazivanje je bio jedini mogući scenarij. Ustvari odluka o otkazivanju je donesena još za vrijeme jučerašnje etape. Kako kažu iz štaba utrke, dosta natjecatelja se još uvijek vozilo jučerašnjom trasom kad su shvatili da današnji brzinac moraju otkazati. Izvidnica koja prolazi dan ranije trasom utrke je izvjestila, da trasa današnjeg brzinca nije prohodna i da se zbog lošeg vremena situacija na terenu stalno pogoršava.


Šta se dešava u ovakvim ekstremnim situacijama kada veliki broj učesnika zaglibi na brzincu. Organizator mora voditi brigu o njima. Prvo moraju biti spremni reagirati na eventualne SOS pozive, a to znači da helikopteri sa medicinskim ekipama moraju biti na raspolaganju. U tom slučaju ne može startati slijedeća etapa kad je veći dio sigurnosnih resursa još uvijek angažiran na prethodnoj etapi. Tu ima i jedan problem, uređaj sa takozvanim alarmantnim pozivom koji ima svaki natjecatelj ne smije se aktivirati dok niste povređeni ili životno ugroženi (napad bandita ili neke divlje životinje, ugriz zmije i slična nevolja koja vas može snaći u divljini). Ako niste u mogućnosti nastaviti dalje morate čekati do jutra i onda smijete aktivirati SOS poziv. Ukoliko to napravite prije vremena slijedi vam kazna od 3000eura ako u međuvremenu to nisu povisili. Pravila na utrci su stroga i na verifikaciji svi natjecatelji prolaze brifing na kojem se uči koristiti sigurnosnu opremu i pravila koja se moraju poštivati, u protivnom šamar po džepu. Na Dakru se sve skupo plaća i nema milosti, ili plati ili zbogom.

 

Pratit ću što se dešava u dalekoj i zagonetnoj Boliviji, ako dođe do nekih promjena biti će te obaviješteni. A sad da se malo vratim na jučerašnja zbivanja.

 

Sjećate se onog motoriste što sam ga jučer spomenuo da je dobio "poljubac" groma. Dao sam si malo truda da saznam o kome se radi jer ova stoka nigdje u službenim izvještajima ne spominje taj incident. To sam sinoć vidio u reportaži ali nisam uspio uhvatiti o kome se radi i tko je taj sretni nesretnik. To je Ivan Jakeš 44 godine star, nosio je startni broj 20 i uopće nije "bezazlen" vozač, Radi se o čovjeku kojem je ovo 9. Dakar, 2013. je završio utrku kao 4. u generalci a prošle godine 8. uz jednu etapnu pobjedu. Impresivan rezultat za jednog četrdesettrogodišnjaka. Sad mi tek nije jasno kako su propustili objaviti takvu vijest o vozaču tolikog kalibra. Ljudi moji, preživjeti udar groma, pa to je manja vjerojatnost nego preživjet pad putničkog aviona i ovi bilmezi o tome ni slova.

Idem sada prikupiti još informacija o situaciji u Boliviji pa se čitamo kasnije.

 

-----------------------------------------

 

Aktuelizovano u 21:32

 

Jučer smo imali samo dva tipa natjecatelja kad govorim o favoritima. Imali smo dobitnike i totalne gubitnike. Imali smo samo crno i bijelo, skroz su izostali oni favoriti koji su imali malo lošiji dan a na katastrofu.


Postoji još jedna skupina vozača koju bi mogli nazvati sivom zonom u plasmanu. To bi trebale biti posade koje nisu favoriti a isto tako nisu niti zanemarivi jer su tu negdje odmah do najbržih sa desetak do dvadeset minuta zaostatka po brzincu. To su također ozbiljna trkaćka imena koji voze ozbiljne bolide ali uvijek im fali onih 2-3% ubrzanja da bi uhvatili priključak sa najbržima. Ti vozači zabljesnu u ponekoj etapi pa ulete u top 10 kao što su napravili Przygonski, Garafulic, Dumas na ovogodišnjem Dakru. Svakako tu treba spomenuti Martina Prokopa on je po meni uz Mathew Wilsona kralj prosječnosti u novijoj WRC povijesti. I jedan i drugi su godinama bili u WRC bolidima ali nikad ništa nisu pokazali. Simpatični Ćeh je bio JWRC šampion i puno je obećavao ali prelaskom u WRC se istopio u sivilu prosjeka. Ovo mu je drugi Dakar i s obzirom u kakvim bolidima sjedi više je do sada trebao pokazati.


