AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 10. dan (aktuelizovano u 0:20)

Dakar 2017 - Dražen Ćurić, komentar 10. dan (aktuelizovano u 0:20)

Deseta etapa je počela bombastično. Peterhansel je jurnuo od starta, ispucavši se iz "startnog bloka" poput Usain Bolta krenuo je u bez kompromisnu jurnjavu i otvoreni napad na Loeba. Tom hrabrom i riskantnom vožnjom je postigao cilj...

Nakon samo 27 minuta vožnje na prvom WP-u Peterhansel je ostvario prednost 1'36" ispred Loeba i time je WRC šampionu došao na samo dvije sekunde zaostatka. Treći je bio Despres a četvrti Nicolas Fuchs kojeg da danas nismo vidjeli ovako visoko u plasmanu. Tu je bilo vidljivo da nema nikakvih timskih naredbi i da će fala Bogu sraz dvojice francuskih oktanskih divova odlučiti pobjednika. Tako je izgledalo na prvom WP-u. Međutim onda dolazi do velikog preokreta na drugoj mjernoj točki i Despres prelazi u vodstvo i to kakvo!?!? Ali tu nije kraj iznenađenjima, Fuchs sa +3'15" izbija na drugo mjesto, Garafulich je četvrti +4'30", Loeb peti +5'18" a Peterhansel tone u zaostatak od 11'55" u trenutku kad sam vidio te rezultate pojma nisam imao što se dešava. Ustvari pitanje je bilo, što se desilo Peterhanselu i Loebu da su ovoliko izgubili u svega pedesetak kilometara brzinca. Ubrzo je stigla objava, Peterhansel je imao sudar sa motociklistom našim susjedom Slovencem Simon Marčićem. Šteta što se to desilo jer će možda taj nemili incident odlučiti ukupnog pobjednika utrke.

Uglavnom nakon tog drugog WP-a Despres je nastavio u jakom tempu sve do cilja prvog dijela današnjeg brzinca, izvanredni Fuchs ga je slijedio dok se Loeb mučio da uhvati priključak sa svojim timskim kolegom koji je danas naročito inspiriran i vozi vjerojatno brzinac života. Tokom slijedeća 4 WP.a Fuchs je malo popustio, odnekud u borbu ulijeću Al Rajhi i Terranova a Peterhansel u stilu ranjenog lava počinje nadoknađivati zaostatak. Uspio je 11'55" smanjiti zaostatak na 8'06" to je skorom četiri minute. Na cilju prve dionice brzinca poredak je slijedeći: Despres suvereno vodi a slijede ga Loeb +6'28", Al Rajhi 7'16", Terranova +8'00", Peterhansel +8'06" itd. Svjedočimo izvanrednoj borbi francuskih mušketira za mjesta na postolju. Ništa još nije gotovo razlike su male i do kraja dana sve je moguće. Priželjkujem da Despres zadrži prednost i još ju malo poveća, idealno bi bilo da Peterhansel preskoči Loeba i da u sutrašnji dan tri propeta lavića uđu sa malim vremenskim razmacima. Tada bi se dvoboj Loeb vs Peterhansel pretvorio u troboj sa Despres-om. Nadam se da u ovoj koliziji sa Peterhanselom Simon Marčić nije zadobio jače povrede. Jedva čekam nastavak brzinca.

 

-------------------------------------

 

Aktuelizovano u 0:20

 

Nakon što je počeo drugi dio 10.BI stvari su polako počele dolaziti na svoje mjesto. Na žalost scenarij koji sam priželjkivao nije se počeo odigravati. Dapače sve je grenulo u drugom smjeru. Loeb je pronašao brzinu više i već na WP-u broj 8 je prepolovio zaostatak za Despres-om. Peterhansel je također ubrzao u odnosu na Despresa ali je usporio u odnosu na Loeba. Po vremenskim kontrolama Loeb je drastično smanjiva zaostatak za Despresom i polagano počeo povečavati prednost ispred Peterhansela. Ako izuzmemo 12 minuta zaostatka koje je Petrhansel danas zaradio zbog sudara sa Marčićem on bi danas bio najbrži. Očito sudar po nesretnog Slovenca nije bio nezazlen jer Petrhansel nije htio nastaviti dok nije stigla medicinska pomoć, vjerojatno u vidu helikoptera.


