AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Sweden 2019 - Gronholm i Ogier su van igre, vodi Suninen

Rally Sweden 2019 - Gronholm i Ogier su van igre, vodi Suninen

U petak, celi dan su dve Toyote jurile za super-brzim Fordom. Šta mislite, kakav je bio ishod?

Rally Sweden 2019 - Gronholm i Ogier su van igre, vodi Suninen

Teemu Suninen (Ford Fiesta RS WRC) pokazao je visok potencijal tokom prvog dana takmičenja. 

 

Takmičarski deo relija Švedska 2019 počeo je u četvrtak uveče, na dvokilometarskoj stazi u predrgrađu Karlstada. Najbrži je bio Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC), 0,8 sekundi sporiji bio je Ogier u Citroënu C3 WRC, a 1,1 sekundu lošiji rezultat postigao je Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 WRC). 

Rally Sweden 2019 - Gronholm i Ogier su van igre, vodi Suninen

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC)  drži drugu poziciju, ali 2 sekunde zaostatka za vodećim Suninenom, govore nam da nas čeka mnogo uzbuđenja.

 

Već na prvom danasšnjem brzinskom ispitu, grešku je napravio Marcus Gronholm, koji nastupa za sopstveni privatni tim, ali uz podršku Toyote. On je svoju Toyotu Yaris WRC poslao u sneg i trebalo mu je dosta vremena da se izvuče iz ove situacije. U petak su posade startovale prema plasmanu u šampionatu, tako da je stazu "čistio" Ogier. Važno je istaći, da su brzinski ispiti bili dobro pripremljeni, tako da onaj koji je startovao prvi nije gubio previše vremena zbog startne pozicije.

Rally Sweden 2019 - Gronholm i Ogier su van igre, vodi Suninen

Zvezda Toyote, Jari-Matti Latvala, u Švedskoj je postao rekorder. Ovo je 197. start na takmičenjima u FIA Svetskom reli šampionatu, što je novi rekord. Nažalost, posle nekoliko grešaka u drugoj sekciji, dobar rezultat u Švedskoj Finac može samo da sanja.

 

Najviše razloga za zadovoljstvo, posle prvog dana takmičenja, ima Toyota pod vođstvom slavnog Tommi Makinena. Ott Tanak je u prvoj sekciji zabeležio dve pobede na brzincima i na pauzu je otišao kao prvoplasirani. Za vrat mu je duvao odlično raspoloženi timski kolega Jari-Matti Latvala, koji je posle 5. brzinskog ispita bio vodeći, ali kasnije je napravio nekoliko velikih grešaka.

Rally Sweden 2019 - Gronholm i Ogier su van igre, vodi Suninen

Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) drži treću poziciju i trenutno je najbrži u timu Hyundai.

 

Sjajnu borbu dva Yarisa WRC odlično je iskoristio 24-godišnji Iceman, Teemu Suninen u Ford Fiesti RS WRC. Finac je zabeležio najbrže vreme vožnje na drugom brzinskom ispitu, a zatim na šestom, kada je i preuzeo vodeću poziciju i nije je ispuštao do kraja dana. "Osećaj je neverovatan. Sanjali smo o tome, da prenoćimo na prvom mestu i to nam je uspelo. Imali smo dobre testove pre relija i mislim da smo se dobro pripremili." - istakao je Suninen, koji vodi sa 2 sekunde prednosti u odnosu na Tanaka. Na trećem mestu je Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC), a samo 10,8 sekundi iza njega je sjajni Elfyn Evans (Ford Fiesta RS WRC), koji je takođe danas uspeo da osvoji jedan brzinski ispit. 

Rally Sweden 2019 - Gronholm i Ogier su van igre, vodi Suninen

Posle greške Ogiera, najbrži vozač Citroëna je Esapekka Lappi na četvrtoj poziiji. 

 

Gde je Ogier? Vodeći u šampionatu je krenuo oprezno u prvoj sekciji, ali u drugoj je napravio grešku. Na šestom brzinskom ispitu, Francuz je izleteo u snežnu barijeru, o koju su se razbili snovi o pobedi na Reli Švedska 2019. Izleteo je sa staze, ali u blizini nije bilo dovoljno posmatrača koji bi mu pomogli da izvuče svoj automobil iz snega. On se trenutno nalazi na 46. poziciji, sa preko 21 minut zaostatka za vodećim Suninenom. 

Sutra je u programu 8 brzinskih ispita ukupne dužine 126 kilometara.


Rally Sweden 2019 - plasman posle 8. brzinskog ispita:


Suninen / Salminen (Ford Fiesta WRC) 1:11:05.3
Tänak / Järveoja (Toyota Yaris WRC) +2.0
Mikkelsen / Jaeger-Amland (Hyundai i20 WRC) +17.8
Evans / Martin (Ford Fiesta WRC) +28.6
Lappi / Ferm (Citroën C3 WRC) +42.0
Loeb / Elena (Hyundai i20 WRC) +48.8
Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +52.7
Meeke / Marshall (Toyota Yaris WRC) +53.1
Tidemand / Floene (Ford Fiesta WRC) +1:24.4
Veiby / Andersson (Volkswagen Polo GTI R5) +2:39.7

 

Automagazin.rs

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

VIDEO: Hyundai i20 Rally1 Hybrid - prvi testovi

Šef tima Hyundai Motorsport u FIA Svetskom reli šampionatu, Andrea Adamo, potvrdio je da će novi reli automobil Hyundai i20 Rally1 biti značajno drugačiji od prototipa koji smo do sada videli. Pred nama su najnoviji video snimci...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46