AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Jennie-Lee u PWRC-u

Jennie-Lee u PWRC-u

Posle cuvene Michel Mouton malo se zena oprobalo u ulozi vozaca u reli sportu. Zadnjih godina u PWRC sampionatu bila je aktivna jedino Natalie Barrat. Ipak kako stvari stoje uskoro mozemo ocekivati pojacanja u vidu brze dame iz Svedske, Jennie-Lee Hermansson.

Jennie-Lee u PWRC-u

Rodjena 24. oktobra 1980. godine, Jennie je sa ocem odrastala uz reli sport i vrhunske svetske vozace. Svoju karijeru je pocela '99-te godine za volanom Renault Clio-a da bi preko Swift-a i VW Polo-a 2003-ce godine bila pozvana od strane Prodrive-a na predstavljanje i voznje nove Impreze. Ipak 2006-ta godina je sigurno prelomna u njenoj karijeri jer je u maju potpisala ugovor sa Mitsubishi Motors Sweden i postala clan njihovog tima. Kao i vrhunski vozaci JWRC-a i Jennie-Lee ima svog mentora. Uvidevsi njen prirodni talenat Kenneth Eriksson nije odoleo da ne pomogne mladoj dami u usavrsavanju vozackih tehnika i setup-a njenog EVO 9. Eriksson takodje ima ideju da oformi tim u kome ce vozaci biti samo zene i tako privuce veliku medijsku paznju. Kako sada stvari stoje, uskoro cemo videti mnogo vise dama u vrhunskom reli sportu, a da li ce jednja od njih uspeti da stigne i do WRC-a i podseti na dane kada je Mouton bila ravnopravan takmac sa muskarcinama za volanom monstruma grupe B.......tesko! Jankovic Petar - Automagazin

WRC Švedska - Gardemeister uzeo superspecial!

WRC Švedska - Gardemeister uzeo superspecial!

Nakon 1.86km spektakla za publiku u Karlstadu dogodilo se prvo iznenađenje. Privatni Mitsubishi uspeo je da pobedi sve fabričke timove. Finac Gardemeister sa vremenom 1:31.9 bio je bolji za pola sekunde od svog zemljaka i glavnog favorita Marcusa Gronholma.
PWRC - OMV nastupa sa dva tima

PWRC - OMV nastupa sa dva tima

Posle današnje konferencije za štampu OMV je objavio da će u sezonu PWRC ući sa još jednim timom. Ovoga puta uz natpis OMV Bixxol Rally Team biće dodato CZ, a za volanom će se naći Martin Prokop i Stepan Vojtech.
WRC Švedska - Na shakedownu najbrži Atkinson

WRC Švedska - Na shakedownu najbrži Atkinson

Vozač Subarua, Chris Atkinson, na shakedownu WRC runde u Švedskoj pokazao je da dobra forma na uvodnom reliju sezone u Monte Carlu nije slučajnost. Posle četvrtog mesta u Monte Carlu, Chris je bio najbrži na današnjem "protresanju" pred reli u Švedskoj, i najavio borbu za najviše pozicije...
Rally - Stiže i Ford Fiesta S2000

Rally - Stiže i Ford Fiesta S2000

Izgleda da južna hemisfera posebno pogoduje razvoju S2000 bolida. U Australiji, Pirtek Rally Team privodi kraju razvoj Ford Fiesta S2000. Kako tim obećava automobil će biti spreman za prvo takmičenje sezone, Rally Queensland koji startuje 31. marta.
WRC - Kronos OMV spreman za akciju

WRC - Kronos OMV spreman za akciju

Posle jučerašnjeg jednodnevnog testa, šef Kronos Racinga Marc Van Dalen je više nego zadovoljan. Citroen Xsara je konkurentan auto i posle problema iz Monte Carloa, tim obećava da se ništa slično neće ponoviti u Švedskoj.
IRC - Opredelio se i R.E.D.Motorsport

IRC - Opredelio se i R.E.D.Motorsport

RED Motorsport je potvrdio učešće Alistera McRaea i Dania Sordoa u IRCu. Dva bolida Toyotae S2000r najverovatnije će biti spremna za drugi reli sezone, Tursku u maju. Još jedan od timova sa S2000 bolidima koji je dao prednost novoosnovanom šampionatu.
WRC - Jereb probio led!

WRC - Jereb probio led!

Posada OMV BIXXOL World Rally Team-a, Andrej Jereb i Miran Kacin, stigli su u Švedsku, gde u četvrtak startuje najduži reli u WRC kalendaru u protekle četiri godine. Slovenačka posada je isprobala osnovnu postavku automobila Mitsubishi Lancer EVO IX, sa posebnim pneumaticima sa spajkovima...
WRC - Gume za 200km/h po ledu!

WRC - Gume za 200km/h po ledu!

BF Goodrich "G-Force Ice" je jedina guma koju će koristiti top timovi ove godine na zimskim relijima u Švedskoj i Norveškoj ( ako zaboravimo Gallija i njegov Pirelli izlet ). Ta činjenica neće ni malo pomoći vozačima, jer kao i kod ostalih tipova guma, i ove koje odskaču od ostalih, nazovi normalnih, imaju više verzija, tako da je pravi izbor i dalje najbitniji faktor za dobar rezultat.
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46