AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC Wales Rally - FIA testira novi sistem "elektronskih zutih zastavica"

WRC Wales Rally - FIA testira novi sistem

Na WRC rundi u Velikoj Britaniji, koja se odrzava predstojeceg vikenda, Svetska Auto Federacija,FIA, ce premijerno testirati novi bezbednosni sistem. Novi sistem "elektronskih zutih zastavica" ce pomocu led dioda u WRC bolidima blagovremeno bezicnim putem upozoriti vozace na nebezbedne elemente na brzinskom ispitu. Novi testni sistem bice instaliran na 20 WRC bolida...

Zahvaljujuci ovom sistemu, WRC piloti ce imati pravovremene informacije o neplaniranim dogadjanjima na samoj stazi, i moci ce da preduzmu odgovarajuce poteze. U kabinu WRC bolida instalirana je zuta lampica, a posada ce biti obavestena i zvucnim signalom.

WRC Wales Rally - FIA testira novi sistem

Ukoliko se ovaj sistem "elektronskih zutih zastavica" pokaze kao pozitivno, jednostavno i pouzdano resenje, u kratkom periodu, mogao bi postati obavezan i na ostalim WRC trkama sledece sezone. Glavni cilj pomenutog sistema jeste povecati bezbednost takmicara na udaljenim deonicama brzinskih ispita, koji su nepristupacni i neobezbedjeni. Goran Saric - Automagazin

FIA ERC - Turci dolaze

FIA ERC - Turci dolaze

Fiat Motorsporlari je na jučerašnjoj press konferenciji objavio da će njihov tim učestvovati na Šampionatu Evrope u sezoni 2007. Volkan Isik sa suvozačem Guray Karacar braniće boje Turske sa Puntom S2000.
FIA IRC - Mitsubishi protiv S2000

FIA IRC - Mitsubishi protiv S2000

Kako smo u predhodnim danima i mesecima mogli da vidimo, glavni pretendenti na titulu u Intercontinental Rally Challengeu biće vozači u bolidima S2000. E da ne bi bilo baš tako “monotono” pobrinuo se Mitsubishi Ralliart Italia.
WRC Irska - Eddie Jordan na novom zadatku

WRC Irska - Eddie Jordan na novom zadatku

Bivši vozač kartinga, Formule 3, osnivač Formula 1 Jordan Teama i čovek koji je omogućio Michaelu Schumacheru da krene u osvajanje planete, kontraverzni Eddie Jordan ovoga puta se u svet brzine vraća kao jedan od organizatora relija Irska.
WRC - Subaru Impreza WRC 2007

WRC - Subaru Impreza WRC 2007

Sedam dana pre premijere na reliju Meksiko, Subaru je svetu predstavio novo reli čedo. Ispod malo promenjene spoljašnjosti krije se gomila tehničkih inovacija. Novi bolid u koga se polažu velike nade.
IRC - Bernd Casier nastupa za Kronos Team

IRC - Bernd Casier nastupa za Kronos Team

Posle mnogo špekulacija danas je objavljeno da će mesto u Kronos timu u Intercontinental Rally Challengeu zauzeti Belgijanac Bernd Casier. Kako je već ranije objavljeno tim nastupa sa Peugeotom 207 S2000.
Rally - Nova Toyota Auris ( Corolla ) S2000

Rally - Nova Toyota Auris ( Corolla ) S2000

Na današnjem Internacionalnom Salonu Automobila u Melburnu, Toyota Australija je svetu predstavila potpuno novu Corollu S2000. Šampion Australije Simon Evans biće prvi koji će novi model "poterati" reli stazama, dok će u Evropi tu čast najverovatnije imati David Higgins u Velikoj Britaniji a u Potugalu automobil će biti u rukama Victora Sae i Antonia Rodriguesa.
WRC - Ford i Citroen, testovi pred reli Meksiko

WRC - Ford i Citroen, testovi pred reli Meksiko

Dve uzastopne pobede na zimskim relijima nisu ušuškale u lovorike Ford WRC tim. Sa druge strane Citroenu je ovo treći "debi" modela C4 WRC ove sezone. Meksiko reli je prva ovogodišnja makadamska runda svetskog šampionata, a znamo koja podloga prednjači u kalendaru, pa samim tim ponašanje i setup bolida prilagođen takvim uslovima takmičenja je najvažniji.
WRC - Kraj S1600 bolida?

WRC - Kraj S1600 bolida?

Nova R formula, koja je počela već ove godine da se primenjuje, prvenstveno u JRC-u i nacionalnim šampionatima širom Evrope, zvanično na scenu stupa u sezoni 2008. Bolidi, hibridi između klasa N i A, predstavljaju novu evoluciju reli automobila kojom FIA naravno pokušava da smanji troškove timova i vozača koji iz godine u godinu neminovno rastu. Za sada, uspeh je izgleda na vidiku.
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46