AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally - Andrej Jereb - FANT, KI HOČE NA VRH

Rally - Andrej Jereb - FANT, KI HOČE NA VRH

Piše: Lidija Petek, 1994. godina, Slovenija. Kad bi vas upitali, ko je naš najmlađi vozač u reliju, koji je pobedio u svojoj klasi već na drugoj trci, većina vas ne bi oklevala. Setili biste se atraktivnih vožnji mladića u Yugu i Suzukiju. Da, to je Andrej Jereb, najveća mlada nada našeg automobilizma.

Rally - Andrej Jereb - FANT, KI HOČE NA VRH

Dvadesetjednogodišnji Izolan je trenutno na odsluženju vojnog roka u Postojni, a to ne smeta da je Andrej mislima u novoj sezoni. Sam kaže da je pristalica Formule 2, ali pogon na dva točka će zameniti "klizajuća" Mazda sa 4x4. Tako će biti jedini takmičar sa Obale, koji će nastupati sa tako snažnim automobilom. Zbog toga će i njegova prateća ekipa, kao i troškovi biti znatno veći. Do sada je sve radio sam, ali ubuduće se nada da će dobiti generalnog sponzora, pa da se posla lati više profesionalno. Ove godine je nastupao i na brdskim trkama, ali njegova prva ljubav je reli. Ponudili su mu mesto u Clio Kupu, ali brzog i simpaticnog trkača to nije zanimalo. "Za automobilizam se interesujem od malena. Pored moje kuće je prolazio reli Saturnus i još tada sam video gde ću završiti. U osnovnoj školi smo se na kartodromu takmičili na Tomosovim automaticima i to mi je pomoglo da sam lakše sačekao toliko željeni vozački ispit. Prodao sam motorcikl i kupio dva trkačka sedišta, koja su do prve trke čekala u mojoj sobi. Imao sam kombinezon i još ponešto od opreme za auto. Bio sam potpuno odlučan da ću se trkati. U kući me nisu shvatali ozbiljno". Dok su svi mislili da je njihovog sina prošla želja za trkanjem, Andrej je tražio svoj prvi trkački auto. Kada je imao tačno osamnaest godina, pričalo se da klase Yugo neće biti i tako je zagrejani mladić još jednu godinu bio gledalac. Lani je nekoliko njegovih drugova nabavilo male konje i Andrej im se pridružio.

Na svoj prvi reli u Zagrebu, je išao sa nekadašnjim Yugom Misela Zupančića. Radost je bila tako velika, da ga nisu mučile ni četiri stare, kišne gume, sa kojima je nastupio po lepom, sunčanom vremenu. "Auto je ličio na drvarnicu, karoserija je bila sva izlupana, ali za početak je bilo dobro. Stigao sam do cilja i to je bilo najvažnije. Nisam bio baš zadnji", seća se svoje trke Izolan.Posle je došla brdska trka, poznata pod imenom "Buzetski dani". "Tamo sam pokazao sve svoje mogućnosti" (nasmejao se). Gledaoci su bili oduševljeni, njegovi konkurenti malo manje, jer su videli da je dečko veoma brz. Nije dugo trebalo čekati potvrdu, jer je već na velenjskom reliju postigao svoju prvu pobedu u klasi 1300 grupe N. Njegovi konkurenti su imali velike teškoće, pa i sam je razmišljao o odustajanju, jer je imao kvar letve volana. Tada mu je njegova ekipa naredila da mora izdržati do cilja. Poslednjim snagama mu je uspelo da zadrži auto na putu i prva pobeda je bila tu. I pored odličnih rezultata, sezona je za početnika bila veoma teška. "Nije bilo sve tako ružičasto, kao što se može misliti. Kupio sam stari Suzuki i opet je trebalo skupiti novca da bismo ga pripremili za trkanje. Bio je pošteno raskliman, a pored toga stupili su novi propisi, tako da rol-bar nije bio odgovarajući. Velikog posla smo imali, pa i to, ali sve smo isekli, savili nov i nanovo izvarili. Sve se to brzo odigravalo, jer do nastupa na reliju je bilo tri dana. Želeli smo nastupiti na Piancavallu, koji me je oduvek oduševljavao. Dan pred trku smo radili cele noći. Zadnji deo relija smo popisali po mrklom mraku. Posle jedan sat sam zaspao, nisam više mogao".