Naime 2013. Mr. Dakar je prilikom prolaska kroz jednu riječicu također udario motoristu i srušio ga zajedno s motorom u vodu. Taj se puta nije udostojio zaustaviti nego je odjurio dalje kao da se ništa nije desilo. Inače takve stvari se kažnjavaju diskvalifikacijom, pogađate Peterhanselu se nije ništa desilo iako je dobio jako puno kritika zbog takvog ponašanja gotovo u svim relevantnim svjetskim auto i moto medijima. Ustvari tu je video tog događaja pa prosudite sami da li je trebao biti kažnjen.

 

 

Sad sam provjerio vremena motociklista i vidim da Simon Marčić nije nastavio utrku. Njegov prolazak je zabilježen samo na prvom WP.u. Očito se radi o težoj povredi. Žao mi je što se to desilo ali nažalost takve situacije su se u povijesti Dakra puno puta desile i nastavit će se dešavati i u budučnosti.

Današnja etapa je zapravo jako čudna, obiluje incidentima. Hirvonen je imao sudar s kamionom i tom je prilikom oštetio hladnjak na svom Miniju. I njega je taj nesretni slučaj izbacio iz utrke na neko vrijeme. Motociklist Ćileanac Pablo Quintanila koji je danas startao kao drugi u generalci motora je odustao i medicinskim helikopterom je prebaćen u bolnicu. Razlog nije pad nego kako je objavljeno "dizzy spell" u prevodu to bi bilo, začarana vrtoglavica ili ukleta vrtoglavica.

Nakon nekoliko dana u kojima smo se više bavili meteorologijom i poplavama konačno smo dobili pravu etapu sa svim onim začinima koji se serviraju na Dakru. Imamo bespoštednu borbu među trojicom prvoplasiranih, imamo dramu, incidente i rezultatsku nepredvidljivost.

Loeb je dobio etapu i podebljao svoje vodstvo. Evo poretka u današnjoj etapi: Loeb 4h54'28", +2'33" Despres, + 6'45" Petrhansel, S ovom pobjedom Loeb je povećao prednost pred Petrhanselom na preko 8 dok Despres zaostaje skorom 20 minuta. Mislim da će ovo biti i konačni poredak na cilju u Buenos Airesu. Imamo još dva brzinca do kraja i sa sigurnošću ništa ne mogu tvrditi. Poučeni iskustvom na Dakru nikad nije gotovo dok se ne pređe ciljna rampa. Da li će Mr. Dakar sutra pokušati vratiti izgubljeno vrijeme i žestokim napadom pokušati prisiliti Loeba na grešku? ne znam vidjet ćemo što će nam donijeti sutrašnji dan i 11. etapa. Ako ne bude nepredviđenih okolnosti kao što je bio slučaj danas sa sudarom ili možebitnih kvarova nislim da će Loeb obraniti trenutno vodstvo.


Jedanaesta etapa ima 754km od toga je brzinac 292km više nego dovoljno da nešto pođe po zlu, nadam se da toga neće doći i da će sve biti odlučeno na brzincu u sportskoj i fer borbi.


Dražen Ćurić

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 je iza nas. Jedan od najbržih relija u šampionatu doneo je puno uzbuđenja za ljubitelje reli sporta pored staze, a pobedu je odneo Kalle Rovanpera u Toyoti GR Yaris Rally1...

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

Sedmo takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - WRC Safari Rally Kenya je počelo. Nakon 5 održanih brzinskih ispita, u vođstvu je Sebastien Ogier u automobilu Toyota GR Yaris Rally1, sa 17,8 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog timskog kolegu Kalle Rovanperu...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46