AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Rally Portugal 2019: Treća pobeda Tanaka ove sezone

Rally Portugal 2019: Treća pobeda Tanaka ove sezone

Ott Tanak u Toyoti Yaris WRC pobednik je ovogodišnjeg izdanja  Vodafone Rally de Portugal. Estonac je pokazao veliku brzinu, ali u završnici i taktičku zrelost i staloženost, koji su ga doveli do 9. pobede na svom 99. nastupu u FIA Svetskom reli šampionatu...

Rally Portugal 2019: Treća pobeda Tanaka ove sezone

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC) u Portugalu je pokazao zavidnu brzinu, ali u isto vreme i taktičku zrelost.

 

Treća pobeda Ott Tanaka u aktuelnoj sezoni jasno potvrđuje njegove ambicije u borbi za šampionsku titulu. Branilac titule, Sebastien Ogier (Citroën C3 WRC) na cilj je stigao kao trećeplasirani, ali 5 extra bodova za pobedu na Power Stageu ostavljaju ga na vodećoj poziciji u šampionatu. U tome mu je pomogao upravo pobednik relija Portugal - Tanak je pred cilj brzinskog ispita taktički pritisnuo kočnicu, kako ne bi pobedio na Power Stageu i tima postao lider šampionata. Time je vozač Toyote poslao Ogiera na prvo startno mesto na sledećem takmičenju, na Sardiniji, što u isto vreme znači uloga "čistača" staze, a to nije dobro.

Rally Portugal 2019: Treća pobeda Tanaka ove sezone

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) na cilj je stigao 16 sekundi iza Tanaka. Njegov automobil je jedini u timu koji nije imao značajne tehničke probleme. 

 

Ova situacija se nije svidela Ogieru, pa je na završnoj konferenciji za medije optužio i tim Hyundai, da je sličnu taktiku želeo da uradi sa Dani Sordom, kako bi prilagodio startnu poziciju na Sardiniji u odnosu na Meeka. Ali, na kraju, to nije bilo potrebe jer je Meeke u svom stilu "rešio" situaciju. Kako? Imate pravo samo jednom da pogađate. Iako je u finalni dan ušao na sjajnoj drugoj poziciji u generalnom plasmanu, Meeke (Toyota Yaris WRC) je na pretposlednjem brzinskom ispitu napravio grešku i izgubio preko 17 sekundi. Tu nije kraj - na poslednjem brzinskom ispitu, Meeke je u jednoj desnoj krivini udario u kamen i polomio prednji desni točak na svom automobilu.

Rally Portugal 2019: Treća pobeda Tanaka ove sezone

Sebastien Ogier (Citroën C3 WRC) se popeo na najniži stepenik podijuma, ali zahvaljujući pobedi na Power Stageu on ostaje na vodećoj poziciji u šampionatu.
 
Na drugom mestu, reli je završio Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC). To znači da smo na podijumu imali tri najveća favorita za šampionsku titulu, što dodatno dramatizuje dalji tok šampionata. Ogier trenutno vodi u bodovnom saldu, sa dva boda prednosti ispred Tanaka i deset u odnosu na Neuvillea (pogledati tabelu na levoj strani).

Rally Portugal obeležili su i tehnički problemi mnogih vozača. Hyundai i20 Coupe WRC od Loeba i Sorda imali su problem sa ubrizgavanjem goriva, oštećenje amortizera usporilo je Jari-Matti Latvalu, a tehnički problemi su usporili i Elfyna Evansa.

Rally Portugal 2019: Treća pobeda Tanaka ove sezone

Teemu Suninen (Ford Fiesta RS WRC) nije mogao da drži tempo koji je zadala vodeća trojka. 
 
U konkurenciji WRC2 Pro pobedu je odneo mladi Kalle Rovanpera (Škoda Fabia R5) ispred Jana Kopeckog u istom automobilu. 18-godišnji Finac stigao je do druge titule ove sezone i preuzeo vođstvo u šampionatu WRC2 Pro.

Rally de Portugal 2019 - Cilj:

1. Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) 3h20m22.8s
2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +15.9s
3. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) +57.1s
4. Teemu Suninen/Marko Salminen (Ford Fiesta WRC) +2m41.5s
5. Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +7m08.3s
6. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Skoda Fabia R5 Evo) +10m34.2s
7. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +11m28.2s
8. Jan Kopecky/Pavel Dresler (Skoda Fabia R5 Evo) +11m41.9s
9. Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais (Skoda Fabia R5) +12m46.3s
10. Emil Bergkvist/Patrik Barth (Ford Fiesta R5) +14m28.4s
 
 
Automagazin.rs

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 je iza nas. Jedan od najbržih relija u šampionatu doneo je puno uzbuđenja za ljubitelje reli sporta pored staze, a pobedu je odneo Kalle Rovanpera u Toyoti GR Yaris Rally1...

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

Sedmo takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - WRC Safari Rally Kenya je počelo. Nakon 5 održanih brzinskih ispita, u vođstvu je Sebastien Ogier u automobilu Toyota GR Yaris Rally1, sa 17,8 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog timskog kolegu Kalle Rovanperu...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46