Rally - Andrej Jereb - FANT, KI HOČE NA VRH

Andrej je letos bio jedini Slovenac koji je nastupio na jednom od najlepših italijanskih relija. Do zadnjeg trenutka su pripremali auto, pa na kraju promena propisa o sigurnosnom kavezu, tako da pred reli, Suzuki nisu ni probali. Pored svih teškoća, na reliju ste se sa suvozačem Igorom Grbcem dobro držali, oduševili gledaoce, među kojima nije nedostajalo Slovenaca. "U tim krajevima reli vole i stari i mladi. I još nešto, ne navijaju za prvih nekoliko posada, već navijanje traje do zadnjih automobila. Imao sam broj 114 i nisam mogao verovati da od tolikih takmičara pažnju posvećuju i meni. Šta više smatrali su me za svoga." Jedina slovenačka posada je pobudila pažnju, mnogo ljudi se skupilo oko malog Suzukija i sa nevericom gledalo da je "ta stvar" tako brza.Prva trka državnog prvenstva u ovogodišnjoj sezoni koju je Andrej vozio, je bio reli Opatija. Nekoliko dana pred reli je bio bez suvozača. Onog sa Piancavalla, ni u blizini. "Nisam znao šta da radim i u klubu su me posavetovali da pozovem Mira Venea. Ime mi je bilo poznato po posadama Zonta-Vene i Valant-Vene. Mira sam upoznao i otišli smo voziti Opatiju. Mnogo me je naučio i polovina rezultata je njegovo delo. Za sve sam mu zahvalan".

Rally - Andrej Jereb - FANT, KI HOČE NA VRH

Po Opatiji je dosao Saturnus i još jedna pobeda u klasi. Kasnije još dva prva mesta, na Castrolu I Velenju."Miro me je kočio na makadamskom delu relija Castrol. Imam takav način vožnje da auto postavim pre krivine, pa onda lepo klizam kroz nju. Tako me je Miro na jednoj brzoj kombinaciji nizbrdo, nekoliko puta upozorio da skinem nogu sa gasa. Rekao sam mu: Miro ne seri! Posle relija mi je rekao da se na makadamu nikada u životu nije tako brzo vozio. Kada je na jednom reliju naša prateća ekipa izgubila ključeve od kombija, gde se nalazilo sve potrebno, malo je falilo da ostanemo bez njih. Miro je to video, ali mi ništa nije rekao, da se ja ne bih uznemirio. Očekujem da još jednu sezonu ostanemo zajedno. Međutim, dugoročno moram razmišljati o novom suvozaču. Takvog, kakav je on, teško ću naći. Posebno, da ga nije strah od udesa ".Ovo zadnje, Andrejev suvozač mora znati, jer se običnom gledaocu digne adrenalin u krvi. "Mislim da sam brži na makadamu, nego na asfaltu. Na Castrolu sam imao stare Pirelli gume i mnogi su mislili da su serijske. Uprkos tome, Suzuki u klanac nije hteo (smeh), ali na nekim brzincima sam postizao bolja vremena od takmičara u F2".Andrej je u dosadašnjoj trkačkoj karijeri nastupio na sedam relija državnog šampionata, a na pet je u svojoj klasi osvojio prvo mesto. "Nikada ne pokušavam što je nemoguće. Sekunde dobijam tamo, gde ih verovatno drugi ne traže. Kada treniram, nikada pred trku nisam vozio više od četiri puta jedan brzinac. Malo brže vozim poslednji krug treninga i to samo na preglednim delovima. To, da se sme brzinac proći samo tri puta, odgovara mi".

