AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Italia Sardegna 2017 - Prva WRC pobeda Ott Tanaka (FOTO)

Rally Italia Sardegna 2017 - Prva WRC pobeda Ott Tanaka (FOTO)

Estonac u službi M-Sporta, Ott Tanak, konačno je zabeležio svoju prvu pobedu u FIA Svetskom reli šampionatu. Nekoliko puta u karijeri bio je nadomak pobede, ali do sada je maksimum bio drugo mesto. U Sardiniji se zasluženo popeo na najviši stepenik podijuma...

Rally Italia Sardegna 2017 - Prva WRC pobeda Ott Tanaka (FOTO)

Ott Tanak (Ford Fiesta RS WRC) pobedu na Sardiniji proslavio je u moru, zajedno sa timom i kolegama u vodi.

 

Podsetimo, Tanak je drugi Estonac kome je to pošlo za rukom. Markko Martin je uspeo da pobedi na pet takmičenja u FIA Svetskom reli šampionatu. Tanak se svom učitelju odužio na najbolji mogući način - prvim mestom na Rally Italia Sardegna.

 

Pogledajte fotolageriju: WRC - Rally Italia Sardegna 2017.


Rally Italia Sardegna je jedno od tehnički najzahtevnijih takmičenja u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata, u kojem pobednik nije onaj ko je osvoji najviše brzinskih ispita, već onaj ko uspe da "pobegne" od grešaka, problema i defekata. To je ove godine uspeo Ott Tanak, koji je od početka izabrao svoj tempo i postepeno je u plasmanu "preskakao" svoje konkurente koji su pravili greške ili imali tehničke probleme. Fantastični Estonac je osvojio samo tri brzinska ispita od 19, ali to pokazuje koliko je reli teška i složena disciplina autosporta.

Rally Italia Sardegna 2017 - Prva WRC pobeda Ott Tanaka (FOTO)

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) stigao je do drugog mesta. U finalnoj sekciji je pokušao da se približi Tanaku, ali su ga greške opomenule da može više izgubiti nego dobiti.

 

U vođstvu je bilo nekoliko vozača, ali većina nije izdržala do kraja. Kris Meeke, Hayden Paddon i Elfyn Evans su imali havarije, a Juho Hanninen je izgibio dragoceno vreme posle vozačke greške i tehničkih problema. Thierry Neuville je imao tehničke probleme sa kočnicama, Ogier je imao defekt, a tehnika je izdala Craiga Breena i Dani Sorda. Do drugog mesta stigao je Jari-Matti Latvala, isped Thierry Neuvillea, koji je smanjio prednost Ogiera u šampionatu.

Rally Italia Sardegna 2017 - Prva WRC pobeda Ott Tanaka (FOTO)

Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) stigao je do trećeg mesta. Za njega je važnija činjenica, da je vodeći u šampionatu, Sebastien Ogier, trku završio na šestom mestu i što se razlika u broju bodova smanjila (141 prema 123 boda).

 

Četvrti je na cilju bio Esapakka Lappi, koji je uspeo da pobedi na nekoliko brzinskih ispita. Ogier je na poslednjem brzinskom ispitu uspeo da nadmaši Juhu Hanninena, koji je imao probleme sa hidraulikom. Sedmo mesto zabeležio je Mads Ostberg, ispred Andreasa Mikkelsena. Osmo i deveto mesto su zauzeli takmičari u konkurenciji WRC2. Najbržio je bio Eric Camili, ispred Jana Kopeckog. U konkurenciji WRC Trophy najbrži je bio Yazeed Al Rajhi. 

Rally Italia Sardegna 2017 - Prva WRC pobeda Ott Tanaka (FOTO)

Gde je nestala dominacija Sebastiena Ogiera (Ford Fiesta RS WRC)? Nema ni govora o potencijalu koju je prikazivao u Volkswagenu.


Rally Italia Sardegna 2017 - Cilj:


1. Tänak Ott - Järveoja Martin Ford Fiesta WRC '17 3:19:51,2
2. Latvala J. - Anttila M. Toyota Yaris WRC +23,4
3. Neuville Thierry - Gilsoul N. Hyundai i20 Coupe WRC +1:19,2
4. Lappi Esapekka - Ferm Janne Toyota Yaris WRC +2:26,3
5. Hänninen Juho - Lindström K. Toyota Yaris WRC +3:31,8
6. Ogier S. - Ingrassia J. Ford Fiesta WRC '17 +3:37,4
7. Østberg Mads - Fløene Ola Ford Fiesta WRC '17 +4:22,6
8. Mikkelsen Andreas - Jæger A. Citroën C3 WRC +8:05,6
9. Camilli Eric - Veillas B. Ford Fiesta R5 +11:02,7
10. Kopecký Jan - Dresler Pavel Škoda Fabia R5 +11:07,2


Automagazin.rs

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46