AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Italia Sardegna 2019 - Ogier izleteo sa staze, u vođstvu je Sordo

Rally Italia Sardegna 2019 - Ogier izleteo sa staze, u vođstvu je Sordo

Španac Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) vodi posle prvog dana takmičenja Rally Italia Sardegna. Vodeći vozač u šampionatu i branilac titule, Sebastien Ogier (Citroën C3 WRC), izleteo je sa staze i oštetio svoj automobil...

Rally Italia Sardegna 2019 - Ogier izleteo sa staze, u vođstvu je Sordo

Dani Sordo (Hyundai i20 WRC Coupe) je prespavao na prvoj poziciji, ali takmičare danas očekuje 142 takmičarska kilometra i sugurno će se karte promešati.

 

Ogier je tokom prvog dana takmičenja bio prvi takmičar na stazi, što predstavlja značajnu otežavajuću okolnost, posebno na Sardiniji, gde ima puno šljunka i kamnja na stazi. Posle četiri brzinska ispita je bio deveti, sa 25 sekunde zaostatka u odnosu na tada vodećeg Jari-Matti Latvale (Toyota Yaris WRC).

Rally Italia Sardegna 2019 - Ogier izleteo sa staze, u vođstvu je Sordo

Teemu Suninen (Ford Fiesta RS WRC) pokazao je sjajnu partiju tokom prvog dana takmičenja i biće zanimljivo videti kako će danas izdržati pritisak, jer samo 4 desetinke iza njega je odlično raspoloženi Ott Tanak (Toyota Yaris WRC). 

 

"Strašno je teško biti prvi na stazi. Putevi su užasno uski i tehnički zahtevni." - istakao je Ogier. Već na sledećem, 5. brzinskom ispitu, Francuz je izleteo sa staze i oštetio oslanjanje prednjeg levog točka na svom automobilu. On će danas startovati po Rally2 pravilu, ali je jasno da su šanse za dobar plasman na ovom takmičenju minimalne.

Rally Italia Sardegna 2019 - Ogier izleteo sa staze, u vođstvu je Sordo

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC) nalazi se na provizornom prvom mestu u šampionatu, ali Estonac se sigurno neće zadovoljiti trećim mestom. Čini se, da se njegov potez u finišu relija Portugal, kada je prikočio kako ne bi preuzeo vođstvo u šampionatu, sada isplatio.

 

Reli je najbolje započeo vozač tima M-Sport, koji priprema automobile marke Ford za FIA Svetski reli šampionat, Teemu Suninen (Ford Fiesta RS WRC). Posle najboljeg vremena zabeleženog na brzinskim ispitima 2 i 3, Finac se plasirao na prvu poziciju u generalnom plasmanu. Na 4- brzinskom ispitu, napravio je grešku i prvo mesto je zgrabio Jari-Matti Latvala u Toyoti Yaris WRC. Ni Latvala se nije dugo zadržao na ovoj poziciji. Posle pauze i realizovanog servisa, na 6. brzinskom ispitu, on je napravio grešku, kada je prerano povukao ručnu kočnicu i završio na krovu.

Rally Italia Sardegna 2019 - Ogier izleteo sa staze, u vođstvu je Sordo

Nakon što je Sebastien Ogier napravio grešku, najbrži Citroën u plasmanu trenutno je Esapekka Lappi, koji se nalazi na osmoj poziciji.
 
 
Tada je vodeću poziciju preuzeo Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) i nije je ispuštao do kraja dana. Španac vodi ispred Teemu Suninena sa 10,8 sekundi prednosti, ali samo 4 "desetinke" iza Finac je sjajni Ott Tanak u Toyoti Yaris WRC. Prvih šest posada na reliju Sardinija, nalazi se u samo pola minuta razlike: Sordo (Hyundai), Suninen (Ford), Tanak (Toyota), Mikkelsen (Hyundai), Evans (Ford), Meeke (Toyota). U ovom momentu, Tanak je virtuelni lider šampionata, ali sačekajmo kraj takmičenja, jer je do cilja još puno.

Rally Italia Sardegna 2019 - plasman posle 9. brzinskog ispita:

1. Sordo, Del Barrio (Hyundai i20 Coupé WRC) 1:36:01,5
2. Suninen, Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +10,8
3. Tänak, Järveoja (Toyota Yaris WRC) +11,2
4. Mikkelsen, Jaeger (Hyundai i20 Coupé WRC) +20,2
5. Evans, Martin (Ford Fiesta WRC) +20,3
6. Meeke, Marshall (Toyota Yaris WRC) +29,5
7. Neuville, Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) +57,7
8. Lappi, Ferm (Citroën C3 WRC) +1:03,5
9. Hänninen, Tuomine (Toyota Yaris WRC) +2:38,0
10. Rovanperä, Halttunen (Škoda Fabia R5 evo) +3:01,3

Automagazin.rs

WRC Repco Rally New Zealand 2022 - VIDEO

WRC Repco Rally New Zealand 2022 - VIDEO

Rally New Zeland nam je doneo najmlađeg svetskog šampiona u istoriji reli sporta. Kalle Rovanpera (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) je sa 22 godine i 1 dan starosti postao svetski šampion, i to na veoma zahtevnim makadamskim putevima Novog Zelanda...

Rallye Monte Carlo 2022 - Sebastien Loeb pobednik!

Rallye Monte Carlo 2022 - Sebastien Loeb pobednik!

Pobednik Rallye Monte Carlo 2022 je Sebastien Loeb (Ford Puma Hybrid Rally1)! Devetostruki svetski šampion je još jednom pokazao da nije za staro gvožđe, a M-Sport da za novu reli sezonu nije pripremio auto nego pravu pravcatu raketu...

Rallye Monte Carlo 2022 - prve fotografije

Rallye Monte Carlo 2022 - prve fotografije

Rallye Monte Carlo 2022 startovao je sa dva noćna brzinska ispita. Najbrži je bio Francuz Sebastien Ogier (Toyota GR Yaris Rally1) ispred svog sunarodnika Sebastiena Loeba (Ford Puma Hybrid Rally1)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46