Rally - Andrej Jereb - FANT, KI HOČE NA VRH

Jereb praktično nema vremena za treninge, jer već drugu godinu vodi svoje preduzeće za lasersko rezanje. "Nedostaje mi treninga. Rezultati bi bili još bolji. Rado bih se školovao u inostranstvu, najpre u Finskoj i Italiji". Na Obali nema svoj uzor. U svetskim merilima uživa u sećanjima na vožnje finskog reli vozača, Henrija Toivonena, iz vremena kada je ovaj nastupao sa Simcom 1000. Henri je nastradao kasnije, na reliju Korzika, 1986. godine. Škot McRae je dobar, ali kako kaže Andrej, ranije je važio za više perspektivnog vozača. "S jedne strane mi je drago što svoj stil vožnje nisam ni od koga preuzeo. Stil sam stvorio sam. Na jednom reliju, lako promenim tri načina vožnje." Posle velenjskog relija, Andrej je Suzuki prodao. U narednoj sezoni će voziti u snažnijoj klasi, sa Miselom Zupančićem, Samom Valantom i ostalima. Očekivao je da će voziti u F2, ali ispalo je drugačije. "Zagrejan sam bio za Clio, ali cena u Austriji je bila previsoka. Imao sam ponudu za kupovinu Golfa po fabričkoj ceni, ali i to je otpalo. Zato sam se odlučio za Mazdu grupe N. To je bio trening automobil reliste Frančija Zdesara. Auto je sada u delovima. Najpre ćemo pripremiti vrhunsku školjku, jer je bezbednost najbitnija. Onda je na redu vrhunsko vešanje i trapovi i na kraju motor. Radije ću imati auto sa 200 konja i dobrim podvozjem, nego auto sa 300 KS i lošim trapovima". Ovogodišnja sezona je za mladog Primorca i pored odličnih rezultata, bila izuzetno teška. Morao se suočiti sa mnogim problemima i kako sam kaže, mnogo je naučio o ljudima. Iskustvo dobijeno na stazi i van nje, će mu dobro doći u nastavku njegovog trkačkog puta. Hvalisanje mu baš ne ide dobro od ruke. "Sada su rezultati tu i u budućnosti ih treba opravdati".

Rally - Andrej Jereb - FANT, KI HOČE NA VRH

Andrej Jereb Rođen: 1.12.1973. u Izoli Klub: West Olimpija 1993. -prvi nastup u Yugu 55 na reliju INA Delta u Zagrebu -prva pobeda u klasi 1300 grupe N na reliju Velenje 1994. -Suzuki Swift 1300 (grupa N) -nastup na reliju Piancavallo (Italija) Državno prvenstvo: 1.mesto u klasi 1300/N 1.mesto u F2 do 23 godine starosti 3.mesto u F2 Nastupi na relijima Opatija, Saturnus, Castrol i Velenje - sva prva mesta u klasi. Najbolji plasman u generalnom plasmanu je 7.mesto na reliju Velenje. Brdske trke: 2.mesto u klasi 2000/N do 23 godine 5.mesto u 2000/N. Najbolji plasma na trci Obala - 3. mesto u generalnom i 1. mesto u grupi N. Preuzeto iz slovenačke revije "Grand Prix" od 30. decembra 1994. Andrej Jereb je danas jedan od najvećih vozača ovog regiona. U tandemu sa najboljim slovenačkim suvozačem Miranom Kacinom, ove godine nastupa za poznati OMV Bixxol Team, na nekoliko relija svetskog šampionata. Pripremio: Nenad Nikolić - World Rallying Srbija

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024 - prve fotografije

Rally Croatia 2024, četvrto takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata, uspešno je startovao. Četiri brzinska ispita su iza nas, vodeći takmičar je Thierry Neuville u automobilu Hyundai i20 N Rally1...

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Rally Sweden 2024 - VIDEO

Drugi reli u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - Rally Sweden 2024, je iza nas. Najbrži je bio Esapekka Lappi u automobulu Hyundai i20 N Rally1...

123456. . .395
2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46