AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Finalni dan relija Monte Carlo doneo je veliku dramu. Pobednik prvog takmičenja u FIA Svetskom reli šampionatu 2017 je Sebastien Ogier u Ford Fiesti RS WRC. Vrhunski rezultat u svom comebacku u WRC ostvarila je Toyota - Latvala je za volanom Yarisa WRC osvojio drugo mesto...

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Toyota Yaris WRC funkcionisala je kao švajcarski sat, od početka do kraja relija. Jari-Маtti Latvala i Toyota imaju puno razloga za slavlje, jer 2. mesto na premijernom nastupu potpuno novog automobila je više od uspeha.


Pogledajte fotogaleriju: Rallye Monte Carlo 2017 - fotografije.

 

I reli Monte Carlo pokazao nam je, da je reli gotov tek kada stignete do ciljne rampe. I kada pomislite da je sve rešeno, jer su razlike između takmičara velike, to nije tako. Na drugom današnjem brzinskom ispitu, fantastični Ott Tanak, koji se nalazio na drugom mestu u generalnom plasmanu, doživeo je dramu - motor je otkazao poslušnost na njegovoj Fiesti RS WRC, radio je na dva cilinda. On se zaustavio već posle prvog današnjeg ispita i probao da reši problem o donekle uspeo. Kada su ga novinari pitali, koliko je problem veliki, on je odgovorio: "Doći ćem do cilja, ali..." Na kraju, Estonac se morao zadovoljiti trećim mestom u generalnom plasmanu. 

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Drama u finišu - Ford Fiesta RS WRC otkazala je poslušnost, ali se Ott Tanak uz puno muke dočepao podijuma. Zaslužio je i više.

 

Prvi današnji brzinac osvojio je Sordo, ispred Latvale i Ogiera, koji je kontrolisao situaciju. Sledeći, petnaesti brzinski ispit, dobio je Stephane Lefebvre i to je prva pobeda na brzinskom ispitu za Citroën C3 WRC. Šesnarsti brzinski ispit je otkazan, zbog mnogobrojne publike koja se nalazila na nebezbednim mestima. 

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Dani Sordo (Hyundai i20 WRC) u završnici je uspeo da nadmaši Craiga Brena i donese utešne bodove svom timu.

 

Završni Power Stage osvojio je Thierry Neuville, ispred Stephana Lefebvrea i Juhe Hannina. Ovakac rasplet u borbi za bonus bodove mogli smo i očekivati, jer upravo ova tri vozača su bila veoma brza tokom relija, ali su ih greške udaljile od dobrog plasmana - oni nisu imali šta da izgube. 

Rallye Monte Carlo 2017 - Ogier pobednik, Toyota na podijumu!

Craig Breen (Citroën DS3 WRC) bio je najbrži takmčar francuke ekipe u Monaku. Njegovi "saborci" u novoj generaciji bolida Citroën C3 WRC nisu imali sreće, iako su pokazali zavidnu brzinu.

 

Na kraju, pobeda za Ogiera i M-Sport. Drugi na cilj stigao je Latvala u Toyoti Yaris WRC. Tanak je uspeo da stigne do najnižeg stepenika podijuma. Dve pozicije na podijumu sigurno su ispunjenje sna šef tima M-Sport, Malcolma Wilsona. Sordo je uspeo da zadrži odličnog Breena iza sebe i stigne do četvrte pozicije. Šestoplasirani je Elfyn Evans, a sedmo i osmo mesto zauzeli su vozači Škoda Motorsporta, u automobilima niže specifikacije R5, Andreas Mikkelsen i Jan Kopecky.


Rallye Monte Carlo 2017 - Cilj:


1. Ogier S. - Ingrassia J. (Ford Fiesta RS WRC) 4:00:03.6
2. Latvala J. - Anttila Miikka (Toyota Yaris WRC) +2:15.0
2. Tännak O. - Mölder R. (Ford Fiesta RS WRC) +2:57.8
4. Sordo D. - Martí M. (Hyundai i20 Coupe WRC) +3:35.8
5. Breen Craig - Martin Scott (Citroën DS3 WRC) +3:47.3
6. Evans E. - Barritt D. (Ford Fiesta WRC) +3:35.8
7. Mikkelsen A. - Jaeger A. O. (Škoda Fabia R5) +9:32.7
8. Kopecký Jan - Dresler Pavel (Škoda Fabia R5) +12:58.1


Automagazin.rs

WRC Repco Rally New Zealand 2022 - VIDEO

WRC Repco Rally New Zealand 2022 - VIDEO

Rally New Zeland nam je doneo najmlađeg svetskog šampiona u istoriji reli sporta. Kalle Rovanpera (Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID) je sa 22 godine i 1 dan starosti postao svetski šampion, i to na veoma zahtevnim makadamskim putevima Novog Zelanda...

Rallye Monte Carlo 2022 - Sebastien Loeb pobednik!

Rallye Monte Carlo 2022 - Sebastien Loeb pobednik!

Pobednik Rallye Monte Carlo 2022 je Sebastien Loeb (Ford Puma Hybrid Rally1)! Devetostruki svetski šampion je još jednom pokazao da nije za staro gvožđe, a M-Sport da za novu reli sezonu nije pripremio auto nego pravu pravcatu raketu...

Rallye Monte Carlo 2022 - prve fotografije

Rallye Monte Carlo 2022 - prve fotografije

Rallye Monte Carlo 2022 startovao je sa dva noćna brzinska ispita. Najbrži je bio Francuz Sebastien Ogier (Toyota GR Yaris Rally1) ispred svog sunarodnika Sebastiena Loeba (Ford Puma Hybrid Rally1)...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46