Čovjek kojeg mi je najviše žao zbog jučerašnjeg debakla je Hirvonen, nadao sam se da će ostati u krugu favorita za pobjedu. Izvanredno je krenuo držao je priključak s vodećim mušketirima. Nakon 4. etape je bio treći u generalci i onda jučer potonuće. Da li za Hirvonena možemo reći, da je nakon dugogodišnjeg boravka u WRC-u i života u Loebovoj sjeni rođeni gubitnik. Ja ga volim kao vozača i stvarno sam se nadao da će na Dakru biti ispred Francuza i baš mi je žao što su se jučer izgubili, to je više suvozačeva greška a ne njegova..Zbog ovakvog razvoja događaja i zato što mi je drag odlučio sam mu posvetiti nekoliko stihova.


PO PUSTINJI ŠIROM BEZ STAZE I PUTA SIROTI HIRVONEN POVAZDAN LUTA. RELIJEM SE BAVI, ČESTO GA VIDE, ŽELI DA JURI AL NIKAD DA STIGNE. UPRKOS ŽELJI I DOBROJ VOLJI ON JE DOBAR AL POSTOJE BOLJI. ON JE ŠAMPION, SVIMA TO KAŽE I JA MU VJERUJEM JER DOBAR JE MOMAK I NE ZNA DA LAŽE. USPJEH MU ŽELIM, DA ŽIVI U ZDRAVLJU I SREĆI I NIŠTA MU LOŠE NE ŽELIM REĆI... Ovo je i mala posveta mojem najdražem piscu velikom Branku Ćopiću i legendarnoj Ježevoj kućici.


Nadam se da će simpatični Finac do kraja utrke upisati barem jednu etapnu pobjedu. I za kraj bi se još malo vratio na Ivana Jakeša sretnog slovačkog motociklistu koji je preživio udar groma tokom treće etape ovogodišnjeg Dakra. Za taj nemili događaj sam saznao jučer gledajući Eurosportovu reportažu. To su spomenuli tek jučer sa dva dana zakašnjenja. Čak što više pokazali su i hitnu pomoć koja ga je odvezla a on je jučer odustao zbog loma ruke. Nakon 4. etape bio je na 11. mjestu i službena stranica ovoj priči ne posveti ni slova.


Jučer u svojim komentarima nisam ništa rekao o Gaboru. jučerašnji olujni krešendo Gabor je završio ka sedamdesetišest i trenutno se nalazi na 89 mjestu u generalci. Sutra je dan odmora pa če biti čitav dan u bivaku, možda ću se uspjeti čuti s njim pa da vam prenesem neki info i njegove dojmove iz prve ruke.


Do sutra ostanite uz Automagazin.rs i čitajte najnovije vijesti iz svijeta auto industrije i auto sporta.

 

Pozdrav svim čitateljima i Hristos se rodi

 

-----------------------------------------

 

Aktuelizovano u 00:05

 

Neke sekcije bile su nepremostiva prepreka i za kamione:

 

 


Dražen Čurić

 

Dražen Ćurić

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Rally Monza 2021 - vodi Evans, tesno ispred Ogiera

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) vodeći je takmičar na poslednjem takmičenju u WRC kalendaru 2021 - FORUM8 ACI Rally Monza 2021. Evans i dalje ima šanse da postane šampion, ali s obzirom da je vodeći u šampionatu, njegov timski kolega Sebastien Ogier, samo 1,4 sekundu iza njega...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46