AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC Wales rally day 1 - reakcije,analize...

WRC Wales rally day 1 - reakcije,analize...

Prvi utisak posle zavrsene prve etape je sigurno dominacija Ford-a. Gronholm i Hirvonen su bili neprikosnoveni sve dok mladi Finac nije "odustao" u servisu nakon SS4, posle ostecenja jos na SS1. Mala pukotina na roll-baru bila je dovoljna da FIA sudije odluce da je bezbednost umanjena iako je auto u principu bio OK, sto je potvrdio i sef tima Wilson. Pravila su ipak pravila i tu su da se postuju. Steta za Mikka, cak je i Gronholm izjavio da vise nije tako zanimljivo voziti bez njega za petama.

WRC Wales rally day 1 - reakcije,analize...

Subaru je prvi dan zavrsio sa dva automobila u prvih osam a Solberg se nalazi na veoma dobrom drugom mestu. Dve pobede na dva poslednja brzinca govore koliko je Norvezanin napadao i nadamo se da ce tako biti i sutra. Rezultat bi sigurno bio i bolji da nije izgubio 10sec na prvom brzincu dana kada mu se na jednoj krivini izgasio automobil. Kolega Atkinson je imao problema sa elektrikom, set-up automobila mu nije odgovarao i kako sam kaze nije mogao da napada punom snagom, tako da je i sedmo mesto sasvim solidan rezultat.

WRC Wales rally day 1 - reakcije,analize...

Jedini koji je uspeo da pobedi na nekom brzincu pored Gronholma i Solberga je fantasticni vozac OMV tima Stohl koji je dan zavrsio na trecem mestu i veoma je blizu drugoplasiranom vozacu Subaru-a. Tih 22sec prednosti lako se mogu dostici vec sutradan.

WRC Wales rally day 1 - reakcije,analize...

Kakva je borba izmedju Citroenovih vozaca govori cinjenica da je u drugi dan relia Sordo usao sa prednoscu od samo 0.9sec! Sordo je imao problema na samom otvaranju relija, okrenuo se na stazi, izgubio cak i zadnji branik i na kraju odvozio taj brzinac veoma lose. Taj zaostatak skupo ga je kostao a ako se na to doda jos par pucanja guma ( srecom pena u gumama je odradila svoje ) i jos jedno malo vece klizanje, rezultat na kraju dana je vise nego zadovoljavajuci. Pons je krenuo dobro ali na SS2 izlece sa staze, srecom sam uspeva da se vrati ali pada na generalnom poredku. Na SS5 posle udara u kamen puca mu prednji desni pneumatik ali za njega pena nije odradila posao tako da je brzinac zavrsio na felni.

WRC Wales rally day 1 - reakcije,analize...

Naravno analizu desavanja u WRC klasi nikako nemozemo zavrsiti a da ne pomenemo fenomenalnog Jari-Matti Latvala-u, ciji rezultat sigurno ne predstavlja iznenadjenje, mada je on sam pomalo zbunjen cinjenicom da je prvi dan relija zavrsio tako visoko, cak na cetvrtom mestu. Ipak treba uzeti u obzir da je ovo Latvalina prva voznja Focus-a WRC06. Nadajmo se da ce u istom tempu uspeti da izdrzi do kraja, ali imajuci u vidu da mu dva Citroen-a duvaju za vrat bice mu vise nego tesko.

U JWRC-u Kris Mekee bio je vise nego ubedljiv. Pet pobeda na sest brzinaca potvrdjuju ovu konstataciju. Jedini prioblem imao je pri izbegavanju kamenja kojeg za sobom ostavljaju kolege iz WRC-a, tako da je na prvom brzincu imao incident pri kome mu je pukla guma. Daleko iza su dva Swift-a, Wilks-a i Moldera, a znacajna cinjenica je to da su iz relija ispali Aava na SS2 i P.G. Anderson na SS6 koji je odustao zbog ostecenja zadnje osovine. Jankovic Petar - Automagazin

WRC Meksiko - Sordo: Malo sam pod pritiskom

WRC Meksiko - Sordo: Malo sam pod pritiskom

Biti vozač fabričkog tima nije ni malo lako. U vrhunskom sportu se očekuju i vrhunski rezultati, posebno kada su velike svote u opticaju. Mladom Špancu ponestaje izgovora a njegova omiljena asfaltna podloga je još daleko.
Rally - Xavi Pons, povratak domaćem

Rally - Xavi Pons, povratak domaćem

Ako bi govorili blago ( baš blago ), Španac Xavi Pons nije imao "sreće" na prva tri relija Šampionata Sveta. Prvo asfalt a onda ni sneg nisu baš odgovarali ni njemu ni Mitsubishi Lanceru WRC 05. Zato se Xavi kako i sam naslov kaže vraća domaćem, španskom šampionatu u reliju.
WRC - Šampionatu Sveta i dalje raste TV rejting

WRC - Šampionatu Sveta i dalje raste TV rejting

ISC ( International Sportsworld Communicators, u prevodu David Richards ), vlasnik TV prava za sva WRC dešavanja, tvrdi da se "populacija" koja prati reli u periodu od 2002-ge godine do danas uvećala za 46%, tj. sa 554 miliona na 807 miliona, dospevši u domove gledalaca u skoro svakoj državi na planeti! Lepa igra brojki i slova koja ima i drugu stranu medalje.
FIA IRC - Fiat spreman za Safary Rally

FIA IRC - Fiat spreman za Safary Rally

Andrea Navarra za volanom Fiat Grande Puntoa S2000 privodi kraju testove u Keniji blizu glavnog grada Najrobija. Nikakvi problemi nisu primećeni na bolidu i tim je spreman za afričku avanturu.
WRC Meksiko - Reli na visini!

WRC Meksiko - Reli na visini!

Ako se svetski reli šampionat može nazvati "cirkusom", takmičenje u Meksiku je u tom slučaju definitivno nastup na trapezu. Jedina runda WRCa koja se održava u Centralnoj i Severnoj Americi, najzapadniji reli šampionata ima još jednu osobenost. Svaki brzinski ispit se vozi na nadmorskoj visini većoj od 2000m!
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46