AutoMAGAZIN - Sport

Rallye Monte Carlo 2022

Najnovije vesti iz auto industrije

WRC Novi Zeland - Fordovci najbrži, u Citroenu pametni

WRC Novi Zeland - Fordovci najbrži, u Citroenu pametni

Iako je na 12. brzinskom ispitu preuzeo vođstvo na reliju Novi Zeland, pred cilj trinaestog brzinca Loeb (Citroen) je ciljano usporio i pao na treću poziciju, kako bi sutra išao po "čistoj" stazi. Vodi Jari Matti Latvala (Ford) sa 9,3 s ispred Mikke Hirvonena (Ford)...

WRC Novi Zeland - Fordovci najbrži, u Citroenu pametni

Sebastien Loeb danas je kao nevreme leteo stazom i nadoknadio zaostatak od skoro 30 sekundi iz prethodnog dana takmičenja. Već na 12. brzinskom ispitu Francuz je preuzeo vođstvo od Mikke Hirvonena. Ipak, na poslednjem brzincu dana Loeb ponovo pribegava taktičkim igricama, usporava pred cilja brzinca i ciljano pravi zaostatak za pobednikom brzinca, Heningom Solbergom, od 26,5 sekundi. To je bilo dovoljno da Loeb padne na treće mesto generalnog plasmana, sa zaostatkom u odnosu na vodećeg Latvalu od 13,3 sekunde. Ovo je bilo i očekivano od Loeba, koji je posle 12. BI izjavio: "Ukoliko sutra krenemo prvi, izgubićemo puno vremena." Zanimljivo je da je danas odlično raspoloženi Dani Sordo (Citroen) na četvrtoj poziciji, sa samo 2,4 sekunde iza Loeba, ali sa odličnom startnom pozicijom za sutra. Dakle, rezime drugog dana WRC "runde" na novom Zelandu bio bi da vode vozači Forda, ali raduju se piloti Citroena, koji u poslednji dan takmičenja ulaze sa minimalnim zaostatkom i lepšim startnim pozicijama. Ipak, moramo istaći da vodećem Latvali uloga "čistača" staze nije toliki problem kao Hirvonenu, pa možemo sutra očekivati pravi "rat" za pobedu. Ne možemo a da ne spomenemo i najbržeg pilota danas na stazi. To je odlično raspoloženi Hening Solberg (Ford), koji je drugog dana takmičenja osvojio 4 od 6 voženih brzinskih ispita. Ipak, posle zamene servo uređaja i penalizacije od 1 minut u prvom danu takmičenja, Hening je uspeo da se "dogura" tek do 13. pozicije na kraju 2. dana.

WRC Novi Zeland - Fordovci najbrži, u Citroenu pametni

Odličnu petu poziciju drži pilot Stobart Forda, Francois Duval, koji se i dalje privikava na pneumatike na kojima prvi put startuje. Duval je nekako usamljen i siguran na petoj poziciji, što ne možemo reći za Urmo Aavu (Sitroen) na 6. mestu, kome za vrat duva Petter Solberg (Subaru), koji u poslednji dan ulazi sa samo 3 sekunde zaostatka za Estoncom. Bez promena na 8. i 9. poziciji, koja je čini se rezervisna za pilote Suzukija, Gunara Anderssona i Toni Gardemeistera. Ipak, nezavidnu poziciju Toni Gardemeistera možda najbolje opisuju njegove reči na kraju drugog dana: "Nemamo uopšte kočnice. Pedala je potpno meka, iscurelo je ulje iz kočionog sistema i kvačila." Plasman na kraju 2. dana relija New Zeland: 1. Latvala/Antilla (Ford Focus WRC) 2:57:29.0 sati 2. Hirvonen/Lehtinen (Ford Focus WRC) + 9.3 s 3. Loeb/Elena (Citroën C4 WRC) + 13.3 s 4. Sordo/Martí (Citroën C4 WRC) + 15.7 s 5. Duval/Prevot (Ford Focus WRC) + 1:40.9 min 6. Aava/Sikk (Citroën C4 WRC) + 2:49.8 min 7. P. Solberg/Mills (Subaru Impreza WRC) + 2:52.8 min 8. Andersson/Andersson (Suzuki SX4 WRC) + 4:31.0 min 9. Gardemeister/Tuominen (Suzuki SX4 WRC) + 6:37.4 10. Villagra/P-Companc (Ford Focus WRC) + 6:56.8 min Goran Sarić - Automagazin

