AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

Dakar 2017 - Vremenski armagedon je pogodio Boliviju (aktuel. u 12:31)

Dakar 2017 - Vremenski armagedon je pogodio Boliviju (aktuel. u 12:31)

U povijesti Dakra su se zbog vremenskih neprilika otkazivale etape dosta puta. Bile su skraćivani brzinci, modificirane etape. Ali ne mogu se sjetiti da su praktički bila otkazana skorom dva čitava dana...

Ljudi ovdje nisu problem samo brzinci koji se voze po pustopoljinama. Ovdje su postale problem i etape, ustvari sva cestovna komunikacija je postala problematična i opasna.


Maloprije sam se uspio čuti sa svojim insajderom Tomom. Njegov team je u drami ustvari polovica teama. Oni su jučer zapeli na brzincu i ostavili su auto u blatu do pola vrata, pokušali su sa drugim Land Cruiserom iz prateće ekipe isčupati se iz nevolje. Međutim i taj je auto ostao zaglavljen u nećemu što mi je Tomo opisao kao živo blato. Jučer su morali prekinuti akciju izvlaćenja jer im je preostala još samo jedna prateća Toyota Hi Lux. Da su i nju ukopali morali bi ostati u pustinji, koja je sada pod vodom, čitavu noć. Tomo mi kaže da su bukvalno spašavali žive glave. On nije paničar i već ima nekoliko Dakara iza sebe što kao suvozač što kao šef prateće ekipe. Dvije godine je trasirao trasu utrke za A.S.O. i stvarno ima iskustva. Danas kad smo razgovarali se vozio prema jučer ostavljenim automobilima. Morao je sa onim preostalim Hi Luxom prebaciti posadu na sigurno jer su bili iscrpljeni i promrzli. Našao je pojačanje u vidu još jednog terenca i nakon što je zbrinuo posadu, krenuo je u akciju izvlaćenja trkaćeg Tuarega i pratećeg Land Cruisera.

Dakar 2017 - Vremenski armagedon je pogodio Boliviju (aktuel. u 12:31)

Stanje na terenu nije loše ono je dramatično, sve je pod vodom, bujice su odnijele po nekoliko kilometara ceste. Suha korita kroz koja su trebali prolaziti brzinci sada su dva metra duboke rijeke i jezera. Sva ta silna voda se stvorila u svega nekoliko sati. Tomo kaže da je čudo što niko nije stradao, oni su se probijali jučer 8sati da bi prošli 40km puta.


Organizator nije mogao postaviti bivak jer se čitav teren pretvorio u neprohodnu kaljužu.. To je ona situacija o prirodi kakvu mi ne poznajemo, o tome sam pisao prije par dana, tamo se prirodu mora respektirati jer je ne ukroćena, divlja i surova. Na ovom videu ćete vidjeti kako 6WD kamioni izgledaju nemoćno na ravnom terenu i samo petnaestak centimetara dubokom blatu. To je ona suha zemlja koja se u dodiru s vodom pretvara u nešto sklisko i ljepljivo poput rastopljene čokolade. Biti će vam puno jasnije što se tamo dešava kad odgledate video.



Jučer nakon što je brzinac prekinut natjecatelji koje je uhvatilo nevrijeme su se po etapi probijali satima do cilja u Oruru, jednostavno su i standardne ceste postale neprohodne zbog odrona i oštećenja. Ha, toga ima samo na Dakru, najinteresantnije postaje kad brzinac bude otkazan. Do sutra ću prikupiti još informacija pa ću napisati koje slovo čisto da vam nedelja ne bude dosadna.

 

-------------------------------------------------

 

Aktuelizovano u 12:29 


Pred nama je još jedan video, koji pokazuje kakvo je kišno nevreme pogodilo Boliviju:





Dražen Ćurić

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 - VIDEO

Rally Estonia 2023 je iza nas. Jedan od najbržih relija u šampionatu doneo je puno uzbuđenja za ljubitelje reli sporta pored staze, a pobedu je odneo Kalle Rovanpera u Toyoti GR Yaris Rally1...

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

WRC Safari Rally Kenya 2023 - prve fotografije iz prelepe Afrike

Sedmo takmičenje u kalendaru FIA Svetskog reli šampionata - WRC Safari Rally Kenya je počelo. Nakon 5 održanih brzinskih ispita, u vođstvu je Sebastien Ogier u automobilu Toyota GR Yaris Rally1, sa 17,8 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog timskog kolegu Kalle Rovanperu...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46