PWRC, New Zealand Rally – Loš start Red Bull Teama

PWRC, New Zealand Rally – Loš start Red Bull Teama

Oba automobila Red Bull Rally Teama loše su započela prvi dan takmičenja na Novom zelandu. Problemi su krenuli na samom početku pa Aigner trenutno zauzima trinaestu a Sousa dvanaestu poziciju. Nakon prvog dana trkanja u PWRC kategoriji vodi Mirco Baldacci.
IRC, China Rally – Novi termin

IRC, China Rally – Novi termin

Kao deseti, poslednji reli Intercontinental Rally Challengea za sezonu 2008, planiran je China Rally. Takmičenje će ove godine promeniti i mesto održavanja kao i datum, ali te promene neće uticati na status relija Kina u IRC-u.
Rally Slovenija – Logar odustao u Italiji

Rally Slovenija – Logar odustao u Italiji

Na žalost, i pored odličnog starta, Slovenac Boštjan Logar je morao odustati sa relija Alpe Orientali u Italiji nakon izletanja i oštećenja prednjeg dela svog Fiata Punta S1600. Posada je na sreću prošla bez povreda.
WRC Novi Zeland - Loeb najbrži, ali ne i vodeći

WRC Novi Zeland - Loeb najbrži, ali ne i vodeći

Fabrički pilot Forda, Mikko Hirvonen, nalazi se u vođstvu sa 27 sekundi prednosti ispred Citroenovog asa, Sebastien Loeba, koji je na startu 6. brzinskog ispita "zaradio" penalizaciju od 30 sekundi. Iako mnogi tvrde da je i putanju Loebova taktika, Leob kaže da je postojao problem sa pokretanjem motora...
WRC Novi Zeland - Shakedown

WRC Novi Zeland - Shakedown

Francois Duval, u bolidu Ford Focus WRC u bojama Stobarta, koji u ekipi menja povređenog Gigi Gallija, bio je najbrži na današnjem shakedownu pred reli Novi Zeland. Iako je Duval poznat kao asfaltni specijalista, podsetimo njegova jedina pobeda u WRC "datira" još od 2005. godine, kada je trijumfovao u Australiji...
IRC – Kresta: Nezgoda karijere

IRC – Kresta: Nezgoda karijere

Roman Kresta, jedan od glavnih favorita za pobedu na Barum Rally-u nije se baš mnogo „navozao“ pred domaćom publikom. Nakon superspecijala u petak nije uspeo ni da završi prvi pravi brzinski ispit vožen u subotu. Ako mu je za utehu, bio je na kratko brži od pobednika Loixa.
IRC – Rossetti: Titula sve dalje!

IRC – Rossetti: Titula sve dalje!

Iako je za Italijana Lucu Rossettija sezona u Intercontinental Rally Challengeu započela fantastično, pobedama na makadamu Turske i Portugalije, stvari polako počinju da izmiču kontroli. Nicolas Vouilloz je sve dalje a Freddy Loix sve bliže, pa se Rossettiju “ne piše dobro”.
Rally Slovenija – Logar pred Alpi Orientali

Rally Slovenija – Logar pred Alpi Orientali

U petak i subotu u Italiji se vozi reli domaćeg šampionata, Alpi Orientali na kome će nastupiti i slovenačka posada posada Boštjan Logar – Matej Debeljak sa svojim Fiat Puntom S1600. Prvak Slovenije iz 2006-te godine najavljuje da će predstojeći reli biti najteži u njegovoj devet godina dugoj karijeri.
Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje
Poredak - WRC Vozači
1.K. Rovanpera170
2.E. Evans145
3.T. Neuville134
4.O. Tanak104
5.S. Ogier98
6.E. Lappi87
7.T. Katsuta58
8.D. Sordo46